Microsoft tvrdi kako su iranski hakeri usmjereni na račune američke predsjedničke kampanje

Haker SAD Iran

Prema Microsoftu, postoji “skupina koja predstavlja prijetnju” , a vjeruje se kako je nastala u Iranu, te je do sada napala je oko 241 račun e-pošte, uključujući one povezane s predsjedničkom kampanjom SAD-a, te sadašnjim i bivšim dužnosnicima SAD-a.

Hakerska grupa, nazvana “Phosphorus”, koristila je osobne podatke prikupljene istraživanjem meta, uključujući telefonske brojeve, kako bi resetirali lozinke te dobili pristup njihovim računima e-pošte.

Iako napadi nisu bili “tehnički sofisticirani”, ipak su uspjeli ugroziti četiri ciljana računa – iako, kako ističe Microsoft, nitko od njih nije povezan s predsjedničkim kampanjama ili vladinim dužnosnicima.

Od kolovoza do rujna, Phosphorus je poduzeo više od 2.700 pokušaja identificiranja računa e-pošte ciljanih korisnika, a zatim je napao 241 račun, tvrdi Microsoft. Osim vladinih dužnosnika, mete su bili novinari i istaknuti iranski iseljenici. Količina korištenih osobnih podataka sugerira kako su hakeri “vrlo motivirani i spremni uložiti znatno vrijeme i resurse” za prikupljanje informacija, upozorila je tvrtka.

Microsoft vjeruje kako je Phosphorus povezan s iranskom vladom, iako nisu objasnila kako su došli do tog zaključka i kako znaju da djeluju iz Irana.

Tvrtka je također iskoristila priliku da promovira svoj softver AccountGuard, koji prati pokušaje za ulazak i resetiranje lozinki, i njegov “program zaštite demokracije”, uključujući ElectionGuard – “alat za sigurnost kibernetike” razvijen u partnerstvu s obrambenim izvođačem u vlasništvu Pentagona kako bi “osigurao” demokratske izbore.

Potonji je zabrinuo zagovornike privatnosti koji ne vjeruju da Pentagon ima bilo kakav posao koji “štiti” glasovanje.

Čak i prije nego što su se pojavile konkretne informacije o tome čiji su računi bili ciljani, Twitterove plave provjere već su optužile predsjednika Donalda Trumpa.

“Trumpov otvoreni poziv stranim vladinim obavještajnim agencijama da interveniraju na našim izborima bio je glasan i jasan”, tvrdi jedan korisnik. “Uplitanje u naše izbore je uredu samo kada predsjednik Trump osobno uputi poziv – to je, barem, poruka koju ćemo uskoro čuti”, drugi je nadodao.

Demokratski nacionalni odbor proširio je upozorenje da Phosphorous može “stvoriti vjerodostojne poruke e-pošte za krađu identiteta i lažne LinkedIn profile kao primarnu taktiku” i upozorio je dužnosnike da pojačaju svoju sigurnost.

SAD su ciljali Iran cyber napadima gotovo čitavo desetljeće, počevši od Stuxnet virusa razvijenog u suradnji s izraelskom obavještajnom službom koja je korištena za uništavanje iranskih nuklearnih centrifuga u 2010. godini, te navodno uključuje napade na raketne bacače i drugu infrastrukturu.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif upozorio je Washington prošlog mjeseca da, iako je SAD možda započeo cyber rat,” neće ga moći dovršiti”

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Moreno
Gost
Moreno

Kad je bila kampanja protiv Sjeverne Koreje onda su Kimovi hakeri hakirali Sony i kreli Bitcoine kako bi Kim ima love za ispaljivat rakete ☺

tihobl
Gost
tihobl

Kimova ekipa najvise je izrudarila bitkoina jer su bili prikljuceni diraktno na elektrane.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Mene bi bilo sramota to izjaviti s toliko službi i napredne tehnologije pred svima da me neki zaostali probijaju i špijuniraju dok u isto vrijeme tvrde da su njihovi sustavi najbolji i neprobojni i skupo ih prodaju.

tihobl
Gost
tihobl

Zanimljivo je ovo: Tramp opali irancima sankcije, a ovi rijese da ga opljackaju i tako namire stetu. Jos kad bi uspjeli da ogule Soroca imali bi flasu rakije od mene.

Ivo
Gost
Ivo

Ovi stjegonoše liberalne demokracije su pukli kompletno. Svi ih hakiraju i špijuniraju, dok oni nedužno bombardiraju i ubijaju gdje god stignu, štiteći demokraciju. Bem ti nezahvalni svijet…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ubiše s ovim uplitanjem. Ali najnelogičnije je optužiti Iran. Ama baš im je svejedno tkoće pobijediti, što su stoput rekli. Tko je pratio ove izbore. iranski mediji uopće nisu pratili kampanju Trump -Killary.

nekoime
Gost
nekoime

Opet Microsoft prodaje svoje originalne backdoor trojane…….

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi

Da to nije skupina Stuxnet ili kako ono ?

samo tako
Gost
samo tako

Microsoft vjeruje! Vjera se ne propituje, ona se živi, zar ne genijalci ?
Nadmašiste i plavokrvne otočane

jbg
Gost
jbg

jebe mi se za FB, USA i njihove izbore. Što prije USA pogine, toliko bolje svijetu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik