Lista želja oružja Ukrajine, mogla bi oslabiti SAD

HIMARS
11 komentara

Novu listu želja za oružjem, za koju se tvrdi da je dovoljna da izbaci Rusiju iz Ukrajine, predstavio je u ponedjeljak Mihail Podoljak, glavni savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog. Novi poziv je efektivno gurnuo ukrajinsku potražnju za oružjem zapadne proizvodnje do krajnjih granica, zbog kojih su čak i SAD u opasnosti da isprazne svoj arsenal, sugeriraju više medija.

Potražnja uključuje 1.000 NATO-standardnih haubica od 155 mm, 300 višestrukih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova. Nejasno je koje vrste dronova i oklopnih vozila Kijevu trebaju da odbije tekuću rusku ofanzivu koja je počela krajem februara.

Ispunjavanje zahtjeva bi efektivno zahtijevalo od SAD – najvećeg snabdjevača oružjem ukrajinskim trupama tokom sukoba – da razoružaju vlastitu vojsku, ističu brojni zapadni mediji.

Broj traženih MLRS sistema, na primjer, iznosi otprilike polovinu preostalih zaliha takvog oružja u Washingtonu, izvještava The Guardian, pozivajući se na podatke Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). Američka vojska ima oko 363 komada raketne artiljerije na kotačima HIMARS i 225 lansera na gusjenicama M270 MLRS, dok američki marinci imaju još 47.

Prema članku, potražnja za artiljerijom kalibra 155 mm bi efektivno potpuno ispraznila SAD od aktivnih zaliha, jer bi zahtijevala da Pentagon preda gotovo sve svoje haubice M777. Međutim, list je propustio da pomene da SAD imaju u rezervi druge, starije vučne artiljerijske sisteme koji bi potencijalno mogli biti isporučeni Kijevu.

Jedini zahtjev za koji se čini da je relativno lako zadovoljiti je zahtjev za tenkovima, jer se procjenjuje da samo američka vojska ima flotu od oko 6.000 Abrams jedinica u skladištu i na aktivnoj dužnosti, napominje The Guardian.

Financial Times je zauzeo drugačiji pristup, tumačeći Podoljakovu listu želja kao potpuni ukrajinski ratni zahtjev koji je djelimično ispunjen prethodnim isporukama iz zapadnih zemalja, a ne kao potpuno novu listu. List je također prebrojao “obećani” hardver, pozivajući se na brojke iz ukrajinske vlade i web stranice Oryxa, koju je opisao kao “cijenjenu obavještajnu organizaciju otvorenog koda”.

Čak i uz ovakav pristup, Podolyakova lista želja mogla je biti pokrivena samo djelimično sa nekih 270 tenkova “isporučenih ili obećanih” tokom sukoba. Novine su takođe izbrojale oko 250 haubica kalibra 155 mm na listi, očigledno uključujući i vučene i samohodne komade. Brojka višestrukog lansiranja raketnih sistema izgleda najbeznadnije, sa samo oko 50 komada – očigledno starijih lansera iz sovjetskog doba koje je isporučilo nekoliko evropskih zemalja – uključeno na listu.

SAD i Velika Britanija, kao i mnoge druge zapadne zemlje, aktivno su snabdijevale ukrajinske vlasti raznim oružjem prije i od početka sukoba koji je u toku. Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne pumpa Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob bez promjene njegovog ishoda.

Rusija je napala svoju susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Mihail PodoljakOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Eno budaletina Wesley Clarke poziva na intervenciju NATO-a u Ukrajini. Ista ta budaletina je prije 3 mjeseca pozivao na no-fly-zone (znamo što to znači u praksi) i tvrdio da su Rusi u ‘problemima’. Sada zaziva intervenciju, sutra će valjda pozivati i na korištenje nuklearnog oružja. Mozak mu pod stare dane ispario brže nego Bidenu.

nessy
1 godina prije

A kako misle platiti to brdo oruzja?

tihobl
1 godina prije

Ova narudba je samo za 7. mjesec. Za 8 trebace im i vise. Za pola godine ne da ce isprazniti zalihe oruzja u Evropi vec i u SAD. Ameri su vec priznali da im treba 10 godina da namire stingere poslate Ukrajini.

Max
1 godina prije

Mislim da nije realno da SAD ostanu bez oružja.

antinato
1 godina prije

Pentagon muči i činjenica, da Rusija sa samo 150.000 vojnika uništava ukrajinsku ukopanu bunker frontu, koja je duga 1000 km i koju uzdržava pet puta jači protivnik, naoružan sa zapadnim naoružanjem. Praktički to znači, da NATO gubi rat sa Rusijom, a da ona nije ni pokrenula glavninu snaga. Da nema NATO pomoči, ukrajinske vojne snage kapituliraju za sedam dana. Ali ta pomoč je iz dana u dan manja i neučinkovitija. Največi problem je slaba motivacija ukrajinske vojske, koja je sve više sastavljena od neuvježbanih civilista, koje vojna policija kupi po trgovima i plažama i isti dan kao nabornike šalje na front. To je direktna osuda na smrt. A što se tiče uvježbanih neonacista, njih je svaki dan par sto manje. I brzo če jih nestati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI