Kina odbacuje američke sankcije protiv Venezuele

kina
3 komentara

Kina je odbacila nove američke sankcije protiv Venezuele, zahtijevajući da se stane na kraj stranom uplitanju u unutarnje poslove južnoameričkog naroda. Američki predsjednik Donald Trump je potpisao novi ukaz kojem je cilj uništiti sposobnost kreditiranja venezuelanske državne naftne tvrtke PDVSA, što je objasnio kao pokušaj da se zaustavi financiranje ”Madurove diktature”.

Novo teško uplitanje u unutarnje poslove Venezuele je naišlo na snažnu osudu Kine.

Kina je odbacila ove nove američke sankcije protiv Venezuele i traži od Washingtona da se prestane uplitati u unutarnje poslove Carcasa. Peking je dodao kako je nametanje jednostranih sankcija u povijesti samo zakompliciralo situacije.

”Iskustva iz povijesti pokazuju da vanjska uplitanja ili jednostrane sankcije još više kompliciraju situaciju i neće pomoći rješenju pravih problema”, rekao je Hua Chunying, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine.

”Sadašnje problemi Venezuele trebaju riješiti venezuelanska vlada i narod”, dodao je Chunying.

Ranije ovog mjeseca je Kina je poručila kako vjeruje da su izbori za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu Venezuele održani po svim pravilima i bez problema, čime je izrazila suprotno mišljenje od osuda koje su stigle iz Washingtona, Europske unije i drugih vazalskih zemalja Sjedinjenih Američkih Država.

Dok Sjedinjene Američke Države i dalje nastavljaju s prijetnjama i akcijama protiv Venezuele, Kina je jak saveznik Caracasa, jer i dalje poštuje međusobne trgovinske veze i Madurovoj vladi nudi nove naftne ugovore.

Na istoj valnoj duljini azijskog diva su i trojica bivših čelnika država Jose Luis Rodriguez Zapatero, Leonel Fernandez i Martin Torrijos, koji u Venezueli imaju funkciju posrednika između vlade i oporbe. Oni su osudili američki politički i financijski pritisak protiv Venezuele, uključujući sankcije i prijetnje vojnom intervencijom.

Tri bivša državnika su kritizirali američke financijske sankcije i prijedlog za vojnu intervenciju u rješavanju venezuelanske krize. 

“Vjerujemo da sankcije i prijetnja vojnom intervencijom ne pridonose razumnom i konstruktivnom rješenju”, rekli su Zapatero, Fernandez i Torrijos.

Istovremeno je oporba u Venezueli pozdravila pokušaj ekonomskog gušenja vlastite zemlje od strane Bijele kuće.

SAD objavile financijski i ekonomski rat Venezueli

maduroPDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
drugi komentar
6 godine prije

Dokle god postoji vjera u “američku izuzetnost” svijet će biti vojno, ekonomski i kulturološki napadan od strane Amerikanaca. Američki narod je taj koji mora donijeti promjene iznutra. Nažalost, razina njihove zatupljenosti onemogućava neku konkretniju akciju (revoluciju). Možda ih slijedeća velika ekonomska kriza, koja je neminovna, baci na koljena i prisili na promjenu svjetonazora. Ili će doći do urušavanja njihove imperije, opet neminovno. Ako urušavanje ostane unutar njihovih granica i bez nuklearnih udara bit će dobro (po nas, nažalost po njih uz brojne žrtve). Ako se kaos proširi van granica, neće bit dobro po nikoga. Zbilja živimo u izuzetnim vremenima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI