Prema IEA-i završava zlatno doba plinskih derivata

Plin
18 komentara

Očekuje se da će se potrošnja postupno smanjivati nakon 2030.

Očekuje se da će globalna potražnja za prirodnim plinom dosegnuti vrhunac već 2030. godine, prema Svjetskim energetskim izgledima za 2023. koje je u utorak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potrošnja plina u cijelom svijetu povećala se za godišnji prosjek od gotovo 2% od 2011. Međutim, rast će usporiti na manje od 0,4% od sada do kraja desetljeća, rekli su stručnjaci te institucije sa sjedištem u Parizu.

”Zlatno doba plina bliži se kraju”, proglašavaju izgledi.

Prema izvješću, energetski i građevinski sektori već su doživjeli vrhunac u korištenju prirodnog plina, s dodacima za elektrane i kotlove za grijanje prostora koji se suočavaju s prigušenom potražnjom. Ova dva sektora ubrajaju se među najveće potrošače prirodnog plina s udjelom od 39%, odnosno 21% ukupne potražnje. Njihovo smanjenje upotrebe prirodnog plina dovoljno je da ukupna potražnja dosegne vrhunac do 2030. godine. Vrhunac povećanja kapaciteta prirodnog plina bio je 2002., kada su premašili 100 gigavata (GW) i činili oko 65% ukupnih godišnjih povećanja kapaciteta, prema IEA-i, što je označilo pad na manje od 30 GW u 2022.

Međutim, globalni instalirani kapacitet energije prirodnog plina nastavio se povećavati tijekom vremena unatoč usporavanju godišnjih dodavanja, rekla je agencija, objašnjavajući da se plin u tom pogledu razlikuje od ugljena, gdje se instalirani kapacitet smanjuje u budućnosti.

“Potražnja za prirodnim plinom u energetskom sektoru ipak opada od danas do 2050., s posebno snažnim padom u 2030-ima, kada se zajedničko izgaranje u elektranama na plin počinje uvelike primjenjivati”, stoji u izvješću. IEA je istaknula da u naprednim gospodarstvima oporavak potražnje za prirodnim plinom zabilježen 2021. nije dugo potrajao i da je sljedeće godine pao ispod razine prije pandemije.

Prema izvješću, potražnja će se nastaviti smanjivati i do 2030. to će više nego nadoknaditi nastavak rasta na tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

IEAPlinSmanjenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
3 mjeseci prije

Onaj tko je probao grijanje na plin, nema sanse da se vrati na drva.

Solarno i dizalice topline nije za nase podneblje.

Gad
3 mjeseci prije

Laprdaju bez veze.

tuf
3 mjeseci prije

Da mi je novčić za svaku ovu najavu o nestanku / prestanku korištenja energenata.
U praksi, sa svakim skokom potrošnje električne energije van okvira dostupne infrastrukture doći će do traženja spasa u ostalim izvorima energije. Ako kućanstva + automobili počnu vući previše struje gradovi i države neće moći niti stići prekopati svu električnu infrastrukturu da pravovremeno pokriju potrebe. Već nakon nekoliko značajnih nestanaka struje koji će koštati gospodarstvo u milijardama novčanica nitko se ne bude ustručavao pokrenuti plinske turbine na elektranama i kroz prste pogledati svima koji bi nastavili koristiti plin kako bi smanjili pritisak na elektro-mrežu.
Pogledajte Njemačku za primjer. Da li ste mogli zamisliti prije samo 2 godine da bi 2023-e Njemačka opet koristila ugljen?

ze d
3 mjeseci prije

možda u Eu

Max
3 mjeseci prije

Zelena agenda.

Alex Keller
3 mjeseci prije

Nećemo mi to doživjeti. Još će decenijma nafta i plin biti bez premca . Sve je ostalo preskupo.

witchie
3 mjeseci prije

Globalno? Kakve gluposti!
Zapad NIJE globalno. SVe navedeno vrijedi isključivo za Zapad. A i to najviše zato jer propala ekonomija i ne treba puno energenata….

Zvone
3 mjeseci prije

Što če se veseliti Kina i Indija jer če imati sav gas za sebe.

Tadija
3 mjeseci prije

Poskupili su,ali ako pojeftine opet će biti vodeći energent.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI