Kijev opet razmatra “hrvatski scenarij” za vojni poraz Donbasa

Ukrajina Akacija samohodna haubica
109 komentara

U svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije u Donbasu se u Kijevu među dužnosnicima i političarima opet, i po tko zna koji put, spominje “hrvatski scenarij za povratak okupiranih teritorija”. Naravno, ne misli se na “Erdutski sporazum” i mirnu reintegraciju, što je moguće provesti i “Sporazumom iz Minska”, nego na brzu i uspješnu vojnu akciju po uzoru na “Oluju” iz 1995.

Ideja o povratku kontrole nad pobunjenim Donbasom po “hrvatskom scenariju” nije nova. Već tri godine o njoj govore ukrajinski političari i stručnjaci iz “domoljubnog” bloka. No, posljednjih nekoliko tjedana, zbog blokade nepriznatih republika i općeg pogoršanja situacije, sve češće se počinje govoriti o ovom rješenju.

Nedavno su na jednoj od emisija ruske televizije dva sudionika iz Ukrajine izrazila potpore “hrvatskoj verziji“.

Kolumnist i vojni dopisnik ruskog Kommersanta, Maksim Jusin, pojašnjava zašto je ova opcija trenutno u Ukrajini nemoguća.

Jusin podsjeća da je 4. kolovoza 1995. hrvatska vojska pokrenula operaciju “Oluja” koja je trajala samo tri dana i završila eliminacijom samoproglašene Republike Srpske Krajine. Već 5. kolovoza je njen glavni grad Knin bio zauzet, a na starom dvorcu iznad grada je postavljena hrvatska zastava.

Jasno je zašto je ova opcija tako atraktivna za Ukrajince. No, Zagreb je problem odlučio riješiti učinkovito i uz minimalne gubitke. Čini se da je Kijev pao u napast da ponovi ovaj scenarij. No, Maksim Jusin, kao novinar koji je pokrivao rat u bivšoj Jugoslaviji tijekom četiri godine, podsjeća na sve nevolje i nijanse tih događaja i tvrdi kako je povratak Donbasa u Ukrajinu ovim scenarijem nemoguć.

“Zašto? Razlozi su brojni, ali ću navesti jedan – onaj glavni. Oni koji nude Kijevu da slijediti put hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana zaboravljaju temeljno važnu točku. Glavni dio Srpske Krajine, samo onaj dio gdje je Knin, bio je odvojen od Jugoslavije koji je tada vodio Milošević, a između je bilo stotine kilometara teritorija Bosne, zemlje koja je imala svoj unutarnji rat. 1995. u Kninu nije bilo jugoslavenske vojske, a Srbi u Kninu nisu imali nikoga da im pomogne.

S obzirom na ogromnu nadmoć Hrvatske vojske u ljudstvu i oružju, ishod sukoba je bio neminovan. No, podsjećam i na jednu činjenicu, kojih mnogi ili ne znaju, ili su je već zaboravili. Srpska Krajina se sastojala od dva dijela, odvojenih jedan od drugog. Drugi dio, takozvane istočne Slavonije, tada nije bio vojno zauzet od strane Hrvatske vojske, iz razloga što istočna Slavonija graniči sa Srbijom, a u slučaju hrvatskog napada je bio moguć sukob s vojskom SR Jugoslavije, koja se mogla uključiti u sukob. Zato predsjednik Tuđman nije htio ići na Vukovar. No, Hrvati su istočnu Slavoniju vratili nakon tri godine, mirno i političkim sredstvima. No, to je druga priča”, piše ruski novinar Maksim Jusin.

“No, želio bih podsjetiti da ukrajinske regije Donjeck i Lugansk imaju stotine kilometara granice s Ruskom Federacijom. A Moskva je, sa svim svojim javnih izjavama na temu Donbasa, jasno rekla gdje je za nju crvena linija. Vraćanje kontrole Kijeva nad Donjeckom i Luganskom vojnim putem je za Kremlj neprihvatljivo. Ako bude takvih pokušaja, ruske vlasti će naći način da se oni spriječe, kao što je već učinjeno u kolovozu 2014. Donjeck neće biti Knin”, nastavlja Jasin.

U stvari, kada je riječ o ozbiljnoj politici, to je dobro poznato, kako na Zapadu tako i u Kijevu. Samo neodgovorni populisti i “kauč domoljubi” vole raspravljati i nagađati o ratu, pretvarajući se da ne vide razliku između situacije u Hrvatskoj u kolovozu 1995. godine i sadašnje u Ukrajini.

Jedan od njih je i ukrajinski analitičar Vadim Karasev, ali ipak priznaje očitu činjenicu.

“Najbolja opcija za Ukrajinu je Donbas zauzeti po “hrvatskom scenariju”, ali Kijev za to nema snage”, za ukrajinsku TV112 je rekao Vadim Karasev, politički analitičar i direktor Instituta za globalne strategije, te jedan od vođa stranke Ujedinjeni centar.

“Što se tiče zauzimanja,  jasno je da je to, ako postoje snage, najbolja opcija. No, mi smo to pokušali provesti do 24. kolovoza 2014. i ući u Donjeck i Lugansk. Podsjećam vas da smo onda upali u Ilovajski kotao. Dakle, dok nemamo vojne snage, to je nemoguće”, rekao je Karasev.

“Sjećam se da je Narodna fronta mnogo govorio o “hrvatskom scenariju” 2014. godine, tijekom Ilovajskog kotla, te da je bilo mnogo optimizma. Ljudi uspoređuju Srbiju i Rusiju. Ali, prvo treba razumjeti da Putin nije Milošević i da Rusija nije Srbija. Rusija ima nuklearno oružje. A, ako bude potrebno, napast će nas izravno.  Moskva neće dopustiti vojni poraz tih republika”, upozorava ukrajinski analitičar.

“Nema nekog recepta kojeg možemo provesti. Čak i kada govorimo o Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici i scenariju zamrznutog sukoba. Ni to se neće dogoditi, jer Pridnjestrovlje ne graniči s Ruskom Federacijom i Rusija tamo ne može slati vojnu opremu”, zaključio je Karasev.

 

Pokusaj osvajanja - Donjeck i Lugansko
Pokušaj provedbe “hrvatskog scenarija” u ljeto 2014. koji je završio katastrofalnim porazom ukrajinske vojske
donbashrvatski scenarijMaksim JusinOlujaSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

ako pokusaju donbas vratiti etnickim ciscenjem tzv “hrvatskim scenarijem” gotovo sam siguran da ce vojska RF dobiti naredjenje od Putina da preore i dobro nagnjoji svetu rusku zemlju ukrajinskim i bijelosvjetskim sljamom.

Tadmur
7 godine prije

Sanjaj Petro,sanjaj…

Sinisa
7 godine prije

Uf uf….ogromna igranka je odigrana oko RSK… Prvo..Milosevic je izdao RSK i to je ne osporan fakat;drugo..imala je RSK dovoljno i ljudstva i oruzja i tehnike da ratuje sa Hrvatskom do bez svijesti a oruzja cak vise i boljeg od Vojske Republike Srpske a ljudstvo odmornije,sitije i opremljenije;trece..Republika Srpska nije reagovala,pustila Glamoc i Grahovo a samo je to bilo dovoljno da se shvati sta se sprema..znalo je se sta ce biti onog trenutka kada Karadzic nije ujedinio RS i RSK;cetvrto..Vojska Jugoslavije je bila prisutna preko oficitskog kadra i oni su bili kljucni u stvaranju panike u redovima VRSK..i naravno domaca peta kolona,sverceri i ne ljudi.
Nije tu bilo niti do kukavicluka niti do herojstva..prosto igranka.

bdw
7 godine prije

Svaka cast za analizu…

Imenjak
7 godine prije

Ako cete bit posteni, priznat cete da ste mogli i prihvatiti plan Z4 i nikakvih ciscenja ne bi bilo. No bili ste tvrdoglavi.

Tomica
7 godine prije

Kijev već ima model za reintegraciju Donbasa (Minsk-2) koji iako je potpisao ne želi provesti. To ne odgovara niti onima koji su sve zakuhali niti onima koji direktno imaju korist od provođenja njihove politike. Ne znam šta uraditi u svijetu gdje se sve izvrće , jedno govori a drugo radi. Za sve postoje dvostruka mjerila i kao da nikome ne smeta kada čak i UN osuđuje i proziva one koji se brane a šuti k’o zaliven kada se neko napada i uništava pod najglupljim izgovorima. Svi načini i mehanizmi da se sazna istina i nešto promijeni su onemogućeni. Ja vidim samo dva načina kako će se sve završiti, ili jako krvavim ratom ili će se običan svijet „lagano skuhati“ kao one žabe i pristati da budu roblje. Ovo drugo mi čak izgleda i vjerojatnije ali i tu će biti krvi. Inače, koliko vidim samo prvi komentar ima veze s temom… Čitaj više »

Michael Collins
7 godine prije

Jeste, bre – u Kninu bio goloruki srpski narod ’95. Kako su u Vukovaru branitelji odolijevali višestruko nadmoćnijem napadaču? Vidi se kako su Srbi za vojsku. A zaboravljate da je, srećom, Martić odbio plan Z4, koji bi mu omogućio stvaranje države u državi, nešto slično kao što danas imamo u BiH sa Republikom Šumskom. I onda je odluka pala da se ide na vojnu opciju. Tu su Ameri imali svoje prste, ali su isto tako u jesen ’95. imali svoje prste i u spašavanju ove nakaze od “republic of srpska”. A u ukrajinskom slučaju, sama neo-naci hunta u Kijevu odbija njihovu verziju plana Z4, Sporazum iz Minska, koji bi omogućio federalizaciju Ukrajine, tj. da Donbass postane država u državi. Milošević se samo držao dogovora iz Karađorđeva – njega hrvatski teritorij nije zanimao, već 2/3 BiH, tj. sa Tuđmanom je dijelio Bosnu (a Alija je htio sjediti na tri stolice, tako… Čitaj više »

xyz
7 godine prije

Kao Hrvatu, nije me ni malo briga sto zelite dokazati s ratom iz bivse Jugoslavije.
Hrvatska je dosla na svoje a dosla je i Srbija.
Moje simpatije su za Novorusiju.

Michael Collins
7 godine prije

Pustite Ukrajinu – i previše na ovom portalu brinete o ruskim interesima. Ukrajina je šaka jada, gora od nas, “u regionu”. Sirija je najvažnija geostrateška točka svijeta zadnjih 5 -6 godina. Uza svu agresiju sa svih strana, sada se izraHELL planira još aktivnije uključuiti u nju. S-300 sustavi su najbolji lijek za njih. Pješadiju neće slati nigdje, jer znaju da sa Hezbollahom u direktnom sukobu nemaju šanse, a izraHELLska je javnost osjetljiva na žrtve u vlastitim redovima.
I Iran i Rusija moraju još čvršće surađivati, jer Zio-nazi Deep state, kao i njihov rođak Vrag, nikad ne spavaju.

dalmata
7 godine prije

Zavisi od vrste mozga sta vidis prid ocima.”Rvaski scenario”?!Cili NATO.EU.US(r)A su planirali i rukovodili sa scenariom.Kakva ta Krajina bila da bila.to je drugi par postoli(cipela),a jedno je realno,Donbas nije opkoljen,ima vise stanovnika(boga mi su pokazali ostre zube) i koliko kod to bilo vazno(a to je cvrst trmelj) leda su im sigurna jer uspavani Medo,katkad zmirne i malo rastegne sapu,tek toliko da se odrzi cirkulacija.Mlacenje prazne slame ocajnika iz lipe njiove i izgubljenih u vrimenu i i prostoru Porosenka i ostale klike su njiov problem i drskost,jer oce uvjerit sami sebe(a dio obostranog stanovnistva iz obe trgedije zvane drzave)imaju serviranu,ratnohuskacku pricu o svojo velicini i moci.Arogancija je sigurni put u propast,a to je vec bilo za vrime Firera kijeg su obe tvorevine vjerno sluzile.Kraj je isti,samo je drugi broj na kalendaru.Jadan ti je svaki narod koji dozvoli da mora ponovit svoju istoriju da bi je naucija

Koba
7 godine prije

“Oluja” u Donbasu nije moguća, niti je ikad bila moguća. Ono što nazivamo “oluja” je tek točka na i operacije koja je trajala mnogo duže od 5 dana. Hrvatske snage su operacijama u BiH potkopale leđa RSK, te zauzećem Grahova praktički završile posao. Knin poslje pada Grahova jednostavno nije mogao opstati (pogledati mapu). Ukrainske snage su pokušale opkoliti separatiste, ali su potučeni iz pravca rusije (uglavnom artiljerija, kasnije oklopne i mehanizirane trupe). Tu je uništena udarna igla ukrainske vojske, brigade VDV-a, koje su jedino što je donekle preživilo raspad USSR-a.

gogijard
7 godine prije

Koliko ja znam Popušenko niti nema dijalog sa predstavnicima svojih odmetnutih republika. Ako hoće Hrvatski model, treba najprije imati intenzivne pregovore i fer i korektne ponude za svoje odmetnute republike a da sili pribjegne baš kada apsolutno više nema nikakve šanse da se postigne mirno riješenje, kao što su to Hrvati učinili svojim odmetnutim dijelovima teritorija. Ukrajinci nemaju pojma koliko se je pregovaralo i kakve sve nevjerojatne ponude je Zagreb davao Kninu.

subaru
7 godine prije

Novorusija može završiti kao krajina samo ako u Moskvi sjedi izdajnik. Sve ostalo su bajke za hohole i njihove gazde hazare.

Koba
7 godine prije

Što se Knina Krajine tiče. Obje strane su očekivano neobjektivne. Kratko rečeno niti su Srbi gazili te traktore niti je dobar dio tih traktora (pravno gledano) bio srpski. Zašto Srbi nisu prihvatili Z4 ili zašto ih nije vodio netko realniji inteligentniji (npr. Džakula) teško je objasniti. Koliko se vi nizinci trudili nećete shvatiti ljude sa kamena. Ovdje te pozdravljaju i cijene tek kad ih pošteno razbiješ, tko je tu odrastao zna što pišem. Vlasi ili Vlaji (kako kome odgovara), bez obzira na vjeru, su isti narod sa istom prokletom krvi u žilama i mi ćemo se uvjek tući bilo na vjerskon, nacionalnoj, ili seoskoj osnovi, glavno da se tuče. Titovci su stvorili velike probleme raspršavajući taj narod po gradovima Jugoslavije, u nedostatku kulturološkog plana društva stvorena je kvazi “rodiačka kultura” koja je uništila socijalizam, a bogami će i kapitalizam.

Baba Vanga
7 godine prije

Kako se pale momci na portalu i odmah van teme,Mislim da Rusija sa Putinom nece dozvoliti taj Scenario i lako im je zaustaviti Ukre zbog konfiguracije zemljista (ravnica)izlupace ih sa velike distance kao i prosli put kada su Ukrajinci izgubili u par dana preko 65 odsto tehnike,a i Oluja je bila dogovor da Srbija se ne mjesa u sukob jer nije problem poraziti bilo ciju vojsku ako si brojcano 4-5 puta jaci

Weteran
7 godine prije

“Hrvatski scenario za Donbas”?
Naš nesrećni, bratoubilački dogovoreni rat !?
Sloba i Franjo su bili izvođači radova za poznatog “Investitora”!?
Njih dvojica plus Alija su: Strani plaćenici i domaći izdajnici !?
A narod?
Anštajn bi za narod rekao: Glupa masa puta ubrzanje! Na kvadrat !!
Takvih elemenata, kako ja vidim, nema u Donbasu ?

Laki Topalović
7 godine prije

Kako veli TBF ulala nema nam pomoći. Ovdje ruski i ukrajinski analitičari se slažu da je to ludilo, da se pokušalo i propalo, a ovaj je Rus , Jasin, čak relativno realno izvještavao iz Hrvatske , a vi se uhvatiste “Vi ste nas, mi smo vas, ali ne kao vi nas, …..!” Nevjerojatno kakve bu*ale……

Laki Topalović
7 godine prije

Tko je komentirao mogućnost brze akcije u tri dana Ukrajina-Donbas , ako ćemo biti objektivi, s vrlo malo gubitaka na obje strane, obzirom na broj ljudi uključenih u operaciju, ali i oprez Franje Tuđmana, jer nikad nije znao hoće li se ili neće uključiti JA s one strane, pa se išlo na Erdutski sporazum. I naravno, Putin nije Milošević, što veli ovaj Ukrajinac.

Baba Vanga
7 godine prije

Sve dogovoreno i Rusije nigdje nije ni bilo ajde sad neka neko krene na Repuliku Srpsku jer nemoze se ona odbraniti sama vise od Hrvatske i Bosne,ali Ruski specijalci ce biti tu za 24 sata sa oruzjem za RS☺

Koba
7 godine prije

Ja sam o njemu učio kao o velikanu, čak sam mu i svijeću palio. Volim da mu se dižu kipovi i spomenici (koliko da karikaturno izgledali), nadam se da će ih dizati još i više. Nadam se da će i njegove slike držati na zidovima učionica širom Hrvatske. A najviše volim kad ćemo te iste kipove i slike ponovno dizati, jer povjest se ponavlja, sve što je ovdje dignuto dva puta je “dignuto”. O tom genocidašu nad hrvatskim narodom moja generacija misli isto što i tvoja o Titu, javno ga “vole” privatno ga mrze.

Tomica
7 godine prije

Ja mislim, da je bio samo kalif koji je to i postao (za razliku od stripa), kao i svi ostali. Kako nisu bili ni blizu veličine pravog kalifa, opasali su svoj tor a i za to su morali probuditi najniže strasti kod ljudi. Veličinu bi pokazali da smo se razdružili kao Česi i Slovaci, bez žrtava i gubitaka, no onda se ne bi pričalo i pisalo o tome.

Čitalac
7 godine prije

Hrvati, čestitke na vojnoj pobedi nad RSK.Budite veliki u pobedi a mi srbi u porazu. Sve ostalo je šovinizam i šizofrenija. TAČKA / TOČKA.

davor
7 godine prije

Činjenica je da su igrači Washingtona uvijek gubitnici jer provode neprincipijelne politike. Miloševića je Washington stvorio i čak podržavao ranih 90-ih a o Porošenku ne treba ni trošiti riječi to uopće nije državnik. To je ko da sad Dalmacija se ide odcijepit od Hrvatske a dođu McCain i Tillerson i postave Nadana Vidoševića kao jedinog kandidata na izborima u Dalmaciji.

davor
7 godine prije

Činjenica je i da Gorbačov nije podržavao Miloševićevu politiku ako se već vuku paralele, to što je Zapad to tako namjerno prikazivao je druga priča. To i nije čudno da se još vuku takve bizarne paralele jer na ovim prostorima ljudi još misle da je Černobil bio nesreća na radnom mjestu a francuske nuklearke su skoro propale nakon tog događaja na čemu je opet netko na Zapadu zaradio.

Georgij Žukov
7 godine prije

Spoznaja o Republici Hrvatskoj kao udbaško-ustaškoj tvorevini nije neka novost ,no za primijetiti je da su u javnome optjecaju dvije posve različite Udbe, jedna kao historijski realitet i druga kao aktualni konstrukt, Udba i ‘Udba’. Potonja bez sumnje dominira, pomoću nje se obavlja odstrel ‘udbaša’ i ‘kosovaca’ koji nisu njegovali Brozovićev tip društvenoga angažmana, ona nastupa kao korisna sablast iz naknadno dorađenoga socijalističkog horora. U svome suvremenom izdanju jugoslavenska tajna policija opstaje kao hrvatska državotvorna fikcija, drugim riječima: ‘Udba’ je ideološko strašilo smišljeno od strane udbaša koji su stvarali hrvatsku državu.

Viktor Ivančić

Hash
7 godine prije

I ti si velikan
A samo trunes na pogresnim meridijanima. Idi se sto prije naguzi nato fašistima prepoznace kvalitet

MilanCZ
7 godine prije

Citam ovaj clanak i smijems kao i mnogim vasim komentarima.Ostavite se momci coravog posla i glupih komentara.Ako nerazumijete sto se sve desava u Ukrajini pametnije nekomentirati a piscu ovog teksta,porucio bi d aode osobno do Ukrajine,Rusije,pa porazgovara sa pravim analiticarima,malo jacim facama oko svega toga,pa ce onda vidjeti jeli moguci scenarij Oluje.Oluja je bila predstava za babe i malu djecu u Hrvatskoj 1995 godine jer sav taj rat u to vrijeme vodila je drzavna americka elita uz potporu raznih domacih jebivetara,njihovih privatnih interesa radi bogacenja a ionako sva ta elita nije brinula o razaranju,ubijanju,sirotinji,jer svi redom su za njih bili obicni brojevi i ovce za klanje.Nakon svega toga ta ista americka drzavna elita sve redom odvozi avionom do dejtona i svi reodm potpisuju ono sto im je napisano a vi se tu svađate o glupostima a malo seljackog razuma i moze se shvatiti d aje to bila jedna velika rezija… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Ukraina će doživeti sudbinu Jugoslavije! I zapadu ni istoku odgovara da se pocepa.
Kontrola politička i kontrola nad resursima je mnogo lakša kad si mali i razjedinjen

Miki
2 godine prije

Ako su afganistanci mogli otjerati ruse i amere mozete i vi,osim ak niste pickice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI