fbpx

Koronavirus u Kini: Nepotrebni alarmizmi i lažne vijesti

Kina virus maske

Raste bojazan zbog novog koronavirusa koji je napustio Kinu i mogućeg pandemijskog učinka povezanog s činjenicom da je izašao izvan granica Kine. Istodobno, na internetu i na društvenim mrežama je sve više alarmizma i lažnih vijesti koje nepotrebno dolijevaju ulje na vatru u vrijeme kada treba ostati miran i hladne glave.

Zaraženih je sada preko tisuću. Wuhanu, megalopolis od 11 milijuna ljudi, epicentar je zaraze, ali se bolest proširila na ostatak Kine, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva u stranim zemljama.

S tim u vezi korisno je pobiti neke klišeje i u dopuštenim granicama razjasniti što se događa. Je li istina da je 2019. n-Cov virus već stigao u Europu? Je li smrtonosan? Moramo li prestati putovati po Aziji kako bi bili sigurniji? Je li opasno jesti kinesku hranu? Pokušajmo odgovoriti na ova i druga pitanja oslanjajući se na provjerene činjenice.

Rizici u Europi i kineska hrana

Krenimo odmah s pojašnjenjem. Za sada su u Europi zabilježena samo dva slučaja. Francuska ministrica Agnes Buzyn je rekla kako je jedan slučaj zabilježen u Bourdeauxu, a drugi nedaleko Pariza. Dakle, oba u Francuskoj i nema mjesta alarmizmu. Ni za Francuze, naravno.

Naravno, postoji rizik da bi mogao doći još netko iz Kine, tko se prethodno zarazio virusom, ali taj je rizik, objašnjavaju stručnjaci, umjeren.

Kao da to nije dovoljno, zračne luke su naredile izvanredne mjere predostrožnosti kako bi se izolirali hipotetski slučajevi i izbjegla bilo kakva mogućnost zaraze u začetku. Općenito, rizik od širenja zaraze u Europskoj uniji smatra se vrlo malim .

Što se tiče hrane, dobro je naglasiti da jesti u kineskim restoranima u Europi ne predstavlja nikakvu opasnost.

„Što se tiče prehrane u kineskim restoranima, stopa rizika je nulta“, rekao je za Corriere della Sera direktor Odjela za zarazne bolesti Instituta ministarstva zdravstva Italije Giovanni Rezza.

Poglavlje o turizmu i putovanjima? Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije preporučila ograničenja putovanja ili komercijalnih ruta. Stoga nije potrebno prestati putovati, čak ni u Kinu. Jasno, ako netko odluči ići u Aziju, morat će poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Preporuke se mogu sažeti u kratkom popisu. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija, često perite ruke, posebno nakon kontakta s bolesnim ljudima ili njihovim okolišem, izbjegavajte nezaštićeni kontakt s domaćim ili divljim životinjama, držite se podalje osoba sa simptomima akutne infekcije dišnih puteva, prekrivajte kašalj ili kihanje jednokratnim maramicama ili, ako je nužno, odjećom i oprati ruke, ojačati, posebno u odjeljenjima hitne pomoći i odjelima hitne medicine, standardne mjere za prevenciju i kontrolu infekcija.

Hitnost u Kini je velika, ali nije takva da bi u potpunosti upropastila kinesku Novu godinu, koja pada 26. siječnja. Pekinški odjel za turizam i kulturu najavio je otkazivanje glavnih javnih proslava samo zbog sprečavanja i kontrole rizika od epidemije. Ali ostale proslave neće biti zabranjene.

Sada kada smo rekli neke osnovne činjenice o virusi, treba reći da, suprotno uvriježenom mišljenju, novi koronavirus nije osobito smrtonosan. Većina zaraženih pacijenata preživi infekciju.

Postotak umrlih vrlo je nizak i kreće se oko praga nižeg od 3%. Naime, od prvih 100 zaraženih umrlo manje od 3 slučaja.

Prema jučerašnjim informacijama je u tri dana, od prve stotine zaraženih, broj umrlih od gripe uzrokovane ovim virusom porastao na 41 osobu, dok je broj zaraženih porastao na 1300. Međutim, samo mali broj zaraženih je izvan Kine i većina slučajeva, a i svi umrli, zabilježena je u Wuhanu, gdje su dužnosnici postavili stroge restrikcije na putovanje i za javna okupljanja. Dakle, još ostajemo pri razini smrtnosti od 3 posto, od čega su najugroženije, kao i kod najobičnije gripe, starije i osobe oslabljenog imuniteta.

Prenosivost novog koronavirusa je umjerena, a njegova patogenost je niska. Neke su karakteristike ovog virusa slične onima koje je imao SARS, ali je prerano za špekuliranje.

Trenutno nema cjepiva za ovu vrstu koronavirusa. Neke su teorije zavjere tvrdile da je širenje virusa vrsta zavjere velike farmaceutske industrije za prodaju više cjepiva. Očito je da su to potpuno lažne teorije i daleko od stvarnosti, jer nema ništa što farmaceutske kompanije nude za „suzbijanje pandemije“. Dakle, upotrijebite logiku.

Jednako je neutemeljena tvrdnja da je koronavirus 2015. patentirao Institut Pirbright, a patent je naknadno odobrila američka vlada odobrila. Tada je tvrtka prijavila patent za stvaranje cjepiva za sprečavanje respiratornih bolesti, ali je riječ o virusu koji nema nikakve veze s ovim koji se širi u Kini.

Još ne znamo porijeklo virusa. Neki tvrde da su virus službenog imena 201-n-CoV možda prenijele na ljude zmije, ali većina znanstvenika kaže kako nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili ovu hipotezu.

Dakle, opustite se i poduzmite potrebne mjere predostrožnosti u slučajevima navedenim u početku. Ovo nije „Španjolska groznica“ i neće umrijeti milijuni ljudi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
88 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Medijima je ovo dobrodošlo: pregledi značajno rastu a tema je odlična da se “zaobiđu” druge, neprijatne. Šta kaže iskustvo po ovom pitanju?

Potpuno ista priča je bila oko svinjskog gripa – opasan, smrtonosan, obavezna vakcinacija… Ja sam ga preležao dve zime za redom (mislio sam da se ne može vratiti, da sam postao imun ali izgleda sa se zaj…) pa ipak mi se čini da sam i dalje živ. Jeste bio gadan, traje preko mesec dana uz kašalj koji cepa pluća i njega zaista teško podnose oni sa već dosta načetim zdravljem – takvi slučajevi umiru i od običnog gripa.
Još jedna bitna stvar, dijagnostika je napredovala tako da ovo što pre nekoliko decenija ne bi razlikovali od običnog gripa sada ispravnije kategorišemo. Nije da pre nekoliko decenija nismo mogli da dijagnostikujemo već se standardna procedura dijagnoze razlikovala, odnosno nisu se radili brisevi “čim grlo zagrebe”.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Da, pre se depresija lečila sa par šamara a danas se vučeš kod lekara godinama, čak i penziju ostvariš

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

Bravo!Doktori trebaju pacijente,vise nego pacijenti doktore.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@shumy :
Ministar zdravstva u Starom Rimu :
Virus Gripus ?

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Moraćeš dobro da se potrudiš da nadoknadiš zaostatak. Ja sam te juče pokrivao ali nema više…

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Cijeli svijet u panici ali za ovaj portal to nije ništa!!?? Možda što je Kina u pitanju, ili da je Rusija to bi bila pravdanja kako je to samo obična prehlada! Ali da je EU u pitanju ili “veliki brat” ma to bi bilo slavlje i euforija na portalu!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Željko :
Obuj patike (brže se biježi)
pa nema panike
i mani se pulacije medija !

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Željko
Paniku netko mora dizati i podgrijavati. To rade drugi portali i tabloidi. Ima ih dovoljno za tu svrhu. Trebaju postojati i oni trezveniji. Dapaće, bilo bi poželjno da su svi trezveniji i ne dižu paniku bez razloga. Pitanje je jedino čime bi onda ti i slično društvo hranili dušu.
Ima tu puno za priču. Npr. odakle je krenuo virus. Baš iz grada sa jedinim laboratorijem u Kini za istraživanje naj opasnijih mikroba i virusa. Otom potom, ako ikad.

slomigreed
Gost
slomigreed
8 mjeseci prije

sve ce se znat za tjedan do dva, danas u becu kineska stjuardesa u karanteni i jos dvoje sumljivih,, berlin isto.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Čudi me da u Francuskoj već nije alarmantno stanje, makaron iskoristi situaciju

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

U pravu ste glede vaše prve rečenice! Ali, ponavljam nisam rasist, nisam nacionalista, ljevičar sam, ali kada se sjetim milijuna životinja koje su pobijene zbog ” drevne kineske medicine “, za rog nosoroga plaćali i do 65.000 USD, za jedan dio tijela sibirskog tigra ogroman novac, za slonove kljove, ma mogu nabrajati do sutra, onda kažem karma je čudo!!

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Željko
Isto tako bih ja mogao da ističem obest američkih doseljenika na divlji zapad koji si iz čiste zabave ubijali bizone i doveli ih na rub izumiranja, da ne govorimo što su uništili osnovni izvor hrane indijancima a da “zaboravim” da pomenem “drevnu kinesku medicinu”.

Ako želiš poštovanje ovde i u “realnom životu” onda je objektivnost neophodna. Možeš i da se zabavljaš podhebavajući kao Jack ali za to treba “šlifa”. Bilo kakav ekstremizam je teško sakriti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Željko :
Nisam traktorist
ali kad se sjetim koliko je vremena potrebno nosorogu za kopanje nosa ?

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

Ajme,aktuelna Australija milijuni zivotinja kaput.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Interesantno je da virus ubica nikada ne krene iz USA gde milioni žive sa pacovima i korištenim iglama, đubretom na sve strane! Milioni žive po četvrtima velikih gradova u strašnim uslovima….po kanalizacijama čitave kolonije ljudi i pravo je čudo da odatle ne “krene nešto”

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije

Jel to sarkazam? Ili sta? Daj malo prosiri misao….

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ja pišem kratko i jasno…primetio to do sada valda?

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Prvi slučaj AIDS-a registriran u SAD-u. Od tamo se raširio po cijelom svijetu. Ameri nisu negirali.
Kratko i jasno.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ako aludiraš da su je ameri “pustili” onda se moraš složiti da je namera “gađati ciljnu grupu, grupe”….ovo je hebeno, svi moramo disati. Možda i ova korona ima ciljnu grupu, jbm li ga….obara stare i hronično bolesne, rastereti fondove razne

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Nisu je ameri pustili već je to realnost koju nitko ne poriće.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Sve su opcije na stolu…bujrum ti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Deo dobrog članka…
“”… PRAVDA

KORONA VIRUS PUŠTEN ZBOG KINE?! Biološki rat je trebalo “samo” da oslabi ekonomiju, ljudi samo kolateralna šteta? Virusolozi podeljeni!
26-01-2020 10:07 Izdvojeno Svet Planeta

Biološki rat ili diverzija, kako se savremeno kaže, vodi se, pre svega, protiv određene ekonomije, a ljudi su najčešće samo kolateralna šteta. To je najjeftiniji način da nekoj ekonomiji napravite štetu, jer zbog velikog broja obolelih staje sva privreda. Pritom napadač ostaje nevidljiv, a direktni izvršilac najčešće završava sa “olovom u sebi”. Vrlo je verovatno da je novi korona virus stvoren u laboratoriji kako bi se oslabila kineska ekonomija, koja je u ekspanziji.

Koronavirus (Foto: Jutjub)

Ove sumnje epidemiolog, virusolog i vakcinolog dr Radmilo Petrović, koji je radni vek proveo u Institutu “Torlak”, za “Novosti” potkrepljuje činjenicom da ekonomske sankcije protiv Kine nisu uspele, pa je moguće da su se njihovi protivnici odlučili za nevidljivo oružje. Podseća da je korona virus mutirao 2003, kada se pojavila bolest SARS, a zatim 2012. godine. kada se pojavio MERS.

– U prilog činjenici da je ovaj novi virus izašao iz laboratorije ide i to što se epidemija pojavila neposredno pred kinesku Novu godinu, kada Kinezi mnogo više putuju – objašnjava Petrović. – Opasnost od velikog širenja zaraze postoji samo u Kini, i verujem da će se pronaći vakcina dok se proširi na ostale delove sveta, a na tu kartu su diverzanti i igrali.

Kineski zvaničnici, međutim, tvrde da je smrtonosni virus nastao prirodnim putem i da je prešao sa zmije na čoveka. Iako je put širenja i mutacije virusa sa životinja na ljude dobro poznat, oni koji veruju u teorije zavere misle drugačije i svoje sumnje potkrepljuju činjenicom da ni za SARS, od koga je u Kini 2003. godine umrlo skoro dve hiljade ljudi, nije utvrđeno poreklo, kao ni razlozi zbog čega je tako munjevito nestao. Žarište novog, opasnog virusa ponovo je u Kini.

– To nije slučajno, jer su u ovoj zemlji posebni klimatski, biološki i geografski uslovi pogodni za širenje infekcija – smatra prof. dr Branilsav Tiodorović, epidemiolog. – U Kini veliki broj ljudi živi na malom prostoru, pa su ljudi i životinje u mnogo bliskijem kontaktu. Ne čudi što je novi korona virus počeo da se širi sa jedne lokalne pijace.

Epidemiolozi su podeljeni u mišljenu da li je izvor zaraze zmija ili je novi virus pušten iz laboratorije.

– Malo je verovatno da se bilo koji virus pusti iz laboratorije, jer je njegovu cirkulaciju teško kontrolisati – kaže prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog. – Kada bi neko hteo da vodi biološki rat i pusti virus u jedan deo sveta, drugi bi morao istovremeno da se vakciniše. Siguran sam da je to teško izvodljivo i da se dosad nikad nije desilo. Niko ne bi pustio virus da našteti drugima ako postoji mogućnost da će da naudi i sebi. Bojazan da virus može da “pobegne” iz laboratorije zbog nepažnje je opravdana. Sumnja se da se upravo to desilo sa nekim sojevima virusa gripa, ali to do sada nikada zvanično nije potvrđeno.

Da razloga za nevericu ima, potvrđuje i činjenica da nikada nije dokazano kako je nastao virus HIV.””

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Pravda u Srbiji nije uopće ruska Pravda, koja više i ne postoji, već gomila budala na razini , nemam pojma, najbezveznijih teoretičara zavjere. Ne znam zašto su Rusi ostavili domenu i pravo na ime svakojakim blentonjama da izgleda kao ruska vijset.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Vi srbi ste odmah spremni za bajke i teorije urota i mitomaniju pa makar se radilo i o sveučilišnim profesorima.

ppp
Gost
ppp
8 mjeseci prije

Tako gledano, Indija je bolji primjer loših životnih uvjeta i kanalizacijskih sustava i ogromne prljavštine i nehigijene, pa čak i pacove hrane… Opet ništa..

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nemoj me zezati bre….de se malo potrudi pa ćeš pronaći kakve su posledice u Indiji, nedavno su bili izvještaji o epidemijama a uzrok prljavština.
U Svakom slučaju, Aina je apoteka za Indiju mada se smatra da je uzrok epidemije konzumiranje mesa zaražene zmije a ne prljavština.

ppp
Gost
ppp
8 mjeseci prije

Malo sarkazma ne fali! Pa tamo svako malo haraju neke boleštine. Onda se sigurno sećaš i epidemije Nipah ,Zika …osim ako nisi premlad da se setiš …)

Dunja
Gost
Dunja
8 mjeseci prije

Nije li čak interesantnije da Kinezi tu čorbicu slepog miša krkaju desetinama vekova, a stigla ih “epidemija” sada????? ameri im poslali preko 5g mreže??? prodaće im Trampivoje vakcinu, samo nek spreme lovu….

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije

Dunja apsolutno si u pravu. Dobro pogođen tajming. Od koga, zna se. Trebalo bi se na Logičnom malo pisati i onome što je radila Tajna japanska jedinica 731. Naravno, stoka zločinačka se izvukla, iako su neke Sovjeti poslali u Sibir. Ali usra strana je svima dala imunitet i zivot naučnika, kao i brojnim nacistima. I sad kad se vidi koje izopačene kreature žive izađu iz 2 Svj rata, tko im pomaže i šta rade, nije teško zbrojiti na šta su sve spremni. Ovakvi događaji su nam samo podsjetnik koje psihopate odlučuju o sudbini planete i nas svih zajedno. Strahota. Dobro kaže Ivo, atomske i svi u pimpek nek se nose, a kasnije i mi nakon njih, a ako netko od nas i njih preživi, treba ih dotući do kraja.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nije baš tako bezazleno.
Mene je fascinirala ta mobilnost i spremnost Kine, toliki angažovani resursi, toliki broj stručnjaka i laboratorija, aposlutno iznenađujuća profesionalnost i brzina djelovanja, u roku od prekosutra pronašli uzročnika i izolovali kod virusa, već juče najavili da imaju lijek.

Vrbovčanin
Gost
Vrbovčanin
8 mjeseci prije

Nevjerojatno su sposobni i organizirani.. Negdje sam pročitao da će sagraditi bolnicu u Wuhanu za 1000 pacijenata u roku od tjedan dana. 24 sata se radi, bez prestanka. Ne znam jel istina,ali… Ne bi bilo čudno.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

5 dana čini mi se, bila i slika gradilišta…mašina n mašini.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Međutim, glupo bi bilo isključiti mogućnost zloupotrebe. Biološko oružje ne samo da je među najopasnijima nego je njegova upotreba najverovatnija od svih sretstava masovnog uništenja. Najbolja varijanta za upotrebu takvog oružja je prethodno pripremiti populaciju na mogućnost izbijanja spontanih epidemija da bi se na isti način mogla provući i veštačka.
Takođe, sada su u mogućnosti da uživo prate organizaciju vlasti pojedinih država u ovakvim situacijama tako da bi tačno znali njihove slabe tačke pri ciljanoj epidemiji.

I možda najbitnije od svega je mogućnost ubacivanja “tempirane bombe” kroz vakcine koja za nas prave “prijatelji”. Budite sigurni da je sve spremno za ovakav scenario, još samo neko da se odluči da “pritegne dugme”. Posebno zato što posle pritezanja dugmeta neće biti zaglušujuće buke raketnih motora, eksplozija… Sve će se odvijati u tišini a prst će se upirati u Kinu, Meksiko ili gde se već virus prvo pojavi.

Piretis
Member
Piretis
8 mjeseci prije

@shumadinac-Pa zar i ti, sine Brute? Od tebe sam se najmanje nadao teorijama zavjere. Ne sumnjam u postojanje biološkog oružja ali od svih postojećih, pa čak i od nuklearnog, najmanja je šansa upotrebe baš tog. Kako misliš da bi se agresor zaštitio od svojeg oružja? To liči na nekoga ko baci suzavac na druge ali sam nema načina da se od njega zaštiti.
Nemam pojma o virusima, ne više od bilo kojeg drugog laika, niti o najnovijem korona virusu ali znam da se u ovo doba godine redovno iz Azije šire viroze, uključujući i redovnu gripu, i da Europa nikada nije pošteđena. Kvaka je samo u tome da nam eventualna nova smrtonosna zaraza, tipa “španjolka” ne prođe u začetku ispod radara. A sigurno će se pojaviti neka takva viroza, od prošle je prošlo sto godina, pa je možda panika među znanstvenicima normalna. Nitko pouzdano ne zna kako će se bolest vremenom ponašati koliko će biti zarazna, kolika bi mogla biti smrtnost i sl. Opravdanje da je smrtnost “samo” 3% je preuranjena. Kakva bi smrtnost mogla biti ako se zarazi više miliuna ili stotine miliuna ljudi? Koji to zdravstveni sustav može brinuti o tolikim pacijentima. Bojim se da bi tada smrtnost bila i desetak puta veća od sadašnje.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Piretis
To “sine Brute” je insinuacija da sam muško – budi oprezan sa takvim izjavama ovih dana, ima tužbe da pljušte samo tako 😉
Dosta sam pratio ovu tematiku iako mi nije struka (kao i mnoge druge stvari) ali imam i biohemičara u porodici – ne usuđujem se da iznesem šta “iz tog izvora” saznajem.

Ako jedna Srbija ima vrlo aktivan rad na razvoju biohemijskog oružja (da ne zalazim u detalje) onda bi trebalo da ti je jasno šta veliki rade. Obzirom da se ovo oružje proučava decenijama možemo biti sigurni da svi imaju “nešto” od čega su već zaštitili populaciju (otkud znaš šta dobijaš u bilo kojoj vakcini) ili to mogu uraditi u kratkom roku. Da ne govorimo o tome da nemaju svi nameru da zaštite celu svoju populaciju. A asortiman je ogroman: od težih oblika gripa (ono što već poznajemo) do totalnih ubica od kojih ne preživljava ništa višećelijsko. Verovatno si čuo za genetski ciljane viruse – virusi koji napadaju određene genome. To je budućnost biološkog ratovanja a Putin je već upozoravao da strane agencije skuplljaju biološki materijal širom Rusije.

Najveća opasnost u korišćenju biološkog oružja je velika mogućnost mutacije mikroorganizma (i bakterije a posebno virusa) kad se nađe u slobodnoj sredini. To je nešto što nikada do kraja ne mogu da predvide ni kontrolišu. Ali veruj mi, nije to ono što ih sprečava da ga upotrebe, oni samo uzimaju u razmatranje statistiku kao što je slučaj i kod konvencionalnog ratovanja.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

čuj “srbija ima vrlo aktivan rad na razvoju biohemijskog oruzja” bbuuuahahahhahahahha

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Piretes
Točno. U jednom trenutku pacijent mora dobiti – kisik.
Kad virus zahvati pluća.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@shumy :
SVINJSKA GRIPA I FARMACIJA U MOM SRCU

TRAKTORIST I AORIST :

Imah kašalj ”kukurikavac”,
dobih lgbt lijekove,
patih uz ”kokodakavac”
dočekah ozdravljenje i slobodu
i napustih kokošinjac.

NAJZARAZNIJE SU ZARAZE ?!
NE PLAŠITE SE OPASNOSTI !

Pera
Gost
Pera
8 mjeseci prije

A mozda ce ‘smiriti’ i Hong Kong.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Nemora nitko posebno upirati prstom u Kinu.
Svi coronavirusi su se pojavili u Kini.
Virusi gripe svake godine.
A i one kuge u srednjem vijeku su kretale – iz Kine (to je bakterija).

Bozon
Gost
Bozon
8 mjeseci prije

R0 je na osnovu podataka procenjen preliminarno na 1.4 – 2.6, al u zvanične podatke se sumnja. Isto važi i za smrtnost. Ne stavlja se u karantin 60m ljudi zbog umjerene opasnosti. Video klipovi iz pretrpanih hubei bolnica kojih u provinciji ima preko 400 nisu lažne vesti već snimci koje je prosto interpretirati. Po Lancetu, brojka zaraženih u Wuhanu je verovatno bliža 100k što se slaže sa agresivnom reakcijom kineskih vlasti i vapajem wuhanskih lekara.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Mor am tebe i takve na ovom portalu upoznati sa svojom krmačom…neka vas gratis nauči kako se jedu brabonjci.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Jbg sada…zašto diraš porodicu, to se ne radi.
Elem…vjerujem da su tvoji svi dobri, ako ne izlude od tebe ali neka su ti živi i zdravi.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

seljačina iz republike neke srpske ce nama sa svojom omiljenom krmačom objasniti sto je a sto nije, sto se smije a sto ne smije….hahhahaha

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

kuš sabaka, kuš!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

kuš sabaka, kuš!

čmrk
Gost
čmrk
8 mjeseci prije

pandemija tek kreće, pa je logično da će iskočit neki lijek kad se zaraza proširi i panika poveća. Treba zabranit kinezima ulazak u europu, i zdravima i bolesnima dok se situacija ne smiri. Rizik je prevelik, kineza je previše i majka priroda se upinje riješit problem. Pusti sad simpatije prema komunističkim režimima, treba bit realan i upotrijebit logiku.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nema majka priroda nikakve veze sa ovim, mama ne uzvraća udarac već je ljudsk aljkavost na djelu;bio je članak o pijaci sa koje se pretppstavlja da je krenula zaraza, spisak životinja enorman od žohara preko zmija i pasa pa do kengura i koala a sve prljavo kao na stočnoj pijaci.

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

ČMRK
Ne diži paniku. Imaš jednako jako lijepi članak na “net.hr”:”TREBAMO LI SE ZABRINUTI?
‘DA JE OVO HOLIVUDSKI FILM, SAD BI BILO VRIJEME ZA PANIKU’: Gotovo 2000 ljudi zaraženo koronavirusom, 324 u kritičnom stanju”.
Babić je napisao točno i istinito i nema razloga za paniku.

čmrk
Gost
čmrk
8 mjeseci prije

ma da. babić ima točne i precizne informacija. valjda ga komitet obaviještava. to je novinar koji piše svoje mišljenje o situaciji i to je to. možda je blizu istine, možda je promašio totalno. vrijeme če pokazat ali sumljam da ćemo doživit neku vrstu isprike zbog presubjektivnog pogleda na situaciju.

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Po moji saznanjima Babić, u ovom trenutku, nije ništa pogrešno iznio niti je situaciju pogrešno prikazao. Dapače.
Svaka mu čast. Neće imati razloga da se sutra isprićava za napisano. Situacija se može sutra promijeniti ali sada je točno takva kako ju je prikazao u segmentima koje je prikazao.

Micika
Gost
Micika
8 mjeseci prije

Virus iz Kine je prihvatljivo rizik.
Cijepljenje protiv ospica je strasno opasna
🙂

Bozon
Gost
Bozon
8 mjeseci prije
Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Jbt. u Kini koja ima više od milijardu stanovnika a umrlo je 30 ljudi od gripe i evo ga razlog da se proglasi pandemija i da čitav svijet ustane na noge ( naravno krajnji cilj je ponovo uvaljivanje nepotrebnih vakcina ) , u 100 € mogu da se kladim da dnevno u zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije znači ono od Triglava do Vardara ( ili u Francuskoj , Italiji ) sve zajedno umre i veći broj ljudi od onoga koji je umro i Kini i da li se diže panika oko toga , ne , jer to je nešto normalno ! Ovako radi se o Kini i ajde da smaramo planetu sa pandemijom i uvaljujemo narodu neispitane vakcine !
Sva sreća pa mi na Balkanu imamo najbolju vakcinu za sve vrste virusa
comment image

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

Stari moj jedna šljiva ujutro čuda čini, zaboraviš kad si bio bolestan!

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

Cista dezinfekcja.

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Čudni su kriteriji a i sposobnost shvaćanja govora javnih osoba u kriznim situacijama.
Treba poraditi na tome.
Za sad nismo ugroženi i za vjerovati je da uz sve mjere koje se poduzimaju možemo mirno živjeti.
Volio bi ovakvu vjeru u znanstvenu javnost i djelovanje zdravstvenih službi vidjeti i u vezi nekih drugih javno zdravstvenih tema gdje se za sada daje pozornost samo šačici negativista.

Tak
Gost
Tak
8 mjeseci prije

Činjenica: 60 milijuna ljudi u karanteni

A nitko ne piše:
1. Koliko ljudi se izlječilo i pušteno je iz bolnice
2. Kako se točno prenosi?
3. Koliko dugo traje inkubacija?

Tak
Gost
Tak
8 mjeseci prije

U Pekingu vlasti su poslale sms sa uputama stanovništvu da se ne rukuju, škole su zatvorene i sl. Another day in the office

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

2 tjedna traje inkubacija, danas su rekli

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

Uvijek kod virusa,2-3 tjedna.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Tak
Prava pitanja.
Nezna se. Navodno inkubacija 14 dana. Dakle, čovjek zaražen virusom može šetkati okolo i prenositi ga na druge,- po čemu se ovaj corona virus razlikuje od drugih coronavirusa (sars, mers), koji se prenose isključivo sa životinje na čovjeka,- prije nego kod njega izbiju simptomi.
Kad izbiju simptomi , liče na – prehladu, pa opet nitko ne sumnja.
To je najveća opasnost ovog virusa.

Zanimljivo, bilježe se i slučajevi h1n1 virusa.
‘Ptičje gripe’…
Da nije elita krenula sređivat penziće? 😊 ah ti mirovinski fondovi…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Luce :
Interesantna špekulacija :
Mirovinskog li ti fonda ?

MIROVNE TRUPE,
UMIROVLJENIČKE TRUPE=UMIRU I UMIRUJU
+CJEPIVO U DUPE ?

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

“Doznajemo: Autobus pun kineskih turista iz Wuhana stigao u Hrvatsku”, index.hr
Preporučujem članak radi komentara ispod. 😂😅
Došli do Milana avionom. Tu ih pregledali. Ali , što to znači?
Bili na Plitvicama, Dalmacija, Neum. I tu ih pregledali…

Kakva je to karantena u Kini da ovi – putuju?
Je li im trebalo dozvoliti ulazak?
Ja ne bih. I, ja nisam nikad bila paničar. Virusi mutiraju.
Better safe than sorry.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

Bolje virus u ruci
nego golub na grani ?

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

E Tak,to je malo visa matematika.
Hong Kong,i biti ce mir.A, nisu Kinezi glupi,a ljudi su kolateralna steta.Malo maste,Evropa se ukakala.A SADe oni su preko oceana,imaju prirodan karantin.

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
8 mjeseci prije

Katastrofizam za klikove i usput sije negativne emocije. Stalno neke povode traže za izazivanje straha i da vas umanje i obezvrijede. Jer ionako sve ide u k.. pa sto da radim neke ozbiljne planove.. Pogrešno! Te zima, te potop, te požar.. Pao snijeg u Zagrebu usred zime – šok i vjeverica, ne izlazite ako ne morate. Icke, poznati gusterolog, je napričao na tu temu. Isprepadaju te kao mačku u farovima, dok si se ti smrznuo pregazen si.
Najbolje ne citat ništa i ugasit tv.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Sad reče na Dnevniku, mladi i osobe s dobrim imunitetom imaju blage simptome, a umrli su starci 70-80 godina… pa onda je kao kod najobičnije gripe, čak i postotak…

Tak
Gost
Tak
8 mjeseci prije

Mene brine što je s malom djecom?

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Laki
– Za sada. Virusi mutiraju.
– Jesmo li baš SIGURNI u brojeve oboljelih i umrlih?
Ljudi padaju po cesti. Kinezi ne grade onu jednu novu bolnicu ( za 5dana) nego – više bolnica…

Zagor
Gost
Zagor
8 mjeseci prije

Živi bili, pa vidjeli.
Ili
Tko preživi, pričat će.

radio tirana
Gost
radio tirana
8 mjeseci prije

i da 90% kineza umre radio Tirana znana i kao logicno bi pisali da nema problema u kini i da su to lazne vijesti.

M.M.
Gost
M.M.
8 mjeseci prije

U kineskom gradu odakle potječe ovaj virus, miševi i padovi su specijalitet. Stoga, oprez kada jedete u kineskim restoranima!

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

M. M.
Da. Ali ne zbog…” vrste proteina” i razmišljanja o “dovoljnoj termičkoj obradi”…
Prije par godina mi je poznati par dana radio u kineskom restoranu…zaprepastio se… PRLJAVO

Isto Ime
Gost
Isto Ime
8 mjeseci prije

Nova teorija urote iliti zavjere: Do sada su samo osobe azijskog porijekla oboljele (poneke od njih i podlegle ). Hipoteza: koronavirus je produkt Langley-a , a nastavak operacije Gladio, ali ovog puta u Kini. Buzin? Rado bih u komentarima vidio kog porijekla su oboljeli u narendnim danima.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

isto ime
Ako je zaraza izbila u Kini, tko bi trebale biti žrtve?
Irci? Papuanci? Eskimi?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@isto ime :
Poneke osobe podlegle i posjele.
Porijeklo Crna Gora ?

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Kolega isto ime koliko znam sve Kinezi.

Nema
Gost
Nema
8 mjeseci prije

Ma dajte hajde ljudi pojedise sve zivo sto se krece cudi me da prije nesto nije bilo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Nema :
Jedan Pompeo bi nahranio pola sela za 7 dana ?

Tuberajt
Gost
Tuberajt
8 mjeseci prije

Australija vise ne gori?

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

Naravno da su nepotrebni alarmizmi.. tipična dreka u mainstrema medijima, koje namjerno širi krinminalni pedofilno-farmaceutski Rokefelerov WHO.
Ista dreka kao i ranije, kada je bila frka oko govđeg ludila., ptičije gripe, svinjske gripe, ove i one gripe…
Međutim, prešućuje se uvijek:
1)- da su većina onih koji su umrli od tih bolesti, ili starije osobe, ili druge osobe, koje zbog bilo kojega razloga imaju slabiji imuni sistem, zbog neke kronične bolesti i slično
2)- da normalna obična gripa svake godine u svijetu pokosi daleko, daleko više ljudi, nego sve ove napuhane “nove” bolesti zajedno. Naprimjer, znam podatak iz njemačkih medija, da samo u Njemačkoj, od obične gripe svake godine umre oko 3000 ljudi. Pa sad možete zamisliti, koliko ljuidi od obične gripe ukupno umre u cijelom svijetu. Godišnje vjerojatno najmanje jedno 400-500 tusuća. Međutim, to mediji uopće ne spomiju… I od obične gripe umiru većinom oni slabog imunloškog sistema…

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

Eh sada…da malo špekuliramo… Čitao sam negdje da je taj koronarani virus možda negdje i”izletio” iz samih kineskih laboratorija i tako reći, “oteo se kontroli”..
Međutim, moguće je da su i banditi iz SADa-, umješali svoje prstiće i taj virus namjerno izazvali u Kini, da malo destabiliziraju Kinu, da izazovu paniku, paniku na berzama i slično…
Poznato je da kabala koja vlada sa SAD-om, odavno ima svoje prstiće u izbijanjima raznih gripa i ebola. Evo što je o tome naprimjer pisao F. Willima Engdahl prije 6 godina:

Obamina vlada je 2014. bila imenovala Rona Klaina, za ravnatelja specijalnog vladinog ureda za borbu protiv ebole. Ron Klain (pripadnik izabranog naroda) nije liječnik i nema nikakvo medicnsko znanje i iskustvo. Klain, po zanimanju pravnik, obnašao je ranije dužnost šefova štaba nekadašnjega dopredsjednika Al Gorea i Obaminog dopredsjednika Joea Bidena i još mnoge razne dužnosti, između ostalog je radio i kao aktivist za bivšu banku Fannie Mae, koja je u tijeku velike financijske krize 2008. bila otišla u bankrot, pa je spašavana od države. Kritičari u SAD predbacili su Obami, da je imenovao jednog stranačkog pajdaša bez ikakvih kvalifikacija, i nazvali su Klaina posprdno “car za ebolu” (ebola czar). Ali da izbor Klaina nije bio slučajan, i da je borba protiv ebole zapravo nevažna, već se radi o borbi za eugeniku, pokazale su izjave Rona Klaina, na jednom videu na youtube. Klain je tu rekao, da je prenaseljenost u Africi veći i važnji problem nego ebola. Mnogi sumnjaju u to da je ebola u zapadnoj Africi izbila samo tako slučajno. Kada se zna da je Pentagon, inače vojno-obavještajna ustanova, a ne medicinski institut, jedina institucija na svijetu, koja posjeduje tek pronađeno eksperimentalno cjepivo protiv ebole, koje tek treba isprobati na ljudima. Tako da je ova epidemija ebole nekomu očito “dobro došla”.

Veliki kritičar američke politike, William Engdahl optužio je tada Svjetsku zdravstvenu organizaciju, WHO i glavni američki državni ured za zdravstvo i zaštitu od epidemija- CDC, za namjerno izazivanje panike i prevaru i nazvao ih kriminalcima. Prilikom dijagnoze kod oboljenih aktivisti WHO pomješali su namjerno simptome ebole, sa simptomima drugih bolesti koje su u tropskim područjima uobičajene i česte; groznica, razne vrste gripa, malarija, kolera, itd.. Simptomi kod ovih različitih bolesti su često slični, tako da je u početnoj fazi teško razlikovati, odnosno ustanoviti od koje bolesti je pacijent doista obolio. I to samo da se stvori veća histerija. Pentagon je dakle jedini vlasnik jedinog postojećeg cjepiva protiv ebole, koje se još nalazi u probnoj fazi i kako je javio “Fox News” prije 6 godina, američko ministarstvo obrane, kao vlasnik Pentagona i cjepiva, je sklopilo sporazum sa zloglasanim koncernom za GMO hranu “Monsanto”. Američko ministarstvo obrane i Monsanto zajednički će investirati u jednu firmu za proizvodnju cjepiva, firmu pod nazivom Tekmira Pharmaceuticals Corporation. Čije su dionice na burzama odmah skočile. Engdahl je optužio američku vladu, Pentagon, WHO i velike farmaceutske koncerne da su vjerojatno namjerno izazvali paniku oko ebole, samo da bi mogli isprobati nova cjepiva na afričkom stanovništvu. Pošto tamo stanovništvo ionako živi u lošim uvjetima i smrtnost je daleko viša nego na razvijenom Zapadu, nitko neće propitivati, ako štogod krene nakrivo i par stotina Afrikanaca umre. Engdahl spominje veze obitelji Rockefeller sa koncernom Monsanto i tvrdi da je cijela ova histerija sa ebolom samo dio plana eugeničara. Taj dojam pojačava još više i činjenica, da je američki državni ured za zdravlje i sprečavanje epidemije, CDC 2010. godine patentirao jedan posebni ogranak virusa ebole, poznat pod imenom »EboBun«. Zašto dakle najvažnija državna zdravstvena ustanova u SAD radi takvo nešto užasno?
A u sve ovo su se uklopile i vijesti objavljivane tada prije 6 godina u glavnim zapadnim medijima,- da su pojedini stanovnici u zapadnoafričkim državama u kojima je izbila ebola, fizički napadali liječnike i druge pomoćnike iz zapadnih zemalja, optuživši ih da su im oni donijeli nesreću.

Stock
Gost
Stock
8 mjeseci prije

Ako cemo spekulisati…
Brza reakcija Kine bi trebala biti jedan parametar spekulacije.
Super brzinom zatvaraju podrucje od 50 miliona ljudi.
Sta to znaci?
Da su, opet super brzinom, saznali da ovo nije macji kasalj. Sto navodi na razmisljane da su ZNALI kakvo sranje je na pomolu
Ili
Da su, ocekujuci ovakva sranja iz druge ruke, skratili puteve za donosenje vaznih odluka.
Evropa, sa svojim centralizovanim sistemom u Stockhomu, napravljenim nakon prosle epidemije, kako vidim na TV “pomno” prati razvoj situacije.
5 zaposlenih se ubi zureci u kompjutere.
I oni, kao i Babic, smatraju da nema razloga panici. Babic ima svoje razloge, ovi svoje.
Ili su totalni tutkumi oni (Babic i ovi u Stockholmu) ili Kinezi koji su u karantin stavili 50 miliona ljudi.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Opasna epidemija. A možda i urota

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Meni pomažu slatkiši da se smirim.

kljun
Gost
kljun
8 mjeseci prije

“Ne naručujte ništa iz Kine” 😀

Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije

umpah pah lupah ah
trava raste
lete laste
bla bla bla
buu bu bu
ajmo svi pisat ‘vako
moze to svako
lupat gluposti
zagadjivat sa tuposti
tralala lala la
umpah lupah ja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
88
0
()
x