Masakr na Novom Zelandu – Jedna od radnih verzija istrage je navodni “ruski trag”

Brenton Tarrant - Ruska veza

Terorist koji je izvršio masakr u dvije džamije u gradu Christchurch u Novom Zelandu, australski državljanin Brenton Tarrant, dugo se zanimao za oružje i imao je radikalne bijele supremacionističke i neonacističke stavove. Nije trebalo dugo čekati da se, prema izvješćima australskih i novozelandskih medija, jedna od radnih verzija napada proglasi “ruski trag”.

Blogeri, uključujući neke ruskog govornog područja, raspravljaju o rađanju “kršćanskih talibana” ili “Kršćanske države”, poput islamističkih terorističkih organizacija ISIL i Al-Qaede.

Australski ABC prenosi kako je Tarrant završio školu 2009. godine, s nakon toga je putovao svijetom dvije godine. Od 2011. je radio je kao dječji sportski trener u svom rodnom gradu Graftonu, pokrajini Novi Južni Wales.

Tarrantova fascinacija neonacizmom je vidljiva čak i po natpisima na njegovoj strojnici. Na jednom dijeli je terorista  napisao ime Alexandera Bissoneta, bivšeg studenta iz Kanade koji je početkom 2019. osuđen na doživotni zatvor, nakon što je pobio vjernike džamije u Quebecu 2017. godine. Za Bissoneta se zna da je studirao političke znanosti, bio je ljubitelj Donalda Trumpa i Marie Le Pen.

Na strojnici je i ime Talijana Lucea Trainija, propalog kandidata za parlament iz Sjeverne lige, koji je u veljači 2017. organizirao napad na afričke migrante u džamiji u gradu Macerata. Traini je obožavatelj Benita Mussolinija, a u njegovoj kući pronađena je knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf”.

Na strojnici Tarranta se nalaze i simboli popularni u nacista, kao i natpis na engleskom: “Izbjeglice, dobro došli u pakao!” i “Karlo Veliki”. Tarrant je ukrasio torbu i okvire sa streljivom amblemima ukrajinske neonacističke divizije Azov.

Tarrant je islam najviše povezao s Osmanskim Carstvom, jer je među ispisanim imenima i ono ruskog admirala Dmitrija Senjavina, koji je postao poznat po svojim pobjedama nad Turcima u borbi kod Dardanela 1807. godine. Terorist je također na ruskom jeziku napisao: “Bitka kod Kagula, 1770.” i na bugarskom: “Bitka za Bulair, 1913.”

Tarrant je na srpskom jeziku izveo napisao “Miloš Obilić” junak srpskog nacionalnog epa i sudionik bitke na Kosovu 1389. godine. Potom ime Feliksa Kazimierza Potockog, vojskovođe Poljsko-litvanskog Commonwealtha, sudionika Bečke bitke 1683., koje je napisano latiničnim pismom. Tijekom ove bitke su združene trupe Commonwealtha, Svetog Rimskog Carstva i nekoliko njemačkih kneževina u blizini Beča pobijedile kombiniranu vojsku Osmanskog carstva i saveznika Osmanlije iz Kneževine Moldavije.

Također je na oružju terorista pronađen i natpis na armenskom jeziku „Sarikamiška bitka“ (Սարիղամիշի ճակատամարտ). Radi se o obrambenoj operaciji na području naselja Sarikamiš u području Karsa u Ruskom carstvu (sada na području Turske).

Operacija ruske Kavkaske vojske Sarikamiš, kojom je zapovijedao general konjanika Illarion Ivanovič Voroncov-Daškov, protiv treće turske vojske kojom je zapovijedao vojni ministar Enver paša, poznata je po teškim bitkama i okončana je u siječnju 1915. porazom Turaka, čime je ojačan položaj Kavkaza i olakšano djelovanje britanskih vojnika u Iraku i kod Sueza.

Na drugom okviru za municiju piše: “Beč, 1683.” i “Akra, 1189.”, podsjetnik na borbu u Palestini između križara i trupa muslimanskog zapovjednika Saladina. Tu su i natpisi na gruzijskom jeziku: “David Soslan ” i “David Agmašenebeli”. Osim toga, uz ova je i ime poznatog crnogorskog vojnog zapovjednika Marka Miljanova, koji je bio borac za srpsko nacionalno ujedinjenje i oslobođenje Osmanskog carstva, kao i britanskog admirala Edwarda Codringtona, koji je sudjelovao u borbama protiv Turaka. Našlo se i mjesto za austrijskog maršala Ernsta Staremberga, koji je sudjelovao u Velikom turskom ratu.

Kakve veze sve ovo ima s ruskim tragom, nije jasno. Policija je otkrila da Tarrant nije djelovao sam. Manifest bijelog supremacionizma i neonacizma od 70 stranica je naslovio “Velika preseljenja – Za novo društvo”. U jednom dijelu ubojica objašnjava motive napada, uključujući pozive na povratak Konstantinopola kršćanima i uništenje svih džamija u Turskoj.

Cjeloviti tekst manifesta je objavio je turski list Cumhuriyet. Kao što smo izvijestili, broj žrtava u napadima na džamije u gradu Christchurch u Novom Zelandu je dosegao 49 osoba. Prema policijskim snagama, 41 osoba je ubijena u džamiji Al-Nur džamiji, a još sedam u džamiji Lynwood. Također se navodi da je jedna osoba podlegla ranama u bolnici. Tijekom svog mahnitog ubilačkog pohoda, Tarrant je u džamijama zatekao oko 200 ljudi. Policija je do sada uspjela uhititi četiri osumnjičenika, uključujući jednu ženu.

Prema ranijim napisima se Brenton Tarrant radikalizirao za vrijeme boravka u Sjevernoj Koreji, a potom je Foreign Policy objavio da se radikalizirao po povratku iz Francuske. Da je Tarrant 2016. devet dana boravio u Izraelu, nitko ne spominje, kao ni mogućnost da je neke stavove izgradio tijekom boravka u cionističkom entitetu. Zanimljivo je da u popisu zemalja koje je posjetio nema Ruske Federacije, što nekim novinarima ne smeta da i u ovom slučaju vide “produženu ruku Kremlja”. Konačno, bilo je pitanje sata kada će se u medijima pojaviti i ta verzija.

Cumhuriyet / EADaily

“Zapadna izuzetnost” je naoružala Tarranta i poslala ga da počini masakr nad muslimanima

Teroristički napad s 49 mrtvih u dvije džamije u Novom Zelandu i navodna “srpska pista”

40
Ostavite komentar

avatar
10000
25 Grupirani komentari
15 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
40 Komentatori
udavDecko sa uliceMickeyalan fordbobo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ana
Gost
Ana

Ih, malo su se uspavali!! Pa naravno da je ruska veza na djelu. Masa i Medo se malo zaigrali!

RAJKO
Gost
RAJKO

svasta pise samo nema hrvatskog upliva u njegov mozak cudi me kako nema americkog il covjek smatra da mu je ipak trebao F16 IL HELIHOPTER APAch koliko li bi tek onda palo glava i sta bi tek onda napisao na njima smatram da su to gluposti ciste a vidi se da je budaletina uradio je ono sto oni muslimanski/ mucenici/ rade svakodnevno zapadu samo sto ga s toga puta mucenistva ne cekaju najljepse zenske vec pakao

Marko
Gost
Marko

Očito da ima Srpskog upliva, jer dok je išao u taj “krvavi pir” slušao je četničku budnicu: Od Bihaća pa do Petova sela gdje se u pjesmi poziva na ubojstvo ustaša i turaka (Hrvata i Bošnjaka) baš me interesira kada se otkrije s kim se družio u Australi kada ga je tako motivirala ta četnička pjesma i kada je bio “nabrijan” na Srpske vladare koji su ratovali protiv Turaka

DAWOR
Gost
DAWOR

DEJA – VU

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice

pogledajte video na jubitu
Jugoslav Petrusic o napadu na Novom Zelandu i (ne)povezanosti sa Srbijom

Podravec
Gost
Podravec

Pa već smo se zabrinuli da Rusi NE BUDU optuženi za svako zapadnjačko sranje koje se dogodi na kugli zemaljskoj! Stvarno bi bilo čudno kad Rusija nebi bila kriva……Ovi anglosaksonci su popizdili /mentalno oboljeli već odavno, no ovo je prešlo sve granice zdravog razuma,logike/logičnog razmišljanja i zdrave pameti…..

fenix
Gost
fenix

Neka mi netko objasni kako netko moze postati bijeli rasista u Sjevernoj Koreji? Sto nema smisla stvarno nema. Sto se tice Ruske veze na kraju ce ispasti da se Brentton Tarant zapravo zove Branimir Tarantov???.

Lucija
Gost
Lucija

O.K. Ima li nekog koji zna SVE gore navedene bitke/ ljude iz povjesti?
Uključujući one koji su studirali povjest?
Ali to je znao čovjek koji se bavio fizičkim treningom djece…? Svaka čast internetu, ali…
Putovao SEDAM godina? Od čega?
Iza ovog se krije organizacija, kakva – takva. A iza nje vjerojatno neko poznato ime.

rodoljub
Gost
rodoljub

I meni se učinilo da je ovaj Tarant ustvari Putin, ali dobro se maskirao, pa se ne može odmah prepoznati.

mmne
Gost
mmne

ako su ubijeni palestinci osnivaci dzamije (otac i sin) koji su proterani iz jerusalima , ubijenih je polovina palestinaca, on je skotsko irsko engleskog pedigrea, napisano je na ruskom srpskom nemackom i engleskom….ja uopste nemam sumnju ko je to uradio!!!….ko je rekao mosad?

Duki
Gost
Duki

Pa gdje ste dosad ,već sam se zabrinuo da Vlado nije umiješao prstiće !
A da i Hitler je bio ruski Židov pa ih je pobio oko 25 miliona !
Je..m vam rodbinu dokle ćete tako i tko vas plaća a još veće pitanje tko vas čita ??
“Dumb and dumber” je zato i mogao nastati samo u vašoj režiji a ima i part two !!???

viktor
Gost
viktor

U savremenoj Rusiji zive mnostvo malih naroda i etnikuma svih religija. Tako je bilo i u carskoj Rusiji. Nikad nije bio zabelezen pogrom i asimilacija. Naprotiv, stvarani su uslovi za njihovu integraciju u drustvu i ocuvanje posebnosti. Sve druge imperije sireci svoje teritorije (kolonije) vrsile su genocid nad domorodcima.Na pr. Englezi, potom ”Amerikanci” su samo u S. Americi od preko 2000 raznih indijanskih pemena potpuno istrebili vise od 1500. Za druge ”evropejce” koi su inistili cele civilizacije, ne bi da trosim reci. Rusi su hrabar ali i tolerantan narod. U ovakve spekuacije moze da poveruje samo budala.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ

biće da je igrao golf sa kapetanom draganom i ekipom

Marlov
Gost
Marlov

Da nije i Putin bio sa njima, pa neće još da nam kažu?

kum
Gost
kum

Čovjek je klasični terorista tzv zaštitnik kršćanstva tj kršćanski terorist,kako drugačije opisati ovakvog čovjeka.Što je to pa čovjeka natjera na ovakav čin pod izgovorom da štiti neku vjersku zajednicu čineći masakar nad drugom.Neovisno kojoj religiji pripada.

Amerikano
Gost
Amerikano

Kume, on nije nigdje rekao da stiti krscansku zajednicu i izgleda ima veze sa krscanstvom koliko barem polovina ovih koji komentiraju na ovome portalu. Ovo jeste cudan genome sto ljudi koji nemaju veze sa krscanstvom vide kako islam terorizira miran narod ne samo na istoku nego i na zapadu i nitko nista ne poduzima. Naprotiv, sprjecava se svaki dialogue i diskusija o ovome problemu. Stvoreni su idealni uvjeti da pojedinci ili grupe pocnu uzimati zakon u svoje ruke. To ce istosnjaci i zapadni zlobnici zvati “krscanski terorizam”. To neki /ateisti i antikrscani / mozda radosno i docekuju, kao eto, evo… Pročitaj više »

kardinale
Gost
kardinale

Taman posla da bi se Putin bavio ovakvim bolestinama. Isto tako su rusi krivi da ni ambulanta ni policija ne dolazi a lik se seta i puca kao u PC igricama po zivim ljudima duge minute. Nigdje nikoga, nitko nista ne cuje ni vidi?
Mislim ovo izivljavanje po Rusiji je po zapad jako kontraproduktivno. Sram me je vise kao EU gradjanina.
Lik je bolestan i bolesnici su mu dali oruzje i vremena da ovo napravi i da krene jos vece zlo sire od NLZ

Ivo
Gost
Ivo

U zadnjih desetak terorističkih napada dokazano je u pitanju bila false flag operacija. Počevši od 9/11, preko Boston bombera, pa do Charlie Hebdo, Orlando shooting, kamiondžija u Nici, itd, itd.

U svim slučajevima su teroristi ubijeni, ovdje je malo drugačije. Lik je preživio, snimka djeluje relativno autentično, pitanje je tko i što stoji iza toga. U načelu, iza 95% svih terorističkih napada stoje tajne službe(uglavnom zapadne), sami izvršitelji su sporedni igrači.

No, kao i uvijek, treba sačekati i vidjeti posljedice ovog događaja, da bi se utvrdilo kome je odgovaralo da se to dogodi.

Dusanka Coric
Gost
Dusanka Coric

Od svega, najvise me interesira: TKO FINANCIRA NJEGOVA CESTA I DUGA PUTOVANJA?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Reporteri bez granica?

alan ford
Gost
alan ford

Opet olako baratanje ideološkim pojmovima, koje su izmislili elita i mainstream: “bijeli supremacionist” i “neonacist”, i koješta. Ma dajte uozbiljite se. Ako ovaj portal želi očuvati svoj dobar glas, kao neovisan i analitičan, onda ne treba preuzimati ovakve pojmove od mainstrema medija. Dakle, ovaj “bijeli supremacionist” je bio u Sjevernoj Koreji i u svom manifestu hvali Narodnu Republiku Kinu, kao uzor prave nacionalne države, koja brani svoje interese. Kako netko može biti “neonacist”, ako je boravio u Izraelu. I onoga Brejvika su proglasili neonacistom, a on je u svom manfiestu hvalio Izrael i Gandija i što šta. Tarrent je zapravo… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Dakle….
“”… Prema njenim rečima, Brenton bio “normalno, srećno dete”, ali kada mu je otac umro od raka 2010, to je “ostavilo traga” na njemu i posle toga je sedam godina putovao po Evropi i Aziji…
… “Pre 12 meseci vratio se u Grafton za sestrin rođendan, ali nismo primetili ništa čudno,” otkriva baka Meri Ficdžerald.
Istražitelji veruju da je Tarant dve godine planirao napade dok je živeo u Novom Zelandu…. “”

Siniša
Gost
Siniša

Kako sam rekao Krivom….
Ne zanemarujte bezkonačnost ljudske gluposti…
https://youtu.be/pViPy_h5grs

alfa33
Gost
alfa33

Sve će se to još dorađivati kako im bude trebalo,samo mi nije jasno,što će u takvim ajmo reći normalnim državama poluautomatsko oružje i slične stvarčice. Ajde lovačko,i sad će se oni još više naoružati kao za obranu od takvih. Znam,lobi je jak… Samo neznam tko sve puši sve te vijesti da su rusi opet krivi,jel možda spremaju invaziju ko u iraku…

Mickey
Gost
Mickey

Svako ko ima imalo vojne obuke zna kako je tesko pogoditi 50 meta za tako kratko vreme( plus ranjeni). Cak i da je vrhunski strelac sa 50 one-shot-kill na dve lokacije,………..vrlo neverovatno. Ali za uvezbani team sa specijalnom obukom, e to je vec druga prica. Ovo nije video igrace vec FASE FLAG.

udav
Gost
udav

ja nudim lnk sa dokazom zasto je skaj novozelandski iskljucio skaj njuz australijski, jer je slika drugacija, vide se tela naslagana na gomili – samo malouman moze da poveruje da dok ovaj puca, ljudi idu na gomilu umesto da beze na sve 4 strane… sad se i erdo oglasio, jer je vaj bas u vreme puca bio kod njega na proputovanju…ali svis e kao muve na g. lepe na natpise, mogli su englezi na oruzju da napisu i marsovci znaci jasno se vidi drzavni udar engleske ka americi preko hilari, jos od dosijea stil, spijuniranje jos od obame, 5 ociju… Pročitaj više »

Mickey
Gost
Mickey

http://www.whatdoesitmean.com/index2814.htm Samo procitajte( English),………….ovo smrdi do neba !

udav
Gost
udav

mi americke patriote cemo ih sve pohvatati, a englezi ce nam platiti za drzavni udar preko hitleri koji su pokusali uz pomoc medija… kad pocnu hapsenja, samo gledaj… pa jel ti mislis da su slucajno letece tvrdjave satcionirane sad u engleskoj da draze ruse- sad ce da vide engleski govnari sta je koluzija sa rusima, pa kada rusi potope ostrvo posle neka prave drz, udare po novozelandima, mlim azijama, a ne u americ – opasno su se zaigrali briti, umislili da smo im jos uvek kolonija, a kod nas bajke o trovanju ne prolaze… ps pogledaj erdogana kako cvili, napunio… Pročitaj više »

bobo
Gost
bobo

Čista „false flag“ operacija. Sada novozelandska patokracija prijeti svima koji posjeduju video materijal da im slijedi 10 godina zatvora ukoliko ga ne unište a web platformama koje ga nose, slijedi kazna od 200000 dolara. Na osnovu video snimaka se jasno vidi da je bilo najmanje 3 napadača tj. ne samo onaj Australijanac koji je unaprijed predviđen za „žrtveno jare“. (Stvar je prilično dobro predstavljena na vebsajtu Disobedient media).

Siniša
Gost
Siniša

Insanu koji je prenosio masakr prijeti kazna zatvora do 14 godina.

bobo
Gost
bobo

Znači, – ukoliko neko posjeduje dokazni materijal o počinjenom zločinu, njemu prijeti kazna a ne onima koji su zločin organizovali i počinili. Na žalost, tako to ide zajedno sa svakom patokracijom a kod naroda kojem je ispran mozak, sve može da prođe.

Lucija
Gost
Lucija

Skupljali su snimke od 9/11, od napada u Nici…mislim da se ipak netko opametio pa čuva snimke ako ih ima. A hakeri mogu stavit na internet.

Ante
Gost
Ante

Jel netko provjerio dali si je na gu***cu napisao ime nekog svog idola ???

eu kolonija
Gost
eu kolonija

da englezi znaju da im kraljica vuče ruske korijene svi bi popucali poput atomskih bombi. ali tišu mišu. klasična priča o pišoni I žugi I kampu u zaostrugu

MilanPraha
Gost
MilanPraha

To je jedan od velikih falsg flag,tko stoji iza svega toga,saznati cu tokom tjedna kad dobijem puno kvalitetnije informaicje od određenih osoba nego sto su trenutni dnevni mediji,koji pisu dezinformacije i uopce nemaju o svemu tome tocne informacije.Ti koji su sudjelovali u tome su obicni glumci,koji su lose sve to odigrali.Kako sam napisao,cekam informacije ,da se vidi tko stoji iza tog velikog kazalista.Posjedujem videa u kojem je vidjet jako dobro,d aje sve to jendo veliko nepripremljeno kazaliste.Organizatori svega otga su smai sbei jamu iskopali,btokom tjedna saznati cu tko su organizatori,biti ce zanimljivo objaviti njihovo ime.

udav
Gost
udav

au, ala vas mazu/lazu… sa’ce linkic… ajde probajte ovo da komprehendujete http://www.whatdoesitmean.com/index2816.htm osi radi za engleze

udav
Gost
udav

englezi rade za hilari, … letece tv rdjave je napravio boing…. englezi, bas ste se zaigralii…. neka je ceo svet sisao vesla, ali mi TRAMPOVCI nismo! nemo’ da veslate pre kraja mandata!

Mickey
Gost
Mickey

Konacno neko ko koristi glavu za nesto drugo sem za sesir, naravno da je vojna operacija. Drzavni terorizam=FALE FLAG

Amerikano
Gost
Amerikano

San terorist u svom manifestu nije potvrdio da je krscanin. Termin “Krscanski terorizam” je oximoron. Kristovo ucenje ne moze takvo sto opravdati. Docim, ISILovci za svoje djelovanje nalaze inspiraciju u Kur’anu i hadisima a Muhamed im je uzot i primjer pravog muslimana.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

ISIL baštini takfirizam, koji je u svim pravcima islama proglašen herezom.Ne lupetaj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik