Potpisan ugovor o financiranju plinovoda “Sjeverni tok 2”

North Stream 2 - Sjeverni tok 2
16 komentara

Konzorcij “Nord Stream 2 AG”, kojeg čine Gazprom i europske energetske tvrtke Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper i Wintershall, potpisao je sporazum o financiranju projekta plinovoda “Sjeverni tok 2”, navodi se u službenom izvješću ruskog plinskog diva. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura, prenosi  Gazprom.

Shell je naveo “kako će tvrtka osigurati dugoročnu kreditnu liniju od 285 milijuna eura, što se očekuje da će biti uplaćeno 2017. Ostatak od 665 milijuna eura će ovisiti o budućim odlukama konzorcija “Nord Stream 2 AG” za financiranje projekta.

Ranije je dogovoreno da će se za projekt osigurati kroz joint venture “Nord Stream 2 AG“, koji uključuje Gazprom, ali i navedenih pet europskih tvrtki. No, prošle godine su poljski antitrust regulatori odbili odobriti provođenje ovog zajedničkog pothvata, jer su, navodno, “vidjeli prijetnju konkurenciji svog tržišta”, zahtijevali su novi ugovor, pojašnjenja Gazproma, itd.

U međuvremenu je konzorcij zahtjev za odobrenje izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2” poslao ne samo poljskom tijelu za zaštitu tržišnog natjecanja, nego i njemačkom.

Njemačka nije pronašla nikakve nepravilnosti i odmah dala odobrenje za projekt, dok je Poljska odgodila odluku. U Varšavi su bili uvjereni da početak financija plinovoda “Sjeverni tok 2” u rukama Poljske.

Međutim, Gazprom i njegovi europski partneri bili lukaviji i odbili su igrati po pravilima Varšave. Europski dioničari su odlučili izaći zajedničkog ulaganja po modelu joint venture u “Nord Stream 2 AG”, kojeg je dio i Gazprom, te pronašli novu shemu financiranja plinovoda koja ne zahtijeva odobrenje poljskih regulatora. Sada svih pet europskih energetskih tvrtki, uz Gazprom, slobodno mogu izdvajati sredstva i krenuti u izgradnju, bez straha od kašnjenja, iako po nepovoljnijem modelu za rusku plinsku kompaniju, ali koji joj osigurava početak izgradnje.

Izgradnja pomorskog dijela plinovoda  ne bi trebao biti nikakav problem, jer je Europska komisija u ožujku priznala da nema zakonske osnove da spriječi izgradnju “Sjevernog toka 2”. No, sada se borba premješta na kopno, ali se Gazprom priprema i za taj scenarij.

Početkom travnja je predsjednik uprave njemačkog Wintershalla, Mario Meren, rekao da Poljska nije uspjela osujetiti izgradnju “Sjevernog toka 2”, a da čak ni  Europska komisija u “Trećem energetskom paketu EU” nije pronašla ništa čime bi mogla spriječiti povezivanje Rusije i Njemačke novim plinovodom ispod Baltičkog mora.

EngieGazpromomvRoyal Dutch ShellShellSjeverni tok 2UniperWintershall
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

U cijeloj priči je najzanimljivije protivljenje Poljske projektu izgradnje plinovoda iz Rusije do Njemačke. Iako i sama uvozi plin iz Rusije, i to u količini od 10 milijarda kubika godišnje, što joj to smeta plinovod za Njemačku? Mogli bismo razloge potražiti u poljskim povijesnim traumama, nisu ih štedjeli Nijemci onda, a poslije ih pogotovu nisu štedjeli Rusi. Ali danas nije vrijeme za traume, u divljačkom kapitalizmu jedeš ili bivaš pojeden pa povijesne traume kao razlog protivljenja možemo odbaciti. Ostaje poljski ugovor s Rusima o isporuci plina koji istječe 2022.g i Poljaci su već najavili kako ga neće produžiti. Pa su već izgradili LNG terminal, a planiraju i izgradnju drugoga pokraj Gdanjska (…tenkovi na radnike) preko kojih bi uvozili norveški plin. Poljaci su se prema Rusima postavili neprijateljski, prema Nijemcima konkurentski unutar EU, a prema SAD-u kao prema zaštitnicima. Mora im se priznati da su članstvo u EU iskoristili za vlastiti… Čitaj više »

Sovoranola
6 godine prije

Pa nek’ se Poljaci Ukrajinci Blitvanci čude.

jale
6 godine prije

“…povezivanje Rusije i Njemačke novim plinovodom…”, aaaaj noćna mora amerikanosa i britanerosa! A đe je Uspravnica tuteka, o’đe, ovodi? O njoj niko ne špreha.

subaru
6 godine prije

Dotle rusi vježbaju na maketi rajhstaga zauzimanje istog, zlu ne trebalo, a bobrokgusari vele da će puknuti nuka iako ne budu ugroženi oni sami.

hjk
6 godine prije

Potpisani ugovori s natovcima vrijedu jednako kao s Hitlerom, tek komad papira s kojim se moze otrati guzica, americka guzica.

neutralni
6 godine prije

to znači da EU i Njemačka počele samostalno da djeluju,polako se odcjepljuju od politike i parazita iz Amerike i gledaju svoj interes..

Sinisa
6 godine prije

Zanimljivo….Rusi nisu dali ovaj model na Juzni tok.

Antonio
6 godine prije

Ovo je lazna vest. Pa Nemacka je za sankcije prema Rusii.
Ovo je lazna vest. Poljsko rukovodstvo nije tako naivno i glupo.
Ovo je lazna vest. Brisel je za jace sankcije prema Moskvi.
ILI MOZDA…
OVO JE LAZNA EU POLITIKA, KOJA NAS NA BALKANU I GLUPE POLJAKE TERA DA SE MRZIMO SA RUSIMA. A ONI POSLUJU. A ONDA ONI NAMA I POPUJU.
NAZDRAVLJE BRIJANJE NA SUHO

Osoba C
6 godine prije

Europske energetske tvrtke posluju sa Gazpromom. Exxon Mobil i Katar sa Rosneftom, a mi sve bolji sa onim budalama od Poljaka. Gospođa, sada već Skitarević, zaziva novu ”željeznu zavjesu” tzv. uspravnicu i šalje tuđu djecu na tuđe granice, da bi danas sutra dobila još jedan pozitivan redak u svom CV-u, kad se bude kandidirala za novog Glavnog tajnika NATO-a, što je njena žarka želja. Sada radi samo na svojoj promociji za novi mandat, a nakon toga svijet je njen. Povest će i Jakova. Ako izdrži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI