Šerifa, bivšeg plaćenika Blackwatersa, ne žele u istrazi masakra u Atlanti

Serif Frank Reynolds
1 komentar

Twitter je eksplodirao nakon izvještaja da šerif koji istražuje masakr u salonima u Atlanti možda ima veze sa zloglasnom privatnom vojnom tvrtkom Blackwater. Njegov je ured prethodno bio optužen za skrivanje rasizma.

Šerif okruga Cherokee na čelu sa šerifom Frankom Reynoldsom privukao je ovog tjedna nacionalnu pozornost zbog svoje uloge u istrazi ubojstava osam ljudi, uključujući šest žena, u salonima za masažu u Atlanti u državi Georgia. Ljevica je incident brzo označila kao posljednji primjer rasno motiviranog nasilja od strane pretpostavljenog bijelog supremacista.

Šerifov ured ne bi odobrio niti opovrgnuo ovu procjenu, već je prenio objašnjenja koja je ponudio sam 21-godišnji osumnjičenik. Tvrdio je da je ciljao na azijske žene zbog “ovisnosti o seksu” i želje za borbom protiv “iskušenja”. Glasnogovornik šerifova ureda rekao je da je osumnjičenik imao “stvarno loš dan”, što je potaknulo daljnje bijes zbog uočene bešćutnosti primjedbe.

Daily Beast istražio je policijsko osoblje okruga Cherokee i iznio optužbe za protu-azijski rasizam u šerifovom odjelu. Izviješteno je da je i sam šerif Reynolds bio na trogodišnjem radu u zloglasnoj privatnoj vojnoj tvrtki Blackwater USA, na temelju njegove službene evidencije i dokaza otvorenog izvora. Da je istina, u Iraku bi služio kao zaštitar u razdoblju između 2005. i 2008. godine.

Blackwater ima užasnu reputaciju zbog navodno “kaubojskog” stava svojih zaposlenika na Bliskom istoku, koji su, rekli su kritičari, radije “prvo pucali, a pitanja postavljali kasnije”. Ove godine vratio se u žižu javnosti nakon što je odlazeći predsjednik Donald Trump pomilovao četvoricu bivših dobavljača Blackwatera, koji su izdržavali zatvorske kazne zbog ubojstva iračkih civila u masakru na trgu Nisour 2007. godine.

Iako je Daily Beast naglasio da nema dokaza da je šerif Reynolds počinio bilo kakve prekršaje, krivnja udruživanjem bila je dovoljna da zapali Twitter. Neki od najljućih komentara sugerirali su bez dokaza da bi se šerif mogao “povezati” s bilo kojim motivom navodnog napadača iz Atlante ili je “učinio iste stvari” nevinim ljudima u Iraku.

Neki su predložili istragu američkih policijskih snaga koje su u prošlosti imale obuku od strane Blackwatera. Civilno provođenje zakona u SAD-u prošlo je značajnu militarizaciju u posljednja dva desetljeća zbog priljeva opreme koja je dolazila iz Pentagona i obuke za njezino korištenje na terenu. Kritičari kažu da je to bio glavni čimbenik u eskalaciji rasne napetosti u SAD-u, što je kulminiralo prošlogodišnjim masovnim prosvjedima zbog ubojstva Georgea Floyda.

Od svojih godina na Bliskom istoku, Blackwater je prošao nekoliko reformi upravljanja i promjena imena. Trenutno djeluje kao Academi, odjel Constellis grupe. Njezin osnivač, Erik Prince, nedavno je optužen za vođenje tajne akcije krijumčarenja oružja američke proizvodnje, uključujući helikoptere, libijskom vojnom zapovjedniku Khalifi Haftaru, kako bi ojačao svoje snage protiv vlade koju je priznao UN i koju podržava Turska.

BlackwaterFrank Reynolds
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Plaćeniku nitko ne vjeruje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI