Kompanija Tesla kritikovana zbog ”podržavanja genocida”

Marco Rubio
11 komentara

Proizvođač električnih automobila Elona Muska je u nezgodnoj situaciji zbog otvaranja izložbenog prostora u kineskom regionu koji je navodno pogođen kršenjem ljudskih prava.

Najava proizvođača električnih automobila Tesla da je otvorio izložbeni salon u kineskom Xinjiangu naišla je na gnjev američkih grupa za prava i trgovinu, jer se vjeruje da je region umiješan u kršenje ljudskih prava. Tesla je prošlog petka najavio otvaranje izložbenog prostora u regionalnoj prijestonici Xinjianga, Urumqiju.

„Posljednjeg dana 2021. sastajemo se u Xinjijangu“, navela je kompanija u objavi na svom zvaničnom nalogu Weibo, a prenosi Reuters.

U ponedjeljak je američki senator Marco Rubio, jedan od sponzora prošlogodišnjeg zakona o zabrani mnogih američkih uvoza iz Xinjijanga, u twitu kritikovao Teslin potez, navodeći da „korporacije bez nacija“ pomažu Kini da „prikrije genocid i rad robova“.

Američka grupa za podršku muslimanima i za građanska prava Savjet za američko-islamske odnose takođe je osudio razvoj događaja, tvrdeći u tvitu u utorak da „poslovanjem u kineskoj provinciji Xinjiang Tesla podržava genocid“. Grupa je pozvala Elona Muska da zatvori izložbeni prostor u Xinjiangu.

Slična izjava Forbsu stigla je iz Alijanse za američku proizvodnju. SAD i nekoliko drugih država kritikuju tretman Kine prema etničkom Ujgurskom stanovništvu i nekim drugim muslimanskim manjinama koje žive u provinciji Xinjiang, nakon navoda grupa za ljudska prava da je oko milion ljudi tamo podvrgnuto prinudnom radu.

Peking je u više navrata odbacio optužbe za ove ili bilo koje druge zloupotrebe u Xinjiangu, rekavši da radni kampovi u regionu pružaju stručnu obuku lokalnim stanovnicima i da su dio kineske politike protiv terorizma.

Nekoliko drugih kompanija je nedavno uvučeno u tenzije oko Xinjijanga, uključujući švedsku modnu maloprodaju H&M i američkog proizvođača čipova Intel.

Američki političari koriste svaku priliku, opravdano ili ne, kako bi stigmatizirali svoju konkurenciju, ali ispred svojih vrata ne čiste. Primjer je zločinački režim u Saudijskoj Arabiji koji melje žive novinare i truje naše prostore, međutim njima se ne uvode sankcije.

Marco Rubiotesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

4 miliona amerikanaca radi za nekolio centi na sat po americkim privatizovanim zatvorima.

Čudan lik
2 godine prije

A gdje se to poštuju ljudska prava na ovoj planeti??? Australija je postala jedan veliki logor, u Nizozemskoj puštaju pse na mirne građane čak i u Hrvatskoj zatvaraju nevine građane.
Da, govorim o Marku Franciškoviću. Nebitno je da li ga podržavate ili ne, bitno je da je nevin čovjek prisilno zatvoren.

tuf
2 godine prije

Marco Rubio je najgore ekstremističko, psihopatsko smeće koje bezrezervno podržava i potiče pobune, revolucije, separatizam i kaos svugdje gdje ameri nemaju kontrolu. Poput kakve praktične manifestacije Sorosa samo sa vidljivom pjenom mržnje na ustima.
Sjetite se samo slučaja kada je na Twitteru objavio da su veliki dijelovi Venezuele ostali bez struje – samo par sekundi nakon što je napravljena sabotaža. Pokvareni terorist u kravati.

Antinwo HR
2 godine prije

Elona Muska živoga zapaliti

ledeno doba
2 godine prije

opet neki ne shvataju podmuklost kabalinih sotonjara… varanje, obmanjivanje, stalno stvaranje kaosa… kineska crvena okultna kabala je saveznik i pajdaš američke okultne cio-kabale. sve ostalo su igrokazi za naivce Ujguri jesu brutalno podčinjeni i kineska kabala odavno za njih, za one koji prkose režimu, ima koncetracijske logore za preodgoj ali američka cio-kabala kofol kvoca protiv Kine, zbog kršenja ljudskih prava, ali istovremeno podržava još gore kršenje ljudskih prava terorističke nelegalne države Izasrael protiv domicilnog stanovništva Palestinaca, koje se drži u najvećem koncetracijskom logoru – Gazi. ustvarnosti cio-kabali su Ujguri zadnja rupa na svirali, odnosno ona se raduje, da ih kineski pajdaši što više ukokaju kao što se i braća cionisti iz kraljevske obitelji Saud iz Saudijske Arabije, u stvarnosti raduju, da braća hazari u Izraelu ukokaju što više Palestinaca, ali u javnosti se maskiraju kao velike vehabije i kao nešto malo protestiraju… kao što i vlade zapadnih država, psići cio-kabale kofol protesiraju… Čitaj više »

Dabljuhite
2 godine prije

Kina i Amerika su prst i nokat jedne ruke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI