fbpx

Kosovo – Nesretni protektorat kriminala, trgovine organima i islamskog radikalizma

Kosovo Pristina protesti siptari

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova liste kandidata za zastupnike sedmog saziva Skupštine Kosova, koji će se birati na izborima u listopadu, zaključno sa subotom je podnijelo dvadeset pet političkih stranaka, koalicija i pojedinaca, izjavio je na konferenciji za medije glasnogovornik komisije Valjmir Eljezi. No, postavlja se pitanje zašto?

Čemu služe izbori ako je nesporna činjenica da je Kosovo mafijaška država i američki protektorat, te da su upravo vladari koji iz sjene Kosovom upravljaju iza zidina Bondsteela najveći neprijatelji autohtonom albanskom stanovništvu, koje zbog njihovih i kriminalnih i terorističkih aktivnosti svojih političara i bivših zapovjednika OVK, gospodara života i smrti na Kosovu, na kraju plaćaju najveću cijenu.

Zar je optužba protiv svih kosovskih Albanaca priznati da zemlju vodi skupina terorista i kriminalaca, a da je na vrhu ove piramide američka vojna uprava u bazi Bondsteel. Nije i nikako ne može biti i to treba naglasiti jer je činjenica da ogroman dio kosovskog stanovništva ne želi rat, a još manje kriminalnu političku oligarhiju koja u sprezi s američkom vojskom zemlju drži u pat poziciji. Srbija sa svojom vojskom i aktualnom vlasti ne predstavlja nikakvu prijetnju Kosovu, a najveći neprijatelji kosovskih Albanaca su trenutno Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj i svi znani i neznani bivši zapovjednici OVK koji sa svojim mentorima iz američke baze “Bondsteel” i američkog veleposlanstva u Prištini upravljaju životima skoro dva milijuna ljudi. Rezultati te “plodonosne suradnje” se vide u egzodusu kosovskih Albanaca i desetinama tisuća ljudi koji se na bilo koji način žele dokopati zapadnih zemalja i pobjeći iz “crne rupe” jugoistoka  Europe.

Zbog teškog socijalnog stanja Kosovo je, prema izvješćima Europske unije, napustilo desetine tisuća ljudi. Nevladine udruge govore i o mnogo većem broju, a većina onih koji su otišli prodali su imovinu i ne misle se vraćati. Podaci su alarmantni, prema izvješću od prije nekoliko godina oko 17 posto građana živi s jednim dolarom na dan, a polovica aktivnog stanovništva je nezaposleno. O tome sigurno nisu maštali kosovski Albanci kada su sanjali o vlastitoj državi.

Mnogi su istraživački novinari bili na Kosovu, ali se uvijek trebaju čekati rezultati rada zapadnih neovisnih novinara, jer se naši jednostavno ne usuđuju dotaknuti gorućih problema, posebice kriminala u kojem sudjeluju američka vojska, kosovski političari i bivši zapovjednici OVK, tri skupine koje imaju “licencu” za nekažnjenu trgovinu heroinom, organima i druge unosne kriminalne aktivnosti.

Sto tisuća eura: to je vrijednost ljudskog bubrega na crnom tržištu. Trgovina organima jedno je od sektora koji održavaju zločinačku ekonomiju Kosova , čiju su neovisnost SAD ubrzale upravo UN, usprkos protivljenju Srbije. Na Kosovu, „oslobođenom”, prije dvadeset godina, NATO je slabu upravu povjerio Ujedinjenim narodima, što je ovu “pokrajinu”, “entiteT” ili “državu”, nazovite ga kako hoćete, pretvorilo u idealno lovište za „vukove u magli”, šakale trgovine drogom koji su skinuli uniforme OVK i sada Kosovom vladaju pod američkom zaštitom.

Zašto su SAD tamo postavila divovsku vojnu bazu? Jednostavno zato što je Kosovo sinonim za oružje i mafiju, jako puno droge i trgovinu organima.

To je teza optužujuće knjige  “Vukovi u magli” talijanskih novinara Giuseppea Ciulle i Vittoria Romana “Kosovo – UN je talac mafije i Sjedinjenih Država”. Šokantno izvješće o stvarnosti o kojoj  nitko ne želi govoriti pojašnjava kako je Kosovo povjereno kriminalnoj upravi klanovima u zamjenu za geopolitičku kontrolu ključnog područja Balkana.

„Bez negiranja zločina koje su trupe Miloševića počinile nad albanskim stanovništvom, knjiga usmjerava reflektore na dio istine koja se negira. Do sada smo na Zapadu Albance uvijek smatrali „dobrima“, a Srbe „zlima“, a da nismo znali da nije stanovništvo, već albanski klanovi te koje su NATO i UN legitimirali kao “dobre”, iako govorimo o vrlo opasnim zločincima”, kaže Giuseppe Ciulla.

Jean-Claude Juncker, President Hashim Thaci Prime Minister Ramush Haradinaj, Johannes Hahn, Federica Mogherini.

Knjiga ne optužuje OVK kao albansku oslobodilačku vojsku Kosova u cjelini, već samo neke njezine komponente, najgrublje, beskrupulozne bandite koji su se 1999. prerušili u nacionalističke ratnike kako bi bolje kontrolirali teritorij i razvijali svoje nezakonite aktivnosti: trgovinu prostitutkama i oružjem, te milijunske poslove s trgovinom heroinom i organima. “Vukovi u magli” otkrivaju uključenost Medicusa, privatne klinike “vrlo bliske kosovskom čelniku Hashimu Thaçiju”. Liječnik klinike je uhićen jer su suci europske misije otkrili da je upravljao trgovinom organima. Otkriće je bilo nasumično i dogodilo se u trenutku ukrcavanja u zračnoj luci kada se jedan Turčin onesvijestio pred agentima. Hospitaliziran je i priznao je da su mu uklonili bubreg u zamjenu za samo 2000 eura.

“Bubreg stoji oko 100 000 eura na crnom tržištu. Istražitelji iz EU su nam rekli da je to bila dokazana praksa u 5 slučajeva, ali postoji još 25 slučajeva za koje se sumnja i da ima mnogo zapadnjaka, posebno Amerikanaca, pa čak i Izraelca, koji hrane ovo crno tržište”, objašnjava Ciulla.

Ono što su otkrili Ciulla i Romano, što je objavljuju u knjizi, jest da je istraga o trgovini organima na Kosovu pokrenuta početkom 2009. godine.

Barbarstvo je moglo biti prekinuto nekoliko godina ranije, kada je posebna jedinica Ujedinjenih naroda za financijske istrage otkrila da je spomenuta klinika prištinskoj banci krvi upućivala prekomjerne zahtjeve za plazmom.

“Pitali su se zašto im je potrebna tolika i pozvali su Ujedinjene narode da dodatno istraže i pojačaju kontrolu. Ali tada ništa nije učinjeno. Godinama je ta praksa ostala u ladici, sve dok se taj Turčin nije onesvijestio se u zračnoj luci“, kaže Ciulla.

Kosovo Pristina

Praksu trgovine organima već je otkrila i istražila Carla Del Ponte, bivši sudac Međunarodnog suda u Haagu, koja je pred sudsko vijeće, iako uzalud, uspjela dovesti Ramusha Haradinaja. U Albaniji, je Del Ponte također identificirala tvornicu strave, „Žutu kuću“, gdje su tijekom rata „organi odstranjivani ne samo srpskim vojnicima, već i navodnim kosovskim kolaboracionistima“.

“Ova se praksa očito nastavila tijekom neuspjelog upravljanja protektoratom Ujedinjenih naroda”, pišu Vittorio Romano i Giuseppe Ciulla.

Zašto je danas važno razgovarati o Kosovu? “Zato što nas priča o Kosovu uči kako da se ne ponašamo”, odgovara Romano.

“Ako nastavimo ići u rat, bombardiramo neku državu, udružimo snage sa zločincima na licu mjesta, trgovcima heroinom, a zatim upravljamo teritorijem kroz kontrolu tih “ratnika”, nismo u postkonfliktnoj situaciji, već u situaciji prije sukoba, jer stvaramo nepravde koje moraju eksplodirati”, kaže talijanski novinar.

„Danas je Kosovo siromašno područje, pod upravom mafije i dalje je mirno samo zbog novca Europske unije i pod prijetnjom NATO vojske. Više od poslijeratne situacije, čini se da ovaj scenarij onemogućuje još jedan sukob. Nastavimo li se povezivati sa zločincima, koji činimo saveznicima Zapada, prije ili kasnije čak će i civilno stanovništvo u Zapadu vidjeti neprijatelja“, nastavlja dalje u svom izlaganju Giuseppe Ciulla.

Naravno, ne treba zaboraviti ni enormno visoku proizvodnju opijuma u Afganistanu, aktivnost koja se u toj zemlji provodi pod patronatom američkih snaga iz takozvane mirovne misije ISAF. No, Afganistan je druga priča i zadržimo se na argumentima koji razotkrivaju kosovsku svakodnevicu.

U svojoj knjizi “Vukovi u magli”, koja je prevedena na njemački, dok se engleski prijevod ne može pronaći, autori Giuseppe Ciulla i Vittorio Romano opisuju sve ono što se u nas, ali i u anglo-američkim medijima sustavno prešućuje. Talijanski neovisni novinari od početka prate situaciju na Kosovu i Albaniji, a za to imaju posebnog interesa, jer Italija imaju veliku albansku dijasporu i trag sve više istraga talijanske Posebne uprave za borbu protiv mafije i organiziranog kriminala (DIA) vodi od Sicilije, Napulja i Kalabrije do Tirane i Prištine.

Kosovo? Narko-država u kojoj je bivša OVK, nastala kao vojska za oslobođenje od srpske dominacije, sada je rodbinski povezana s ‘Ndranghetom u Kalabriji i središte je međunarodne kriminalne mreže pod zaštitom Washingtona. Heroin dolazi iz Afganistana, a jednom u Prištini, ide dalje ka europskom tržištu. Heroin, ali ne samo.

Mafija kosovske vlade u talijanskoj pokrajini Campaniji posluje s napuljskom Camorrom i u drugim opasnim poslovima kao što je trgovina oružjem.

Izuzetno je zanimljiv dio knjige jednog drugog istraživačkog novinara, Roberta Saviana, koji u svojoj knjizi “Gomorra”, referirajući se na napuljsku mafiju Camorru, prema podacima talijanske tajne službe SISMI opisuje utjecaj napuljskog klana Casalesi na albanske narko-bossove, kasnije političke zapovjednike OVK i kosovske političare, kao i na njihove veze preko Camorre s likvidiranim srpskim kriminalcem i bivšim zapovjednikom srpskih paravojnih postrojbi Željkom Ražnatovićem “Arkanom”.

Pristina kosovo

Naime, klan Casalesi, između ostalog, živi i od ilegalne prodaje oružja zemljama pod embargom diljem svijeta, a Ražnatović Arkan se prijateljima u Napulju svojevremeno obratio s molbom “da smire Albance na Kosovu, jer svojim aktivnostima štete unosnom poslu”, trgovini oružjem koju je tada prvi čovjek klana, Francesco Schiavone “Sandokan”, s Arkanom vodio najmanje od 1994. godine, kada je SISMI iz Verone došao do dokaza o njihovoj suradnji.

Zbog obostranog interesa i “poslovnog prijateljstva” su kosovski mafijaški čelnici tada poslušali napuljsku Camorru, ali je klan Casalesi kasnije prodao oružje i militantima iz OVK, “poklonivši tako Arkanu još jedan vrlo unosan rat”.

Zauzvrat su talijanski “poduzetnici” povezani s napuljskim klanom “po povoljnoj cijeni” dobili brojne tvornice, tvrtke, trgovine, klaonice i farme diljem Srbije, piše Roberto Saviano, pozivajući se na izvješća talijanskih tajnih službi do kojih je mogao doći nakon uhićenja Francesca Schiavonea “Sandokana” 1998. godine.

Ova epizoda slikovito dočarava kako stvari funkcioniraju na najvišoj razini svjetskog organiziranog kriminala u kojem napuljska Camorra zauzima posebno mjesto, ali i kako “prijatelji prijatelja” znaju izgladiti nesuglasice među “zakletim neprijateljima”, naravno, ako od toga imaju koristi sve tri strane.

Međutim, knjiga koju su objavili Giuseppe Ciulla i Vittorio Romano ne govori o likvidiranima ili osuđenima na kazne doživotnog zatvora, kao što je slučaj s Ražnatovićem Arkanom i “Sandokanom”. Naime, knjiga “Vukovi u magli” je prva knjiga objavljena u Italiji od “oslobođenja” Kosova i osvjetljava šokantnu stvarnost koju vlade zapadnih zemalja ignoriraju ili se pretvaraju da ne je ne vide. Štoviše, za njih su Hashim Thaçi i Ramush Haradinaj „ugledni politički partneri i sugovornici“.

“Naše istraživanje se svodilo na činjenicu zašto je u deset godina uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu proizvela samo bijedu i siromaštvo, legitimirala vladajuću klasu koja je čvrsto povezana s organiziranim kriminalom, što je vidljivo iz tajnih obavještajnih izvješća koja smo otkrili i odlučili objaviti”, rekli su istraživački novinari i suradnici kuće RAI, Giuseppe Ciulla i Vittorio Romano, koji su kopali ispod površine i otkrili ove i mnoge druge neugodne istine.

“Mafija voli maglu, poput vukova”, rekao im je jedan policajac u Mitrovici, a aktualna situacija se može opisati kao “magla” u kojoj se kreću “vukovi”, novi gospodari Kosova. Oni su međunarodni kriminalci protiv kojih je UN nemoćan jer uživaju američki zaštitu.

Knjiga započinje 1999. godine i intervencijom NATO saveza koji je odlučio “osloboditi” južnu pokrajinu bivše Jugoslavije. Nakon povlačenja srpske vojske dolazi UN, koji „vraća red“, obnavlja ceste i „uvodi vladavinu prava“ sa silom od 14 000 vojnika. Deset godina su Ujedinjeni narodi s funkcijama vojne policije pokušali, u teoriji, iskorijeniti najveću pošast Kosova – organizirani kriminal. Rezultat? Nikakav.

“Svi sadašnji čelnici Kosova su mafija i pripadaju klanu koji trguje heroinom, pa čak i organima”, kaže Vittorio Romano.

Prema obavještajnom izvješću, kojeg Giuseppe Ciulla citira u knjizi, bivši premijer Ramush Haradinaj je najveći trgovac heroinom u zemlji.

Iza uprave Ujedinjenih naroda na Kosovu je ostao dugi krvavi trag koji vodi ravno do političkog vrha u Prištini. Svi svjedoci u procesu protiv Ramusha Haradinaja, ali i protiv drugih članova klana, su mrtvi. Pokajnik Nazim Blaca, ranije zaposlen kao obavještajac u stranci Hashima Thaçija, priznao je da je sam počinio 17 političkih ubojstava, bombaških napada, zasjeda i ciljanih atentata, i to pred očima UN-a i NATO pakta.

Federica Mogherini, Jean-Claude Juncker ,Johannes Hahn i Hašim Tači

FOTO: Federica Mogherini, Jean-Claude Juncker ,Johannes Hahn i Hašim Tači

Nakon godina “propale prinudne uprave”, UN na Kosovu kontrolu formalno ustupa misiji EULEX, sastavljenoj od 2000 stručnjaka, uključujući suce i policiju, sa zadaćom da se iskorijene klanovi. Nakon dvije godine rada i s oskudnim proračunom je pokrenuta samo jedna istraga, protiv ministra prometa.

“Svatko tko je pokušao pokrenuti ozbiljniju istragu je blokiran od strane Ujedinjenih naroda”, kaže se u izvješću OESS-a koje osuđuje “težak pritisak koji dolazi iz samog vrha UN-a”, ne samo protiv domaćih sudaca, nego i istih sudaca koje je postavio UN, koji su, teoretski poslani da istražuju upravo organizirani kriminal. Konkretno, bile su blokirane sve osjetljive istrage koje su vodile do najvažnijih političara Kosova, od premijera na niže.

„Primjer? Sami Lushtaku, bivši borac OVK, kasnije gradonačelnik Skenderaja, naselje u području Mitrovice, prije 1999. godine je bio na američkoj “crnoj listi” terorista. No, kako su Washingtonu bili potrebni saveznici za kopnenu operaciju, oni su rehabilitirali OVK. Problem je što se kosovska OVK financirala prodajom heroina, oružja i organa, a ova je praksa nastavljena i nakon “oslobođenja” intervencijom NATO pakta. Dakle, bivši gradonačelnik Sami Lushtaku sada radi nekažnjeno, prijeti da će ubiti suce i nitko ga ne može zaustaviti”, kaže Giuseppe Ciulla u vrijeme izdavanja knjige.

Tek ove godine u siječnju su bivši komandant OVK Rustem Mustafa i general Sami Lushtaku otputovali u Haag kako bi dali iskaze pred Specijalnim tužiteljstvom za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Sudeći po primjeru Haradinaja, malo je vjerojatno da će se itko usuditi potvrditi istinitost optužbi koje im se stavljaju na teret, a bez tih svjedočenja su dokazi kojima raspolaže tužiteljstvo u pravnom smislu klevete i politička podmetanja.

Problem je dvadeset godina blokade rada posebnih istražnih tijela. Kada god bi se naredila pretraživanja, svaki put bi bila blokirana iz vrha uprave Ujedinjenih naroda. Za albansko stanovništvo Kosova su bivši borci OVK i dalje heroji, barem tako kažu Albanci s kojima su talijanski novinari razgovarali na komemoraciji pred grobnicom u selu Meje, gdje su 27. travnja 1999. godine, samo dan nakon što su militanti OVK iz zasjede ubili pet srpskih policajaca, pripadnici srpske policije i paravojnih postrojbi u odmazdi ubili skoro tri stotine albanskih civila.

“Naša knjiga nije protiv Albanaca, nego protiv Zapada koji surađuje s najgorim zločincima na Kosovu”,  kažu Ciulla i Romano.

Glavno pitanje je zašto je 10 godina UN zatvarao oči pred organiziranim kriminalom na Kosovu i zašto je dozvoljeno da čelni ljudi kriminalnih klanova dođu na vlast?

Dva novinara kažu “kako nisu sigurni da imaju stopostotni odgovor na to pitanje”, ali se on nameće sam po sebi, jer je “broj dva” u vrhu Ujedinjenih naroda uvijek bio Amerikanac s ovlastima da blokira istrage.

Kosovo i Metohija - vlak

“U knjizi objavljujemo elektroničku poštu koja je trebala ostati tajna, a koja otkriva pritiske “broja dva” Ujedinjenih naroda na Kosovu da se zaustave procesi. Tada je Kosovo odlučilo ugostiti jednu od najvećih baza američke vojske izvan granica Sjedinjenih Država. Mi ne znamo što se radi u toj bazi, jer joj je nemoguće pristupiti. No, jedno je sigurno: sklopljen je dogovor s najgorim mafijaškim ubojicama i krijumčarima heroina i postavljeni su na vlast u zamjenu za nešto”, zaključuje Giuseppe Ciulla.

I kao da to nije bilo dovoljno, usponom terorista „Islamske države“ i zbog ogromnih sredstava koje je vehabijska kraljevina Saudijska Arabija uložila u radikalizaciju kosovskih muslimana danas je Kosovo područje iz kojeg je u redove ISIL-a pristupio najveći broj stranih boraca iz Europe. No o tome smo pisali ranije u zasebnoj analizi i nema se potrebe ponavljati.

Danas su obični Albanci ti koji najviše ispaštaju zbog potpuno promašene politike Ujedinjenih naroda, kasnije Europske unije koja još uvijek zatvara oči pred nespornom činjenicom da su u vrhu vlasti u Prištini ljudi koji su istovremeno o čelni ljudi kosovskih kriminalnih klanova.

Zbog toga kosovsko gospodarstvo i jeste na koljenima, a Kosovo je proteklih godina službeno napustilo destine, vjerojatno stotine tisuća ljudi. Zbog kriminalnog vrha kojeg štiti Pentagon oko petine građana Kosova živi s jednim dolarom na dan, a polovica aktivnog stanovništva je nezaposleno. Zar je moguće da se na cijelom Zapadu ne mogu naći ulagači koji će potaknuti na oporavak posrnulo gospodarstvo Kosova, zemlje sa stanovništvom od jedva dva milijuna ljudi? Naravno da nema ništa lakše od toga, pogotovo ako se u obzir uzmu prirodni resursi Kosova.

Međutim, Washingtonu odgovara upravo ovakva situacija, koja se može opisati kao „stanje permanentnog kaosa“, jer ako se pokrenu istrage protiv vrha kosovske vlasti i svih bivših zapovjednika OVK, tko će im ostati za odrađivanje prljavih poslova na Balkanu, bilo da govorimo o kriminalu, regrutaciji militanata u terorističke skupine na Bliskom istoku ili za vječnu svađu sa Srbima, idealnu za destabilizaciju regije koju treba zadržati izvan sfere utjecaja Rusije i Kine.

Kako kažu Giuseppe Ciulla i Vittorio Romano, “Kosovo je zemlja guste magle u kojoj gospodare albanski vukovi pod američkom zaštitom”, što će vjerojatno ostati još neko vrijeme, jer dio Albanaca na Kosovu i dalje obožava svoje kriminalne vođe, a većina ih se boji. Sredine, koja bi jamčila kakvu takvu uspostavu vladavine prava, za sada nema.

Teroristi kalifata se vraćaju – Europa strahuje zbog Kosova

Albanci – Vječni pijuni u tuđim rukama u korist vlastite štete

Izvor – Giuseppe Ciulla i Vittorio Romano: Lupi nella nebbia. Kosovo: l’Onu ostaggio di mafie e Usa

Naslovnica knjige talijanskih novinara

FOTO: Naslovnica knjige talijanskih novinara

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Babac, mani se romantizma….UN, EULEX, NATO, EU& CO su napravili ona zbog čega i jesu došli, nema mjesta priči da su došli napraviti nešto dobro. Bilo je odstupanja pojedinaca ali oni su proglašeni memtalno nestabilnima,a svi dokazi vezani za “Žutu kuću” su prosto uništeni baš u Haškom tribunalu toj svetoj kući pravde i pomirenja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nije to ni napisao. Naprotiv, sve suprotno ako sam te dobro razumio.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Imaju navodnici….moj previd!

mark
Gost
mark
1 godina prije

sinisa, mozes mi reci!! zbog cega je doslllo to na kosovo?! ko je imao vlast na kosovo, razlog sto se kosovo odvojillo?! ako neznas da ti ja kazem…
balkanski ratovo srbi su ubijali i mucili albance na kosovo, za vreme tita takogje/ rankovic/ zato je smenjen. dosao je milosevic opet represija ubistva, ukinuto 1974g. ustav. proterano oko 800.000 albanaca i i i da ne pisem istoriju o tome.
po meni samo pom irenje i srbija da prizna kosovo.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Dobar tekst osim male greške na početku. Nema na Kosovu ni blizu 2 miliona stanovnika.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Da. Nema ih ni blizu toliko. Navodno broj ne prelazi 1mil.i 200/300 hilj.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ni toliko, 400 hiljada max

mark
Gost
mark
1 godina prije

na kosovo zive preko dva mil. albanaca. samo u svajcarsku zive preko 500.000 alb.
uskoro bice i ok 8 miljona, velika albanija.

Branković SkenderBeg
Gost
Branković SkenderBeg
1 godina prije

a prilično tragična je i činjenica da je, uz mnoštvo sličnih, Veljmir Eljezi zapravo Velimir Elez

Popaj
Gost
Popaj
1 godina prije

Hasim Taci potice od Danilovica, Kadri Veselji je od Veselinovića, Fljora Čitaku iz stare sveštenicke familije Čitaković itd. itd.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A Karađorđević je Gjergj Pjetri, a Miloš Obilić je Mil Lica…..naravno Albanci!!!!

mark
Gost
mark
1 godina prije

po srbima albanci su srbi!!!!!
albanci iliri, srbi doslaci u 6 veku sa karpata.
smesan komentar….. skola je cudo za pojedince…..

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Glavna krivica je na Srbima. Raspadom Juge i na Kosovu dolazi do pobune. Srbi su to trebali riješit drukčije, bez sile. A ovako su odigrali kako je Amerima odgovaralo (Slobo je bija njihov igrač) i dali im “razlog” za bombardiranje. Kosovo su trebali zadržat mirnim putem, učvrstit status i granice i danas bi to bilo drukčije. Al ajde, da Jugu nisu rasuli isto bi bilo drukčije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nije na Srbima Majk. Problem vuče korijene od ranije. Najveća krivica leži na vlastima SFRJ.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Da, u pravu si. Problem vuče korijene od ranije, od Balkanskih ratova i poklolja nad Albancima,

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ima istorije i prije toga, ali te pokolje netreba kriti.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Mmm, da…Srbi i Crnogorci su progonili Albance, onako, rekreacije radi…A to što su Albanci bili suradnici sa svakim okupatorom koji je kročio na jugoistoku Balkana zadnjih 500-600 godina i što su stoljećima zlostavljali slavensku kriščansku populaciju gde god su mogli, nema veze. Jedno zlo rađa drugo zlo, to je takozvana spirala mržnje i nasilja. Možda je vlast u SFRJ razumjela to i htjela suzbiti tu mržnju među Srbima i Albancima, kao i antagonizme između ostale južnoslavenske narode, ali na kraju je ispalo da nije bilo kapaciteta za suprostaviti se toj mržnji koja je bila snažno raspirivana od vanjskih centara moći kojima nije odgovorala jedan homogeni i veći centar moći na Balkanu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Misliš da si jedini koji zna za Tucovića?

mark
Gost
mark
1 godina prije

albanci, nisu imali nikada vlast….
tek od 2008 g. su dobili vlast us podrsku veliki sila. nema povratka vise….

Maximius
Gost
Maximius
1 godina prije

Slažem se sa tobom da treba svi da se suočimo sa sramotnim epizodama svog naroda, složićeš se da na Balkanu niko nije nevin i da su svima ruke krvave. Činjenica je da su se vršili zločini nad Albancima na Kosovu za vreme Balkanskih ratova, samo karaker i razmere tih zločina su upitni, takođe treba imati u vidu da se Austro-Ugarska tada već pripremala za napad na Srbiju, a Italija je radila sve što je mogla da spreči izlazak Srbije na Jadran, tako da je i njihova propaganda tada bila u punom jeku. Samo treba razmišljati logično, da je etničko čišćenje stvarno bilo cilj onda ne bi Essad Pasha Toptani bio saveznik Srbije. On nije bio nebitan lik, nego čovek koji se ozbiljno borio da dođe na vlast u Albaniji, a to nije mogao bez podrške naroda. Takođe treba uzeti u obzir ceo kontekst tih događaja i šta je sve prethodilo Balkanskim ratovima i sistemu zlodela i odmazda. Isto tako treba uzeti u obzir istoričara Mark Mazower-a koji je u svojoj knjizi o istoriji Balkana, napisao “Uprkos nepažljivim tvrdnjama pojedinih srpskih oficira o istrebljenju Albanaca, ova ubistva su više uzrokovana osvetom nego genocidom”. Još jednom da napomenem, ovim ne pokušavam da relativizujem krivicu, samo treba sagledati sve aspekte nekog događaja, jer pogotovo mi, Jugosloveni, smo skloni generalizaciji i olakom donošenju zaključaka.

far
Gost
far
1 godina prije

A jeli ti mozda palo na pamet da je Slobo, koji je bio bankar u New Yorku prije nego sto se posvetio politici, zapravo bio namjestenik CiA u svrhu rasturanja Jugoslavije

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Vrlo dobro znam ko je i šta je smeće imena i prezimena S. Milošević, a ti se raspitaj kada je krenulo nekontrolisano useljavanje i ne kontrolisana socijalna davanja svih za Kosovo,mnogo prije Slobe.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Nekontrolisano useljavanje od kuda, Albanije?

Jim
Gost
Jim
1 godina prije

Puno prije 90- ih je donesen plan za samostalnost kosova, a devedesetih je cjelokupni plan implementiran, nas se nista nije pitalo kao i uvijek. “Divide et impera” je stara stvar ali uvijek pali.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Što se grbavo rodi ni vrijeme ne ispravi.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SAD uz pratnju EU po cilome svitu kombinira vladavinu nad raznim državama sa najvećim zločincima i kriminalcina iz tih država, a sve to pod pokroviteljstvonmm Rockefelkerovog UN-a. Od bliskog istoka, Afrike pa do Crne Gore najokorjeliji kriminalci ka šta je i Milo Đukanovoć postaju uglađeni zapadni političari. To se u zemljama di je bilo masovnih zločina puno lakśe radi jer zločincima je alternativa suradnji sa SAD i UN provođenje pravde od vlastitoga naroda od čega se zločincima diže kosa na glavi i spremni su na bilo koji deal sa sotonom.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Mozda zato sto sam ja normalan i srecem normalne ljude Albanskog podrijetla! Ne ne kazem da i medju kosovskim Albancima nema olosa i probisvijeta, ubojica itd., uostalom kao i u svakom “nedodirljivom” narodu. Jedino mi se namece saznanje da o Kosovu i stanju u toj srpskoj pokrajini znamo samo onoliko koliko PROCURI van sa Kosova i to nehoticno. Zasigurno je na Kosovu stanje strahovlade, ne smije se nista reci sa stavom koji je suprotan onome sto je dato iz americke vojne baze na Kosovu, ode glava i ne samo govorniku vec nestaju i cijele porodice Albanaca, jer uvijek je odgovor i rijesenje; odselili se u inostranstvo. Nekako se ne zeli pisati o tome da i Kosovari vide gdje su dovedeni sa svojim UCK. Uostalom i na cijelom Balkanu se na moze pisati o uznapredovaloj ekonomiji i uznapredovalim socijalnim odnosima. Jedino sto je uznapredovalo su rijaliti prikazi nekakvih osoba sa dna bureta morala i znanja. Valjda to govori nesto, valjda su upaljeni alarmi, valjda postoje nekakvi programi da se iz te zabokrecine, najgoreg drustvenog oblika izadje?! Propala KPJ i sve je raspusteno. Najveci krivac je u stvari ta ista KPJ jer nije stvorila osnov za normalan zivot za slucaj koji se je desio – raspad drzace SFRJ- , nakon samogasenja KPJ.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

SFRJ je bila KPJ.
SOCIJALISTICKA Federativna Republika Jugoslavija.
Socijalizam = Osnova drustvenog uredenja = Lepak koji ju je drzao na okupu.
Stvorena je dva puta od strane velikih sila kao protivteza nemcima koji su zasrali sa dva rata. Kraljevina SHS bi se raspala vec 30-tih da nije uvedena diktatura. Raspala se je kasnije prvom prilikom kad je mogla. Velike sile su je drzale vise na okupu nego jugosloveni. Kad je nemci nisu hteli vise su podrzali lokalne divljake i ode.
Posle WW II je stvorena ponovo uz pomoc velikih sila, tog puta sa socijalizmom kao lepkom. 90-tih se je zapad predomislio i hteo ju je kapitalisticku. Ne raspadnutu, samo kapitalisticku. Nemci su je hteli raspadnutu. Kad je nemci nisu hteli vise su podrzali lokalne divljake i ode.
Vratite nam stare imperije jer su balkanci opasni po sebe i okolinu 🙁

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa Albanci na Kosovu za 300 godina neće živjeti kao u SFRJ, kada su sisali “Pomoć za nerazvijene republike i pokrajine”, što i sami priznaju kada pitaju kako im je bilo, a kako je sad.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Mnogi, mozda vecina, albanaca nisu hteli ovo sranje.
Ali su se vise bojali „svojih“ nego Beograda.

mark
Gost
mark
1 godina prije

danas, albanci zive mnogo bolje no srbi u srbiju,

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije

Danas svaka shusha napise knjigu i onda hajde da to malo komentarisemo.
Tekst od il signore Babic je malo receno nategnut i izgleda da se oslanja na to samo sta pise u knjizi, dok je dosta svari poznato ovdje i od ranije. Sto se tice puta droge on uopste ne ide direktno na Kosovo nego je to druga stanica poslije Albanije, a i veze sa itlijanskom mafijom imaju prvo Albanci. Slazem se sa konstatacijom da je politika na Kosovu u sprezi sa kriminalom, ali to nije nista novo na Balkanu i na tom fonu su i skoro sve bivse republike. Bilo bi bolje da se napisala kakva dobra recenzija knjige, jer bi je onda mozda i kupio za 5 Eura.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Tako je to na balkanu. Osvajaci dolaze i odlaze. Jedino se osloboditelja ne mozes rjesit

far
Gost
far
1 godina prije

Jedne strane sile su onda “poklonile” Kosovo Srbiji, neke druge strane sile su otrgle Kosovo od Srbije. Jedini koji se nikada nisu pitali niti zasto i jedini koji zapravo imaju legitimitet odlucivanja su Kosovari

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Ajde samo ‘pojasni’ kad je to ‘poklonjeno’ Kosovo Srbima i koje to ‘sile’. Možda Vizantija. Iz kog su ono stoljeca/vijeka pravoslavne crkve i manastiri? Kako se ono zove ta teritorija tačno? Kosovo i Metohija. Ajde sad ‘potrazi’ sta znaci Metohija. I usput, potrazi I ‘pronadji’ ikad igdje ‘pravoslavnog’ Albanca I Srbi treba ‘trcke’ da im ‘prepisu’ Kosovo i Metohija.

mark
Gost
mark
1 godina prije

kosovo je u sastavu srbije uslo 1913 g.
fakat, to je cinjenica.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Ajde posluša svoj ‘savjet’ pa se vratis u školu. Kako su manastiri, pravoslavni iz XII, XII I XIV vijeka (čiji li su) a Kosovo ‘pripalo’ Srbiji 1913. Deder pojasni.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Poklonile a , ko izgradi onolike crkve i manastire i svu ostalu istorijsku zaostavstinu Albanci mozda , sta je istorijska zaostavstina albanaca na Kosovu i Metohiji zna li neko?
Cak su zadrzali i srpska Imena naselja.
Ko je to Srbima poklonio srpsku teritoriju?
Mislim ovo je smesno …

Filip
Gost
Filip
1 godina prije

Ko izgradi onolike crkve i manastire ? E pa isti onaj ko popali i poruši onolike džamije ! Jel ti sad jasnije ?

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Koje džamije su starije od crkava i manastira na tom prostoru. Pod ruku sa @markom do ‘skole’. Kad su te crkve i manastiri zidani džamija nije bilo nigdje ni blizu. I tebi isto pitanje kao i dvojici ‘ genijalaca’ ispred tebe, sta znaci Metohija

Filip
Gost
Filip
1 godina prije

Ako već vadiš historijski adut, onda su te valjda u školi učili da su Arbanasi starosjedioci na tim prostorima, a da su se Slaveni doseljavali od 4-7 stoljeća. Samo ti ćeš gledati unatrag u prošlost onoliko koliko tebi odgovara, zar ne ?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Sto se tice druga Lushtaka, ima dokumentarac BBC-a kako je skinut diktator (Slobo) gde se drug Lushtaku hvali licno kako je ubacio granatu u studentski dom i kupio pljeskavicu posle da bi se cudio sa policijom nad divljacima koji rade to. Hvali se kako je on prevario sve.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Od kada računaš, od sutra možda?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Haha.. Dobar Siniša!!👍🤣

Popaj
Gost
Popaj
1 godina prije

Nema 2 milijuna ljudi tamo. Niti ih je ikada bilo toliko. Provjeri podatke mobilne telefonije
Procjena je oko 500 000 Šćipetara i oko 200 000 ostalih.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Odavno se več OUN pretvorio u parazita. Smanjiti mu buđet za 90% je jedina svrsishodna terapija

milan
Gost
milan
1 godina prije

Vidi se Slavonac da si mlad a, nije lako zapamtiti onako usput!

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Sto se tice da Kosovom vlada mafija no coment. Samo mislim da Kosovo nije u tome usamljeno dodao bih da u svim drzavam svijeta bez izuzetka vladaju mafijaski klanovi koji u osnovi imaju kriminalne radnje vladanja nad vecinom.

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Teško je reći kako je zlo počelo jer moraš stati negdje u prošlosti. A uvijek je bilo nešto prije toga, pa prije toga…. To je kao krvna osveta, ne može se prekinuti gledanjem u povijest (mada treba znati povijest, ne sakrivati je) nego odlukom da je bilo dosta. Dok ljudi podnose da im razni kriminalci rade svašta, kriminalci će to i raditi – to im je u opisu posla. ☹️

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Jedan od rijetkih komentara vrijdan poštovanja.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Greska svih koji su podrzali albance tu.mislim na slovence koji su zajebali srbe i danas me je sramota oprostite srbi koji ste nam.dali suverenitet od svabe hvala vam pozdrav iz slovenije

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ove teme su dobre radi toga jer uvijek razotkriju ognjištarce koji bujaju u brojnim antisistemcima.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

mojih 5 centi
oni koji vele da ćedu albanci sami sebe pojist možda dojdu na svoje
već sad su tu političke, klanovske, kriminalne i ine borbe o kojima se ne piše
također ondje buja vjerski ekstremizam. babić je pisao o saudijskim ulaganjima ondje.
s vremenom će se borba razvodniti na dva tabora – sekulariste i islamiste i potonji će biti blizu trijumfa
tu nastupa mz sa novim jakim globalnim akterima koja će kosovo vratiti srbiji uz uzvjet da garantira amnestiju sekularistima
sekularisti i srpska vojska kao saveznici oslobađaju kosovo i ono se vraća matici
ono će ostati ap, ali s velikim uplivom srpske vojske i policije, a ostatak (sekularnih) albanaca će biti veći srbi od srba.
eh da, a savezničke vojske će u međuvremenu napustiti kosovo kada postane totalno besperspektivno zgarište.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ja ne znam kud cemo mi sa Kosovom i Metohijom kada ni ovo drzave sto imamo ne umemo da upravljamo i odlazi nam mladost jos nam treba milion albanaca i njihovi problemi.
Mi nemamo ozbiljnu drzavu da bi smo nesto ucinili na diplomatskom i vojnom nivou kada je okupacija Kosova u pitanju nazalost.
Ovo sto Vucko radi je etapno priznavanje izmisljene drzave kosova, a narod boli uvo…

Fićo
Gost
Fićo
1 godina prije

Oteto – prokleto

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Logicno,jeli moramo svi biti jednoumni dase nebrisu komentari.Mene ne zanima Koje sta,mene zanima istina i odkle je sve zlo pocelo.Ako ste Vucicevi igraci ,onda BI bilo logicno da najavite.Ako niste,onda napisite ko su ucesnici zla na ovim prostorom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
60
0
()
x