Joe Biden izvrgnut podsmjesima zbog izjave da je svjetlosnu žarulju izmislio crnac, a ne ”bijelac Edison”

Joe Biden
11 komentara

Nakon susreta s obitelji Afroamerikanca iz Kenoshe, grada u državi Wisconsin, čijeg je člana nedavno ustrijelila policija, Joe Biden potaknuo istinsku oluju. Korisnici interneta optužili su ga za veliki broj stvari; od prekrajanja povijesti, kao što je to nekoć radio Marx, do senilnosti i gubitka pamćenja.

Joe Biden iznio je bizarnu tvrdnju rekavši, tijekom govora u Kenoshi u Wisconsinu da je žarulju izumio crnac, a ne “bijelac po imenu Edison”.

Demokratska predsjednička uzdanica to je iznijela tijekom obraćanja čelnicima lokalnih zajednica, nakon sastanka s obitelji Jacoba Blakea, 29-godišnjeg crnog Amerikanca koji je krajem prošlog mjeseca sedam puta ustrijeljen od strane policije.

“Ne mogu jamčiti da će se sve riješiti u četiri godine, ali jamčim vam jedno: bit će puno bolje”, rekao je Biden.

“Zašto, za ime Boga, ne predajemo povijest na satovima povijesti”, upitao je dodavši nedvosmisleno:

”Žarulju je izmislio crnac, a ne bijelac pod imenom Edison”!

“Toliko je toga. Je li itko ovo znao?” Ispitivao je Biden, potaknuvši mnoge na nagađanje o tome što je on rekao. No ubrzo, netko se sjetio i dometnuo:

“Thomas Edison doista je izumio žarulju. Lewis Latimer, crnac kojeg je Biden vjerojatno imao na umu, stvorio je nit koja je omogućavala da žarulje gore dulje”, jedan je uzvratio udarac, dok je drugi ubrzo rekao za njime:

”Da, žarulju je zapravo osmislio crnac, a ne bijelac pod imenom Edison, baš kao što je i rekao Biden”.

Ova izjava naišla je na mnoštvo šala i podsmjeha. Neki su rekli: „Kažu kako se povijest ponavlja onima koji iz nje ništa ne nauče. To vrijedi za sve, osim za našeg Joea“.

Značajno je da je provjera činjenica korisnika Twittera bila ispravna. Thomas Edison, poznat kao “Otac izuma”, dobio je pohvale za stvaranje žarulje 1879. godine, a patentirao ju je 27. siječnja 1880. godine.

Odjel za energetiku 2013. napisao je: “Kada su Edison i njegovi istraživači iz Menlo Parka počeli osmišljavati žarulju, usredotočili su se na poboljšanje niti; prvo ispitivanje ugljika, a zatim platine, prije nego što su se napokon vratili ugljiku”.

Rasprava je uslijedila nekoliko dana nakon pucnjave na Jacoba Blakea. Tijekom incidenta iz 23. kolovoza, zbog kojeg je muškarac ostao paraliziran, policija je stigla u odjeljak 2800 40. ulice u Kenoshi, nakon što je Blakeova djevojka “izvijestila policiju o tome da je njezin dečko bio prisutan kod nje, usprkos sudskoj zabrani o prilasku”.

Vlasti su priopćile da su policajci najprije Blakea pokušali savladati Taserom, prije nego što su otvorili vatru.

Tijekom istrage Blake je policiji priznao da je imao nož, a policijski pripadnici su ga, nakon pucnjave i pronašli skrivenog u podnom dijelu Blakeovog automobila.

Američki izbori 2020
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Crnci su izumili ne samo žarulju, nego i varikinu.

tuf
3 godine prije

Vjerojatno iza Teslinih izuma također stoje crnci, samo im dajte još malo vremena.

nessy
3 godine prije

Da je bio na skupu sa Kinezima, sjetio bi se da je zarulju izmislio Kinez, i to jos prije Krista.

Trigger
3 godine prije

Od 1870-ih započinju ozbiljni radovi na izumu električne žarulje. Mnogi ugledni znanstvenici i izumitelji posvetili su godine i desetljeća svog života radu na ovom projektu. Lodygin, Yablochkov i Edison – ova tri izumitelja paralelno su radila na dizajniranju žarulja sa žarnom niti, pa se još uvijek raspravlja o tome koji se od njih može smatrati prvim izumiteljem električne žarulje sa svijetom

Max
3 godine prije

Ajme majko ovaj stvarno brka i ovce i novce. Ako postane predsjednik jednom će se pitati čemu služi ovaj gumb? Onda nas čeka gljivarenje.

bauštelac
3 godine prije
Alex
3 godine prije

Čovjek je u pravu! Izmislio ju je tamnoputi Sumeranin još prije 5000 godina. Edison je, kao i za sve ostalo, drpio patent, ali nikada nije uspio shvatiti bit, pa je plasirao grijalicu koja svijetli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI