fbpx

Evropska strategija vodonika je veoma ambiciozna

Vodonik u budućim energetskim sistemima

U panorami tehnologija obnovljivih izvora energije, potencijal vodonika se vidi u nekoliko sektora. To je ono što IEA naziva „integracionom“ tehnologijom. Obećava da će igrati međusektorsku ulogu u čitavom energetskom sistemu, doprinoseći istovremeno dekarbonizaciji na različite načine. Može čiste izvore energije učiniti efikasnijim i povećati opštu fleksibilnost sistema. Ono što je povećalo njegovu privlačnost, osim osnovne potrebe za rješavanjem klimatskih promjena, nevjerovatan je pad cijene obnovljivih izvora energije, što veliku proizvodnju hidrogena sa malo ugljenika čini izvodljivim. Ovi faktori su motivisali sve veći broj planova i pilot projekata širom svijeta, dostigavši visoku tačku najava za nove projekte u prošloj godini.

Sada se počinju nazirati obrisi kako će vodonik funkcionisati u budućim energetskim sistemima i putevi do toga. Jedan region od posebnog značaja je sjeverna Evropa.

Ali, ovaj kritični trenutak za zamah usporio je u velikoj mjeri zbog pandemije. Sa oporavkom, nije sigurno da će ulaganja u primjenu vodonika sa malo ugljenika i dalje rasti. Za podsticanje potražnje i podsticanje tržišta biće potrebne snažne i specifične obaveze kompanija i vlada.

Promjenljiva važnost

Trenutno stvarna svjetska proizvodnja vodonika sa niskim udjelom ugljenika je mala. Međutim, postoji rastuća aktivnost na nekoliko frontova, a novi pilot i rani komercijalni projekti pojavljivali su se sa neviđenim zamahom do ove godine. Oni predlažu kako da vlada i poslovanje stvore čista tržišta vodonika.

Stručnjaci su primijetili pomak u važnosti. Donedavno je sektor saobraćaja bio središte fokusa za čisti vodonik, sa naporima da se razviju električna vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV) i stanice za punjenje vodonika. Ostvareni su neki impresivni dobici. Prema IEA, tržište FCEV nastavilo je da se širi naročito u Kini, Japanu i Koreji. I krajem 2019. godine širom svijeta je radilo 470 stanica za punjenje vodonika, što je povećanje za više od 20% u odnosu na 2018. Čak su bila proizvedena dva voza za gorivne ćelije kompanije Alstom u Njemačkoj, a još će doći sljedeće godine.

Ali oblast aktivnosti se širi izvan saobraćaja. Vlade i kompanije zajedno rade na povećanju zelenog vodonika sa projektima u ključnim tehnologijama krajnje upotrebe i proizvodnji sa niskim udjelom ugljenika. Iako je početna tačka slaba, novi projekti su za veliku upotrebu elektrolizatora od stotine megavata. Imaju primjenu u teškoj industriji, hemijskoj proizvodnji, grijanju za gradove i svim važnim oblastima skladištenja energije.

Pogled na nekoliko velikih projekata pokazuje stepen planiranja elektrolize velikih razmjera, industrijske primjene i primjene gasnih mreža za prevoz vodonika u više svrha. Oni se pojavljuju u bazi podataka IEA-e o vodikovim projektima, koja nudi sveobuhvatnu evidenciju naručenih projekata sa niskim udjelom ugljika u planiranju ili izgradnji širom svijeta u posljednjih dvadeset godina. Bazi se može pristupiti on-line.

Sjevernoevropski nexus

Promjena važnosti se posebno vidi u Sjevernoj Evropi, gdje je sada velika koncentracija projekata. Obnovljiva energija će napajati elektrolizatore da proizvode vodonik za industrije u sjevernim industrijskim centrima. Ostali projekti fokusirani su na struju i grijanje za gradske četvrti. Ključne primjene uključuju elektrolizu velikih razmjera, hvatanje, korištenje i skladištenje ugljenika (CCUS) i korištenje mreža prirodnog gasa.

Elektroliza: Postoji veliki broj planiranih projekata za hidrolizatore vodonika koji bi proizveli vodonik iz dekarbonizovane električne energije. Njemački i francuski projekti su vodeći.

U Njemačkoj je projekat napajanja i gasa u Emslandu u oblasti Ruhr nazvan „Hibridge“ zbog njegovog kapaciteta za povezivanje električnih i gasnih mreža. U partnerstvu operatora prenosnog sistema Amprion i mrežnog operatora gasne mreže Open Grid Europe (OGE), električna energija iz obnovljivih izvora će se, elektrolizom, pretvoriti u vodonik i metan.

Kompanije će rasporediti elektrolizator snage 100 MW, pri čemu će dobijeni vodonik transportovati kroz OGE cjevovod vodonika i postojeću mrežu gasovoda kroz Ruhr i šire. Očekuje se da će projekat početi sa radom 2023. godine.

U Francuskoj, u regionu Les Hauts de France, oko Dunkirka, jedan od najambicioznijih svjetskih projekata za napajanje i gas će u roku od pet godina izgraditi pet proizvodnih jedinica za elektrolizere vodonika. Projekat, partnerstvo francuske industrije H2V i norveškog HidrogenPro, uvesti će vodonik u mrežu za distribuciju prirodnog gasa u cilju dekarbonizacije prirodnog gasa koji se koristi za grijanje i kuvanje, kao i za transport.

Ovi ambiciozni evropski projekti imaju velike parce u elektrolizi u Sjevernoj Americi. Najistaknutiji je Canada Renewable Hydrogen(RH2C) u British Columbia koji podržavaju komunalne službe i investitori. Kompanija planira da izgradi veliko postrojenje za elektrolizu u British Columbia, da bi se proizvodio obnovljivi vodonik hidrolizom vode pogonom lokalne hidroelektrane i vjetrom sa Stjenjaka. U međuvremenu, u SAD je posvećeno posebno istraživanje elektrolize za proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije u Kancelariji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Industrija: Većina trenutnih potreba za vodonikom je u rafineriji nafte, hemijskom sektoru i proizvodnji čelika. Stoga je glavna kratkoročna prilika za smanjenje emisije u industrijskom sektoru zamjena vodonika iz fosilnih goriva elektrolitičkim vodonikom proizvedenim iz obnovljivih izvora („zeleni“ vodonik) ili sa CCUS („plavi“ vodonik). Ovo je izvodivo u proizvodnji hemikalija, kao što su amonijak i metanol, i u prečišćavanju ulja. A elektrolitički vodonik dobija na značaju u proizvodnji čelika, sa velikim demonstracijskim postrojenjem koje se gradi u Švedskoj, a očekuje se da će biti operativan do 2025. godine.

Razvoj infrastrukture koja spaja konvencionalnu proizvodnju vodonika sa CCUS-om napreduje u širokom spektru primjena. Prema IEA, šest projekata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 350.000 metričkih tona vodonika sa malo ugljenika bilo je u funkciji krajem 2019. Štaviše, najavljeno je više od 20 projekata koji će biti pokrenuti u 2020-ima, a najveći dio u zemljama oko Sjevernog mora.

Jedan takav projekat, poznat kao H-vision, uspostaviće plavu vodoničnu infrastrukturu na području luke Rotterdam u Holandiji. Sastojat će se od proizvodnje vodonika sa CCUS-om u četiri postrojenja za reformu pare, ukupnog kapaciteta 15-20 metričkih tona proizvodnje vodonika na sat. Oni će proizvoditi vodonik za industrijska postrojenja u luci, pri čemu će rezultujući CO2 biti odvojen u osiromašenim gasnim poljima ispod Sjevernog mora ili korišten u hemijskoj proizvodnji. Konzorcijum sadrži 14 stranaka iz luke i ostalih u lancu procesa. Polazeći od studije izvodljivosti za 2019. godinu, njihov cilj je realizacija kompletnog projekta do 2030. godine.

Gasna mreža: Prema IEA, nekoliko projekata širom svijeta već ubrizgava vodonik u postojeće mreže prirodnog gasa.

Moguće je miješati do 20% vodonika na volumetrijskoj osnovi u gasnu mrežu uz minimalne ili čak nikakve promjene infrastrukture ili kućnih uređaja krajnjih korisnika.

Trenutno se planira ogroman pilot projekat pretvorbe gasnih mreža u vodoničke na sjeveru Engleske. Prvi put najavljen 2016. godine, projekat H21 Sjeverne Engleske (H21 NoE), saradnja je dva britanska distributera gasa, Sjeverne gasne mreže i Cadenta, i norveškog Ekuinora (ranije Statoil). Oni su napravili vodonik koji će koristiti postojeću infrastrukturu za distribuciju prirodnog gasa koja opslužuje region od 5 miliona stanovnika, uključujući nekoliko velikih gradova za domaćinstva i industrijske korisnike, sa aplikacijama koje uključuju toplotnu energiju i transport.

Projektanti projekta to vide kao način da postignu ‘duboku dekarbonizaciju’ do koje se ne može doći samo obnovljivom električnom energijom. Da biste to učinili, potrebno je sakupljanje i skladištenje ugljika (CCS). Uloga Ekuinora je da izgradi postrojenje za proizvodnju vodonika koristeći standardni proces reformisanja prirodnog gasa. Zarobljeni CO2 biće transportovan na obalu do podmorskog skladišta. Posebno izgrađeni vodovodni prenosni sistem povezivaće se sa lokalnim mrežama za distribuciju gasa. Novi prenosni gasovod potreban je jer je ubrizgavanje vodonika u prenosne gasovne mreže teže (iako je italijanski Snam već pokazao izvodljivost miješanja vodonika do 10% u prenosnim mrežama za gas).

Implementacija projekta treba da se dogodi između 2028. i 2034. Očekuje se da će se do 2034. postići duboka dekarbonizacija 14% potrošnje toplotne energije u Velikoj Britaniji. Njen veliki obim i značajan uticaj na emisiju ugljenika učiniće H21 NoE prvom ekonomijom vodonika u svijetu. Ako ovo uspije, postaviće osnovu za širenje takvog sistema u cijeloj Velikoj Britaniji, dekarbonizirajući veliki procenat domaće toplotne energije, transporta i električne energije do 2050. godine. Zaista će poslužiti kao model mnogim drugim zemljama.

Skromniji projekat u Francuskoj se naziva GRHID (Gestion des Reseauk par l’injection d’Hidrogene pour Decarboner les energies, tj. Upravljanje mrežom putem ubrizgavanja vodonika za energetsku dekarbonizaciju). Pokrenuta 2018. godine njome upravlja kompanija za energetske usluge Engie s lokalnim partnerima i podrškom francuske vlade. Trenutna faza je projekat napajanja koji koristi obnovljivu energiju za miješanje do 20% vodonika u mrežu za prirodni gas za okrug Dunkirk. To pokazuje tehničku izvodljivost ovog pristupa za domaću upotrebu.

Kritični trenutak

Proteklog mjeseca IEA je objavila svoj godišnji Specijalni izvještaj o energetskim izgledima pod nazivom „Održivi oporavak.“ U njemu agencija stavlja vodonik među šest ključnih sektora na koje vlade treba da se fokusiraju radi ekonomskog oporavka, pozivajući ih da „pojačaju inovacije u ključnoj tehnologiji područja uključujući vodonik, baterije, CCUS i male modularne nuklearne reaktore. ‘

I u nedavnom izvještaju o praćenju energetske integracije 2020, IEA naziva vodonik jednom od nekoliko tehnologija integracije koje su „sve važnije“ za tranziciju sa niskim udjelom ugljika. Izvještaj navodi da se značajan politički zamah dešavao tokom prošle godine, navodeći deset međunarodnih inicijativa i nacionalnih planova koji su se pojavili tokom 2019. Oni uključuju diskusije na najvišem nivou G20 i planove postavljanja ciljeva od strane Koreje, Japana, Holandije, Australije i Kanade.

Jasno je da je kretanje vodonika u kritičnom trenutku kada je potrebna stalna inovacija. Uloga vlade ostat će važna jer nove industrije nastoje steći veće razmjere i pronaći tržište. Vlade će morati da pruže direktnu, ciljanu podršku projektima koji mogu postići tehnički i tržišni napredak. I one će morati da pomognu u podsticanju potražnje u sektorima u kojima se pojavljuju dobre kratkoročne mogućnosti.

Sjeverna Evropa, gdje projekti vodonika sa malo ugljika tek počinju da dobijaju značajne razmjere, biće važno mjesto koje treba posmatrati. Rad koji se odvija širom regiona trebalo bi da proizvede tehnološka unapređenja u širokom spektru primjena i proširi upotrebu vodonika na nove primjene. Uspjeh u ovom regionu pomoći će drugim zemljama i regionima da nastave sa usavršavanjem svojih vodoničnih strategija i mapa puta i postave realne ciljeve za primjenu specifičnih tehnologija.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
RENEW
Gost
RENEW
3 mjeseci prije

Dana Coverstone je videl konec ZDA. Jaz sem že zdavnaj vedela, da bo EU šla v pekel. EU ima samo še preteklost. Naj ima še tako dobre strategije toda EU ne bo ostala in ne obstala. Ni možno, ker preveč ljudi nima več za jesti in ti bodo v roku nekaj mesecev pripravljeni ustanoviti paramilitarno skupino in s silo vzeti bogatim nepravično pridobljeno imetje. S silo bodo pripravljeni in sposobni vzeti in pravično porazdeliti imetje. Kitajski ne bo treba narediti popolnoma nič, ker ljudje sami ne bodo mogli več živeti v takšni revščini in bodo prisiljeni vzeti svojo usodo v svoje roke. Že leta 1914 in leta 1940 je bilo tako. Ljudje so bili lačni in so se odločili, da ni druge rešitve kot, da pobijejo nekaj drugih ljudi.

RENEW
Gost
RENEW
3 mjeseci prije

Popolna revščina je eshalirala v dve svetovni vojni in zdaj smo na pragu tretje. Normalno je, da naši zločini v Libiji, Siriji, Iraku, Vietnamu, Srbiji itd ne bodo ostali nekaznovani. Lahko se zavedamo, da virusi mutirajo in se prilagajajo človeški vrsti in glede na to, da je vedno več okuženih in ima virus ogromno možnosti, da spremeni svojo sestavo nobeno cepivo ne bo učinkovito. Če se Nemca Hendrik Streeck in Christian Drosten ne bi bala za svoje stolčke bi že zdavnaj povedala, da CureVac, Pfizer, Sanofi in ostali mečejo denar v smeti.
Virus ne bo nikoli izginil in bo stalno mutiral, tako da jim bo cepivo točno toliko pomagalo kot jim je tisto za HIV. Nič. Bodo pa z zapornicami zgolj uničili svoje lastno nemško gospodarstvo in takrat se pripravite ne tole tudi v EU:

n fact, if you do a search on Google News for “Pastor Dana Coverstone”, you won’t find a single news story about his video.

What he was shown definitely does not fit their agenda, and so I expect that they will continue to generally ignore this phenomenon.

So what is it about his video that has people so excited?

Well, it is because he saw the catastrophic events of 2020 in advance, and he was also shown that more catastrophic events are coming.

Let’s start from the very beginning. In December 2019, Pastor Coverstone had a dream in which he saw some very unusual things. The following is from a transcript of his original video that my wife put together…

Here’s what happened:

Back in December I woke up, I had a dream. In that dream I saw a calendar. Starting January 2020.

It was being flipped. I saw January, I saw February, I saw March. When March came up the hand held it and I saw the thing of finger underline the month of March, and the tap it three times.

So underline the month of March, tapped it three times.

So to me it was emphasis, something’s going to happen in March.

Then I saw April, May, June. When June came, the hand underlined June again and tapped it three times.

Then, in the vision I saw people marching, I saw protests. I saw people wearing masks, I saw lines going into hospitals. I saw typical medical doctors with needles or syringes, I saw people on ventilators I saw people who were very, very sick, very, very ill. I saw newspaper headlines trumpeting thousands of people getting sick. I saw ambulances, just flying down roads, and then I saw cities on fire.

I saw buildings being burned. I saw protesters with masks. I saw people who had their fists in the air, people who were yelling and screaming angry at just at the world. I saw courthouses, I saw state houses surrounded. I saw people who were mad at the world. I saw I saw guns shotguns specifically put in the air, held like this, (showing above his head) and I saw barriers within cities.

I told several men in my church about this and I can confirm who those men were and they’ll confirm what I’m telling you is what I told them.

Obviously this is a description of the COVID-19 pandemic and the rioting, looting and violence that erupted in the aftermath of the death of George Floyd.

Since Pastor Coverstone posted his video after these things happened, a lot of people out there may think that he just made this dream up.

To head off that sort of criticism, Pastor Coverstone has posted testimonies from two men from his church that affirm that he shared this dream with them back when he was first given it. You can find those testimonies right here.

Of course there will be some people that try to claim that those two men are “making it up” too. It amazes me the lengths that some people will go to in order to deny facts that are inconvenient.

As the events of 2020 began to unfold, Pastor Coverstone and members of his church came to realize the importance of that first dream.

Then, it late June, Pastor Coverstone had another dream that pertains to the second half of this year. The following is another excerpt from the transcript of his original video that my wife made…

With that in mind, on Monday night I had another dream.

It woke me from my bed. I made notes about it. I shot some video of myself just making sure to remember.

Here’s what I saw.

I saw a calendar. Start with the calendar. As I was having this, the calendar was up, a white figure appeared. To me, it was a representing God the Holy Spirit, something pure, something righteous, something true, something Holy because there was nothing sinister about it. Nothing evil, but I heard the voice say, “part two, part two”.

I saw June, go, I saw July. I saw August, and then I saw September, and I saw the finger underneath the word September and I like like emphasizing it and tap the three times.

Then I saw October come up, and then I saw November and this is when it got real to me in the dream. I think the intensity for me… when I woke up my heart rate was about 180.

So that was Monday night, and I woke up not feeling very well at all I was up during the night not feeling well.

But anyway,… The minute the finger underlined November three times instead of tapping it, I saw a fist ball up and it hit the calendar.

And literally, the calendar exploded into the wall, the numbers seem that they were 3d and they were falling everywhere.

There was a cloud of chaos that started in there. The next thing I saw was I saw I saw armed protesters. I saw fighting in the streets, I saw people pummeling one another. I saw businesses shuttered and shut up.

I saw schools close. I saw school rooms with cobwebs hanging in them and like things like papers falling off the wall and posters… like no one had been in them for months.

I saw banks. Bank buildings with the roof being taken off. It looked almost that alien abduction because money was flying through the roof into some type of like a vacuum cleaner. It sounds kind of strange, but I was watching wealth, just being taken. I saw politicians in back rooms, making deals with people. Patting people on the back and laughing and smiling and smirking.

Considering the fact that “part one” ended up being completely accurate, what Pastor Coverstone was shown in “part two” should be extremely sobering for all of us.

It appears that things will start to really escalate starting in September, and it appears that November will be some sort of major turning point.

Sadly, Pastor Coverstone is being relentlessly attacked on social media for sharing what he was shown, and that is extremely unfortunate.

We live at a time when there is so much hatred in this country, and it is only going to get worse.

This chapter in American history is going to be a very painful one, and most of the U.S. population still has absolutely no idea what is coming.

Pa bosta Chrisian Drosten in Hendrik Streeck ostala brez plač. Preprosto ne bo plač in če bodo z denarjem ne bosta mogla kupiti hrane, ker je ne bo. Korakala bosta skozi supermarket podoben tistemu v Caracasu ali Damasku. In prav bo tako. Mi Evropejci sankcije Siriji in Venezueli a bog in alah sankcije nam. Pa bo vse pravično razporejeno.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 mjeseci prije

Još jedna “obnovljiva” kenja .. Ajmo dalje ..

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Svabe kenjaju ko grlice.
Sto iz CO2 ne izvlace ugljik i od njega prave dijamante, a kisik kao otpad pustaju u atmosferu?
Ako su toliko pametni kao sto tvrde sto ne razviju taj postupak.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 mjeseci prije

😉

Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Kao gorivo vodik H2 je apsolutni promašaj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x