Ako odustane od “Sjevernog toka 2”, Kijev Berlinu nudi ukrajinski plinski sustav

Prva cijev za "Sjeverni tok 2"
19 komentara

Iako je izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” za Njemačku svršen čin, Poljska još uvijek pokušava osujetiti izgradnju kroz europske institucije, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je došao na inteligentnu ideju ustupanja Njemačkoj važnog dijela plinskog transportnog sustava na teritoriju Ukrajine, samo da Berlin odustane od zajedničkog projekta s Moskvom.

Ukrajina poziva Njemačku da sudjeluje u međunarodnom konzorciju za upravljanje plinskim transportnim sustavom u zemlji, ali je uvjet da odustane od izgradnje “Sjevernog toka 2”, rekao je jutros predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

“Mi stvaramo grupu u Europskoj uniji  koja bi trebala zaustaviti “Sjeverni tok 2”. Zato smo aktivno pregovarali s Njemačkom i pozvali ih da stvorimo međunarodni konzorcij za upravljanje plinskim transportnim sustavom Ukrajine”, rekao je Porošenko.

Međutim, dodao je kako je uvjet da Njemačka bude dio konzorcija obustava izgradnje “Sjevernog toka 2”.

Prema Porošenku, u procesu stvaranja konzorcija sudjeluju i “američki partneri”, a ukrajinski predsjednik je ponovio kako je projekt “Sjeverni tok 2” usmjeren protiv Ukrajine.

Porošenko je uvjeren “kako je Rusima cilj projektom “Sjeverni tok 2” oduzeti Ukrajini iz proračuna gotovo 3 milijarde dolara“.

Kako bi ukrajinski plinski transportni sustav bio operativan, ranije su ukrajinske vlasti najavile potrebu stvaranja konzorcija za transport plina uz sudjelovanje velikog broja međunarodnih partnera koji će njime upravljati. Naime, cijeli ukrajinski tranzitni sustav traži velika ulaganja i obnovu, što je novac kojeg Gazprom ne namjerava trošiti u Ukrajini.

U isto vrijeme, prema vođi javnog pokreta “Ukrajinski izbor – pravo naroda”, Viktoru Medvedčuku, ovaj konzorcij može biti stvoren samo uz obvezno sudjelovanje Rusije.

Sjeverni tok 2
FOTO: Sjeverni tok 2

Ukrajina nema alternativu ruskom plinu, a tvrtke koje upravljaju ukrajinskim plinskim tranzitnim sustavom još uvijek moraju pregovarati s Rusijom o tranzitu plina preko Ukrajine, kazao je Medvedčuk.

“Sjeverni tok 2” uključuje izgradnju dva kraka plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, koji bi se od Rusije kroz Baltičko more isporučivao Njemačkoj. Plinovod će zaobići tranzitne zemlje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i ostale zemlje istočne Europe i Baltička. Bit će položen u gospodarskom pojasu i teritorijalnim vodama pet zemalja – Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Ukupna cijena projekta se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Puštanje u pogon Sjevernog toka 2 je zakazano za kraj 2019. godine. Najveći dioničar konzorcija “Nord Stream AG 2” je Gazprom, a europski partneri u projektu su njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i anglonizozemski Shell.

U Njemačkoj i Finskoj su već izdane sve dozvole za izgradnju i rad plinovoda, a nedavno je najvažniju dozvolu za izgradnju plinovoda u svom gospodarskom pojasu u Baltičkom moru dala i Švedska.

Švedska također odobrila izgradnju “Sjevernog toka 2” – Njemačka brani svoj projekt

GazpromNord Stream AGomvShellSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
5 godine prije

Ovai poluproizvod,Potrosenko,je samo jos jedan zapadni genijalac,kojima je svima zajednicko,punit svoje depe sa tudim bogastvima.Svi oni su toliko genijalni sa upravljanjem Ruskim resursima,samo imaju jednu malu manu,Rusi nisu Rvati da nosu suknju na kockice i vazelin u depu.USrA genijalci(kako naglasava potrosenko)su ko lesinari spremni na novu pljacku..Nedavno je ovi portal pisa o Ruskom,Sjevernom putu,u Ruskim teritorijalnim vodama,a bas Bogon dani USrA (pa je li to ima veze sa zdravim razumom?)da ”medunarodna” zajednica upravlja sa ovim putem(naravno,Rusi bi imali ”cast”da ,na svoj trosak,odrzavaju plovne uvjete),a oni-Usra su sebe imenovali za glavnog sefa, sad pitam(iste one ”administratore”.koji uklanjaju ”opasne” komentare) Je li doslo vrime,da na ovakve EU,USrA,NATO imbecilne ispade,crvenim slovima na vrhu clanka bude upozorenje:”Ovi clanak izaziva zgaravicu i tira na proliv”

Siniša
5 godine prije

Jeli mu io rekao da Ukrajina odavno ne kontrolise gasovode i da su Ameri odavno preuzeli od njih? Drzava Ukrajina im sluzi kao aparat za pokrice!
Zanimljiva je Pojska,umjesto da pregovara oko gasovoda preko Bjelorusije i pokupi kajmak oni glume bu.ale kao Bugari.

Tom
5 godine prije

Zasto je porosenko stalno pijan ?

Ivo
5 godine prije

Ove izjave su toliko SF/kretenske, da je njihova jedina svrha ocito mazanje ociju domacim ovcama da se nesto kao radi. I Njemacka i Rusija su ozbiljne drzave, prva je doduse jos pod okupacijom, ali je zato ova druga vrlo slobodna i vrlo naoruzana, tako da ovi vlazni snovi nemaju prodju. Pomalo mi se cak cini da ruske tajne sluzbe rade na tome da Ukrajina postane toliko razocarana u bljestavi zapad, da dobrovoljno, masovnim prosvjedima zatrazi inkorporaciju u RF, i to ne kao drzava, vec kao malo veca zupanija, za svaki slucaj. Za sad ide sve prema tome, nitko, pa ni ukrajinci ne mogu biti kompletne budale bas sve vrijeme.

Ivan
5 godine prije

Jadni Ukrajinici, na što su ih doveli umnoretardirani majmuni poput korumpiranog lopina Porošenka

Cucesce
5 godine prije

Njemci su samo ovu ponudu cekali

Croatia
5 godine prije

Bravo dalmata i meni brišu komentare ako ih CIA ili ove proeuropske „Lopine“ ne odobre a sve kao promičemo slobodu govora. A ovi jadni ukrainci oni će tek kad sve upropaste doć sebi. Ameri im šalju oruzje i svoj tri puta skuplji plin i ugalj ne pada im na pamet otvarat tvornice ulagat u brodogradnju. Izvist će oni ko bugari.!!!!

Niko
5 godine prije

Ameri su najbolji muljatori bolji i od zidova kupuju ruski plin a onda prodaju gamadi u poljskoj i ukrajini neka porosenko trazi od njih 3 milijarde godisnje koliko ce izgubiti od rusa dosla maca na vratanca budes ti jos molio putina da postanete ruska gubernija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI