Le Monde: Marseille je gnijezdo ruskih špijuna! Rusija reagira: “Prljava insinuacija”

Marseille je gnijezdo ruskih špijuna

Ruski generalni konzulat u Marseilleu opisao je vijest Le Mondea kao “prljavu insinuaciju” o takozvanom ruskom “špijunu” koji je navodno obnašao diplomatske dužnosti u Francuskoj i Švicarskoj, ali su ga kasnije raskrinkale obavještajne službe Švicarske.

Ruski diplomati koji rade u ruskom generalnom konzulatu u Marseilleu reagirali su na članak koji je u četvrtak objavio Le Monde, koji je opisao konzulat kao “gnijezdo GRU-a u Francuskoj”, te način kako su švicarske i francuske obavještajne službe razotkriti tzv. ruskog “špijuna” Sergej Jeltikova.

“Ovo je prljava insinuacije, nećemo komentirati”
Prema Le Mondeu, koji se poziva na obavještajnu službu Švicarske konfederacije (SRC), gospodin Jeltikov “je služio kao logistički relej, te time štitio” oficira GRU-a Evgenija Serebriakova i Alekseja Moreneta, u ožujku 2017. u Lausannei , tijekom operacije hakiranja Svjetske antidoping agencije (WADA).

Le Monde tvrdi da je ovaj ruski špijun također organizirao dolazak dotičnih osoba za još jednu operaciju protiv nuklearnog, biološkog i kemijskog saveznog laboratorija Spiez, južno od Berna.

Švicarska je 2018. godine proglasila Jeltikova špijunom. Međutim, švicarska obavještajna služba već je bila upoznata sa špijunskim aktivnostima od kraja 2016., zahvaljujući francuskoj kontraobavještajnoj službi koja ga je pratila dok obnašao dužnost zamjenika konzula u Marseillesu.

Le Monde tvrdi da je gospodin Jeltikov bio “niži rang” i da ga se, unatoč njegovom položaju, nitko u ruskoj zajednici u Marseilleu ne sjeća. Francusko ministarstvo vanjskih poslova također nije znalo njegovo postojanje, piše dnevnik. Bilo kako bilo, švicarske vlasti su ukinule njegov diplomatski imunitet, tek nakon što su, prema Le Mondeu, Serebriakov i Morenets uhićeni u travnju 2018. u Haagu sa “još dva ruska agenta u blizini automobila” puna elektroničke opreme za presretanje, koji s bili parkirani tik uz OPCW-a.”

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
NSU
Gost
NSU

Ovo je za seriju Alo Alo!

tihobl
Gost
tihobl

Jos gore.
Alo alo je imala ozbiljne scenariste.
Ovi su se okomili na kurira ambasade, jer ne smiju da prdnu rusima na rivijeri (za one koji ne znaju vile u tom dijelu su pokupovali ruski mafijasi prije povlacenja u penziju). Svratite malo u rusku crkvu Nici nedeljom ili praznikom da vidite ko sve dolazi od rusa. Franacuske vlasti se ne usudjuju ni da beknu, cak ni novinari se ne usdjuju da o njima pisu.

Max
Gost
Max

To sam ja leclerc slušajte pažljivo ovo ću reći samo jedanput iz Francuske vam šalju ovu novinarsku patku otpornu na bojne otrove. LOL.

Težak
Gost
Težak

gnijezdo svih špijuna u mediteranu
se nalazi na malti

Zvrk
Gost
Zvrk

ovo je nešto najpametnije što si napisao u aktualnom tjednu.

nessy
Gost
nessy

@ Tezak
Kad je netko vidovit, kako mu proturjeciti?

Kažun
Gost
Kažun

Mršavo,reko bi Mel Gibson.

Perun
Gost
Perun

Svidja mi se vas komentar ,co lipi moj

Perun
Gost
Perun

Dobro je da to to nisu rekli za mjesto gdje sam rodjen i odrastao …..Slaven Strijelacn Bijelac Strijelac….

Perun
Gost
Perun

Nije problem biti ,,spion” to se nauci ko u skoli …ali sta bi trebao ,,spionirati” to je problem …Ovaj novinar iz LeMonda je ko james bond ,njemu su svi Russi neprijatelji i sumnjivo sve sto je Ruskog podrijetla …Mislim da Svicarska konfederacija polako ulazi u fokus svih relevantnih cimbenika ,,spionskog ” miljea ,ne samo Russa nego i ostalih igraca …Oni jednostavno imaju previse novca na tako malom prostoru…A gdje ima para ima i ,,spiona”…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik