Kijev: ”Napad Rusije traži oštar i adekvatan odgovor”

Atentat u Kijevu
28 komentara

U ponedjeljak je u napadu na njihov automobil u blizini Kijeva ranjen Adam Osmajev, čečenski terorist i zapovjednik jedne od dragovoljačkih bojni koja na istoku Ukrajine sudjeluje u takozvanoj ”antiterorističkoj operaciji” protiv milicija Donbasa. Njegova supruga Amina Okujeva je također ubijena.

Na automobil u kojemu su bili Adam Osmajev i Amina Okujeva, dok je išao preko željezničkog prijelaza, otvorena je vatra iz zasjede”, priopćio je Anton Geračenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

“Adam Osmajev je ranjen, ali će preživjeti“, rekao je Geračenko.

Par je još u lipnju pokušao ubiti muškarac koji se predstavio kao novinar francuskog dnevnika Le Mondea. Osmajev je tada ranjen u prsa.

Adam Osmajev je u zatvoru u Ukrajini proveo više godina, zbog optužbe da je 2012. htio ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osmajev je uhićen u Odesi i priznao je krivnju, ali je iskaz kasnije porekao, tvrdeći da je bio mučen. Gotovo tri godine je proveo u zatvoru, da bi na kraju bio osuđen za ilegalno posjedovanje eksploziva i nikad nije izručen Rusiji.

Prema novinarskoj istrazi i kontaktima u tadašnjoj obavještajnoj službi Ukrajine i ruskoj službi koja je s ukrajinskim kolegama provela operaciju uhićenja, Osmajev se dogovorio s ukrajinskim istražnim tijelima da će priznati sve, ali uz jamstvo da će mu se suditi u Ukrajini, a ne Rusiji. Rekao je kako je angažiran u regrutiranju budućih militanata, uz pomoć kojih je planirao provesti terorističke napade u Rusiji, a jedan od ciljeva terorističkih napada je bio i Putin, kojeg je, prema njegovima riječima, planirao ubiti ubrzo nakon predsjedničkih izbora. 14. kolovoza 2012. je Apelacioni sud Odese donio konačnu odluku o izručenju Osmaeva Rusiji, ali je tjedan dana kasnije proces je obustavljen zbog zabrane Europskog suda za ljudska prava.

Nedugo nakon prevrata u Kijevu 2014. je pušten, nakon čega se pridružio dragovoljačkoj bojni koja se na istoku zemlje bori protiv milicija Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Adam Osmajev, Čečen rođen u Groznom, od veljače 2015. je zapovjednik bojne koja je dobila ime po ubijenom vođi čečenskih terorista Džoharu Dudajevu.

Ukrajinski vojni izvori navode kako se u ubojstvu vidi ”ruski trag”, a tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Oleksander Turčinov, rekao je da Ukrajina na ovaj izazov treba reagirati “oštro i adekvatno”.

Turčinov je napad na Osmajeva i ubojstvo Amine Okujeve nazvao “terorističkim činom Rusije”.

”Rusija nastavlja agresiju u istočnoj Ukrajini, ali i raspiruje strahove u pozadini, ubijajući hrabre branitelje naše zemlje”, rekao je Turčinov, ističući da je ubojstvo Amine Okujeve izazov na koji zemlja treba dati ”oštar i adekvatan odgovor”.

“Danas smo izgubili Aminu Okujevu, koja je postala prava junakinja ukrajinskog naroda. Za svakog patriota Ukrajine je bila sestra i neprijatelj mora odgovarati za njeno ubojstvo”, dodao je političar.

Prema službenoj verziji, Amina Okujeva je Čečenka rođena u Odesi. Kasnije su ona i njezina obitelj živjeli u Moskvi i Groznom. U Ukrajinu se vratila 2003. godine. Međutim, prema drugim izvorima je njeno pravo ime Anastasia Nikiforova i rodom je iz Odese.

Na islam je prešla kao djevojka, nakon završetka Nacionalnog medicinskog sveučilišta u Odesi, kada se udala za pripadnika jedne od čečenskih terorističkih skupina Isu Mustafinova. Tako je Anastasia postala Amina Okujeva.

Tri godine kasnije je Isa Mustafinov ubijen, a Amina postaje supruga militantnog islamista Tuhaševa, kojeg su uhitile ruske obavještajne službe. Treći izabranik Amine je bio je Adam Osmajev.

Tijekom ”EuroMaidana”, Okujeva je radila u medicinskom šatoru. Nakon izbijanja sukoba u Donbasu 2014. se prvo pridružila bojni “Kijev-2”. Prema dokumentima, Amina Okujeva je bila opsjednuta bojištem. Kasnije je postala tajnica bojne ”Džohar Dudajev” i osobno je sudjelovala u borbama kao snajperist. U jednom intervjuu je rekla “kako je ubila nekoliko desetaka neprijateljskih vojnika”. Sudjelovala je u žestokim bitkama kod Debalceva, a nakon toga je služila u bojni “Zlatna vrata”. Nagrađena je ordenom narodnog heroja Ukrajine, a ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov joj je darovao pištolj ”Glock 43”. Okujeva je oštro kritizirala Rusku Federaciju i predvidjela ”njezin raspad”. U svojim intervjuima je Okujeva uvijek tvrdila da se u Donbasu ukrajinska vojska bori protiv Rusije.

Nakon nedavnog pokušaja ubojstva zastupnika Igora Mosijčuka i drugih likvidacija u Ukrajini, teško je reći je li atentat organiziran od strane ruskih službi, možda i u Donjecku ili Lugansku ili je rezultat frakcijskih sukoba u samoj Ukrajini.

U Kijevu i na susjednim područjima je zbog ubojstva Amine Okujeve aktiviran plan “Sirena”.

Amina OkujevadonbasLNR
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ohrana
6 godine prije

postar kad ga izujeda pas ili padne s bicikla je dozivio nesrecu na radu pa bi se i za ovo dvoje cecena moglo reci da su dozivjeli isto uzimajuci u obzir kojim su se poslom bavili

VeBi
6 godine prije

Gore mu je sto je ostao ziv, sad nikad vise nece biti siguran sta ga ceka iza sljedeceg ugla ili auta koji mu dolazi u susret. To je dobro.

Kajzer Soze
6 godine prije

Suma sumarum svako ko se oženio Aminom Okujevajovom taj je na kraju baš ono najebao !

octopus
6 godine prije

Da li i nju čekaju 72 djevca….?

Riddick
6 godine prije

To je iz nekog razloga kod nas udarna vest pokušaj ubistva teroriste i njegove žene…
Takvi parovi svaki dan ginu u Siriji

Koča Popović
6 godine prije

... Treba se generirati sto veca mrznja prema ruskom narodu da do pomirbe ne dodje iducih 50 godina, a da korist izvuku vlasnici krupnog kapitala.

igi
6 godine prije

…gledajte i lajte pseta jacobsfelda i učite na tuđim greškama….ovo je upućeno ekipi oko ramljaka i njemu samom.

Savio
6 godine prije

Rodjena kao hriscanka, Slavenka, presla na islam, i pocela da svoj rod i narod naziva neprijateljima i da ih ubija.
Tipican primjer sta se desi sa dusom nakon “poturcivanja”.
Pocnu takvi ljudi da mrze svoje.
To je prosto kao neko psiholosko pravilo…

dalmata
6 godine prije

Opet po Rusima!?Da ga je tija uklonit Rus,vec bi odavno bija u raju sa 72 djevice

mmne
6 godine prije

sporo je to jedan po jedan….

Hrvoje
6 godine prije

Postoji fotka na netu na kojoj se vidi da na poziciji kod Debaljceva gde je poginuo Isa Munajev,komandant bataljona Dzohar Dudajev stoji natpis “moza Isa k… da nam sisa”.

Istrijan
6 godine prije

“Ubiti pticu rugalicu (kukavicu). Svašta će reći protiv sada protiv Putina da bi spasio d….!

DeProggy
6 godine prije

Neka…ovo vam je prva rata za Motorolu i Givija, bando ukronacistička.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI