Kina pokrenula aktivnu kampanju protiv ISIL-a u Afganistanu?

Kineski vojnik
12 komentara

Prema više izvješća, kineski vojnici su ušli u Afganistan i tamo su se  vjerojatno počeli boriti protiv ujgurskih militanata koji su se zakleli na vjernost “Islamskoj državi”.

Ako se izvješća potvrde istinitima, Kina je pokrenula svoju prvu vojnu intervenciju još od invazije Vijetnama 1979. godine. Zašto se Kina odlučila na invaziju i koju je razinu dosegla vojna intervencija?

ISIL je nedavno prvi put zaprijetio Pekingu, objavljujući snimku u trajanju od 30 minuta. Na snimci se vidi lik predsjednika Xi Jinpinga koji se pretvara u stup ognja.

“Vi, narode Kine, koji ne razumijete jezike drugih. Mi ćemo doći k vama i proliti rijeke krvi u osvetu protiv tlačitelja”, prijete autori videozapisa.

Video također prikazuje svakodnevni život u kampovima terorista negdje na Bliskom istoku, vjerojatno u Iraku.  Prikazuju se vježbe borilačkih vještina među mladima, a na kraju ujgurski militant prijeti Kini, nakon čega ubija osobu koju je proglasio “špijunom”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Geng Shuang, kaže da nije vidio snimku, ali kako zna za činjenicu da “terorističke snage Istočnog Turkestana predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnost Kine”.

Prema nekim procjenama, od 100 do 300 ujgurskih separatista se bori u redovima takozvane “Islamske države”.

Vrlo je vjerojatno da je video asimetričan odgovor terorista Pekingu zbog ulaska kineskih specijalnih postrojbi u susjedni Afganistan. Američki časopis s vezama u Pentagonu, Military Times, nedavno je izvijestio da su kineski vojnici odavno prešli granicu s Afganistanom.

Neimenovani službeni izvor Pentagona je priznao: “Mi znamo da su oni tamo. Međutim, ni Peking, niti Kabul to ne potvrđuju.

Kao dokaz, Military Times je priložio fotografije kineskih oklopnih vozila Dongfeng Mengshi EQ 2050F na planinskoj cesti, navodno u Afganistanu. Prema pisanju lista, borci Kineske Narodne Armije se tamo bore zajedno s vojnicima afganistanske vojske.

Operacije se provode duž 60 kilometara zajedničke granice, takozvanog “Koridora Wakhan“. Taj koridor ujgurski militanti koriste kako bi se pridružili “Islamskoj državi”.

Kao što navodi ruski Vojni Obzor, ovo je prva vojna intervencija Kine u novijoj povijesti, još od invazije Vijetnama 1979. godine.  No, Vojni Obzor dodaje da takve kineske aktivnosti u Afganistanu “mogu biti korisne Sjedinjenim Državama”.

Međutim, Kini je prioritet očistiti od terorista središnju Aziju, Afganistan i Pakistan, jer je to osnovni preduvjet za provedbu projekta “Novog puta svile”, od kojeg Peking ne kani odustati.

“To je divlje područje”

Voditelj ruskog Instituta za zemlje Zajednice Nezavisnih Država, Odjela za središnju Aziju, Andrej Grozin, rekao je da se takve glasine čuju od kraja prošle godine, ali nije poznato što se stvarno događa u regiji.

“Ako pogledate kartu, možete vidjeti da je Koridor Wakhan neka vrsta “uskog grla” u zabačenom planinskom području. Graniči ne samo s Kinom, nego i s Pakistanom i Tadžikistanom. Dakle, u strateškom smislu, ovo je vrlo važna regija, a svojevremeno su je pokušali kontrolirati Sovjeti”, rekao je Grozin za ruski Pogled.

Stručnjaci također imaju na umu da je ovo područje izolirano, gdje, primjerice, nema ni struje.

“Sam po sebi, Koridor Wakhan ima poseban položaj. Nema stalnu vlast, a Kabul tamo ne kontrolira situaciju. Tamo živi ukupno 12 000 ljudi, a naselja se nalaze na nadmorskoj visini od 4 000 metara i više. To je prilično divlje područje, uglavnom zbog otežanih klimatskih uvjeta. Nije naseljeno, a mali broj stanovnika koji tamo žive, čak su i po afganistanskim standardima na razini srednjovjekovnog divljaštva”, rekao je stručnjak Vasilij Kašin.

Kašin vjeruje da zbog prirodnih uvjeta na ovom području najvjerojatnije nisu jedinice kineske vojske i Narodne naoružane policije.

“Čini se da Kinezi provode operacije protiv lokalnih Ujgura prema svojim bazama podataka i uz suglasnost afganistanske vlade. Oni samo uđu u afganistanski teritorij, unište teroriste i odu. Ne mislim da će Kina stvarati neke barijere u Koridoru Wakhan”, vjeruje Vasilij Kašin.

Stručnjaci priznaju da su ujgurski teroristički pokreti značajno intenzivirali aktivnosti u posljednjih nekoliko godina.

“Paralelno s jačanjem takfirističkih skupina i pojavom “Islamske države” rastu i aktivnosti islamističkih militanata ujgurskog podrijetla. No, oni napade ne provode samo u zapadnoj Kini. Podsjetimo da su se 2013. na Trgu Tiananmen u Pekingu automobilom zabili u okupljenu masu ljudi. Napadi su se također dogodili u pokrajinama Sichuan i Guangdong”, podsjetio je Andrej Grozin.

Stručnjak napominje da se odljev radikalnih Ujgura iz Kine bilježi ne samo u Afganistan, već i u udaljenu Siriju i Irak.

“ISIL je stvoren na principu etno-teritorijalne podjele, uključujući područja koja isključivo drže kineski Ujguri iz Xinjianga. Oni koji ne budu uništeni u raznim vojnim operacijama, mogu se vratiti u Kinu započeti gerilski rat u domovini”, objasnio je Grozin.

Kako javlja Central Asian News Service, prošli tjedan je cijena sigurnosti ujgurske autonomije u Xinjiangu, kineske pokrajine koja graniči s Afganistanom, skočila za 19,3% u odnosu na prošlu godinu i premašila 4,37 milijardi dolara. Prije tjedan dana je u Urumqiju, glavnom gradu autonomne oblasti u Xinjiangu, prošla velika povorka od više od 10 tisuća ljudi, koju je pratila policija s oružjem.

“Ova demonstracija sile je bila plodno tlo za različite verzije i nagađanja”, rekao Grozin.

Dakle, možda se Kina odlučila promijeniti politiku i prijeći na aktivno protivljenje terorističkoj prijetnji, uključujući i na stranom tlu.

“Prije toga, svaka vojna aktivnost izvan kineskih granica je bila epizodne prirode. Kao što znamo, Kinezi su bili u mirovnoj operaciji u Darfuru i borili se protiv somalskih gusara. No, tada je Kina postupala u skladu s međunarodnim mandatom”, podsjeća stručnjak.

Nije isključio da nova generacija kineskog vodstva puno manje brine o ostavštini Deng Xiaopinga, koji je pozvao Kinu da se suzdrži od stranih vojnih operacija.

No, iskreno govoreći, svijet se dramatično promijenio od vremena Deng Xiaopinga, a teroristička prijetnja je poprimila takve razmjere da se ovakve intervencije u pograničnim područjima s Afganistanom smatraju za logičan odgovor na prijetnju nacionalnoj sigurnosti Kine.

Privatne vojne tvrtke i specijalne snage

Što se tiče Afganistana, Peking ima tradicionalno bliske kontakte s Kabulom, ali u isto vrijeme i s dijelom vodstva “talibana”. Kina već dvije godine pokušava sudjelovati u smirivanju situacije u susjednoj zemlji, računajući na moguće pregovore između “umjerenog krila” talibana i vlasti u Kabulu.

Međutim, Andrej Grozin smatra da Kina neće provesti širu invaziju u koju bi bile uključene veće snage kineske vojske.

“U Afganistanu treba preuzeti međunarodne norme, a Peking to ne želi”, vjeruje Grozin.

Vasilij Kašin također sumnja da je riječ o punoj kineskoj vojnoj nazočnosti i da Peking u Afganistan možda šalje novoosnovane privatne vojne tvrtke.

“U Xinjiangu postoje kampovi za obuku ovih boraca. Čak se tvrdi da je za ovaj posao plaćen osnivač ​​američke tvrtke Blackwater, Erik Prince.  On je idealan izbor za obučavanje bivših vojnika za obavljanje sigurnosnih zadaća”, rekao je stručnjak.

Usput, isti dan kada je priopćeno da je došlo takozvane kineske invazije na Afganistan, u Pekingu je održana sjednica Nacionalnog narodnog kongresa.

Na skupu je Fu Ying rekao da će ove godine kineska vojna potrošnja rasti po stopi od 7%.

“Tijekom proteklog desetljeća, dok su se u svijetu vodili krvavi ratovi, a destruktivni sukobi izazivali rijeke izbjeglica, Kina nikada nije ranila nijednu drugu zemlju”, rekao je Fu Ying, kao da navještava da strpljenje Pekinga ima svoje granice.

Za kraj, spomenimo da se i u Siriji trenutno nalazi nepoznati broj “humanitarnih djelatnika, novinara, liječnika, stručnjaka za poslijeratnu obnovu” i tko sve ne, a iz nesretnih iskustava iz ’90-ih znamo da nisu baš svi humanitarci, novinari, liječnici i stručnjaci bili ono za što su se predstavljali. Naravno, Kina tradicionalno želi da sve ostane u tajnosti i ne pridaje previše važnosti “glasinama” o sudjelovanju kineskih privatnih vojnih tvrtki ili specijalnih snaga u borbama na teritoriju susjednog Afganistana, možda i Sirije.

Koridor Wakhan
Koridor Wakhan
Andrej GrozinantiterorizamBlackwaterErik PrinceISILKoridor WakhanMilitary TimesujguriWakhanXi Jinpinga
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PanSlaven
7 godine prije

hjoo.. da sam ja neki Ujgurac, terorista/borac za slobodu, u tišini bih pripremao što je više moguće vojske za oslobođenje. A da sam šef kineske tajne službe, baš bi mi dobro došo neki brutalan filmić o napadu na Kinu… da očistim put svile itd

rodoljub
7 godine prije

Kinezi su shvatili da se nema sta vise cekati, da zlo treba unistiti u pocetnoj fazi . Ujedno, malo vezbe u stvarnim situacijama, a ne u simuliranim, dobro ce im doci za sticanje iskustva .

glaro
7 godine prije

Dobra vijest ako je istinita.
Kina mora biti uvucena boriti se protiv terorizma.

Ovi Ujguri imaju svoje lidere koji zivu na zapadu,ima ih koji zivu u Americi, americka vlada iz USAID ih financira. Zadatak im je destabilizirati Kinu.

Cilj Amerike je da Kina bude zaokupljena teroristima da se ne moze ekonomski razvijati, tako da sad-isti zadrze veliku ekonomsku distancu izmedju sebe i Kine.

Alen
7 godine prije

Kako stvari idu ispada da isil nudi usluge rent a terorist,raznim zemljama ..Dobar biznis je u pitanju a ciljevi razni..

davor
7 godine prije

Vidi se da Rita Katz studio iz Bronxa i dalje proizvodi propagandu, Isil je jednostavno super upotrebljiva vojska za Izraelce i Amerikance i dok je tako bit će i Isila

subaru
7 godine prije

Pa bilo je i vrijeme da se i kinezi uključe, što su čekali toliko dugo a vrag im pred vratima i unutra se zalegao.

Jupiter
7 godine prije

Ajde da vidimo kako Kinezi barataju sa oružjem i kako se ponašaju na bojnom polju vreme je da uđu u igru.

Zvrk
7 godine prije

taj koridor su formirale carstva UK i Rusija tako da ne graniče direktno. i tako imamo posljedicu podjele velesila. najbolj da to pripadne Pakistanu.

Buđenje
7 godine prije

Ako se erdo ušetao samo tako u siriju, u “obranu” svojeg teritorija, a znamo šta erdo traži u siriji, i da je lažov i prevrtljivac, onda nema problema da to i kinezi učine susjedima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI