Kini je svega dosta: Policija zabranila prosvjede u Hong Kongu i privodi vođe prozapadnih skupina

Hong Kong protesti
48 komentara

Policija Hong Konga je zabranila daljnje održavanje prosvjeda u gradu, a odluku pravda ozbiljnim ozljedama koje su zadobili prosvjednici, promatrači, policajci i novinari za vrijeme 22 mimohoda i nasilna skupa koji su se održali od lipnja.

Dvojica navodnih „hongkonških prodemokratskih aktivista“, Joshua Wong i Andy Chan, uhićena su uoči velikih protuvladinih prosvjeda najavljenih za predstojeći vikend, prenosi agencija DPA. Policija je uhitila Wonga rano ujutro u petak dok je hodao prema postaji podzemne željeznice, objavila je njegova subverzivna politička skupina Demosisto koja se zauzima za „veću demokraciju i samoodređenje Hong Konga“.

Nakon njega uhićen je i Andy Chan, vođa zabranjene separatističke Nacionalne stranke Hong Konga, objavio je Hong Kong Free Press. Chan je uhićen u zračnoj luci dok se pripremao za let u Japan.

Jučer su lokalni mediji izvijestili da je hongkonška policija po prvi put odlučila zabraniti održavanje prosvjeda. Hong Kong već tri mjeseca potresaju često nasilni prosvjedi protiv vlade izazvani sada već povučenim prijedlogom zakona o izručenju građana kontinentalnoj Kini i bojazni da Peking pokušava staviti teritorij pod veći nadzor.

Policija zabranu prosvjeda pravda ozbiljnim ozljedama koje su zadobili prosvjednici, promatrači, policajci i novinari tijekom 22 mimohoda i nasilnih demonstracija održanih od lipnja.

Mediji su objavili u četvrtak da je kineska vojska provela rotaciju vojnika u Hong Kongu, iako je to rutinski potez. Azijski i zapadni diplomati u Hong Kongu na poteze Narodne oslobodilačke vojske Kine gledaju kao na rutinsku rotaciju vojnika, „ali će pomno pratiti svaki znak njihova povećanja ili neuobičajenih aktivnosti“, prenose zapadni mediji.

Garnizon Hong Konga kineske Narodne oslobodilačke vojske izveo je rotaciju svojih vojnika u četvrtak, a ovo je 22. rotacija od kada je Kina 1997. počela  razmještati vojsku u Hong Kongu,  prenosi novinska agencija Xinhua. Agencija je objavila fotografije oklopnih vozila s vojnicima na granici, ali je bilo nejasno jesu li ulazili ili izlazili iz Hong Konga, kao i jednog manjeg broda koji pristiže u Hong Kong.

Organizatori prosvjeda, a ovdje ne govorimo o studentima iz Hong Konga, očito su zaboravili 2014. godinu i kratku poruku Pekinga u vrijeme tadašnjih prosvjednih akcija istih sudionika.

Centralni komitet Kine je tada bio jasan i danas kineske vlasti vjeruju kako nema smisla ponavljati upozorenja.

“Demokracija i vladavina prava idu jedno uz drugo, a kršenje zakona, pa iako se radilo i o studentima, napad je na demokraciju samu, a to se neće tolerirati”, priopćio je Peking tijekom sličnih prosvjeda 2014.

Sad je red na organizatorima pobune u Hong Kongu da odluče u kojem će smjeru ići.

Podsjetimo kako od lipnja sramotne dezinformacije u situaciji u Hong Kongu poprimaju isti oblik kao one prvih dana prevratničkih prosvjeda na Trgu Neovisnosti u Kijevu. Zapadni mainstream mediji su samim tim što su usvojili retoriku koristeći termine “pro-pekinški” ili “provladini”, nasuprot kojima stoje “prodemokratski” prosvjednici, odabrali stranu i po tome ćete ih lako prepoznati.

Kao što smo objasnili ranije, na drugoj strani nisu nikakvi “prodemokratski  prosvjednici koji su podigli drugo čin Revolucije kišobrana”, nego je riječ o dobro organiziranim skupinama, koje su za ovo pripremane godinama i identične su onima koje koriste rabe takozvani “nenasilni”, ali ultimativni otpor protiv središnjih vlasti, ovaj put protiv onih u Pekingu. Istina je da se pokušavaju prikazati kao “nenasilni”, što je prvih dana pobune bila odlika svake Obojene revolucije, no s druge strane čelnici ovih skupina nikada ne pristaju na iskrene pregovore i prijete kako će zauzeti vladine grade i zgrade državne uprave.

Jednako tako je laž da službeni Peking nije reagirao i da se za sada ograničio na “potporu vlastima Hong Konga”. Naime, još 2014. je glasilo Komunističke partije Kine prenijelo poruku takoreći istim sudionicima prosvjeda u Hong Kongu.

“Potpisan je zakon o vladavini prava u Hong Kongu, jer demokracija i vladavina prava ovise jedno o drugome. Demokracija bez vladavine prava će samo donijeti pustoš. U posljednjih nekoliko dana organizirani su prosvjedi u Hong Kongu na kojima se traži “opće pravo glasa”, što uzrokuje prometne gužve, bijeg turista, poniranju burze i obustavu rada škola i trgovina.

Sve ove kaotične scene uzrokovale su brige i nezadovoljstvo među građanima Hong Konga. Takozvani prosvjedi pokreta “Occupy Central” su pokrenuti s ciljem da se putem nezakonitih sredstava ostvare političke namjere koje krše temeljne zakone Hong Konga, no organizatori i poticatelji, iako su “mirni” ili “nenasilni”, ne mogu sakriti ilegalnu narav prosvjeda.

Njihova djela će nesumnjivo završiti s povredom vladavine prava, ozbiljno poremetiti društvene odnose, uzrokovati ogromne ekonomske gubitke i moguće žrtve. (…)

Konstatirajući da je jedna suština vladavine prava apsolutno pridržavanje zakona i kažnjavanje prekršitelja, nitko ne može zanemariti zakon, niti biti izuzet od njega. Mladi studenti bi se također trebali pridržavati zakona. U Hong Kongu se policija bori kako bi se osigurala vladavina prava čak i na prosvjedima. Do sada su koristili samo suzavac i to kada su ostali bez izbora protiv prosvjednika koji krenuli u obračun s njima. Policija u Hong Kongu je vrlo profesionalna, a akcije koje su provedene su bile potrebne, prikladne i umjerene. Nema razloga kritizirati policijske radnje. Demokratsko društvo treba uvažavati mišljenja manjina, ali to ne znači da te manjine imaju pravo pribjeći nezakonitim sredstvima. Demokracija može biti prosperitetna samo uz vladavinu prava, a u izražavanju vlastitog mišljenja treba tražiti konsenzus u okviru zakona”, bila je poruka Centralnog komiteta koju su neki u Hong Kongu očigledno zaboravili.

Centralni komitet Kine je tada pozvao prosvjednike da se urazume i poštuju vladavinu prava i zajedničke odgovornosti svih stanovnika Hong Konga koji istinski vole taj grad.

Kako onda tako i danas je neobjašnjiva šutnja takozvanih “objektivnih” medija, od koji se “najobjektivniji” tek usuđuju nagađati “je li možda u tijeku nešto nalik Obojenoj revoluciji ili nije”? Zar je moguće da se desetine, stotine milijuna ljudi uspijeva obmanuti i o prosvjednicima u Hong Kongu govoriti kao o “mirnim borcima za demokraciju”, kada se točno zna koji je sljedeći njihov korak.

Tim više je riječ o neobjašnjivom fenomenu, jer je danas dovoljno vladati engleskim tek toliko da se razumiju naslovi alternativnih medija, kojih ima više nego dovoljno, čak i u samim  Sjedinjenim Državama, a svi se slažu kako  nema nikakve „demokratske revolucije u Hong Kongu i da se tamo živi kvalitetno jednako kao i prije, te da i kada su bili britanska kolonija, također nisu imali posebna demokratska prava“. Dakle, ovdje se čak ne radi o kineskoj, ni ruskoj propagandi, budući da su autori tih medija i portala uglavnom rođeni, žive u Sjedinjenim Državama, a mnogi su nekoć bili dijelom američkog državnog ili represivnog aparata.

Odgovor je ovdje jednostavan. Ili netko plaća da se objavljuju takve informacije ili su neki autori politički kratkovidni do te mjere da ne vide o čemu je zapravo riječ. I u jednom i u drugom slučaju, praviti budale od svojih čitatelja je u najmanju ruku uvredljivo.

Uzmimo samo članak kojeg je tijekom prošle slične pobune objavio Land Destroyer Report u kojem je navedeno niz dokaza i gdje čak i SAD priznaju da  stoje iza pokreta “Occupy Central”.

“Baš kao što je Washington nakon takozvanog Arapskog proljeća, koji je počeo širiti kaos diljem Bliskog istoka, ubrzo priznao da je u potpunosti financirano, obučavao i opremio kriminalce i organizatore prosvjeda, a kasnije i naoružane teroriste, sada priznaje kako State Department kroz bezbroj udruga i nevladinih organizacija stoji iza takozvanog pokreta “Occupy Central” i prosvjeda u Hong Kongu”, piše Land Destroyer Report.

Washington Post u starijem članku pod naslovom “Iako je Kina stegla obruč oko civilnog društva, Hong Kong je eksplodirao” neizravno dokazuje američko uplitanje u unutarnje poslove Kine.

“Kineski lideri su obeshrabreni prosvjedima ove godine i stalno pooštravaju kontrolu nad udrugama civilnog društva i organizacijama koje sumnjiče da rade za strane sile”, piše Washington Post, čime ujedno priznaje da su nevladine udruge u Hong Kongu godinama radile izvan bilo kakve ozbiljnije kontrole.

To se jednim dijelom može opravdati i željom Kine da se u svijetu dokaže kao otvoreno društvo, ali se Peking na kraju morao suočiti s činjenicom da su te udruge prešle u aktivnu fazu svog djelovanja.

Ponovljena kampanja u Hong Kongu ima za cilj izolirati Kinu subverzivnim zapadnim idejama kao što su “demokracija”, “sloboda izražavanja” i „vladavina prava“. Nedvojbeno je osjetna prisutnost američkih skupina koje pokušavaju promicati njihove vrijednosti u Hong Kongu, kažu stručnjaci, a krunski dokaz je fotografija sastanka vođa prosvjeda s Julie Eadeh, voditeljicom odjela za politička pitanja američkog generalnog konzulata u Hong Kongu.

Kampanja traje već ruže vrijeme, čak i prije prvog vala „Revolucije kišobrana“ 2014. godine i nije prekinuta ni pod predsjednikom Xi Jinpingom.

Američki Kongres financira nevladine udruge s izričitim ciljem “promicanja demokracije u inozemstvu”, a NED je odavno poznat po subverzivnim i neprijateljskim djelatnostima, ali i po neuspjehu u Iranu, Rusiji, Bjelorusiji, pa čak i u Siriji, djelomično u Alžiru, gdje je američka vlada nakon uspjeha u Libiji, Tunisu i Egiptu locirala skupinu alžirskih cyber-aktivista.

Kako je moguće vjerovati u širenje “demokracije”, ako su glavni financijeri ovih pokreta, nastalih uz veliki angažman mentora iz Otpora/CANVAS-a, američke skupine kao što su “Ford Foundation”, “Međunarodni republikanski institut” (IRI), “Carter Center” i “Asia Foundation”.

Naravno, NED i njegove brojne podružnice uključujući Međunarodni republikanski institut i Nacionalni demokratski institut (NDI) radit će na “promicanju demokracije”, dok će u pozadini graditi globalnu mrežu neoimperijalističke uprave koju zovu “civilnim društvom”.

Iz tog je razloga opravdana zabrana rada mnogim takozvanim “međunarodnim udrugama i organizacijama”, koje u potpunosti promoviraju interese Washingtona, Wall Streeta, te prijestolnica dva centra moći u Europi Londona i Bruxellesa.

Sam pojam “promicanje demokracije” je skandalozan, jer je u  riječ o strategiji agresivnog globalnog nadzora, krivoj za nekoliko ratova koji su jedan za drugim izbijali diljem planete.

“Promicanje demokracije” je u ovom slučaju agresivni nastup manje skupine ljudi koja radi protivno interesu vlastite zemlje i naroda, a njima upravljaju oni koji na temelju provjerenih laži nečovječnim postupcima zlostavljaju svoje građane i šalju vojnu policiju i Nacionalnu gardu u gradove kao što je bio američki grad Ferguson.

Policijska akcija kineskih vlasti protiv pokreta “Central  Occupy” i sadašnjih prosvjednika u Hong Kongu je blijeda usporedba s represijom američkih snaga sigurnosti, ali će svaki udarac ili kap krvi iz Hong Konga biti prikazivani kao “masakr”.

“Promicanjem demokracije” se jasno prikriva agenda širenja američke hegemonije daleko izvan američkih granica i na štetu nacionalnog suvereniteta zemlje odabrane kao mete, uključujući i Amerikance same.

S obzirom na to da se otvoreno potvrđuje da su financijeri pokreta  “Occupy Central” isti oni koji su financirali Arapsko proljeće i sve Obojene revolucije, to znači kaos, smrt i destabilizaciju u čemu će sudjelovati rulja naivaca i korisnih idiota koji će na kraju pokušati uništiti vlastiti dom.

Iako se organizatori pobune pozivaju na načela “demokracije”, jasno je da promiču korporativne i financijske interese, a u slučaju Kine rade aktivno na uništavanju velike globalne konkurencije Sjedinjenim Državama.

Konkretno, ovim se nastoji spriječiti uspon Kine kao jedine ekonomske sile na svijetu, dok je ranije Ukrajina iskorištena kako bi se pokušala suzbiti ponovna pojava Rusije kao globalne sile.

Dnevni red prosvjednog pokreta u Hong Kongu je podupiranje hegemonije Washingtona. SAD besramno iskorištavaju dobronamjernost mnogih mladih ljudi, koje su zaveli i uvjerili ih “kako im najveću prijetnju predstavljaju središnje vlasti u Pekingu”.

Treba se samo nadati da su ljudi u Kini, kao i mnogi drugi diljem svijeta, svjesni što želi prosvjedni pokret u Hong Kongu i da razumiju pozadinu cijele ove priče. U protivnom će platiti skup račun, kao što je prije Hong Konga bilo u Libiji, Siriji, Ukrajini, Egiptu i mnogim drugim zemljama.

Kao što smo na početku naveli, CK KP Kine je još 2014. objavilo priopćenje i usvojeni zakon i sigurno je da se neće tolerirati kršenje zakona, svidjelo se to nalogodavcima Joshue Wonga i Andya Chana.

Hong Kong – Visoka dužnosnica američkog konzulata snimljena s čelnicima nasilnih prosvjeda

Prosvjedi postimperijalističke „pete kolone“ u Hong Kongu se nastavljaju

New Eastern Outlook: Oblaci američkog „širenja demokracije“ sada lebde nad Hong Kongom

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Dakle, počinje škola, gotovi su godišnji i bilo je dosta lakrdije. Sada svi u škole i na fakultete i na radna mjesta. Što ste benavili , ….benavili ste, čak i previše. Ova dva uhapšena će, kao i oni iz 2014. godine , dobiti azil u SAD-u i tamo će pisati kolumne za Huffington Post i mlatiti praznu slamu.

Miro
4 godine prije

“Prozapadne skupine”? Kakvo smece, po ugovoru Hong Konga sa Kinom, HK jos nekoliko godina mora da ima skoro potpuno samostalnost od Kineza. Naravno Kinezi krse sve zakone sto je moguce a sad kad ocigledno idu na sve ili nista, verovatno i sa vojskom krivi su im od Amerikanca, Britanca do ko zna koga jos.

fnreu
4 godine prije

na preodgoj sa bandom meleskom

Stjepan
4 godine prije

Barem nama nije teško odrediti izdajnike po svijetu kad ih ima(mo) na ovim prostorima hrpe … Koja stoka i prodana duša može biti “ljudina” koja sprema građanski rat svom narodu po recepturi stranaca?? To mi nikada nije bilo jasno i nikada neće ni biti!!
Morati će kineske vlasti, a i vlasti drugih praktično suverenih zemalja, udarati “packe” za ozbiljno svim svojim vodećim prodanim dušama koje tako revno razaraju vlastiti dom! 🤔🤔

emdzej
4 godine prije

A dobro, gdje možemo pogledati šta rade sa Ujgurima? Jel imaš neke konkretne dokaze za svoje tvrdnje?

Moreno
4 godine prije

Uf, nagleda si se filmova o kaubojima i indijancima 🙂

Son of Alerik
4 godine prije

Ako je ‘krunski dokaz’ američke upletenosti u financiranje hongkonških prosvjeda ” fotografija sastanka vođa prosvjeda s Julie Eadeh, voditeljicom odjela za politička pitanja američkog generalnog konzulata u Hong Kongu”, onda i Huawei i Partija mogu staviti ključ u bravu. Pokraj toliko nadzornih kamera, toliko prisluškivanja svakoga, doslovno, pokraj totalne kontrole svih financijskih transakcija, pokraj totalne kontrole svih stranih državljana – kao dokaz američke upletenosti ponuditi jednu fotografiju je smiješno. Ili su Amerikanci toliko sposobni, sofisticirani ili su Kinezi toliko slijepi i nesposobni da nisu u stanju ponuditi čvršće dokaze o američkoj upletenosti? Bit će da je istina kako nikakvih dokaza za to nemaju. No, pustimo to. Bitnije je primijetiti nešto drugo – Kinezi će to riješiti kao i one prosvjede na Tienanmenu. Na isti način, batinjanjem, ubojstvima se prema prosvjedima odnosi i francuska vlast. I Vlast SAD-a. I vlast Rusije. Svatko tko digne glavu – ili mu je razbiju, ili… Čitaj više »

EU politika
4 godine prije

EU sankcije, bojkot i tarife protiv Kini

politicki nekorektan
4 godine prije

…..andy?joshua?? da bas pravi kinezi….a,moze,stamenko li ili frane wu ??

Prvi od 7
4 godine prije

Kinezi ne koriste sintagmu nasi partneri,sto uljeva nadu.

tomislav abramović
4 godine prije

2 miliona(27%) honkonžana na ulicama kao mi ni koji ih podržavaju.. ne slažu se s njarepresivnijom i naj krvoločnijom diktaturom danas.. komunistička partija kine u ferarrijima…dsbgogda vam djecu sudili po njuihovim zakonima.. ali nema beda, 7 akmerička, japanska , filipinska flota su na dometu HK a royal navy jedva čeka da se u Victoria harbour. (royal navy= uk + kanada+ australija+ novozelanđani(koji su ovo i započeli s huaweii ..kojeg vode nasljdeni i aktivni čalnovi KPK (narodne garde)

Tbilisi
4 godine prije

Čestitke Kinezima na “izboru” jedinog načina rješavanja problema, jer i Hong Kong ipak treba početi nešto raditi, a ne samo trgovati (pad prometa) i prosvjedovati. Desničari mogu cviljeti na uporabu sile, a ljevičari neka i dalje laprdaju o osnovnom ljudskom pravu na prosvjed. Navijači, gdje ste….

minsky
4 godine prije

nek ih protjeraju u englesku ….

Zviz Nicu Te
4 godine prije

I sad oni koji pljucaju Kinu jer je to dopuštala mjesecima dali se osjećaju malo glupo. Treba upotrijebiti mozak ne samo oružje – po američki. Umjesto da nalete punom silom, pobiju djecu na ulici tako da ostvare snove Zapada i dignu Hong Kong, pola Kine i cijeli zapad protiv sebe, pustili su da mali divljaci divljaju, sramote se, ujedine sve stanovnike Hong Konga protiv sebe, osramote svoje gazde sa zapada i samom narodu na zapadu daju gomilu informacija o prirodi tih “prosvjeda”. I sad pred školsku godinu hvatanje za uši, sitne kazne i velika sramota, par godina robije za kolovođe i veeeliki neuspjeh agencija za stvaranje šarenih “revolucija” Otpora i co. Pompeo se nervozno vrti u krug, Bolton zamuckuje ispred Trumpa, još jedan neuspjeh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI