Legitimnost Sirijskog predsednika Bašara el Alsada

Bashar al Assad, Syria, Bašar al Asad, Sirija
0
0

Obamina Administracija predložila je ruskoj Vladi novi sporazum o Siriji, koji će ojačati vojnu saradnju između ove dve zemlje u borbi protiv terorista, s tim da Rusija ubedi vladu Bašara el Asada da prestane da bombarduje pobunjenike koje podržava SAD.

Bašar el Asad na predsednički položaj je izabran nakon smrti svog oca Hafeza el Asada. Godine 1988. pridružio se vojsci i služio je u intendantiji. Prošao je kroz mnogobrojne vojne kurseve i vežbe. Dana 11. juna 2000. unapređen je u rang general-lajtnanta i postavljen za komandanta Vojske i Oružanih snaga. Juna 2000. izabran je za predsedavajućeg Arapske socijalističke partije Baas. Dana 10. jula 2000. izabran je za predsednika Republike i dužnost je preuzeo nakon polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, dana 17. jula 2000. Ponovno je izabran za predsjedavajućeg Baas i njenog Centralnog komiteta na 10. kongresu u maju 2005. godine.

Za predsednika Republike ponovno je izabran 27. maja 2007. i položio je zakletvu 17. jula 2007. godine. Vladajuća partija Baas u Siriji pobedila je na parlamentarnim izborima održanim 13. aprila ove godine 2016. na teritorijama pod kontrolom vlasti predsednika Bašara el Asada. Stav Rusije je taj da je Bašar el Asad legitimni šef države. Sudbinu predsednika Sirije može da odredi samo sirijski narod i sva rešenja bi trebalo tražiti za pregovaračkim stolom. Ako Asada nateraju da podnese ostavku u uslovima vojnog konflikta, Sirija, kojom njegova porodica rukovodi više od četiri decenije, upašće u haos sličan onom u kojem se našla Libija nakon svrgavanja Muamera Gadafija.

Stav SAD-a je da šef Sirije Bašar el Asad nema legimitet i mora da napusti svoju funkciju. Nemoguće je ubediti sirijsku opoziciju da sedne za pregovarački sto za kojim bi bili i Asadovi ljudi. Njegovo odricanje od funkcije predsednika usporiće tok vojnih operacija i učiniće nastupanje mira u regionu izvesnijim. Obamina Administracija predložila je ruskoj Vladi novi sporazum o Siriji, koji će ojačati vojnu saradnju između ove dve zemlje u borbi protiv terorista, s tim da Rusija ubedi vladu Bašara el Asada da prestane da bombarduje pobunjenike koje podržava SAD.

bašarlegitimnostpredsednikRatstav
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI