Kina je spremna ”odgovoriti na sve prijetnje i provokacije u bilo kojem trenutku” dok američki ratni brod prelazi Tajvanski tjesnac

USS John S. McCain
46 komentara

Peking je izjavio kako nastavlja nadzirati američke vojne manevre koji se odvijaju u blizini kineskog kopna i Tajvana, upozoravajući da je Kina spremna odgovoriti na američke prijetnje i provokacije.

Govoreći u četvrtak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je novinarima da je Peking pažljivo pratio prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski tjesnac ranije istog dana.”Kina će i dalje održavati visoku razinu spremnosti u svakom trenutku, i bit će spremna odgovoriti na sve prijetnje i provokacije u bilo kojem trenutku te će odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, izjavio je Wang.

“Nadamo se da će Sjedinjene Države igrati konstruktivnu ulogu u miru i stabilnosti, i da neće biti obrnuto. “U četvrtak je razarač s navođenim projektilima, USS John S. McCain prošao Tajvanskim tjesnacem, što je označilo prvo takvo putovanje američke mornarice tim prolazom u ovoj godini. “Prolaz broda kroz Tajvanski tjesnac pokazuje američku predanost slobodnom i otvorenom Indo-Tihom oceanu”, rekao je glasnogovornik Sedme flote poručnik Joe Keiley, opisujući plovidbu “rutinskom” i “u skladu s međunarodnim pravom.”

Peking je više puta pozivao Washington na pridržavanje načela takozvane “Jedinstvene Kine” i na suzdržavanje odpoduzimanja radnji koje bi štetile kinesko-američkim odnosima, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca.

Ipak, Tajvan zadržava neovisnost od Kine, a nova administracija ponovila je svoju “čvrstu” predanost obrani otoka.

Peking je također pozvao SAD da odustanu od izvođenja vojnih manevara u i oko spornih voda u blizini Kine.

Samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, američka prijevoznička skupina koju su predvodili USS Theodore Roosevelt i tri ratna broda ušla su u Južnokinesko more, što je nastavak poteza povučenih tijekom Trumpove administracije. Američka vojska izjavila je da je ovaj potez bio promicanje “slobode morskog kretanja”. Peking je pozvao administraciju Bidena na veći dijalog kako bi se smanjile nastale napetosti između supersila.

Pekingtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Poslti će oštar protest nosom u pozadinu.

3 godine prije zadnji put uredio Noman
Komunjara
3 godine prije

Spremni su isto kao i Iran. Prijetiti. Kad si spreman, potapaš brod i ne trebaš ni reći da si spreman. Neka proba Kina svojim razaračem ploviti pred izraelskom obalom. Za sat vremena razarač bi bio na dnu mora

Malimali
3 godine prije

američka prijevoznička skupina koju su predvodili USS Theodore Roosevelt i tri ratna broda

Nema podataka o tome štoje je ta skupina prevozila?

dobagan rogić
3 godine prije

Neš ti ova am.skupina je obični prdež i moglo bi se desiti “USA go home”.

tenkić por grubera
3 godine prije

Upravo je nadletio kapetan Maverick sa svojim F- 14
i pokazao Kinezima srednj prst.

Tomi
3 godine prije

Chinas pussy….ovi jim se na par km izpred nosa setaju raketama a kinezi jaucu ko neke bubetine

U prolazu
3 godine prije

Vrlo napete situacije. Ciljevi su određeni a prst je na obaraču…Mornarima su pune gaće. Tko će prvi ?

tenkić por grubera
3 godine prije

Opet po starom : “Moj je veći”

Max
3 godine prije

S obztirom na snagu obaju sila SAD su zaigrale opasne igre koje bi mogle izazvati veliki pa i svjetskii rat. Jedina brana tome jest što Kina još nije potpuno spremna za rat protiv SAD a ali taj čas nije daleko.

efvnwerfverwpugvnewp
3 godine prije

Da ste se naoružavali zadnih 15 godina nebi imali ovaj problem, javite se onim mješancima iz Manđurije koji su u krvnom srodstvu sa varanima ima par stotina godina i vode vas u propast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI