fbpx

„Make America Great Again“: Dok padaju, SAD čekaju „magični trenutak preokreta“

Trump i Amerika

U nedavnom intervjuu je Stephen Bannon, bivši strateg Donalda Trumpa, , ista osoba koja je osmislila plan kako „Američku opet učini velikom“, iznio neka zapažanja koja se kose sa službenim izjavama američke uprave.

Nakon cijelog sata izlaganja o situaciji u Sjedinjenim Državama se može zaključiti sljedeće.

Teza prva – Amerika je u opadanju. Prema hrpi parametara, uključujući pad znanosti, pad industrijske proizvodnje, pad nataliteta, jer američko stanovništvo raste isključivo zbog protoka migranata, degradaciji obrazovnog sustava i tako dalje, zemlja ne samo da nije na putu da „opet postane velika“, već ne uspijeva zaustaviti ove negativne trendove.

Teza druga – Amerika je u opadanju, ali to odgovara eliti. Većina elita misli isključivo u okviru kategorije profita, jer ako čovjek može zaraditi od ne propada. U aktualnim trgovinskim ratovima, primjerice s Kinom, pokazatelji prihoda su još uvijek relativno dobri, ali potrošnja općenito pada i kupovna moć se smanjuje. Imamo tipičan primjer „pozitivnih statističkih pokazatelja“, koji za obične Amerikance ne znače ništa, jer čak i u ovim uvjetimanekolicina i dalje ostvaruje ogromne profite, ali široki slojevi stanovništva propadaju.

Treća treća – Američke elite su nesposobne. Prethodni predsjednički izbori pokazali su da demokrati ne razumiju zašto su izgubili. Potpuno ignorirajući socijalno-ekonomsku situaciju u Sjedinjenim Državama, za vlastiti poraz okrivljujući bilo koga, od Rusije do svih ostalih unutarnjih i vanjskih neprijatelja, ali ne i njihovu bijednu strategiju.

Dio republikanaca, kao što je Marco Rubio, zaražen virusom neoliberalizma, jednako se ponaša kao i demokrati.

Teza četvrta – Washington se dugi niz godina borio protiv Rusije, ali trebao se boriti protiv Kine. Prema ovoj tezi Bannona, Washington je propustio spriječiti uspon Kine, a istovremeno je okrenuo Rusiju protiv sebe.

Što se Rusije tiče, dobro su postupili, jer je povijest, „učiteljica života”, više puta pokazala da se angloameričkim elitama ne može svjerovati. Čak i ponuđena ruka prijateljstva s njihove strane je laž, često i trenutak u kojem su pokušavali zadati „konačni udarac koji će srušiti rusku imperijalnu silu“.

Teza peta. – Elite ne čuju interese radničke klase. Ovim se terminom služio Bannon, što i nije neki zaokret u retorici stratega koji se obraća WASP biračima, bijelom angloameričkom muškarcu, radniku i protestantu koji hrani i brani svoju obitelj. Jedina politička frakcija u Sjedinjenim Državama koja komunicira s radnicima i nižom srednjom klasom je Tea Party koja surađuje s Republikanskom strankom, ali se s njom još nije spojila.

Teza šesta – Trump pokušava učiniti nešto protiv interesa i napora elita. U toj se borbi, prema Bannonu, trump sukobljava i s dijelovima republikanskih elita integriranih u dvostranački neoliberalni blok.

Teza sedma – U Srednjoj Americi je u tijeku “tragedija biblijskog razmjera”. S jedne strane, lokalna gospodarstva zemalja Srednje Amerike su u strašnom stanju, zbog čega su tisuće izbjegličkih kamp prikolica krenule prema Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane, lokalne samouprave vode stvarne ratove protiv narko kartela, a na nekim mjestima te ratove gube. Bannon ovdje prešućuje da su u tim zemljama na vlasti američke marionete, koje iz takozvanih „banana država“ izvlače kapital za račun američkih elita, stoga obični Amerikanci od toga nemaju nikakve koristi. Isto se može reći i za narko kartele, gdje je CIA uvijek imala svoje prste i upravlja njihovih poslovanjem i paravojnim aktivnostima, a na drugoj strani DEA provodi uglavnom ograničene akcije u suzbijanju trgovine drogom. Dakle, oba faktora koja potiču migraciju na sjever korijene imaju u Washingtonu, puno manje u marionetskim vladama Paname, Hondurasa, Salvadora, Gvatemale i drugih zemalja.

Na temelju prethodno navedenog, tri glavna prioriteta Trumpove administracije su:

1. Zadržavanje Kine.

2. Borba protiv izbjeglica iz Srednje Amerike i „razloga eksplozije ovog fenomena“.

3. Povratak proizvodnje u SAD, što je omiljena šala Donalda Trumpa, koji možda i vjeruje da je u stanju nešto napraviti u tom smislu.

Ovdje treba dodati još nekoliko stvari koje Bannon nije rekao i najvjerojatnije neće ni reći.

Prvo, ovih je dana potvrđeno da je  američka mornarica u padu. Do danas još uvijek nije u pripravnosti niti jedan nosač zrakoplova američke mornarice. Od njih jedanaest, nijedan nije u službi. A najbliži, koji će nakon popravka moći otići na more, ako se ne dogodi ništa neočekivano s prethodnim, koji je napustio luku i odmah je zbog kritičnih kvarova bio prisiljen na povratak, može isploviti u misiju na proljeće. Postoje problemi i s financiranjem, ali i s dostupnošću kvalificiranih inženjera, što svjedoče najnoviji slučajevi s beskorisnim „nevidljivim“ razaračem „USS Zumwalt“ i novim nosačem zrakoplova klase „Ford“, još uvijek nepodobnim za plovidbu.

Drugo, FED sada aktivno štampa dolare, i to velikom brzinom. Istodobno, Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE). Američki analitičari to u šali nazivaju „non- QE“, financijskim manevrom koji svakog Amerikanca zadužuje za dodatnih 138 dolara dnevno.

I treće je tema Pentagona koji umanjuje gubitke u ratovima u Iraku i Afganistanu, iako se o tome aktivno raspravlja na američkim društvenim mrežama i forumima. Sve se događa na vrlo jednostavan, alii morbidan način. Već mrtvi vojnici i časnici retroaktivno se otpuštaju iz vojske i s njima se sklapaju fiktivni ugovori kakve imaju plaćenici iz privatnih vojnih tvrtki. I tako mrtvi plaćenici u statistici nisu prikazani k ao gubici američke vojske. Uz sve to, njihovim obiteljima ne treba plaćati odgovarajuće naknade.

To kaže “američke kuhinja” i ovi se slučajevi prenose usmenom predajom.

Sve navedeno uzrokuje porast nezadovoljstva među stanovništvom, koje bi moglo doseći točku vrelišta.

Bannon nije glup i on to dobro zna, ali iz nekog razloga još uvijek vjeruje da će se dogoditi onaj „magični trenutak“ koji će u povijesti ostati upisan kao „prekretnica na putu da Američke opet postane sjajnom“.

VIDEO: Intervju sa Stephenom Bannonom

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
216 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tetka Nada zadnja umire, mislim na opstanak obe američke hedemonije…..neće Amerika propasti, naravno da neće ali će se figure uveliko izmešati i sve se postaviti na svoje mjesto na skali jakih i bogatih. Međutim…Američki način života ostaje smjernica.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, proces propadanja je prirodni proces. Sve što se stvori kreće u proces propadanja. Tako je i s Amerikom. Samo je pitanje vremena. I Rimsko carstvo je propadalo stoljećima i na kraju propalo. Problem je u tome što loše mora zamijeniti bolje, što nam povijest baš i ne potvrđuje. Što misliš kakve bi reperkusije na Kinu imala ekonomska propast Amerike? Koliko država u svijetu, direktno ili indirektno ovise o dobrobiti Amerike. Animozitet prema Americi je legitiman, ali zdravi razum bi trebao prevagnuti.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Svaka mentalno zdrava, dobronamjerna, ozbiljna osoba osjeća animozitet prema bjelosvjestkom siledžiji.
Ti se zapitaj čime si tako zakinut, kad zastupaš i podržavaš najveće svjetsko zlo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  X60

Ni jedna normalna osob ne bi tako nešto rekla.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  X60

X60 @ nikakav animozet ; nije zdrav, već suzdržan, zdravog razuma , mirnim i kulturnim razgovorom postići kompromis.
Ništa u životu nije ni crno ni bijelo.
Animozitet samo potiče mržnju i ratove, jer dozvoljava da razumom vlada ego i mržnja, a ne svijest i plemenitost.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Kina ne ovisi o američkom tržištu, koje im čini tek 20% današnjeg izvoza. Azijsko tržište danas čini većinu, odnosno preko 50% kineskog izvoza. Previše vjeruješ američkim izvorima, koji ljude kondicioniraju u vjerovanje kako bi ostatak svijeta propao bez izuzetne nacije. Au contraire.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf, griješiš. To azijsko tržište kupuje repro materijal ili poluproizvode za svoju industriju. Kad naprave završni proizvod, isti većinom završi na zapadu. Jedan primjer ti je tekstilna industrija u Indoneziji. Kupuju materijal u Kini, a finala završava u US. Razmisli o ovome. Kina jako zavisi od Amerike. Svjesna je toga i zato je toliko tolerantna prema američkim sankcijama.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ha ha

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Baš….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Kakve veze tvoj komentar ima sa mojim komentarom?
Zeliš me nešto naučiti?

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Dali postoji zločinačkija i genocidnija država i nacija od USA?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Ne nacija….politika.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nacija zna moj , da ne kažem, što. Nema jedan video gdje ih pitaju gdje je Afganistan. Znaju samo žene i matere vojnika, niko više. Da ne kažem drugo. I ne samo zemljopis. “Berlin su oslobodili Amerikanci”, na primjer. Građanski rat u Americi se vodio Hmmmm??? Čekaj malo, u 15 . stoljeću, možda u 19. tako nekako. To su odgovori nacije i ta nacija onda ide na birališta i ima dve opcije Zlo i Gore

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Laki, da li ti znaš, recimo gdje je Nevada, idaho, Iova, Utah? Ne mogu vjerovati da na karti ne možeš pokazati te države. Gori si od Amera. Kako je lako ismijavati se s drugim, a svoje neznanje nitko da vidi.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ja znam o Nevadi, Utak, Masa chuti, i tako to.
Ma molim boga svaki dan da Yellowstone vulcano pocme sa erupcijom, i jedino bi mi bilo zao domorodackih indijanaca, a nikoga od ove krimo bagre koja se tamo naselila.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  KUga

KUga, google znanje se ne računa. Drugi dio tvog teksta zorno prikazuje stanje tvog uma. Mrzim sve koji nisu po mom. Strava.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

rano si počeo sa provokacijama, i još nedjeljom. Šta je bilo, dečko opet pobjegao?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ad astra

AA, sinak jos uvijek se u školi na ovim prostorima uci sliv rijeke Misuri skoro do najmanjeg potochanjka a u tvojoj USrA-smradiji ima ih koji ne znaju da ista rijeka i postoji.. Samo žderu i se*u “k’o bijeli pilići” a mozak k’o u komarca

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  KUga

@KUga … A ja molim boga da se na Balkanu dogodi neki mega potres i da potamani svu ovu slavensku bagru koja se tu naselila. Jedino bi mi bilo žao Ilira …

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije
Reply to  Viki

@Viki
POTOMCI ILIRA SU DANAŠNJI (JUŽNI) SLAVENI.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Alan Ford

@ Alan Ford
Nebitno. Bitno je da KUga (primjeren nick) zaziva prirodnu katastrofu i smrt milijuna običnih ljudi, žena i djece, koji uglavnom nemaju ništa s politikom i nastoje samo pristojno živjeti kao ti i ja. I onda takav komentar dobije xx pluseva !? Zašto ? Pa zar vas je mržnja toliko zasljepila da ste izgubili i posljednju kap ljudskosti, pa podržavate nekakve genocidne maštarije prema nedužnim ljudima. Moj komentar za Balkan je naravno ironična perodija na Kugu i slične boleštine.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Viki

@ Viki, Tvoje mozdane vijuge nemogu da odgonetnu razliku izmedju KUga i kuga.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Viki

@Viki Tebi je bice neki Balkanc istreso u debelo meso.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Viki

VikiKikiRiki samo se ti raduj, Jelouston vec polako prducka.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Evo ja recimo znam. Iako su to dijelovi (federalne jedinice) jedne države. Ali znam i da je danas potonuo jedan USA ratni brod, porinut 2014, negdje blizu obale. Valjda je Popaj doplivao do obale.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Aa
Jako bitan faktor gdje je Utah, Nevada itd. Imaginarno vrijedjas Lakija i izmisljas da je covjek glup. Mislim, ako nemas bolje argumente, a oni definitivno ne postoje, bolje da sutis

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  istina boli

Istina boli, da li stvarno ne kužiš ili se zafrkavaš. Da li si pročitao komentare i pronašao razlog zašto sam tako komentirao? Neki me ljudi stvarno iznenade svojim promašenim komentarima. Ti si jedan od njih.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Znaš ti pa si i dalje šupalj kurton.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

@ Laki
Jugoslavija je jedna od americkih drzava (za vrijeme bombardovanja SR Jugoslavije).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Video na youtube u, Usa. Pitanje za ženu na ulici:” Koliko trokut ima stranica”?… Nezna (triangle)

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Ne postoji.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Ima ih dosta, potencijalnih i stvarnih!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Pročitao jučer: Burze u SAD rastu i prisutna je velika doza optimizma za ubuduće! Rast gospodarstva je veća negoli su to predviđali ekonomisti. Pad nezaposlenosti na 3.4% što je najniža stopa u posljednjih 50 godina! Rast plaća!!
Fed prvi put poslije dugo vremena snizio kamatnu stopu! Znači Sjedinjene države su naj stabilnija država, a to se da zaključiti po tome jer po tim crnim prognozama stalno propadaju već nekoliko godina i sad bi trebale biti ruina od države ali začudo, nikako da konačno propadnu, nego su indikatori što vrijeme više odmiče sve pozitivniji!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Vidiš li ti dalje od svoga nosa?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, želiš reći da mi živimo u boljem okružju. Da je rast u našim državama bolji, financijska situacija bolja, plaće bolj i da ne nabrajam dalje. U Hrvatskoj se naveliko priča da smo postigli uvjete za ukidanje viza s US. vidjet ćeš koliko kritičara Amerike čeka u niskom startu na aerodromu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

hahaha istina Ad astra @ upravo je u zadnjih godinu dana u Hrvatsku pohrlilo na rad i bolji život 400.000,00 stranih državljana… hahaha a ne van Hrvatske na taj isti zapad :D..
Ne kažem da cvjetaju ruže,jer ni vani više nije kao nekada davno, ali pitam se što je to odvuklo tolike stotine tisuće hrvata iz njihove domovine 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ne, želim reći da te lupa konjsko slepilo……kratkovid si ili malouman, biće ono drugo.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša @ ne brini, znam da to sve govoriš samo o sebi samome. Pričaj dalje sa samim sobom što god želiš.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack

Isto kao i 2008.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mercury

2008. je bio stres-test. Ništa u odnosu na sad.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Jack

Onda nisi čitao. Burze rastu, , profit ulagača raste, sve raste, ali na Wall Streetu, dok kompanije imaju napuhanu vrijednost dionica od 5 -10 puta, financijske mjehure prave od svega. Doslovno. Ide dok ide. I ići će , još jedno vrijeme, ali srednjoročno će se dogoditi kao s UK na početku XX stoljeća. Elita će samo jednom pokupiti kofere i preselit se, ali samo ako im vojska ne bude mogla jamčiti sigurnost od bijesa naroda, ne vanjskog neprijatelja. Niko neće napasti SAD. To su gluposti. Možda odgovore ako budu napadnuti, ali onda se više nećemo dopisivati. Svi ćemo izgorit i poumirati i “mirna Bosna”, (Eto razhebaše nam i staru izreku. Sad više nema nikakvog smisla)

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Hahaha, mokri snovi rusofila!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack, ostavi djeci lizalicu. Ako im uništiš imaginaciju o propadanju Amerike, o čemu će pisati. Ljubomora je grda stvar. Mali ljudi se vole ismijavati s greškama velikih da u isto vrijeme ne vide koliko su jadni. Da te i takve Amerike nema, pa još uvijek bi pisali na pisaćoj mašini, a ne na kompjuteru. Poruke bi izmjenjivali pismima, a internet bi čekao da ga netko osmisli. Stravično je koliko ljubomora zbog uspjeha može biti destruktivna. U nekim slučajevima, dovela je do plastične deformacije intelekta pojedinaca i u njima pokrenula devijantna ponašanja koja graniče s teškim psihijatrijskim dijagnozama.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Eeeeee daaaa; da nije bilo Sir Timothy Berners-Lee -a i to amerikanac 😉 , ne bi mogli niti na Logičnom komentirati hahahah niti googlati 😀 ….
Nalaze samo loše strane zapadu. Nije stvar toga što, nego tko i kakvi manipulatori vode politiku.
I ne treba stavljati sve u isti koš.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Glup si kao i Džeko.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša @ opet samo sebe vrijeđaš.. Sitna, zla duša ,ako uopće ima dušu.. Zloba se odbija tebi u glavu.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Jack

https://www.youtube.com/watch?v=OuOcnGAv4oo
Izvrstan dokumentarac.Kako je propalo Rimsko carstvo i paralela sa današnjim stanjem u USA.
Elita treba ratove za očuvanje hegemonije/carstva ,a pohlepu treba financirati…
U Rimu su stanovnicima “sjeckali zlatnike” i hiperproducirali valutu kovanjem sve bezvrijednijeg novca,a u USA to rade štampanjem…
U cc dvjesto godina Rimske republike(dok su još bili normalni) stvari/proizvodi su imali trajnu/istu vrijednost,a bezgranično kovanje sve bezvrijednijeg novca je stvorilo tešku devalvaciju..Povijest je definitivno učiteljica života.
Danas,osim bezvrijednim novcem prevare te i proizvodom…Za istu količinu novca pakiranje proizvoda je sve manje..
Prašak za rublje…Cijene iste ili veće a pakiranja manja..A cijeli svijet pere..

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack @ malo me zbunjuje ova izjava: “Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE). Američki analitičari to u šali nazivaju „non- QE“, financijskim manevrom koji svakog Amerikanca zadužuje za dodatnih 138 dolara dnevno.”
Ja ne bih volio da me država zadužuje niti za 1kunu dnevno a kamoli za 138 dolara dnevno.
Inače poštujem i pokušavam razumijeti stavove svakoga, ali ovo mi nije jasno ..

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Jack

Evo ti malo podataka. Pre 20 godina,SAD je imala 280 miliona stanovnika i 157 miliona zaposlenih. Sad ima 335 miliona stanovnika (55 mil vise) i 156 mil radnika (milion manje). Brojke koje se dobijaju na konto procenta nezaposlenih su cist inzenjering. To je i Tramp tvrdio pre izbora,da je u SAD nezaposlenost 20%.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ray

Ray, da li si ikada bio u US? Da ne pitam da li si boravio duže od, recimo 3 mjeseca? Što znaš o životu u US i zapošljavanju tamo? Hoćeš da ti pričam o životu na Fuji planini. Nikad nisam bio tamo, ali nema veze, sve znam. Odakle nekim ljudima hrabrost analizirati stvari o kojima nemaju temeljna znanja. Zaboravio si spomenuti beskućnike, život u kamp kućicama.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Sestra mi zivi tamo. Imaju ona i muz skoro 8000 dolara mesecno i zive lose sa dvoje dece. Uostalom, struka mi je takva da mogu da zakljucujem o necijoj ekonomiji sam, ne treba mi misljenje ni logicnog,ni Janka ni Marka,koje ovde,ocigledno,nekim komentatorima treba. Takodje znam koje su se metodologije nekad koristile za proracun nezaposlenosti, bdp rasta, i kako su one promenjene da prikazu laznu sliku.

Kad prodje 5-10 godina, onanisanje na SAD i slicne propale ekonomije sa 200% duga ce morati da se obavlja uz suze,i to ne radosnice

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ray

Ray, što znači živjeti loše a što dobro. Ne mogu kupiti četvrti auto, ne mogu promijeniti namještaj u kući od 400 m2, ne mogu ići dva puta na Bahame na odmor. Probaj usporediti život jer tek komparacija govori o razlici u standardu. Nije da se žalim, ali nekako se poklopilo da ženin i moj auto u isto vrijeme moraju na produženje registracije. Za mene je to stresni mjesec. Da li to znači da loše živim?

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Bas volis sto si tako pametan?

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack i Ad astra malo se educirajte o povijesti SAD-s tj. o svim genocidima, porobljavanima i ratovima koje su izazvali i još uvijek izazivaju u ime svog i jedino svog profita
Pitam se jel i vi pišete hvalospjeve o njima u ime svog profita?
Nisam poseban ljubitelj ni Rusije ni Kine ali njihova povijest je puno svijetlija unatoč crnim točkama koje svaki narod ima

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack & Astra

Vas dvojica ste malo posvađani sami sa sobom

Prije nepuna tri dana upravo ste podcrtali teze navedene u tekstu .
Jack je naveo a Astra se složio da su zapadne elite u beskrupuloznoj žeđi za profitom dobrim dijelom uništile realni sektor u domicilnim državama i preselile ga u Kinu i time je razvile.
Jack je te elite čak usporedio s majmunom koji ne želi ispustiti bananu ( profit) iako bi se time oslobodio zamke.
Elite rađe drže profit i divlje se kese slikovito je opisao Jack

Danas tri dana poslije sve je krasno i divno jer eto burze (financijski sektor ) raste.
🙂 🙂 🙂

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT, s dobrom namjerom i bez ikakvih skrivenih misli o vrijeđanju želim ti reći da ne kužiš problematiku o kojoj pišeš. Kratko pitanje. Kako se vlasnici ponašaju prema svojim radnicima u tvojoj državi? Da li su željni profita i zarade? Da li u tvoju državu dolaze strane investicije zbog jeftine radne snage.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Astra

Jeftino pokušavaš skrenuti diskusiju na profit i super profit.

Tema je :
Prije tri dana ste tvrdili da je veliki problem slabljenje realnog sektora i njegovo premještanje u Kinu i Aziju.
Slagali ste se 🙂

Danas tvrdite da je sve super jer financijski sektor raste .
I opet se slažete 🙂

Prije tri dana Jack je bukvalno zakukao:”Američka firma Boeing još i sad planira da u Kini sagradi veliku fabriku putničkih aviona, ali ne znam, kako će na to reagirati Tramp i hoće li to dozvoliti!”

Današnji Jack:”Pročitao jučer: Burze u SAD rastu i prisutna je velika doza optimizma za ubuduće! Rast gospodarstva je veća negoli su to predviđali ekonomist”

Ajde se prije pametovanja i dubokoga razumijevanja tematike dogovorite sami sa sobom što je problem.
Da li je realni sektor u USA devastiran ili ne?

Ovaj primjer samo ocrtava nekonzistentnost u sagledavanju stanja.

Kada vam je demagoški potrebno da ocrnite Kinu koristite jedan kriterij, kada želite u svjetlijim nijansama prikazati stanje u USA koristite drugi kriterij.

Kao rezultat postanete kontradiktorni sami sebi.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ti kužiš a slijepi si konj?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Istina je, zapadne države su napumpale moć Kini gospodarsku , financijsku i vojnu, ali su ipak uspjele u onoj temeljnoj zamisli tj. i one su uspjele omastiti brk i okoristiti se niskom cijenom radne snage i nisu do sada pretrpjele neku štetu nego suprotno od toga, obogatile su se, ali pod koju cijenu. ? Stvorile su onako usput ne htijući to, monstruma, koji sada snuje samo jedno, a to i ne skriva više, da mu je poglaviti cilj, kako nadjačati svoje bivše tlačitelje u svakom pogledu gospodarskom i vojnom i osvetiti se za višestoljetna poniženja koja im je zapad priredio. To što sam ja pisao ima refleksije, više na budućnost nego sadašnjost i Kina ih u toj suludoj trci u budućnost pretječe po desnoj strani iako daje lijevi žmigavac (da se vlasi ne dosete), ali još sam ja pisao i to, da će SAD kad osjete, da se približava onaj odlučujući momenat, kad će ih Kina pokušati definitivno prestići, morati poduzeti odgovarajuće mjere, da se to ne dogodi i iskoristiti svoju prednost u pvome redu onu vojnu, koju još uvjek imaju i podrezati Kini peruti tj svesti je na pavu mjeru za mnogaja ljeta i održati takvo stanje stvari, koje… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Za USA svi znamo da je zlo.
Za Kineze ne znamo, možemo samo nagađati.
Tako da to što prdiš, možeš ponuditi samo svojim buzinskim štakorima.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  X60

Momče ajde udari glavurdom o nešto tvrdo i ponovi tu radnju još nekoliko puta, da smanjiš malo doživljaj i da ti mozak proradi! Ameri su do sada svjetu učinile neizmjerno dobro jer su spreječavale nastanak i razvoj malignih državnih i društvenih tvorbi, koje bi bile za svjet isto što i rak za ljudsko tijelo! Do sda su uspijevale nekako održavati tu osjetljivu ravnotežu i bile su neke vrste regulator i flegmatizator tih štetnih pojava a strah me je i pomisliti što bi se događalo, da kojim slučajem one ne budu više u mogućnosti da to rade. A svi vi koji želite suprotno od toga ste neodgovorni i opasni psihopati!

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Prrrrrr! Eto što sam čuo.
Već sam ti rekao, to možeš ponuditi samo svom podrumsko-kanalizacijskom bratstvu.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  X60

Pa jest istina je to si mogao čuti! Kad sam pročitao tvoj upis od smjeha mi je pobjeglo, pa sam glasno prno!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

A da, pustio si vjetar? Meni se učinilo da pričaš kao i obično.

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije
Reply to  Jack

Uh, meni se čini da si ti udario u nešto baš tvrdo, više puta.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Rusofil

Uff nema tvrđe glave od Rusofil-a ! hahahaha

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

hahah Jack @ upravo mu rekoh da stišće bolje svoju desnu sljepoočnicu za bolji rad lijeve strane mozga obzirom da je dominantna za logičko i egzaktno procesuiranje info.., kako bi bolje upamtio to što čita,kad već čita, a očito ga interesira jako to što i ti pišeš isto …)

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
Istina, ” spreječavale nastanak i razvoj malignih državnih i društvenih tvorbi “. Pogotovo su bile aktivne u drzavama ciji resursi nepravedno pripadaju domicilnom stanovnistvu. Ne zelim biti grub, ali da ovako nesto izjavi odraslo bice, pri zdravoj pameti…
Prijatelju, pa gdje god su nogom zagazili izazvali su destrukciju i kaos, to je tako elementarna cinjenica, da nema smisla elaborirati. Nabroji zemlje u kojima su intervenirali u zadnjih 50-60 godina, pa mi navedi jednu, koja je nakon toga napredovala.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Xahaxa…pa da li si ti normalan kada tako nešto tvrdiš?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Naprotiv ti si pisao:
“Ja ne cijenim previše Marxa, ali jednu stvar je pravilno predvidio i navjestio još onda, a to je da će upravo pohlepa doći glave kapitalizmu, što je ovdje u slučaju Kine više nego očigledno!”

Pa imate kraće pamćenje o svojim izjavama i mislima od čovječe ribice

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Istina ja sam to pisao da će se to vrlo vjerovatno dogoditi ali ipak ostavljam zapadu mogućnost da se trgne u zadnji čas i spriječi takav razvoj događaja! Ko je još toliko lud da bi želio, da propadne kultura i civilizacija čiji si i sam član i pripadnik?

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Misliš da mene veseli takva perspektiva?
Ili da je želim?
Osobno smatram da je Europa na samoubilačkom kursu i pišem o tome kritički.
Nadam se( vjerojatno utopijski) da ako se poveća količina kritike možda natjeramo majmuna da pusti bananu.

Bez kritično opravdavanje takve samoubilačke politike lišava me i takve nade.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
Nazalost, ne radi se o zeljama, to cemo prepustiti Djedu Mrazu, radi se o cinjenicama, svidjale se one nekome ili ne.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

A slijepi kao konji…niti vide nešto u naprijed a zaboravljaju bližu prošlost…..ludnica.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

. duplić molim ne objavljivati

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack A o preticanju s lijeve ili desne strane neda mi se pisati , pa ću kopirati moj post od prije tri dana: (moji stavovi se nisu radikalno promjenili u tri dana kao vaši pa post i dalje relevantno prezentira moje razmišljanje) @Astra Kinezi su sami izjavili da im je to jedan od ciljeva smanjenje upotrebe ugljena. Pogledaj sljedeći grafikon vrlo je signifikantan i puno toga govori. https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-region Oko 2000 godine Sjeverna Amerika i azijsko pacifička regija su bile približno iste po potrošnji energije. Pogledaj kretanje od tada. Europa je čak i pala ( bez Njemačke bi bilo i gore) , Sjeverna Amerika je zadržala istu potrošnju, azijsko pacifička regija je više od duplo povećala potrošnju energije!!!! To direktno znači da se sav rast u realnom sektoru desio upravo tamo . eksplodirali su u 20 godina!Realni sektor troši najviše energije i za njegov rast je potrebno stabilno i sigurno snadbjevanje. To također znači da su Sjeverna Amerika i Europa dobrim djelom deindustrijalizirane. Defaktno su USA i Europa razvile i industrijalizirale Kinu. Izdajničke neolibaralne elite su uništile industrijsko tkivo u svojim domicilnim državama i razvile Kinu, sve radi povoljnije margine profita….extra profit kao mjerilo svih stvari. Europa nastavlja sa tim samoubilačkim… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

I ja razmišljam u odprilike sličnim relacijama i to znači, da se umnogome slažem s gore napisanim!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Ti razmišljaš?? Pazi, mogao bi se ozlijediti.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  Jack

Evo glavna 3 razloga zasto je USA-SAD u zastoju i neminovno klizi u provaliju.

Broj JEDAN
Promijenjena struktura stanovnistva

Broj DVA
Preseljena proizvodnja van drzave

Broj TRI
USA-SAD su nestankom SSSRa pokazale svoje pravo lice (zlocinacko u srzi)

Ova 3 razloga su smrtonosna za tu drzavu a onaj prvi razlog nepopravljiv i razoran za svaku drzavu koja ima takvu strukturu stanovnistva.

Kina ce za 10g biti duplo jaca od ujka sema ,naravno ukoliko ujka sem ne krene u rat protiv Kine…u vrhu drzave ujka sem ima mnogo vise ludjaka nego sto ima razumnih i sposobnih ljudi….pa misleci da su puno jaci od kineza …krenuce kad tad u zlo…to je moje licno misljenje u vezi mozebitnog rata a 3 navedena gore razloga su zaista istina.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Magični će trenutak preokreta uskoro nastupiti, čim Kinezi otkupe USA i tamo nasele 600 milijuna Kineza.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  nekoime

Volio bih to doživjeti. Ako mi u Hrvatskoj do rada ne poumiremo od gladi….

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  octopus

Nece kinezi kupovati okupirane meksicke teritorije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A nije da se nije moglo, za te Amerikance, iako ne znam da ih žalim ili da se radujem. FED štampa pare sve u 16. QE. Za koga? Za burze, naravno. Ne štampa da se uloži u Veliki New deal, pruge, mostovi, vijadukti, ceste, sve se raspada. Trump je tražio 1000 milijardi ulaganja Wshignton+savezne države+county (okruzi, regije kako već)+priv. ulagači. Nije dobio niti jedan jedini pozitivan odgovor na nižoj razini i od ulagača. jedva je navukao par mlrd. za par kilometara zida s Meksikom. To je postala doslovno banana država . Pjevat će se Trump: “Što je meni ovo trebalo…. ” Mrzit će ga dovijeka, ni kriv ni dužan. Za unutarnje stvari, velim. Sad ne govorim o Iranu i da je slogan trebao biti “Israel First!”, a ne “America First!”, ali to je druga tema

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Laki, pa u kojoj ti državi živiš da ti je Amerika banana država. Pa to je stravično razmišljanje. Za državu koja je svijetski lider, ti kažeš da je loša. Pa odakle ti samo hrabrosti. Da li mržnja stvarno može dovesti do gubitka za realnost. Takvi kao ti me uvijek podsjete na Einsteina i njegovu izjavu o beskonačnosti svemira i ljudske gluposti. Ti ne spadaš u kategoriju svemira.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ti si samo zaspao/zaostao u vremenu. Svi smo mi voljeli Ameriku prije 30-ak i više godina.
I tada su oni bili zlo, ali nešto manje nego danas, a i mi nismo mogli znati što možemo danas saznati.
Ma ništa, spavaj ti i dalje.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  X60

ti sam sebe varaš i lazeš, sad svjesno ili nesvjesno – na tebi je da otkriješ! to je isto kad na pjaci u dalmaciji na stolu prodaješ domaće narove i mandarine…
navalite narod!!! pvoljne i ukusne domaće mandarine a svi prolaze pored tvog štanda, iako je fina reklama – nikon ne kupuje. neda se više ni ‘prosti puk’ tako kako namagarčit; dosta mu je svih tih ‘istorijski namagarčivanja i nasamarivanja, pa i našem priprostom puku.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

ti si iz neke paralelne Dalmacije, umobolniče. Ovdje se dobro zna da u Usa nema godišnjeg odmora i da je fjaka zabranjena. Ne lupetaj, svega ti.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ za malo detaljnije informacije, prije nego nastaviš vrijeđati druge komentatore!

Federal law does not provide for vacation pay. The Fair Labor Standards Act (FLSA) does not require payment for time not worked, such as vacations, sick time, or holidays. Therefore, employees are not legally entitled to paid vacation time or paid holidays off from work.
However,
Vacation pay is based upon an agreement between an employer and an employee, either a collective bargaining agreement, company policy, or employment contract. The agreement or company policy will determine how much vacation pay you will get if you are entitled to receive it.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, drago mi je da si našao potvrdu za moj komentar. Kao što i sam vidiš, u usa nije zakonom propisan G.O. kao kod nas, već radnik ovisi o dobroj volji gazde. Što znači da G.O. uglavnom ne postoji.
Ukazati na nečije neznanje, kao što to često ukažem tebi, ne predstavlja vređanje, i može ti samo pomoći da naučiš nešto.
Vidiš kako si sad lijepo proguglao i potvrdio moju izjavu da u Usa nema garantiranog G.O.
Zadovoljan sam s tobom, bravo!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ nikada nigdje nisam napisao da svi u USA uzimaju plaćeni GO, ali želio sam tebi dati do znanja da nisi i da ne možeš biti SVEZNALICA kao što to nitko od nas ne može biti, ali nemoj istovremeno stalno vrijeđati zlobno iliti umaskirano dobronamjerno druge komentatore, već dozvoli svojoj taštini da prihvatiš da se moraš i ti po pitanju puno tema još educirati i informirati, i biti parlamentaran utoliko da shvatiš da i drugi imaju pravo reći svoje mišljenje.

U Americi kao i u ostalim zapadnim zemljama Europe mnogi su uspjeli bilo samostalno otvaranjem obrta ili firmi ili zapošljavanjem u korporacijama isl..
Ako si u jačoj firmi imati ćeš plaćeni godišnji, sve je to relativno, drugačije osmišljeno u Americi, ali uopće nije zabranjeno već dapače prepušteno Pravilnicima i Ugovorima, dakle američki Zakon ne zabranjuje G.O.
Uostalom i to znam iz prve ruke.)

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, znači trebamo povjerovati da si radio odličan posao s plaćenim G.O. u Usa, vratio se nazad na zaostali balkan i sad pjevaš hvalospjeve toj Usa?
Ili si puknut u glavu, ili lažeš. Vjerovatno oboje.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ ne trebaš ti ništa vjerovat haha… ja stvarno umirem od smijeha sa tobom 😀

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ misli što želiš…
Iako bih sa 100% sigurnošću rekao da ti lažeš , no ovo nije mjesto da razotkrijem javno tvoju neistinu.
Pamet u glavu i drži se tema.

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije
Reply to  Ivo

u usa imas
placeni odmor, 5, 10, 15 dana, kako gde i zavisi od staza
neplaceni odmor, kada idemo na balkan po mesec i po
prinudni odmor kada nema posla, a za koji si placen 65 posto, mozes godinu dana da trazis drugi posao, sve vreme si placen, jos ako lekarsko osiguranje imas preko supruge, uzivas

prekovremeni 1,5 i 2 puta placen, pa tako radis kao rob po 10 sati 6 dana, pa posle ladis, vatas krivine itd
lekarsko 80 posto, ali ima 100 posto da firme pokrivaju, sve zavisi kakva ti je firma, a ako si placen na godisnjem nivou, lako dobijes 20 radnih dana ili 4 nedelje odmora – placenog

amerika polako ide u socijalizam, nemate vi pojma, ne bi vadili banke iz bule, a cekali da narod dize revoluciju kao u francuskoj, nego se podmazuje beneficijama, i gorivo za dzabe 2,25 dolara za galon

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  ja sam

ja sam @ svaka čast na iskrenosti. Sve zavisi od firme. i čovjeku uljudno sve napišeš sa službene stranice ,pa te stave na lomaču svojim pogrdnim i zlim kritikama.
Nigdje nije bajno.
No ovim “Ivinim ovčicama” ne smiješ reći apsolutno ništa, odmah te razapnu užasnim uvrijedama.
Žalosno je ako je takva većina našeg naroda, jer onda nema prosperiteta, lako se zavade nevjerojatno.

Ti ljudi u Americi prvo jako su dezinformirani i ne mogu apsolutno utjecati na američku vanjsku politiku, pogotovo zbog svih tih mega bogatih manipulatora, i samog američkog sistema glasovanja (u kojem novac vodi igru a ne narod), a kod nas koliko god kao imali pošteniji sistem, pa opet uz sva silna glasanja izmanipuliraju svih upravo kao ovce… Čim pomislim na naše stranke, pitam se gdje je opozicija,ne postoji, sve se vrti u krug.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  ja sam

Ja sam
Glup si ko ponoc. Izvlacis najbolje benefite koje mozes dobiti, a takvih kompanija nije puno. Takodjer, takve kompanije imaju jake sindikate. Zbog cega sve ostale firme placaju vecinom minimum wage i zbog cega velika vecina radi po dva posla da zive kako treba? Ima tu povoljnosti koje se mogu nabrajati vezano za troskove neke, ali generalno to su drzave stvorene da ti daju, a potom uzmu sto vise. Znaci, drzava kao svaka drzava zeli sto vise, e sad dodaj bolesnike koji su bogati pa ti dodatno prazne dzep bez milosti….i ne zaboravi, usra nije “najbolja” zato sto je najbolja, vec zato sto zivi na otimacini, pljacki i grbaci ostatka svijeta.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istina boli

istina boli @ “Znaci, drzava kao svaka drzava zeli sto vise, e sad dodaj bolesnike koji su bogati pa ti dodatno prazne dzep bez milosti…”
Istina je to za apsolutno sve države na svijetu, samo netko više a netko manje, a netko te u nečemu uskrati a u nečemu drugom ti pruži više opcija, a netko te apsolutno ograniči u apsolutno svemu kao kada je sve nacionalizirano i od strane onih koji su isključivo vlastitim krvavim radom stekli, tako da nepravde se nađe u svakom sistemu.
Osobno mi je nebitno tko je najbolji , jer i ti najbolji jednoga dana mogu postati najgori i obrnuto.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  x@y

Kod nas u Hrvatskoj treba zabraniti glasače koji ne znaju engleski kojim se govori u Americi ,koja je pak za nas obećana zemlja.Vojni saveznik se mora podupirati iako čitaš na našem jeziku da su po cijelom svijetu posijali bijedu ,zbog svog nametanja Demokracije .Prvo kod nas ,osokolili se pa redom Afrika Azija ,nas pridobili da im pomažemo .

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Čoban

Čoban @ s time se i ja slažem.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nemaš šta biti zadovoljan samnom haha.. Uostalom to možeš reći svojim ovčicama.. Ja sam od onih koji razmišljaju po principu “Better to be a Wolf of Odin than a Lamb of a God”..

Pastir Ivo mi nije potreban.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  x@y

X@y, teško je ljudima koji nisu živjeli u US objasniti tamošnji stil života. Kako čovjeku objasniti da ako nemaš godišnji, daš otkaz, ideš na odmor i kad se vratiš u roku 7 dana nađeš drugi kvalitetan posao. Kako to nekome s Balkana objasniti. Kod nas kad se usidriš u općini, ne popuštaj do penzije jer ako propustiš priliku, dtuga ne dolazi. Kako ljudima objasniti da u US možeš zaraditi onoliko koliko radiš, a ne kao kod nas u općini. To ti je plaća radio ili ne. Kako nekome tko nije izišo iz sela objasniti kako se negdje drugdje živi.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

U imaginarnom američkom svijetu @ad zasre, sve je super. Kućice su od čokolade, prozori od marmelade, kad hoćeš godišnji daš otkaz, kad se vratiš eto odmah drugog super posla. Odlično, @ad zasra.

Problem samo nastaje kad jednom popušiš sav taj crack i nemaš više za drugu dozu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

@ Ivo
Kako se to, neobicno, poklopi, u neki sat, kad jedan od njih prestane komentirati, hop, prestanu svi.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  nessy

@Nessy, znam…😏 Admin ga tolerira iz nekog njemu znanog razloga, vidljivo je iz aviona i po stilu pisanja da je isti umobolnik u pitanju. Ip lovac, kvisko I fabijan takođe. Jedan umobolnik, šest nickova. Nisam siguran za @jack,dosta je primitivniji od ostalih 6,ali takođe su usklađeni.
Trolovska posla, hebi ga.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

haha počeo si kopirati i prepiske … pa ti stvarno nemaš ni malo srama.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy @ ljudi se normalno povuku kad vide da imaju posla sa psihički nestabilnom osobom kao što je Ivo. Ili mu treba apsolutno podilaziti i biti apsolutni istomišljenik; u protivnom te psuje, vrijeđa kako god stigne.
To su osobine sociopata iliti psihopata. Prema istomišljenicima i koji su mu poslušni je ok.
Prati ga malo kako komunicira.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  x@y

Admini nisu apsolutno ništa krivi i treba te ljude pustiti da na miru rade svoj posao.. a ne da ih se poziva da još razdvajaju zavađene komentatore kao malu djecu… Totalno infantilno razmišljanje.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  nessy

Izgleda Američka taktika.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra @ pusti Ivu sitna ribica, ogromne taštine 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Baš. Ne znam što se uopće trudiš ikome ovdje objašnjavati blagodati američkog života iz kojeg si pobjegao, ad zasra/x@y.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

haha Ivo @ nisam apsolutno ništa rekao ni gdje ni što radim.. Dakle, Ivo pamet u glavu i drži se tema a ne tuđeg privatnog života..)

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ Stvarno si sitna duša. Funkcioniraš po totalno drugom principu a ovdje zagovaraš drugo.
Zapad ti je najgori u svemu a Balkan ti je najbolji u svemu.
Mnogi koji te već dugo podržavaju bi se strašno razočarali, no nažalost ništa novo…

Za razliku od tebe pišem istinu.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Probaj Ivi unaprijed objasniti bitne postulate Memoranduma SANU br1 i br 2. jer će te to sigurno pitati kakav utjecaj ima na to i ono i na naš svakodnevni život

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Jacky boy, ne da ti vrag mira. Nesrećo mala lgbt-ijevska, opet ćeš kukati adminu da te napadam. Kakve pahuljice ste vi iz te vaše sekte… ccc.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Objasnit ću mu kad se smiri, čovjek je totalna agresiva. Tko zna šta bi taj sve bio u stanju učinit.

Taj Ivo kao da ima disocijativni poremećaj osobnosti, uz sve ostalo što je on sam nabrojao.
Tolika nekontrolirana mržnja i bijes u čovjeku, jer zna da govorim istinu.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  x@y

Nuklearni sistem, nestabilne atomske jezgre, reaktor mu se pregrijava i prijeti eksplozijom i radioaktivnim zagađenjem. Mogli bi ga ubuduće zvati “Ivo Fukušima! Vidiš, kako su neke stvari međusobno povezane i ništa nije slučajno. Onaj otok u Pacifiku na kojem su Ameri u ratu teško nahebali nije se tek tako slučajno zvao IVO ĐIMA! A ov naš vođe je Ivo Fukušima, A onaj naš hrvatski kleptoman i naš bivši premijer također je bio Ivo. Pa ljudi moji, zar je to moguće, rekao bi onaj naš slavni reporter Mladen Delić, zar su sva zla ovog svijeta povezana s ovim ovako kratkim imenom sa tri slova?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

hahaha upravo tako.. 😀 Ubuduće ću ga oslovljavati sa Ivo Fukušima ;D hahah… Iako mu nije pravo ime Ivo 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Od vas stručnjaka još niko nam nije predstavio te postulate…zato ili ih dajte ili začepite te konjske gubice.
Elem….šta čekate, zašto ne idete u USA ili zašto ste se uopšte vraćali.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Tebe nitko nije spominjao Siniša ;)..

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  x@y

X@y, mislim da gubiš vrijeme s nekim tipom koji ima određenih psiholoških problema. I ja sam probao polemizirati s njim ali to je jednostavno nemoguće. To je osoba sklona vrijeđanju i vrlo primitivnog rječnika. Ja ga ignoriram, što i tebi savjetujem. Samo budi oprezan, ta osoba koristi različite nikove, javlja se s 3 IP adrese. Sam sebi daje pluseve s drugih adresa i hvali svoje objave. Lako ga je prepoznati po stilu pisanja. U svakom slučaju, ignorirati.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra @ u pravu si, stil pisanja mu je vrlo autentičan.
Ovo je psihoteror sa njegove strane na koji način on komunicira, a sa druge strane kada je boljeg raspoloženja dok mu većina podilazi, postavlja se vrlo superiorno i dominantno, a to je vjerujem isključivo problem nezdravog ega, a onda vjerojatno i još neki dodatni psihički poremećaji.
Ima faza kada je u nirvani, pa sarkastično provocira, ali nevjerojatno koliko ne uvažava različite stavove i koliko voli biti dominantan i ispravlja sve druge ili kao on potvrđuje …. Nemam riječi
U njegovom slučaju definitivno; Veritas odium parit ..

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra @ Ivo ,zaista mijenja IP adrese.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Hahah, ti ne bi prepoznao istinu da ti je nacrtaju. Mani se gluposti x@y/zasra, potraži časniji zanat od sendvičarwnja. Samo ispada jadan.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ ako je netko jadan , to se najviše odnosi na tebe.
Apropos slikovnica, tebi ne bi pak niti slikovnica pomogla da realno sagledaš i da napraviš bolju introspekciju o samome sebi, prije nego nekog uopće počneš kritizirati.
Zaista imaš velikih problema sa sobom i to govorim u najboljoj namjeri, koliko god imali različite stavove.
Nemaš pravo nikoga vrijeđati.
Vjerojatno ti niti ovaj nivo kulturne komunikacije nije dovoljan da shvatiš na kojem nultom nivou ti funkcioniraš u interakciji sa svima oko sebe.

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Nemora se iči više tamo ,možeš na gey paradu u svome selu

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  tvingo

Tvingo @ ako mene osobno pitaš vezano za LGBT-evce ,apsolutno sam protiv tih parada i apsolutno protiv njihovih brakova sa usvojenom djecom.
Koliko god to zvučalo nehumano, ali je apsolutno nastrano da dijete živi sa dva istospolna partnera.
To su nažalost psihološki poremećaji povezani sa poremećenim radom hormona, sa kojima se takve osobe rađaju.
I sigurno nisam niti za to da se roditelji vode kao roditelj 1 i roditelj 2, već kao otac i majka.
A također nisam niti za to da djeca od 12 ili 16 god rade djecu i postaju roditelji, kao što mi je i nastrano da teenagerice imaju partnere, koje im po godinama mogu biti očevi, ili djedice poput sugar daddy’s..
Sve to mi je apsolutno nastrano, ako mene pitaš.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ne diraj mi ravnicu niti selo.I nemoj dolazi u moj raj .U raju sam odgojiš svoj kruh i meso ,sam ga znaš pripremiti i ispeći ,MA SAM ga znaš i pojesti.Ne trebaju nam oni preko bare ,daleka im kuća ,kad jednom odu neka se ne vračaju.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ispravka: trula banana.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Nisi ti Dalmaciju ni vidija.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  pera detlic

@ pera detlic
Kako nije, vidija je, sa Klisa, kad su mu rekli da mora ili u kvasinu ili nazad.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ivo @ iz tebe isijava ogromna zloba i pakost.
Kako se uopće možeš pozvati na takvo nešto ili spominjati ičiju majku????
Ti se ponašaš konstanto po svim parametrima, koji kvalificiraju osobu sa apsolutno izraženim simptomima sociopate iliti psihopate, tim više što sve svoje neistomišljenike konstantno zlobno i uvredljivo etiketiraš, bilo sendvičari ili psihopate.
Možeš imati i 5 fakulteta, ali tvoj mentalni sklop ostaje na nuli, pored toga što opsjednutno čitaš o bombama i ratovima. Ti nisi osoba za mir, nego za manipulaciju i uništavanje čovječanstva.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, sendvičaru psihopato. Pričaj nam o svom tužnom djetinjstvu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, Ivo nuklerka, Ivo Fukušima @ pa šta ne vidiš na šta si se srozao.. ?
To sve totalno govori samo o tebi i tvojem karakteru i o tvojoj zlobnoj psihi i lažnoj emocionalnosti..
Poštedi me kulturno sa takvim nastranim izjavama.)
Toliko pristojnosti valjda imaš i ubrojivosti,naravno.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Meksikanci skidaju bodljikavu zicu sa Zida da bi je koristili oko svojih kuca.
– Who paid for it?
– Trump 🙂

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

dojce banka samo sto nije kolabirala, francuska u sred revolucije, u meksiku haraju karteli, a vama zapelo bas za ameriku, kao da eu ili japan nemaju QE… Amerika ce bolje proci u globalnoj recesiji i od eu i od japana, samo da ispeglamo ove demokrate koji su se malo zaneli. Malo nam je infrastruktura oronola, ali teramo 70-80 milja na sat, ubacimo u kruz u vozi misko, ne teramo prdavce kojima svaka rupa smeta…. A valja nam Tramp, raspametio je pola sveta, sad cemo da ga ustolicimo za kralja, zasto da menjamo dobitnu kombinaciju – 100 godina amerika nije imala ovako dobrog predsednika, konacno je doslo nase vreme. President Donald Trump towering over the entire world with an economy that just smashed forecasts by adding another 266,000 new jobs in November while dropping their unemployment to a 50-year low—all occurring during the same week Trump attended a summit in London with his NATO leader counterparts that have turned this once formidable military alliance into “gossip circle”—are being compared to “high school mean boys” by one of America’s leftist comedic television programmes called Saturday Night Live—and is due to Canadian Prime Minister Justin Trudeau, British Prime Minister Boris Johnson, and French… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  ja sam

ja sam @ Sve to čovjek pokušava indirektno dati do znanja velikoj većini ovdje opsjednute extremnom mržnjom prema Trump-u i američkom narodu, kao da su jučer izašli iz kamenog doba.

Ivo nuklearac ili tzv.Ivo Fukušima 😀 obzirom da za sve nalazi riješenje sa atomskom bombom, će te možda izvrijeđat za ovaj tekst totalno, osim ako si rođen pod sretnom zvijezdom, pa te zaobiđe 😉

Ali svaka čast, za iskrene odgovore.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Ova slika asocira na socijalnu situaciju u Hrvatskoj, samo što umjesto Trump-a treba staviti KOLINDU! Teza1. Slučaj je isti i u Europi, pogotovo HR; stopa nataliteta u padu, industrija totalno zakazala, protok migranata sve veći, čak im se osiguravaju i uređeni stanovi,novac i posao, te degradacija obrazovnog sustavna sve veća, ali nadajmo se da će sa povećanjem plaća i obrazovni sustav u HR biti kvalitetniji; Teza2. Pokazatelji profita su još relativno dobri, kažu plaće su u najvećem porastu do sada, iako u svakodnevnici trgovine imaju veliki pad prometa kao i ove sezone čak 60-70%, kupaca sve manje, tj. potrošači u padu, firme odlaze u stečaj… Također imaju tipičan izmanipuliran, fiktivan primjer statičkih pokazatelja “rasta gospodarstva”. Teza3. Hrvatske elite su nesposobne, kao i američke, pa i još nesposobnije, što se je dokazalo razno raznim aferama i kvazi nerentabilnošću brodogradnje, jer su lopine imale upletene svoje prste, istovremeno potpuno ignorirajući socijalno-ekonomsku situaciju u Hrvatskoj pod maskom napornog rada te iste nesposobne elite (pisali su čak i mjesečna izvješća o svojim dostignućima u interesu naroda …;)..malo morgen) Teza4. Hrvatska se je dugi niz godina borila za neovisnost , jer je samo kao isključivo samostalna i neovisna mogla ići naprijed ka prosperitetu i blagostanju… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  x@y

Oni koji razumiju poantu, znati će da je većina teksta napisana u sarkastičnom kontekstu.
A oni poput Ive nuklearca , koji imaju extremno jednoumlje, naravno neće razumijeti niti jednu riječ a kamoli rečenicu.

No, nema veze, još uvijek živimo u demokratskom sistemu i mislim da ne postoji apsolutno niti jedan sistem u kojem ne bi postojali zlonamjernici extremnog jednoumlja koje bi opet u svakom pogledu manipuliralo narodom.
Ali ipak iz svega treba izvući nekakvu pouku i pokušati činiti najbolje što se može za čitavo društvo kroz ne znam kakav sistem, bilo to socijalam ili kapitalizam, iako i dalje zastupam stav da svi imaju pravo na dostojanstven život (iako je za zlobne manipulatore i kopanje po bajama dostojanstven život obzirom da sve to na veliko ignoriraju).

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  x@y

Ti si svoju poantu otpjevao silazeći među buzinske štakore i time zaslužio minuse naslijepo.
Kad pročitam tvojih 20 prosera, onda slijedeće više ni ne čitam, samo ti stisnem minus.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  X60

haha X60 @ ma stišći šta god želiš :D… Možeš stiskati i svoju desnu slijepoočnicu da ti potakne bolji rad lijeve hemisfere mozga, kako bi bolje pamtio i učio kada već moje komentare čitaš..)

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y/ad zasra, samo psihopate I emocionalno osakaćene individue nalaze bolesno zadovoljstvo kontrirajući svima i lažući pri tome bez pardona,uživajući što su svi protiv njih.
Tebi prvenstveno treba psihijatrijski tretman, zbog narcisoidnog poremećaja ličnosti i emocialne osakaćenosti.
Jedino te izvlači ako si buzinski sendvičar i ovo radiš profesionalno, za honorar.
Nažalost,vjerovatno je i jedno i drugo.
Liječi se čovječe, zašto se ponižavaš škrabajući bedastoće ovdje. Mi svi sa portala ćemo skupiti neku lovu i pomoći ti dok ne nađeš neki častan posao, mrdni se čovječe. Uz tebe smo, odlučiš li se. Hajde!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Uuu Ivo @ koja agresija to isijava iz tebe.
Znam da to sve govoriš poznavajući sebe samog..
Ja nikoga ne vrijeđam niti se ne služim prljavim riječnikom kojim se ti služiš i za razliku od tebe
1 000.000% govorim istinu.
Očito sam probudio taj tvoj opaki gnjev tvoje nezdrave taštine.

I znam da sve to što si rekao govoriš po problemima sa kojima se ti osobno suočavaš; i što se tiče tvoje emocionalne osakaćenosti i tvoje narcisoidnosti i općenito tvojeg antisocijalnog poremećaja osobnosti.
I opet kažem istinu, da mi je žao što većina ne zna pravu istinu. Tim više ,jer takvi poput tebe manipuliraju gdje god stignu. Nisi glup i znaš da sam u pravu.
Načitan jesi po pitanju nekih stvari, ali ostalo uopće nisi iskren i nisu u pravu.
Uostalom,
Već si mnogima znao preporućiti psihijatrijske tretmane, a znam da je to tebi prvenstveno najviše potrebno.

Smiri se, udahni, zadrži dah 3 sek., izdahni i postavi se u yoga pozu ili opet dubi na glavi 😀

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Zijev… siroti trolu… 🙄

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Preporuči bolje sebi neki psihijatrijski tretman. Vidiš da ne odustaješ kao nabrijani teenager … 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
x@y sasvim sigurno nije adastra.
Adastra je star i relativno slabo obrazovan čovjek. Sposoban samo za laganje i provocirane na najnižoj razini.
Izrazi tipa “disocijativni poremećaj osobnosti”, i
“antisocijalni poremećaj osobnosti” nisu izrazi koje bi koristio adastra…
S druge strane, zanimljivo kako ih x@y poznaje…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija

Ove izraze nesretnik astra/x@y vadi iz vlastitog bolesničkog kartona, to nije sporno.
Rekao bih ipak da je isti psihopata u pitanju, zbog karakterističnog odsustva emocija i korištenja iste tehnike – ponavljanje onoga što im napišeš kao svoje replike, i stalno bježanje s merita teme.

Manje razlike u stilu proizlaze iz same dijagnoze koju je nesretnik sam i naveo: disocijativni poremećaj osobnosti, što rezultira naglim promjenama svijesti u kratkom vremenskom periodu. Zbog toga je i u stanju da u 10 minuta promijeni 5-6 nickova i vodi izmišljene dijaloge i grupne razgovore sa samim sobom. U principu ono što bi smo laički rekli šizika.
U svakom slučaju u pitanju je duboko nesretna osoba i vjerovatno pripadnik lgbt zajednice; karakterizira ih ta stalna zajedljivost i želja da se dokazuju protiv većine. Tragičan slučaj u biti.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ totalno si opisao sebe, samo što nisi opet u potpunosti iskren niti prem toj Luciji.
A Lucija je koliko vidim starija , nepismena osoba koja vidi zadovoljstvo u ispraznim erotskim vicevima.
Za oboje mogu reći da sam otprilike shvatio o kakvim je osobama riječ.
A ako je netko extremno usamljen, to ste onda vas dvoje.
Ivo ne samo da ima disocijativni poremećaj osobnosti što apsolutno ne znači ono što je on sam prethodno objasnio već itekako dobro zna o čemu je riječ, a onda pored njegovih neurotičnih šizofrenih i paranoidnih odgovora, još više stvara bolju sliku o njegovoj extremnoj emocionlnoj odsutnosti i antisocijalnog poremećaja osobnosti iliti psihopata.
Psihopate nikada nisu u krivu i uvijek će od sebe pokušati napraviti žrtvu ako ima napad ne uspije! To sve radi Ivo.

A ti Luce bolje dalje nastavi pušiti te cigarete do kasno navečer i liječiti svoje extremne frustracije zbog usamljenosti na ovom portalu.

A ako ti se pričaju vicevi, ti ih pričaj i piši, ja ih ionako sigurno neću čitati. NOT MY CUP OF TEE.

A ja ću i dalje pisati komentare vezano za teme na portalu Logično, sviđalo se to vama ili ne.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y koordinatac,
“A ja ću i dalje pisati komentare vezano za teme na portalu Logično, sviđalo se to vama ili ne.”
samo ti kaki, ispraceni su odavde i veci se*atori od tebe

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija izgleda da se i AdZasrin podmladak ukljucio da podrzi seniora.Porodicno ludilo na USrA nacin.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog @ a da shvaćam da govoriš isključivo po vlastitom ludilu.
Ne zamjeram , istina i dobrota spašava od svega, ali zlo koje vi širite ne. 🙂

Pišem dalje svoje komentare, svidjelo se to i tebi ili ne 😀 ..

Balkan
Gost
Balkan
1 godina prije

Make Serbia Balkan Again

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Balkan

Čovek bi mislio da “vas” ima sve više a u stvari ti je poslodavac omogućio tehnologiju kojom koristiš više ip adresa pa komentrišeš pod više imena. Ali nije strašno, ljudi uzimaju pare i na mnogo gore načine…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

trolejbusu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

normalno

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ normalno ; pametan čovjek ne govori tvojim zlobnim i primitivnim jezikom Ivo i sasvim normalno da te ne razumije.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

nazad u suteren, idemo!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ poruka je SOS preusmjerena na Ivo Fukušima i njemu slične haha
Ne govorimo istim jezikom.. 😛 ..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Stara je mudrost da nije bitno što se kaže nego tko kaže. Slijedom toga, žali Bože i teza i vremena koje je potrošeno na “kritičku analizu” predmetnog intervjua, tj. onoga što radi i govori “slavni strateg” Steve Bannon. Nema od toga ništa. A da su SAD osuđene na propast, to jasno vidimo i mi laici… neovisno o umovanju velikih “stratega” i “analitičara”. Inače, svi znamo da su čuda moguća za one koji se utječu Svemogućem Bogu i svjesno nastoje oko svoga obraćenja (istinske i korjenite promjene samoga sebe, svojih uvjerenja i svoga načina življenja). Međutim, Bannon vjeruje u globalnu dominaciju SAD-a (ovakvog kakav jest) jer je takav SAD (bez obraćenja) prijeko potreban cionistima i Izraelu. To nam daje osnovu za tezu da je Bannonovo iščekivanje “magičnog trenutka” koji bi označio “prekretnicu” na aktualnoj (silaznoj) putanji SAD-a posljedica Bannonovih političkih, a ne istinskih kršćanskih osjećaja (bez kojih nema ni “magičnog trenutka”). Dakle, Bannonovo krivovjerje jest razlog Bannonovog prebivanja u zabludi i gajenja lažne nade, odnosno (samo)obmanjivanja. To što je cionizam za neke (poput Bannona) uzdignut gotovo na razinu religije jest, naravno, isključivo njihov problem (krivovjerja). Ipak, treba (im) reći da oni na osnovu takvih svojih vjerovanja i bez želje za obraćenjem… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora :
Make America Small Again !
mijesna zajebnica

Make Vjeverica Great Again !

Molitva ,blitva i dva jaja utvrdo.

Najvjernija vjerenica vjeverica (u životinjskom svijetu)
-Oploditelj vjeverice (Dva Jaja s Kobasičicom).

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Kora

Usranci samo još da dočekaju tvoja tri Òčenaša i otvoriti če se vrata raja
Svi znamo

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Kora

Odavno je ideja o Big Bang-u kao načinom promjene svjetskog ekonomskog sistema. Tako je bilo u prije WW2

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kora

Teško onom koji stane, na Koru od banane!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

i padne na glavu, kao u tvom tužnom slučaju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

To ti iz vlastitog iskustva!? Pa vidi ti se, prije si bio pametniji!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kora

Znači, kineski “Bog” ŠiĐiping ih može spasiti od propasti! Viđet ćemo, kako bi to moglo izgledati!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

trebale bi države europe da troše minimalno 4% gdp da pomognu americ. pardon nato paktu:)

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nije ni to daleka budučnost
+plačanje miljardi $ globa

shumadinac
Member
1 godina prije

Teza 1 Banon nije vezan za Trampa, njegove gazde su odabrale Trampa a on mu je pomogao da dođe tu gde jeste. Iako je Banon “oteran”, on je nastavio sa dotadašnjom politikom (tačnije, dobio je slobodu da nastavi sa dotadašnjom politikom jer nije vezan za zvanične strukture) tako da taj “otkaz” lako može da bude stvar dogovora njih dvojice. Teza 2 Znaju demokrate odlično zašto su izgubili, njima samo nije jasno kako su izgubili ozirom da su oni “delili karte”. Teza 3 Amerika će zaista da vrati proizvodnju natrag. Više je scenarija ali svaki govori tome u prilog. Proizvodnja je otišla iz Amerike zbog nižih ukupnih dažbina, jeftinije radne snage, velikog tržišta… Dažbine zbog carina i ekonomskog rata postaju više nego u Americi, radna snaga postaje sve skuplja, tržišta gotovo da nema jer je Kina (kao glavno mesto preseljenja proizvodnje) napravila sopstvenu proizvodnju. Rado bi se kompanije vratile u Ameriku ali je preseljenje proizvodnih kapaciteta skupo, taj trošak ne može lako da se amortizuje kao kada su selili za Kinu, Kinezi neće da otkupe fabrike jer već imaju novije sa istom tehnologijom, nema preseljenja ni u Indiju – na to je Tramp već mislio pa i njima uveo carine… –… Pročitaj više »

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Teza 1-mozda si u pravu,mozda ne,to je cist domen spekulacije.

Teza 2- ako znaju zasto su izgubili,znaju i kako,jer su ta dva pitanja neraskidivo povezana. Po meni,ne znaju ni kako ni zasto.

Teza 3-definitivno netacno. Prosecan radnik u SAD zaradjuje nekoliko puta vise od prosecnog radnika u Kini. Od povratka proizvodnje takodje nema nista iz gomile razloga nevezanih za plate-nedostatak kadrova, finansija,lanca snabdevanja,ekoloske prepreke, nekonkurentnost,itd itd. Nema nista od povratka proizvodnje u SAD izuzev u slucaju sloma dolara,da postane daleko manje vredan nego sad, i da se samim tim plate radnika u sad sunovrate . Takodje,poslednje cifre govore o velikom padu industrijske proizvodnje u SAD zadnjih meseci,pa te i to demantuje. Fabrike iz Kine idu u Vijetnam, Indiju, Filipine, Indoneziju.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ray

1 – sve što se ne slaže sa zvaničnim stavom je spekulacija. Spekulacija je da je CIA stvorila ISIL ali je verovatnoća prilično velika, toliko velika da se može uzeti kao polaz za povezivanje sa sličnim pričama.

2 – pročitaj još jednom.

3 – proizvodnja će se vratiti u SAD, možda ne fizički, možda će fabrike i mašine prodati u staro gvožđe ali će američke kompanije sa proizvodnjom u SAD zadovoljavati najveći deo potreba sopstvenog stanovništva. Vreme se menja (tačnije vraća se na staro), ne može se sve meriti kroz dobit jer robna nezavisnost postaje sve više strateški cilj. Zato su SAD razvile proizvodnju nafte iz škriljca bez obzira na cenu, zato je Rusija podigla kompletnu proizvodnju sa posebnim akcentom na poljoprivredu…

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  shumadinac

1-Mozda,ali je verovatnoca da si u pravu po tom pitanju mala,sem ako nemas neke podatke koje nisi naveo do sad.

2-procitao, i utvrdio misljenje od ranije.

3. Ne. U sadasnjem finansijskom odnosu snaga to je nemoguce. Posebno se to ne isplati raditi samo za americko trziste a ne za izvoz. To bi podiglo cene nekoliko puta,a posto je US ekonomija 70% potrosacka, izgubili bi jedno 1/3 bdp-a. Veca je sansa da premeste proizvodnju u Rusiju i Iran nego u US.
Potrosacki dug u amera je najveci ikad,samo na kreditnim karticama dug je par triliona. Skuplji proizvodi nekoliko puta=raspad sistema za par dana

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Rusija je podigla poljoprivredu jer je to jedino ispravno. Hranis svoju drzavu i narod, samo dostatnost. A da ne kazem koliko je stocarstvo bitno. Zivotinja sama od sebe radja i od jedne postane vise sto je automatsko stvaranje nove vrijednostibi mogucnost stampanja novca. Nije za badav izreka: koliko jako selo, toliko jaka drzava.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne, Shumadinac
Proizvodnja se – današnja proizvodnja dobara- se neće vratiti u Usa. Dobar dio je otišao u Indiju i Vijtnam.
Sad to više nije pitanje poreza nego i obrazovane radne snage. Radnik mora također biti sit i zdrav.
Kineski radnici jesu. A američki?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Više je štete Americi učinio Trump nego svi vanjski neprijatelji zajedno. Ali to će se tek vidjeti.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Alex

Nije Trump nego oni prije, a njega su samo stavili da vadi vruće kestenje iz vatre.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Alex

Svakim potezom i ukopava dublje u blato.
Zato navijamo za druga Trumpa srcem i dusom 🙂

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Zašto skoro svi identificiraju SAD sa Amerikom. Amerika je frazem koji obilježava dva kontinenta. Što se tiče SAD želim joj sve najbolje. Nažalost to joj navodno žele i njene vođe ali je vode u propast. To je samo dio problema jer guraju sve nas u istom smjeru. SAD su najodgovornije za sve negativne procese u svijetu. Štoviše oni ih još potpaljuju po scenariju što gore to bolje. S Izraelom su zatrovali cijeli svijet izazivajući jačanje terorizma.
To jos nije doprlo do mozga raznih Banonna. Ili to oni zapravo jako dobro znaju! I rade to smišljeno.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Frodo

Amerika je prihvaćen naziv za USA. Povijest sukoba s Izraelom je vrlo kompleksna. Tko je dozvolio državi Izrael formiranj? Pa zašto ti protivnici Izraela ne ratuju protiv tih država? Tko je započeo prvi rat protiv Izraela, drugi, treći i sve ostale sukobe. Kako glasi izjava Homeinija nakon dolaska na vlast 1979? Što su mu osnovni ciljevi? Da li mržnja prema US dolazi iz 1999. ili je problem dublji. Ako gledaš tako, cijeli zapad je protiv tebe.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra
Amerika je kolokvijalni naziv za SAD, nešto kao Engleska za Veliku Britaniju. No sve više ljudi shvaća da se država čiji je glavni grad Washington mora nazivati Usanija (deklinira se kao V. Britanija), a njeni građani Usanci (uspor. Meksikanci, Britanci itd). A Amerikanci su svi žitelji oba američka kontinenta, dakle i Argentinci, i Ekvadorci i Meksikanci, da dalje ne nabrajam. Je li to jasno? Naime, prepotentni kauboji i njihovi ljubitelji poput tebe su sebi uzeli za pravo da se zovu Amerikanci, premda su prave Amerikance (Indijance) pobili ili protjerali u rezervate. Usanci su potomci europskih doseljenika i nemaju nikava prava nazivati se Amerikancima. Jer svojatano pravo podrazumijeva da će se taj tumor zvan USA proširiti, što ratnim osvajanjem što kupnjom (kao i dosad u povijesti) na cijeli američki kontinent i da će sve to biti USA odnosno “Sjedinjene Američke Države. U tome je kvaka , ali tvoj mali mozgić to dakako ne shvaća.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra, znas li ti gdije je Utak ni i Ne vadi, Mutna na…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Izdvajati 700 milijardi dolara za vojsku (kao sljedećih osam na svjetskoj listi zajedno!, i taj iznos svake godine raste) i imati vojsku u sve jadnijem stanju nije slučajno.

Možda je agenda da SAD žele imati u doglednom vremenu razlog da se povuku iz svjetskih (polu)ratnih žarišta i iz NATO saveza iz gospodarskih razloga te da se prebace samo na američki kontinent (ili samo Meksiko s kojim jedini imaju problematičnu granicu, s Kanađanima nemaju problema), a voda im je što se tiče financija odavno došla do grla.
Socijalno zdravstveno osiguranje im nije nikada zaživjelo, svako šesto dijete im živi u siromaštvu.
Fascinantna je nezainteresiranost američkih građana da nikada ne postavljaju upit zašto se toliko ulaže u vojsku i da im se specificiraju vojni troškovi, i zašto ne inzistiraju da se veći dio tih novaca ulaže u njima puno bitnije stvari (zdravstvo, obrazovanje itd.)

U međuvremenu, SAD nastoje osiromašiti i svoje NATO saveznike inzistiranjem na izdvajanju 2% BDP-a zbog ruske ugroze koji su, naravno, predviđeni za kupnju neučinkovitog američkog oružja.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Mozda je agenda… povijest nas uci da su USA najvise napredovale nakon ww2, kad je ostatak svijeta bio rusevina u dugu ili pod okupacijom ponovo velikih. Takav poredak je desetljecima odrzavan vojnom silom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  AJeTo

Moje mi jasno zasto pise da su svi nosaci na remontu kad je nekidan objavljeno da je u sredozemlje uplovila americka grupa brodova na celu sa Hari Poterom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl
A… A jel’ e ti služe magijom? Novo oružje?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ako kaze da je sve gotovo, de se ne moze vise preokrenuti, nece vise postojati potreba za njegovim uslugama.
A Tea Party u dodiru sa radnickom klasom… Verovatno zato sto je i on jedan od njih. To su yuppie streberi koji bi da budu kalifi umesto kalifa. Oni su pokrenuli niz dogadaja koji su vodili do Trumpa populizmom. Razbili granice pristojnosti americke politike. Na kratko su bili preuzeli Republikance dok se nije pribrala stara garda i otarasila ih se. Oni su stavili USA u „bankrot“ svake godine. Ko ce posle verovati hegemonu koji je u bankrotu?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Oli znate da je Trump doveden u partiju od strane starih republikanaca da bi bio protivteza Sarah Palin koju su promovisali Tea Party?

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Ovo sa nosačima zrakoplova nije istina.
Ako se ne varam, Harry Truman ulazi u sredozemno more a Abraham Lincoln je u Perzijskom zaljevu.
Nije mi jasno zašto Babić u svakom svojem članku mora u nečemu pretjerati?
Kao da su ljudi bedasti pa ne mogu sami provijeriti.
Piši istinu i ČINJENICE!!!!!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Zagor

@Zagor
Malo preoštra reakcija na jednu pogrešnu informaciju autora……
Prije sam sklon vjerovati da Babić nije ažurirao podatke o najnovijem stanju američkih nosača zrakoplova, nego da je namjerno, zbog duha članka napisao staru informaciju o njihovom stanju, recimo negdje s početka ove godine…..
”’…. koji je napustio luku i odmah je zbog kritičnih kvarova bio prisiljen na povratak, može isploviti u misiju na proljeće.”
Ovo se odnosi se na USS Harry S. Truman (CVN 75), koji je imao kvar na električnim instalacijama i morao se vratiti na popravak.
USS Harry S. Truman je sa svojom borbenom grupom ponovo u Mediteranu. Upravo traju polemike oko toga iz kojeg razloga je upućen prema sirijskim teritorijalnim vodama.
P.S.
Mala zanimljivost;
Unazad oko tri mjeseca USS Harry S. Truman je dobio novog zapovjednika. Kapetan Kavon Hakimzadeh je kao dječak, sa svojom obitelji pobjegao iz Irana, nakon pada Šaha.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

The David Einhorn Podcast: The Fed Is Monetizing Debt Aga
IZVOR zerohedge

i

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Amerika je u fazi ubrzanog raspada, koji se ne može više zaustaviti zbog trajno izgubljene vojne hegemonije. Psihopati koji ju vode, koriste ju kao alat za gomilanje osobnog bogatstva, i koristiće ga koliko budu mogli. Na kraju, kad sve iscijede, prebaciti će kapital negdje drugdje i ostaviti američke kmetove da se koprcaju kako znaju. Sloj bogataša ispod ovih ostati će i braniti svoje interese kroz osnivanje policijske države i otvaranje konc-logora, koji u određenoj formi već postoje i operativni su u usa. Simptomi raspada su tu: nosači aviona koji čame u lukama, nova oružja koja ne rade i na silu se prodaju vazalima, infrastruktura koja se raspada, javne prijetnje i ucjene, odljev mozgova. Pad se usporava s jedne strane neprekinutom pljačkom država koje su osvojene bilo vojno, bilo organiziranim vojnim pučevima, i s druge strane rezidualnom starom slavom, koja još uvijek privlači ljude i kapital u Usa, iako u sve manjoj mjeri. Većinu imigranata danas tamo čini teška sirotinja iz južne i centralne amerike i rodbina ad astre, dok se obrazovani europljani sve manje odlučuju na to. Takođe ne treba zanemariti ni još uvijek ogroman utjecaj na sve medije i političare u EU i južnoj americi, koji se i dalje… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Problem je što pored toliko ratova oni nemaju gdje zaraditi da bi se spasli…nešto ne štima.

Bondone
Gost
Bondone
1 godina prije
Reply to  Ivo

I rodbina Ad Astre….:) 🙂 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Bondone

Da, oni su uglavnom oko Pittsburgha, rudnici, čeličane i to… Mada uvijek kažu da rade na Wall Streetu, kad jednom u deceniji dođu na neplaćeni godišnji…

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ pričaj malo istinu o sebi a ne o drugima laži. Pusti druge na miru. Kad si takva iskrena faca onda postupaj shodno tome. Pričaj šta god želiš, ali osobno znam da lažeš. Pusti sada Ameriku na stranu, jer biš sutra da možeš otišao u tu Ameriku koju kao mrziš.
Hajde, reci kako si se uhljebio i ostalo što znam….
Druge možeš lagat, ali mene ne. Uostalom koliko vidim psihopata bio i ostao.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, koordinatni pogledaj malo sebe i svoje laprdanje.
Indijance ste istrijebili a ovi sada koje pokusavateistrijebiti i ne daju se bash . Ostalo vam je samo da pokusavate plasiti druge kao i svako drugo strasilo.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog @ pa prestanite primitvno napadati bilo koga a pogotovo osobe koje uopće ne razumijete. Autohtono stonovništvo i treba imati itekako svoja prava a ne istrijebiti narod i ograničiti im ekonomsko-socijalna prava u društvu.
Američki indijanci su jadan ispaćen narod, ali takav američki pristup je godinama podržavala i ignorirala ta ista Europa iz koje su upravo i najviše dolazili doseljenici, koji su upravo naselili tu Ameriku.
Kako po pitanju Amerike tako po pitanju i Kanade, sve su naselili uglavnom europljani divljaci, Francuzi, Španjolci, Englezi i Irci , i ne možete nikako ignorirati te činjenice , a Ivo je prvi koji pljuje konstantno indirektno i po sebi!!
Apsolutno ne branim takav stav američke politike i nikome ovdje ne date pravo glasa niti da izreče jedno pametno slovo od vašeg MALOGRAĐANSKOG BLEJANJA poput ovaca, a za Ivu me to ne čudi jer znam kakav ma koliko god ovdje vama pumpao glave.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y koordinatac, falaaa na takvo iscrpnom ke*a*u. K’o stvoren si za djubrenje vrta. Po tvom stilu pisanja ne mogu se oteti utisku da si ti VELIKOGRADJANSKI MILOKLIZNIK UVIJEN U onu duginu zastavu.
Eto mi malogradjani se bas i ne slazemo da nam USrAnci i njihove podguzne (ili nadguzve) muve ove kake sa nekakvom demokrCijom jer smo blagodeti te iste demonkratije osjetili na ovim prostorima koljuci se k’o stoka medjusobno i trujuci mrznjom za dovijeka.
Tu svoju cebad oplemenjenu velikim boginjama zadrzite za sebe i to sve sto vam je sjajno i bajno a nas balkanjerose i sav ostali svijet nezainteresovan za vasu umobolnu demonkratiju izucavajte u FEMA kampovima.
U zdravlju potrosili to sto ste od drugih oteli a na “onom svijetu” sve to vracali s kamatama

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog @ auuu još jedan “slučaj” … ups.. 🙂

Treba mislit svojom glavom , a ne pratiti extremno zadojene mržnjom prema ikome i ičemu.
No, nažalost mnogima je lakše slijediti druge, nego upotrijebiti vlastitu glavu.
Od takvih istih ste izmanipulirani, pa su vam sada svi drugi krivi.
No,nema veze, svatko ima pravo na svoj izbor..) Tako to rade u demokratskom svijetu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

zijev…rano se budite tamo u suterenu,ha?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ možda druga vremenska zona..) Možda drugi Kontinent, a možda negdje malo bliže a opet tako daleko..
Uostalom samo lijenčine i uhljebi spavaju do podne, dok normalan narod radi.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Potonu amerima danas neki brod, i to nov….teza 1 dodatno potvrdjena

Max
Member
Max
1 godina prije

To je kao da neki klub gubi 5 : 0 nada se preokretu u zadnjoj minuti.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Teza X: san×java=1

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Kada padaš nema dizanja dok ne padneš. Potrebno je da u tom trenu dok padaš imaš pravog lika za dizanje (vidi: Rusija-Putin). Ako to nemaš, onda si se pravo razbio (vidi: Rimsko carstvo). Odlučno je pitanje jesi li se dočekao na glavu ili ruke. Treba brzo misliti, u padu. Šta radi Trump?

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

What is great about enslavement, robbery, genocide against indigenous Indians, cultural and material treasures, and not just Indigenous Indians when they settle in, but America throughout its history, continues to be the greatest evil on the planet, worse than the evil of Genghis Khan who at one point it killed more than 10% of the population.
Throughout its entire history from settlement to the present day, all the time America has been terrorising the entire planet, all humans, all animals, all plants, all creatures.
Does exist any reason to be proud american citizen, if I be an american I will kill my self and as much as I can other Americans?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE)
Pa izbjegavaju reći da se tone u gadnu, gadnu recesiju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Već mrtvi vojnici i časnici retroaktivno se otpuštaju iz vojske i s njima se sklapaju fiktivni ugovori kakve imaju plaćenici iz privatnih vojnih tvrtki. I tako mrtvi plaćenici u statistici nisu prikazani k ao gubici američke vojske. Uz sve to, njihovim obiteljima ne treba plaćati odgovarajuće naknade.”
Pa jeste vi ovo vidjeli? 😞😠
Ako ovo nije sramota, neznam što jest.
Ako nemaju love nemogu tražiti vještačenje potpisa i ići na sud. To je mahom niža klasa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

I imigranti bez državljanstva. Kojeg dobiju ako prežive jednu ili više tura.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija @ stvarno si “pismena” haha a Ivo je izabrao vrhunsku ovcu!

Negacija se piše odvojeno za tvoju gramatičku pismenost bilo srpski ili hrvatski.

Drugo; nitko od svih ovdje nije rekao da je normalno da američka vojska ima fiktivne ugovore, a i da si toliko educirana ,znala biš da fiktivni ugovori nisu ni u jednoj zemlji pr.osnovani, već ništavni ex tunc.

Možda i tebi Lucija samo leži tupljenje o istim bombana i istima avionima kao i Ivi, i VAŠIM zlim uvrijedama neistomišljenika.

Zato, ubuduće prije nego krenete oboje “pljuvati” po drugome , prvo pogledajte same sebe u duši i u glavi!!

p.s. U svojem sam komentaru i bio napisao da me čudi kako uopće mogu sklapati takve ugovore sa vojnicima.
No, vas dvoje samo napadate čim vidite jednu rečenicu sa kojom se ne slažete , a to SAMO GOVORI O VAŠOJ NEKULTURI.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

potraži pomoć, siroti trolu. Treba ti,vjeruj.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ uff baš se je pravi našao to reći. Ne brini ti za mene. Brini ti za sebe..)
Ostale možeš manipulirati i lagati, ali mene NJET, NEIN, NOPE, NIENTE.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, pusti trola neka se opusti, dr. Shelley-jevka ce njega da prepravi pa ce biti opet covjeka od njega, samo da ga izvade iz USrAguOOze. Mora lajati za njihove mrvice

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog @ vanzemaljcu gigantski, vrati se u svoj brlog prije nego staneš na minu od te iste dr.Shelley-jevke.
Vidim da ti već itekako drma mozgom na veliko.. 😀 Samo nemoj još i sa time zaraziti Ivu, haha neće se skidati sa kompa …

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog @ ne brini i tebe smatram jednim od onih koji govore isključivo i samo po osobnom načinu ponašanja…) Btw. samo takvi laju, a ostali komuniciraju.

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

padaju gradovi i state-vi gde su demokrate

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Hocete sa se dogovorite, da li SAD imaju ili nemaju aktivan nosac aviona?

POVEZANE VIJESTI