Konflikt u Gazi bi mogao izmaći kontroli

Gaza
4 komentara

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian optužio je SAD da vode “proxy rat protiv Palestinaca” i upozorio da će situacija izmaći kontroli ako se bombardiranje Gaze ne zaustavi i Izrael pokrene kopneni napad za koji se sprema.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim južnoafričkim kolegom Naledijem Pandorom u Teheranu u nedjelju, iranski visoki diplomata je rekao da je “gorka i nesretna realnost” da je američki predsjednik Joe Biden ove sedmice doputovao u “vanrednu ratnu posjetu” Tel Avivu. pokazati podršku vladi Benjamina Netanyahua usred bombardiranja palestinske enklave i nedostatka humanitarne pomoći.

“Velika je šteta što je američki predsjednik najavio da će SAD poslati stotine aviona, brodova i kamiona napunjenih vojnom opremom na okupirane teritorije kako bi podržali masovno ubistvo koje Izrael čini u Gazi, ali je uspio uskladiti planove za samo 20 kamionima koji prevoze humanitarnu pomoć da uđu u opkoljenu enklavu”, rekao je on.

Amir-Abdollahian je situaciju u regionu nazvao “buretom baruta” i upozorio na “teške i gorke posljedice”. “Ako SAD i izraelski režim ne zaustave svoje zločine protiv čovječnosti odmah, postojat će mogućnost bilo čega u svakom trenutku i region bi mogao izmaći kontroli”, ustvrdio je Amir-Abdollahian.

Govoreći za ABC News u nedjelju, američki ministar odbrane Lloyd Austin također je upozorio na “perspektivu značajne eskalacije.” On je obećao da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti američke snage stacionirane u regiji i nastavi podršku Washingtona svom dugogodišnjem savezniku Izraelu.

Izrael je započeo zračne napade na Gazu 7. oktobra, nakon što su Hamas i druge palestinske militantne grupe pokrenule smrtonosni iznenadni napad na njegovu teritoriju.

gazairanIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
6 mjeseci prije

Svako ima svoj 11 septembar

borjana
6 mjeseci prije

Apsolutno ništa neće izmaći nikakvoj kontroli, naprotiv. Sve je onako kako je isplanirano i sva događanja su pod apsolutnom kontrolom. Očito je da su iransko-izraelski odnosi jedan par cipela, kud liva – tud i desna, bez ikakve mogućnosti saplitanja. Da se ičega za ozbiljno može uzeti iz izjave visokog iranskog dostojanstvenika tada izjava nikako nebi izgledala “upozorio da će situacija izmaći kontroli ako se bombardiranje Gaze ne zaustavi…” nego bi izjava u smjeru eskalacije sukoba izgledala ovako: ukoliko izrael do tada i tad ne obustavi sve napade na naš bratski Palestinski narod u Gazi, iran će pokrenuti sve potrebne vojne akcije kao i do objave rata izraelskoj državi s ciljem da od otvorene pogibelji zaštiti svoj bratski narod. Do tada, svi od reda, iranski “velikodostojnici” od imama, ministara i premijera, rade isključivo ono šta se od njih zahtjeva, da mlate praznu slamu. Uz prijetnje svim mogućim eskalacijama sukoba sa svih… Čitaj više »

Max
6 mjeseci prije

To je lako moguće a to i jest cilj.

stopostoo
6 mjeseci prije

Pa sve je namješteno za pokretanje nuklearnog rata. Kome to nije jasno, vjerojatno vjeruje da će ga Covid tzv vakcina spasiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI