Sukob Shella i poljskog zakonodavca u pogledu Sjevernog toka 2

22 komentara

Prošlog je mjeseca, poljski Ured za zaštitu tržišnog natjecanja i zaštite potrošača (UOKiK) objavio je da je Gazpromu naplatio 7,6 milijardi dolara kazne zbog izgradnje Sjevernog toka 2, a svojim europskim partnerima izrekao kaznu od 61 milijuna dolara.

“Ispitali smo odluku UOKiK-a; snažno joj se protivimo, pa smo stoga podnijeli žalbu 05. studenoga, u skladu sa svim zakonskim procedurama,”izjavili su predstavnici tvrtke Shell u ponedjeljak.

U međuvremenu su ruski Gazprom, njemački Uniper i austrijski OMV također izjavili da se žale na odluku.

Naftovod se suočio s brojnim napadima od strane SAD-a i nekoliko europskih zemalja, uključujući Poljsku. Varšava, kao i Washington, više je puta tvrdila da Sjeverni tok 2 predstavlja opasnost za Europu čineći je ovisnom o ruskom plinu.

Nord Stream 2 zajedničko je ulaganje ruskog Gazproma, njemačkog Unipera i Wintershalla, austrijskog OMV-a, francuske Engie i britansko-nizozemskog energetskog konglomerata Royal Dutch Shell, vrijednog 10,5 milijardi dolara. Kada bude završen, plinovod Sjeverni tok 2 moći će godišnje transportirati do 55 milijardi kubičnih metara plina iz Rusije u Njemačku, udvostručujući tako kapacitet postojeće mreže Sjeverni tok 1.

U pokušaju zaustavljanja projekta, SAD su uvele sankcije tvrtkama koje imaju veze sa Sjevernim tokom 2, uključujući tvrtke koje pružaju usluge ili sredstva za nadogradnju ili ugradnju opreme na brodove za polaganje cjevovoda. Prijetnja sankcijama natjerala je švicarsku kompaniju za cjevovod Allseas na odustajanje od projekta u prosincu 2019., u trenutku kada je ostalo za dovršiti samo 100 milja cjevovoda.

ShellSjeverni tok 2UOKiK
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije

Molim reviziju naslova!!!

ndfgvbierngtnewrgnwe
3 godine prije

Nosferatu nakon što su osujetili Južni Tok ide praviti Sjeverni cvaj, stvarno je inteligentan ko panj………………

Ringo10a
3 godine prije

Nema od tog gasovoda nista.

Jedino je pitanje ko bi sad trebao platiti kompenzaciju investitorima

Brainstorm
3 godine prije

jesmo mi bas sigurni da se radi o 7.6 mld. dolara?
to je malo oveca lova.
narocito u usporedbi da su drugi kaznjeni sa 61 mil. dolara.

gost
3 godine prije

Kako im misle naplatiti kaznu. Nikako naravno. Poljaci nemaju mogućnost naplate kazne.

Laki
3 godine prije

Neka naplati BANDI i troduplo jer kad je bio WW II, Rusi su vam pobili sve i oteli pola zemlje skupa sa švabama a poslje rata postali kolonija SSSR-a! Pokažite koljevci demokracije nizozemcima,švabama i ostalim okupatorima koliko košta SLOBODA!!!

Nebojsa
3 godine prije

Poljska nikako da shvati da se ne može zaj…t sa Rusima.Stolječima nešto pokušava,dok joj se jedno baš ne obije od glavu.Sad pod okriljem NATO i Vatikana misli da je neki faktor.Pravi nerede u Bjelorusiji,to isto je radila u Ukrajini.Rusi koliko god da šute to negdje bilježe i pamte.

Samo istina
3 godine prije

Narodi svijeta probudite se šta ce nam plin kad imamo struju

Samo istina
3 godine prije

Još polska ni zginela…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI