Kina ne želi američku pomoć u suzbijanju koronavirusa

Koronavirus
41 komentar

Kineska vlada odbacila je pomoć koju su joj navodno ponudile SAD u borbi protiv nove epidemije koronavirusa.

Kako je jučer izvijestio savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien, Washington je poslao ponudu Pekingu za suzbijanje širenja koronavirusa, koji je odnio stotine života u ogromnoj azijskoj zemlji.

„Imamo veliko iskustvo, a to je svjetska briga. Želimo pomoći našim kineskim kolegama, ako možemo. Ponudili smo im pomoć, ali još nismo dobili vijesti od Kineza o njihovom odgovoru”, rekao je Robert O’Brien u intervjuu za američki kanal CBS.

Uz to, O’Brien je detaljno objasnio da ponuda uključuje slanje stručnjaka iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) i drugih zdravstvenih ustanova u Sjedinjenim Državama.

“Do sada su Kinezi bili transparentniji nego u prošlim krizama i to je nešto što cijenimo”, dodao je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kinesko odbijanje moglo bi imati korijene u nedavnoj američkoj mjeri zabrane ulaska građanima u zemlju koji su posljednja dva tjedna boravili u Kini. Peking je oštro kritizirao tu mjeru, shvaćajući da se ta zabrana protivi preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja se ni u kom slučaju nije zalagala za uvođenje ograničenja kretanja.

Generalni direktor  Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, izjavio je u četvrtak da koronavirus predstavlja hitnu prijetnju za javno zdravstvo i od međunarodne je važnosti. Međutim, Ghebreyesus je za sada isključio potrebu za zatvaranjem kineskih granica.

Međutim, američki predsjednik Trump je ove nedjelje branio svoju odluku o zabrani ulaska stranaca iz Kine kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Američko ministarstvo zdravstva je sa svoje strane, najavilo je da će predložiti obaveznu karantenu u trajanju od dva tjedna za ljude koji su posjetili kinesku provinciju Hubei, čiji je glavni grad Wuhan epicentar virusa.

Prema posljednjoj bilanci stanja koju je objavila Kineska nacionalna zdravstvena komisija, broj smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa porastao je na 360 osoba, pri čemu je 56 novih smrtnih slučajeva zabilježeno u provinciji Hubei, dok je broj oboljelih dostigao gotovo 16 500 ljudi.

Kineska vlada je priopćila da je sposobna zadržati i pobijediti koronavirus i da “ima sve potrebno za pobjedu u ratu protiv ove epidemije”.

Kineski mediji su objavili i dovršetak izgradnje bolnice u Wuhanu u rekordnom vremenu, a kompleks je namijenjen isključivo liječenju zaraženih koronavirusom.

Radovi, koje su mnogi pratili putem prijenosa uživo, počeli su 23. siječnja, a bolnica je ni iz čega sagrađena u rekordnom roku za samo 10 dana. Trebala bi biti otvorena danas, imat će 1000 kreveta, a u njoj će raditi 1400 medicinskog osoblja, svi iz Narodno-oslobodilačke armije Kine. Kineske vlasti grade i drugu bolnicu, udaljenu oko 40 kilometara od bolnice „Huoshenshan“ u Wohanu, gdje će biti 1600 kreveta, a očekuje se da će druga bolnica biti otvorena u srijedu.

VIDEO: Izgradnja bolnice „Huoshenshan“

Koronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
4 godine prije

Taj virus su podmetnuli Amerikanci.

Crodaemon
4 godine prije

Molim Babića da objasni kinezima da ovaj virus uopće nije opasan i bez veze troše resurse i šire paniku.

Alex
4 godine prije

Pametno…da im pomaže onaj tko je virus proizveo…baš…💩💩💩

Adriana
4 godine prije

To je sigurno najbrži način. ali prvo potpis na drugi dio trgovinskih sporazuma.

Jednostavno
4 godine prije

Poslati im racun za svakog oboljelog nekineza. ..

Živa istina
4 godine prije

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying: SAD svojim postupcima šire paniku umjesto da ponude bilo kakvu pomoć. Primili smo pomoć od desetak država u medicinskom materijalu od: Francuske, Japana, Turske, Irana, Pakistana, Rusije i Velike Britanije. Hitno nam trebaju medicinske maske, zaštitne naočale i kombinezoni.

Miljenko
4 godine prije

Amerikanci bi najradije bacili 50tak atomskih na ove, da im pomognu oko spaljivanja virusa.

Max
4 godine prije

Svi znaju zašto su oni to odbili ne pušta se Lisicu u kokošinjac.

RoPe
4 godine prije

Ovdje je meta Rusija, pale cijene nafte.

Pero
4 godine prije

Oni bi im “pomognuli” da se još više raširi.

roki
4 godine prije

Interesantno , većina vas kritikuje USA i čak iste okrivljujete za podmetanje virusa iako nemate dokaza ali niko ni da spomene Ruse koji su prekinuli saobraćaj sa Kinom ujedno i zatvorili granicu prema Kini ! A ako dođe do mutacije virusa ili se pojavi neki novi smrtonosniji a pojaviće se Amerikance će da boli uvo a ovi stručnjaci koji su opleli po Americi će prvi ako treba da plivaju do Amerike !

rusofil
4 godine prije

“Uz to, O’Brien je detaljno objasnio da ponuda uključuje slanje stručnjaka iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) i drugih zdravstvenih ustanova u Sjedinjenim Državama.”
Možda su to “čistači”? Zašto jednostavno ne pošalju medicinske potrepštine ili novce?
Bojim se da ovo nije slučajno i nekako mi objašnjenja pojave, širenja i vrijeme inkubacije ne štimaju. Kako sad stoje stvari, bez obzira na izolaciju, virus bi se mogao daleko raširiti. Kinezi će ga savladati, kako-tako, prave bolnice za 10 dana. Šta ćemo mi?
Uvijek postoji mogućnost i da je virus “pobjegao” Kinezima ali oni bi vjerojatno u tom slučaju imali i cijepivo ili neki lijek.
Prirodna pojava mi je najmanje vjerojatna varijanta.

nije bitno tko
4 godine prije

Pa vratiče jim kad tad. Samo strpljivo…….nikud se ne žuri…..

Emiliano Zapata
4 godine prije

Boz, sacuvaj njihove pomoci! Ondak ce trebat prosvijedi da odu…

Vladimir Hegel
4 godine prije

Hi,hi..Puknuli Ameri Kinezima virus i sad bi odglumili dobročinitelja i očekivali hvalu od Kineza i Čitavog Svijeta.??
Ajmeeeeeee..

Eee
4 godine prije

Nevjrojatnoje je da nakon vrusa nila svinjsk pticje gripe ebole sarsa ima jos toliko ptića debilića koji su povjerovali u koronavirus. Cilj je panika mandatorno cijebljenje svih odnosno totalna debilizacija i autizacija. Ljudi zamotani u kese s monstrouznim naocalama koji u jednoj ruci drze iglu a drugoj laptop. Nemogu vjerovata koja retardirana propaganda i da to vecina pije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI