Komunisti Nepala uvjerljivo pobijedili na lokalnim izborima

Komunisti pobjedili u Nepalu
14 komentara

Iako bi netko mogao reći da je riječ o beznačajnoj zemlji, Nepal je strateški smješten na Himalajama između Kine i Indije. Ima površinu od 147 tisuća km2 i nešto manje od 30 milijuna stanovnika. U usporedbi s azijskim divovima može se reći da je riječ o “patuljku”. Ali nije baš tako, posebice ako pogledamo trend u Aziji, gdje se, nakon Filipina, radikalno mijenja politička karta azijsko-pacifičke regije.

U Nepalu je prošlog tjedna održan drugi krug lokalnih izbora. Pobjedu je odnijela “Koalicija Komunističke partije Nepala – Marksističko-lenjinističkog jedinstva” (CPN-UML). Prema najnovijim rezultatima objavljenima u četvrtak, Komunistička partija Nepala je pobijedila u drugom krugu lokalnih izbora u zemlji.

S rezultatima za 325 od ukupno 334 lokalnih jedinica, kandidati Komunističke partije su osvojili 146 lokalnih jedinica, a vode u još šest.

Koaliciju CPN-UML prati socijaldemokratski “Kongres Nepala“, koji je osvojio 118 lokalnih jedinica, a “Komunistička partija Nepala – Maoistički centar” je pobijedila u 38 lokalnih jedinica.

U prvoj fazi općinskih izbora održanih 14. svibnja, CPN-UML je također osvojio većinu glasova.

“Rezultati izbora pokazuju uspjeh središnjeg zapovjedništva stranke”, za Kathmandu Post je rekao politički analitičar Puranjan Acharya.

“Pametna selekcija” kandidata koju je proveo CPN-UML je također dobro funkcionirala u dominantnim izbornim jedinicama Tharu  i Madhesi”, dodao je Acharya.

Lokalni izbori su u Nepalu prvi put održani 1997. godine, označavajući pokušaj vlade da nakon dugogodišnjeg maoističkog ustanka obnovi demokraciju, nakon čega su slijedile godine kašnjenja u usvajanju novog ustava.

“Ovi bi izbori osnažili lokalna tijela i označili poplavu društvenog i gospodarskog napretka”, izjavio je u priopćenju predsjednik Nepala, Bidya Devi Bhandari.

Prvi krug izbora je održan u tri od sedam pokrajina Nepala, uz odaziv birača više od 70 posto. U još tri pokrajine su izbori održani prošle srijede, a treći i zadnji krug u posljednjoj pokrajini će se održati 18. rujna.

Komunistička partijaNepal
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
victory
6 godine prije

nije da sam neki stručnjak za nepalsku politiku ali koja god od ove tri stranke dobije izbore meni paše

Realnost
6 godine prije

Nerazvijene zemlje traže nadu u propalim konceptima. Nepal luta i samo si produžava agoniju. Birati komunizam ili neoliberalizam gotovo je ista stvar.

Zvrk
6 godine prije

Na prvu šamar kini jer oni su bili dobri s maoistima, čak su ih podržavali u pobuni. Kasnije su se oni podijelili na brojne skupine koje sad već ovisi o okruženju bile povezanije sa narodima nižih zemalja dok su oni sa viših bili naklonjeniji ponešto radikalnijim skupinama..

Matija Vlačić
6 godine prije

članak sam po sebi ne govori ništa, baram ne prosječnom poznavatelju prilika u Nepalu (Nepal, nigdar nije pal; a osim toga to nije nikakav zakutak nego centar duhovnosti i meka i medina milijunima ljudi koji pak brij neku svoji produciranu duhovnost..). Da li su tamo vođe (‘zapovjednici’!?) stranaka tipovi kao i kod nas, Što njima znači komunizam, a što nama znači Maoizam, da li je moguće da su strani remetilački faktori u igri, koliko je narod obrazovan, programiran, produhovljen, upućen… uh..
A koliko je nama bližih tema…

Koča Popović
6 godine prije

U Nepalu vec desetljecima navedeni dobivaju u pojedinim pokrajinama. Vode lokalnu politiku u interesu sirotinje, a ovi to honoriraju. Samo jedno cu rec: naprid nasi!

Brainstorm
6 godine prije

misle da ce oponasanjem kine postati bogati kao kina kao sto i mi mislimo da cemo oponasanjem amerike postati bogati kao amerika.

Miki
6 godine prije

RIP, još jedna zemlja koja se bliži propasti.

jale
6 godine prije

Kad 30 miliona stanovnika nije značajno, koliko je onda tek beznačajno nas 4 miliona. A?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI