Mauritanija pokreće projekat velike proizvodnje vodonika

Vodonik u budućim energetskim sistemima
11 komentara

Mauritanija je potpisala memorandum o razumijevanju s Njemačkom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom za veliki projekat zelenog vodonika, izvijestio je Frankfurter Algemeine Zeitung u srijedu.

Projekat, koji je vrijedan 34 milijarde dolara, izvodit će konzorcij koji čine njemački developer projekta Conjuncta, gigant obnovljive energije UAE MASDAR i egipatski dobavljač tehnologije Infinity.

Imat će ukupni kapacitet proizvodnje vodonika do 8 miliona tona godišnje i kapacitet elektrolizera do 10 gigavata (GW), navodi Conjuncta u zajedničkoj izjavi s uključenim partnerima i mauritanskom vladom.

Prema navodima nemačke kompanije, prva faza projekta snage 400 megavata biće locirana severoistočno od glavnog grada Mauritanije, Nuakšota, i trebalo bi da bude završena 2028.

Projekat će „imati snažnu vezu sa Njemačkom i kao dobavljač tehnologije i kao potencijalni otkupljivač zelene energije“, rekao je izvršni direktor Conjuncte Stefan Liebing.

Najava dolazi u trenutku kada se Njemačka bori da poveća svoju proizvodnju obnovljive energije kako bi nadoknadila manjak u uvozu ruske nafte i plina i ispunila klimatske ciljeve.

Mauritanija je u februaru potpisala ugovor o istraživanju i proizvodnji nafte na moru sa britanskim energetskim glavnim kompanijom Shell, čime je proširila prisustvo kompanije u zemlji. Shell ima 75% udjela u projektu, dok vlada Mauritanije posjeduje preostalih 25%.

MauritanijaShellVodonik
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

sad ce koristiti struju za elektolizu ,a nama ce uruciti racun

reus
1 godina prije

ide obojana revolucija.
uf jel to rasizam?

Max
1 godina prije

Neka pokreću ako imaju koristi.

tihobl
1 godina prije

Svabe prave solarnu elektranu u Africi. Pa ce struju pretvarati u vodonik, pa transport, pa njegovo pretvaranje u struju. Znate li koliki su tu gubitci energije? Neko ce sve to morati platiti.

Moje Ime AD 1995
1 godina prije

Konacno! Besplatna energija sunca, prazan prostor pustinje, posao za siromasne, mogu dnevno PV cistiti od prasine. Vodik transport umjesto LPG /LNG . Divota. Bila voda , ostaje voda. 24 sata na dan proizvoditi vodik, jer se zemlja okrece.

1 godina prije

mauritanija – eye of africa. pogledaj na karti.
usporedi sa opisom atlantide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI