“Let duhova” srušio se u Baltičko more

Let duhova
23 komentara

Švedske vlasti pokrenule su veliku operaciju potrage i spašavanja nakon što se privatni avion srušio u more kod obala Latvije, javljaju švedski i njemački mediji. Mlaznjak, koji je u nedjelju poletio iz južne Španije, navodno je preletio nekoliko evropskih zemalja, a u pilotskoj kabini navodno nije bilo nikoga, javljaju mediji.

Privatni avion, kojeg je njemački tabloid Bild identificirao kao avion marke Cessna američke proizvodnje, kretao se iz južnog španskog grada Jereza prema njemačkom Kelnu. Prema pisanju medija, u avionu je bilo najmanje šest osoba, uključujući pilota, muškarca, ženu i djevojku. Njihovi identiteti do sada nisu objavljeni.

Pilot je prijavio neke “probleme sa vazdušnim pritiskom” u kokpitu ubrzo nakon polijetanja, ali je avion nastavio let, navodi Bild. Službenici kontrole letenja izgubili su kontakt sa letjelicom u jednom trenutku jer se nalazila iznad teritorije južne Francuske, navode mediji. Francuski i španski borbeni avioni su potom ukrcani da provjere avion.

Kako prenosi Bild, piloti borbenih aviona, koji su otkrili da privatni avion još uvijek leti, nisu uspjeli uočiti nikoga ni u kokpitu ni u kabini. Ipak, dozvolili su da mlaznjak nastavi svojim tokom. Privatni avion nije sletio u Keln i nastavio je let na sjeveroistok.

Još jedan borbeni avion izveden je iz njemačke baze u Rostocku, navodi Bild. Njegov pilot takođe nije uspio da otkrije šta se dešava u avionu, iako je vojni avion ispratio privatni avion do sjeveroistočnog njemačkog ostrva Rugen, dodaje list.

Prema web stranici za praćenje Flightradar24, “let duhova”, kako su ga neki mediji već nazivali, održavao je stalnu visinu od 11 kilometara i brzinu od oko 670 kilometara na sat tokom većeg dijela leta. Nakon što je preletio južni vrh švedskog ostrva Gotland, počeo je da gubi i brzinu i visinu da bi na kraju nestao sa radara iznad mora sjeverozapadno od letonskog grada Ventspilsa.

Švedska pomorska uprava i državna obalska straža poslali su helikopter i avion na potencijalno mjesto nesreće. Trajekt Stena Line također je preusmjeren kako bi pomogao u spašavanju, javljaju švedski mediji.

“Nema nade za preživjele”, rekao je za švedske medije Johan Ahlin, službenik pomorskog i vazdušnog spasilačkog centra, dodajući da je “nesreća samo pitanje vremena”. Švedska uprava za pomorstvo također je saopštila da su “mali komadi olupine i naftne mrlje” na vodi pronađeni na potencijalnom mjestu nesreće.

Okolnosti oko “leta duhova” ostaju uglavnom misterija. Ipak, ovo nije prvi takav incident. U junu je neidentifikovana letjelica uspjela da preleti nekoliko evropskih zemalja bez odobrenja pre nego što je njena posada nestala bez traga.

Međutim, u junskom slučaju, avion koji je poletio iz Litvanije bezbjedno je sletio na napušteni aerodrom u Bugarskoj. Njegova posada uspjela je pobjeći sa mjesta događaja i ostati neidentifikovana. Zvaničnici u nekoliko zemalja pomno su pratili let, a američke, mađarske i rumunske zračne snage slale su vojne avione da ga prate na različitim mjestima. Međutim, pratnja je prekinuta kada je ušao u bugarski vazdušni prostor.

Baltičko moreCesnaDuhovilatvija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Pogledajte danas u nebo (i sljedeća 2 dana), SVI “zaprašuju”, čak i mali privatni mlažnjaci … 😉

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
tata mata
1 godina prije

taj avion je kao imao vise puta problema tokom leta kroz njmacku ,da bi na kraju dosao do baltika u pratnji vojnih avion i odjednom se srusio “sam od sebe” ,,,,, tipicna prica kao kod debelog djure

Darko
1 godina prije

Nije se srušio nego su ga srušili. Gamad prokleta..

Max
1 godina prije

Možda neki prebjezi.

nessy
1 godina prije

Odmah pozvati agenta Muldera i Scully. I Davida Icke-a, naravno.

Lucija, prva
1 godina prije

Iskočili padobranom.

Ostavili na automatskom pilotu.
Ne moraš se gnjaviti sa carinom i takvim stvarima… 😄

Rimtutituki
1 godina prije

Sto neko probava mapu zracne odbrane eu.bice svasta

tata mata
1 godina prije

nikog u avionu ili kokpitu ,,ali eto dozvolili su da nastavi let ,,,pritom su ga napunili olovom da lakse sleti na baltik

Rimtutituki
1 godina prije

Ne prica se vise nista o Srpskom slanju svega i svacega ukrajincima,oboren u grckoj ukro avion,srpski tovar,letio za banglades,sta bi sa tim?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI