„Make America Great Again“: Dok padaju, SAD čekaju „magični trenutak preokreta“

Trump i Amerika
216 komentara

U nedavnom intervjuu je Stephen Bannon, bivši strateg Donalda Trumpa, , ista osoba koja je osmislila plan kako „Američku opet učini velikom“, iznio neka zapažanja koja se kose sa službenim izjavama američke uprave.

Nakon cijelog sata izlaganja o situaciji u Sjedinjenim Državama se može zaključiti sljedeće.

Teza prva – Amerika je u opadanju. Prema hrpi parametara, uključujući pad znanosti, pad industrijske proizvodnje, pad nataliteta, jer američko stanovništvo raste isključivo zbog protoka migranata, degradaciji obrazovnog sustava i tako dalje, zemlja ne samo da nije na putu da „opet postane velika“, već ne uspijeva zaustaviti ove negativne trendove.

Teza druga – Amerika je u opadanju, ali to odgovara eliti. Većina elita misli isključivo u okviru kategorije profita, jer ako čovjek može zaraditi od ne propada. U aktualnim trgovinskim ratovima, primjerice s Kinom, pokazatelji prihoda su još uvijek relativno dobri, ali potrošnja općenito pada i kupovna moć se smanjuje. Imamo tipičan primjer „pozitivnih statističkih pokazatelja“, koji za obične Amerikance ne znače ništa, jer čak i u ovim uvjetimanekolicina i dalje ostvaruje ogromne profite, ali široki slojevi stanovništva propadaju.

Treća treća – Američke elite su nesposobne. Prethodni predsjednički izbori pokazali su da demokrati ne razumiju zašto su izgubili. Potpuno ignorirajući socijalno-ekonomsku situaciju u Sjedinjenim Državama, za vlastiti poraz okrivljujući bilo koga, od Rusije do svih ostalih unutarnjih i vanjskih neprijatelja, ali ne i njihovu bijednu strategiju.

Dio republikanaca, kao što je Marco Rubio, zaražen virusom neoliberalizma, jednako se ponaša kao i demokrati.

Teza četvrta – Washington se dugi niz godina borio protiv Rusije, ali trebao se boriti protiv Kine. Prema ovoj tezi Bannona, Washington je propustio spriječiti uspon Kine, a istovremeno je okrenuo Rusiju protiv sebe.

Što se Rusije tiče, dobro su postupili, jer je povijest, „učiteljica života”, više puta pokazala da se angloameričkim elitama ne može svjerovati. Čak i ponuđena ruka prijateljstva s njihove strane je laž, često i trenutak u kojem su pokušavali zadati „konačni udarac koji će srušiti rusku imperijalnu silu“.

Teza peta. – Elite ne čuju interese radničke klase. Ovim se terminom služio Bannon, što i nije neki zaokret u retorici stratega koji se obraća WASP biračima, bijelom angloameričkom muškarcu, radniku i protestantu koji hrani i brani svoju obitelj. Jedina politička frakcija u Sjedinjenim Državama koja komunicira s radnicima i nižom srednjom klasom je Tea Party koja surađuje s Republikanskom strankom, ali se s njom još nije spojila.

Teza šesta – Trump pokušava učiniti nešto protiv interesa i napora elita. U toj se borbi, prema Bannonu, trump sukobljava i s dijelovima republikanskih elita integriranih u dvostranački neoliberalni blok.

Teza sedma – U Srednjoj Americi je u tijeku “tragedija biblijskog razmjera”. S jedne strane, lokalna gospodarstva zemalja Srednje Amerike su u strašnom stanju, zbog čega su tisuće izbjegličkih kamp prikolica krenule prema Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane, lokalne samouprave vode stvarne ratove protiv narko kartela, a na nekim mjestima te ratove gube. Bannon ovdje prešućuje da su u tim zemljama na vlasti američke marionete, koje iz takozvanih „banana država“ izvlače kapital za račun američkih elita, stoga obični Amerikanci od toga nemaju nikakve koristi. Isto se može reći i za narko kartele, gdje je CIA uvijek imala svoje prste i upravlja njihovih poslovanjem i paravojnim aktivnostima, a na drugoj strani DEA provodi uglavnom ograničene akcije u suzbijanju trgovine drogom. Dakle, oba faktora koja potiču migraciju na sjever korijene imaju u Washingtonu, puno manje u marionetskim vladama Paname, Hondurasa, Salvadora, Gvatemale i drugih zemalja.

Na temelju prethodno navedenog, tri glavna prioriteta Trumpove administracije su:

1. Zadržavanje Kine.

2. Borba protiv izbjeglica iz Srednje Amerike i „razloga eksplozije ovog fenomena“.

3. Povratak proizvodnje u SAD, što je omiljena šala Donalda Trumpa, koji možda i vjeruje da je u stanju nešto napraviti u tom smislu.

Ovdje treba dodati još nekoliko stvari koje Bannon nije rekao i najvjerojatnije neće ni reći.

Prvo, ovih je dana potvrđeno da je  američka mornarica u padu. Do danas još uvijek nije u pripravnosti niti jedan nosač zrakoplova američke mornarice. Od njih jedanaest, nijedan nije u službi. A najbliži, koji će nakon popravka moći otići na more, ako se ne dogodi ništa neočekivano s prethodnim, koji je napustio luku i odmah je zbog kritičnih kvarova bio prisiljen na povratak, može isploviti u misiju na proljeće. Postoje problemi i s financiranjem, ali i s dostupnošću kvalificiranih inženjera, što svjedoče najnoviji slučajevi s beskorisnim „nevidljivim“ razaračem „USS Zumwalt“ i novim nosačem zrakoplova klase „Ford“, još uvijek nepodobnim za plovidbu.

Drugo, FED sada aktivno štampa dolare, i to velikom brzinom. Istodobno, Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE). Američki analitičari to u šali nazivaju „non- QE“, financijskim manevrom koji svakog Amerikanca zadužuje za dodatnih 138 dolara dnevno.

I treće je tema Pentagona koji umanjuje gubitke u ratovima u Iraku i Afganistanu, iako se o tome aktivno raspravlja na američkim društvenim mrežama i forumima. Sve se događa na vrlo jednostavan, alii morbidan način. Već mrtvi vojnici i časnici retroaktivno se otpuštaju iz vojske i s njima se sklapaju fiktivni ugovori kakve imaju plaćenici iz privatnih vojnih tvrtki. I tako mrtvi plaćenici u statistici nisu prikazani k ao gubici američke vojske. Uz sve to, njihovim obiteljima ne treba plaćati odgovarajuće naknade.

To kaže “američke kuhinja” i ovi se slučajevi prenose usmenom predajom.

Sve navedeno uzrokuje porast nezadovoljstva među stanovništvom, koje bi moglo doseći točku vrelišta.

Bannon nije glup i on to dobro zna, ali iz nekog razloga još uvijek vjeruje da će se dogoditi onaj „magični trenutak“ koji će u povijesti ostati upisan kao „prekretnica na putu da Američke opet postane sjajnom“.

VIDEO: Intervju sa Stephenom Bannonom

ekonomska krizaMake America Great Again
Pretplatiti se
Obavijesti o
216 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Tetka Nada zadnja umire, mislim na opstanak obe američke hedemonije…..neće Amerika propasti, naravno da neće ali će se figure uveliko izmešati i sve se postaviti na svoje mjesto na skali jakih i bogatih. Međutim…Američki način života ostaje smjernica.

Mali Mujo
4 godine prije

Dali postoji zločinačkija i genocidnija država i nacija od USA?

Jack
4 godine prije

Pročitao jučer: Burze u SAD rastu i prisutna je velika doza optimizma za ubuduće! Rast gospodarstva je veća negoli su to predviđali ekonomisti. Pad nezaposlenosti na 3.4% što je najniža stopa u posljednjih 50 godina! Rast plaća!!
Fed prvi put poslije dugo vremena snizio kamatnu stopu! Znači Sjedinjene države su naj stabilnija država, a to se da zaključiti po tome jer po tim crnim prognozama stalno propadaju već nekoliko godina i sad bi trebale biti ruina od države ali začudo, nikako da konačno propadnu, nego su indikatori što vrijeme više odmiče sve pozitivniji!

nekoime
4 godine prije

Magični će trenutak preokreta uskoro nastupiti, čim Kinezi otkupe USA i tamo nasele 600 milijuna Kineza.

Laki Topalović
4 godine prije

A nije da se nije moglo, za te Amerikance, iako ne znam da ih žalim ili da se radujem. FED štampa pare sve u 16. QE. Za koga? Za burze, naravno. Ne štampa da se uloži u Veliki New deal, pruge, mostovi, vijadukti, ceste, sve se raspada. Trump je tražio 1000 milijardi ulaganja Wshignton+savezne države+county (okruzi, regije kako već)+priv. ulagači. Nije dobio niti jedan jedini pozitivan odgovor na nižoj razini i od ulagača. jedva je navukao par mlrd. za par kilometara zida s Meksikom. To je postala doslovno banana država . Pjevat će se Trump: “Što je meni ovo trebalo…. ” Mrzit će ga dovijeka, ni kriv ni dužan. Za unutarnje stvari, velim. Sad ne govorim o Iranu i da je slogan trebao biti “Israel First!”, a ne “America First!”, ali to je druga tema

x@y
4 godine prije

Ova slika asocira na socijalnu situaciju u Hrvatskoj, samo što umjesto Trump-a treba staviti KOLINDU! Teza1. Slučaj je isti i u Europi, pogotovo HR; stopa nataliteta u padu, industrija totalno zakazala, protok migranata sve veći, čak im se osiguravaju i uređeni stanovi,novac i posao, te degradacija obrazovnog sustavna sve veća, ali nadajmo se da će sa povećanjem plaća i obrazovni sustav u HR biti kvalitetniji; Teza2. Pokazatelji profita su još relativno dobri, kažu plaće su u najvećem porastu do sada, iako u svakodnevnici trgovine imaju veliki pad prometa kao i ove sezone čak 60-70%, kupaca sve manje, tj. potrošači u padu, firme odlaze u stečaj… Također imaju tipičan izmanipuliran, fiktivan primjer statičkih pokazatelja “rasta gospodarstva”. Teza3. Hrvatske elite su nesposobne, kao i američke, pa i još nesposobnije, što se je dokazalo razno raznim aferama i kvazi nerentabilnošću brodogradnje, jer su lopine imale upletene svoje prste, istovremeno potpuno ignorirajući socijalno-ekonomsku situaciju… Čitaj više »

Balkan
4 godine prije

Make Serbia Balkan Again

Kora
4 godine prije

Stara je mudrost da nije bitno što se kaže nego tko kaže. Slijedom toga, žali Bože i teza i vremena koje je potrošeno na “kritičku analizu” predmetnog intervjua, tj. onoga što radi i govori “slavni strateg” Steve Bannon. Nema od toga ništa. A da su SAD osuđene na propast, to jasno vidimo i mi laici… neovisno o umovanju velikih “stratega” i “analitičara”. Inače, svi znamo da su čuda moguća za one koji se utječu Svemogućem Bogu i svjesno nastoje oko svoga obraćenja (istinske i korjenite promjene samoga sebe, svojih uvjerenja i svoga načina življenja). Međutim, Bannon vjeruje u globalnu dominaciju SAD-a (ovakvog kakav jest) jer je takav SAD (bez obraćenja) prijeko potreban cionistima i Izraelu. To nam daje osnovu za tezu da je Bannonovo iščekivanje “magičnog trenutka” koji bi označio “prekretnicu” na aktualnoj (silaznoj) putanji SAD-a posljedica Bannonovih političkih, a ne istinskih kršćanskih osjećaja (bez kojih nema ni “magičnog trenutka”).… Čitaj više »

eu kolonija
4 godine prije

trebale bi države europe da troše minimalno 4% gdp da pomognu americ. pardon nato paktu:)

shumadinac
4 godine prije

Teza 1 Banon nije vezan za Trampa, njegove gazde su odabrale Trampa a on mu je pomogao da dođe tu gde jeste. Iako je Banon “oteran”, on je nastavio sa dotadašnjom politikom (tačnije, dobio je slobodu da nastavi sa dotadašnjom politikom jer nije vezan za zvanične strukture) tako da taj “otkaz” lako može da bude stvar dogovora njih dvojice. Teza 2 Znaju demokrate odlično zašto su izgubili, njima samo nije jasno kako su izgubili ozirom da su oni “delili karte”. Teza 3 Amerika će zaista da vrati proizvodnju natrag. Više je scenarija ali svaki govori tome u prilog. Proizvodnja je otišla iz Amerike zbog nižih ukupnih dažbina, jeftinije radne snage, velikog tržišta… Dažbine zbog carina i ekonomskog rata postaju više nego u Americi, radna snaga postaje sve skuplja, tržišta gotovo da nema jer je Kina (kao glavno mesto preseljenja proizvodnje) napravila sopstvenu proizvodnju. Rado bi se kompanije vratile u Ameriku… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Više je štete Americi učinio Trump nego svi vanjski neprijatelji zajedno. Ali to će se tek vidjeti.

Frodo
4 godine prije

Zašto skoro svi identificiraju SAD sa Amerikom. Amerika je frazem koji obilježava dva kontinenta. Što se tiče SAD želim joj sve najbolje. Nažalost to joj navodno žele i njene vođe ali je vode u propast. To je samo dio problema jer guraju sve nas u istom smjeru. SAD su najodgovornije za sve negativne procese u svijetu. Štoviše oni ih još potpaljuju po scenariju što gore to bolje. S Izraelom su zatrovali cijeli svijet izazivajući jačanje terorizma.
To jos nije doprlo do mozga raznih Banonna. Ili to oni zapravo jako dobro znaju! I rade to smišljeno.

Tupko Glupko
4 godine prije

Izdvajati 700 milijardi dolara za vojsku (kao sljedećih osam na svjetskoj listi zajedno!, i taj iznos svake godine raste) i imati vojsku u sve jadnijem stanju nije slučajno. Možda je agenda da SAD žele imati u doglednom vremenu razlog da se povuku iz svjetskih (polu)ratnih žarišta i iz NATO saveza iz gospodarskih razloga te da se prebace samo na američki kontinent (ili samo Meksiko s kojim jedini imaju problematičnu granicu, s Kanađanima nemaju problema), a voda im je što se tiče financija odavno došla do grla. Socijalno zdravstveno osiguranje im nije nikada zaživjelo, svako šesto dijete im živi u siromaštvu. Fascinantna je nezainteresiranost američkih građana da nikada ne postavljaju upit zašto se toliko ulaže u vojsku i da im se specificiraju vojni troškovi, i zašto ne inzistiraju da se veći dio tih novaca ulaže u njima puno bitnije stvari (zdravstvo, obrazovanje itd.) U međuvremenu, SAD nastoje osiromašiti i svoje NATO… Čitaj više »

Red Dog
4 godine prije

Ako kaze da je sve gotovo, de se ne moze vise preokrenuti, nece vise postojati potreba za njegovim uslugama.
A Tea Party u dodiru sa radnickom klasom… Verovatno zato sto je i on jedan od njih. To su yuppie streberi koji bi da budu kalifi umesto kalifa. Oni su pokrenuli niz dogadaja koji su vodili do Trumpa populizmom. Razbili granice pristojnosti americke politike. Na kratko su bili preuzeli Republikance dok se nije pribrala stara garda i otarasila ih se. Oni su stavili USA u „bankrot“ svake godine. Ko ce posle verovati hegemonu koji je u bankrotu?

Zagor
4 godine prije

Ovo sa nosačima zrakoplova nije istina.
Ako se ne varam, Harry Truman ulazi u sredozemno more a Abraham Lincoln je u Perzijskom zaljevu.
Nije mi jasno zašto Babić u svakom svojem članku mora u nečemu pretjerati?
Kao da su ljudi bedasti pa ne mogu sami provijeriti.
Piši istinu i ČINJENICE!!!!!!

Kažun
4 godine prije

The David Einhorn Podcast: The Fed Is Monetizing Debt Aga
IZVOR zerohedge

i

Ivo
4 godine prije

Amerika je u fazi ubrzanog raspada, koji se ne može više zaustaviti zbog trajno izgubljene vojne hegemonije. Psihopati koji ju vode, koriste ju kao alat za gomilanje osobnog bogatstva, i koristiće ga koliko budu mogli. Na kraju, kad sve iscijede, prebaciti će kapital negdje drugdje i ostaviti američke kmetove da se koprcaju kako znaju. Sloj bogataša ispod ovih ostati će i braniti svoje interese kroz osnivanje policijske države i otvaranje konc-logora, koji u određenoj formi već postoje i operativni su u usa. Simptomi raspada su tu: nosači aviona koji čame u lukama, nova oružja koja ne rade i na silu se prodaju vazalima, infrastruktura koja se raspada, javne prijetnje i ucjene, odljev mozgova. Pad se usporava s jedne strane neprekinutom pljačkom država koje su osvojene bilo vojno, bilo organiziranim vojnim pučevima, i s druge strane rezidualnom starom slavom, koja još uvijek privlači ljude i kapital u Usa, iako u sve… Čitaj više »

Ray
4 godine prije

Potonu amerima danas neki brod, i to nov….teza 1 dodatno potvrdjena

Max
4 godine prije

To je kao da neki klub gubi 5 : 0 nada se preokretu u zadnjoj minuti.

samo tako
4 godine prije

Teza X: san×java=1

Jomla
4 godine prije

Kada padaš nema dizanja dok ne padneš. Potrebno je da u tom trenu dok padaš imaš pravog lika za dizanje (vidi: Rusija-Putin). Ako to nemaš, onda si se pravo razbio (vidi: Rimsko carstvo). Odlučno je pitanje jesi li se dočekao na glavu ili ruke. Treba brzo misliti, u padu. Šta radi Trump?

KUga
4 godine prije

What is great about enslavement, robbery, genocide against indigenous Indians, cultural and material treasures, and not just Indigenous Indians when they settle in, but America throughout its history, continues to be the greatest evil on the planet, worse than the evil of Genghis Khan who at one point it killed more than 10% of the population.
Throughout its entire history from settlement to the present day, all the time America has been terrorising the entire planet, all humans, all animals, all plants, all creatures.
Does exist any reason to be proud american citizen, if I be an american I will kill my self and as much as I can other Americans?

Lucija
4 godine prije

“…Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE)
Pa izbjegavaju reći da se tone u gadnu, gadnu recesiju.

Lucija
4 godine prije

“Već mrtvi vojnici i časnici retroaktivno se otpuštaju iz vojske i s njima se sklapaju fiktivni ugovori kakve imaju plaćenici iz privatnih vojnih tvrtki. I tako mrtvi plaćenici u statistici nisu prikazani k ao gubici američke vojske. Uz sve to, njihovim obiteljima ne treba plaćati odgovarajuće naknade.”
Pa jeste vi ovo vidjeli? 😞😠
Ako ovo nije sramota, neznam što jest.
Ako nemaju love nemogu tražiti vještačenje potpisa i ići na sud. To je mahom niža klasa.

ja sam
4 godine prije

padaju gradovi i state-vi gde su demokrate

Ivan
4 godine prije

Hocete sa se dogovorite, da li SAD imaju ili nemaju aktivan nosac aviona?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI