fbpx

Moderna turska država 95 godina poslije

istanbul

Prije 95 godina, 1. studenoga 1922. godine, umro je “bolesnik s Bosfora”. Dijagnozu je postavio nitko drugi nego ruski car Nikola I, koji je sredinom 19. stoljeća ovako nazvao propadajuće Osmansko carstvo. Ispada da je bolest trajala oko 70 godina, a Gazi Mustafa Kemal paša , poznatiji po imenu Atatürk, bio mu je krvnik i patolog.

Te je jeseni službeno objavio da se ukida Osmanski sultanat.

Zapravo, Prvi svjetski rat se s pravom može nazvati “grobljem carstava”, jer su u njemu nestala četiri dugovječna carstva: Austro-ugarsko, Njemačko, Osmansko i Rusko. Što se tiče prva dva, to nema spora. Nakon što su pretrpjela vojni i politički poraz, odmah su se urušila, a karta Europe se preoblikovala bez njihova sudjelovanja.

Što se tiče Ruskog carstva, postoje velike sumnje. Da, formalno se carstvo raspalo. No, do kraja 1922. može se smatrati da je oživjelo pod imenom SSSR. Neke su teritorije izgubljene, ali općenito, najveći dio zemlje je nastavio živjeti kao novo socijalističko carstvo.

Kod Osmanskog carstva su stvari tekle nešto drugačije. “Bolesnik s Bosfora” je bio u taboru gubitnika, ali su pobjedničke zemlje Turcima odredile sudbinu u mnogočemu žalosniju nego za Njemačku i Austro-ugarsku, kojima barem nisu dirali glavne gradove. Osmansko carstvo je svjedočilo okupaciji Istanbula od strane francuske i britanske vojske. Osim toga, najavljeno je da grad i cijela zona tjesnaca u bliskoj budućnosti biti oduzeti zemlji i stavljeni pod međunarodnu upravu.

Turska Bosfor

FOTO: Turska, Istanbul,  Bosfor

Ostatak carstva je uništen, otprilike po istom modelu kao u Europi. Većinu su međusobno razgrabili Francuska i Engleska. Pariz je uzeo Siriju i Libanon, ali i protektorat nad Tunisom i Marokom, a Britanci Palestinu i Mezopotamiju, a čak su uspostavili vojnu prisutnost u Egiptu, odnosno kontrolu nad Sueskim kanalom. Italija je dobila gotovo polovicu Male Azije s cijelom mediteranskom obalom i Antaliju.

Nešto je uzela Grčka, enklavu u Maloj Aziji sa središtem u Izmiru, drevnoj grčkoj Smirni, bivšim glavnim gradom rimske provincije. Niz neovisnih nacionalnih država planiralo je uzeti ostatke. Prije svega Armenija i Kurdistan. Konačno, otišao je cijeli Arapski poluotok, gdje se trebalo stvoriti nešto što se zove Hidžaz, što će kasnije postati Saudijska Arabija. Za Osmansko carstvo je sve ovo bilo vrlo ponižavajuće.

Hidžaz je povijesno područje uspona islama, a sultan Osmanskog carstva se smatrao kalifom svih muslimana,  formalnim čelnikom cijelog islamskog svijeta.

Jednom riječju, budućnost je bila prilično mračna. Snage urušenog Osmanskog carstva koje se nisu htjele pomiriti s potpunim porazom i punim uništenjem svoje nekada velike zemlje su se odlučile suprotstaviti novom poretku, što je iznenadilo i obeshrabrilo pobjednike i poražene. Ali što je moglo biti “točka okupljanja” za sve. Nešto jednostavno, atraktivno i djelotvorno. Ali što?

Rusen Esref and Mustafa Kemal

FOTO: Rusen Esref (političar i osnivač:  Türk Dil Kurumu, TDK odnosno Turske jezičke asocijacije) i Mustafa Kemal Atatürk

Gazi Mustafa Kemal paša se kladio na najobičniji nacionalizam. U tome nije bilo ništa novo, barem za vanjske promatrače iz Europe. Štoviše, usred formiranja nacionalnih država u Europi, Mustafa je ironično slijedio trend. Njegov slogan je bio jednostavan i svima razumljiv.

“Suverenitet pripada narodu zemlje, a osmanska dinastija je privilegije uzela silom. Putem nasilja su njezini predstavnici vladali turskim nacijom i održavali dominaciju deset stoljeća. Sada je narod uskrsnuo pred uzurpatorima, uzimajući sebi za pravo da djelotvorno ostvari svoj suverenitet. Otomansko carstvo je propalo, a to je bilo prirodno za zaostalu državu”, ovih nekoliko redaka je suština poruke Kemala Atatürka.

Štoviše, retoriku je potkrijepio raskidom s islamom. S religijom koja je plašila, a u nekim slučajevima mučila Europu više od tisuću godina, potezi Atatürka su naišli na odobravanje. Na primjer, ukinuo je šerijat, zbog čega se tužio kler u zemlji, ali bez ikakvog učinka.

Sve se pokazalo vrlo jednostavno i atraktivno. Sultani su bili loši i bacili smo ih na smetlište povijesti. Islam? Neka ostane kao ukrasni element, ništa više. I turski narod je dobar i nije kriv ni za što.

Kad je Atatürk objavio ukidanje sultanata, njegove vojne postrojbe su nadzirale gotovo cijeli teritorij moderne Turske, osim Istanbula i Bospora.

Njegovi demonstrativni koraci u stvaranju sekularne države, gdje moć potječe od “turske nacije”, savršeno su se uklapali u sliku svijeta koji je bio poznat i atraktivan vodećim europskim pobjedničkim silama.

Stoga su odbili “poduzeti sve i podijeliti zemlju”. Promijenili su planove. Štoviše, “dobrom turskom narodu”, kojeg je vodio novi vođa, dopušteno da dodatno ”nacionalizira” zemlju.

Turska vojska

Statistika u razdoblju od 1922. do 1927. godine, a to su bile najvažnije godine izgradnje nove nacionalne države, govori da je u glavnim gradovima Turske došlo do značajnog smanjenja nemuslimanske populacije. Reci, Erzurum, gdje je ranije udio nemuslimana bio 32%, smanjen je na 0,1%. Grad Sivas je 33% pao na 5%. Grad Trabzon s 43% na 1%. Sve je rađeno prema modelu “Jedna zemlja, jedan narod, jedan vođa”, što će kasnije postati slogan nadolazećih mračnih pokreta koji su ispisali najmračnije stranice svjetske povijesti.

Raspravljati o tome što bi bilo da je bilo drugačije je, kao i uvijek, bespredmetno. Nacionalna turska i sekularna država je stvorena s jedne strane mudrošću Kemala Atatürka, koji je otkrio bolnu točku u među vladarima tadašnjih kolonijalnih sila i na štetu susjednih naroda, po europskim standardima, utemeljio modernu tursku državu.

Danas zemlju vodi “novi sultan”, Recep Tayyip Erdoğan, koji promovira politički islam i širenje utjecaja na zemlje i narode izvan granica Turske. Lekcija iz ne tako dave povijesti očigledno nije bila dovoljna.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Tekst je stao taman tamo gdje je trebao početi.Iako je tema Turska, zapravo govori o vrsti goriva kojim se pogone različiti režimi. Pohlepa/imperijalizam kad si jak, nacionalizam kad si slab i kad se treba učvrstiti iznutra, vjera kad se malo ojača i želi ići u ekspanziju. Zajedničko svima je da sva ta podmetnuta ‘goriva’ koje pokreću nacije dolaze od oligarhija s vrha. Njima je svejedno što je gorivo, s čim se narod zabavlja, ako u toj zabavi rade u korist oligarhija.
Dođe li se u kontakt s bilo kojim pojedincem, taj kontakt je na ljudskoj razini pri čemu vlada empatija, razumijevanje, uzajamne dobre namjere. Međutim, čim pojedinac postane dio grupe, čim se identificira s nečim izvan sebe samoga, nestaje empatija i pojedinac se svrstava uz svoju grupu, prestaje biti samosvjestan čovjek. To nam se svima događalo i događa se. Dok god s nama vladaju oligarhije, one će nam nametati kolektivne identifikacije. Prirodno bi bilo da su naši predstavnici najbolji od nas, naša elita. Dok god elite ne preuzmu svoje mjesto u poretku stvari, oligarhije će to činiti umjesto na njih, na štetu svima nama.

Posmatrač+
Gost
Posmatrač+
3 godine prije

@Alerik
“U sridu”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Zapravo, ostatak je , manje više, poznat. Dio o Erdoganu je moderna povijest. Međutim, ovo s jednom nacijom, jednim vođom i jednom nacionalnom državom, dobro, bio je trend tih godina, ali ne baš i etničko čišćenje u pravom smislu te riječi. Danas imamo i Turskoj ne znam koliko Turaka, koji su porijeklom s Balkana ili drugih sandžaka i pašaluka Osmanskog carstva. recimo da su vrh vojnog udara bili generali i pukovnici porijeklom Albanci, od kojih su neki bili na dopustu staroj rodbini na Kosovu i u Albaniji prije udara 2016. Iz toga su se izvlačili zaključci da je udar organiziran u Bonsteelu na Kosovu.

Nik
Gost
Nik
3 godine prije

Laki za nas koji pratimo amo rec blisku povjest zadnjih 15 godina I sto se sve desavalo s turskom je poznato ali sve vise ljudi su pocetnici s pracenjem ovakvih portala kojima nije jasno sto se sve desava I u siriji turskoj libiji iraku izraelu egiptu I tako dalje…znaci sve drzave gdje je turska bila upletena ili preko muslimanske brace ili direktno kao drzava, zato mislim da bi kod ovakvih clanaka autor morao uvijek ponavljati sljed dogadjaja sto se desava s turskom sve do danasnjeg dana. Ako je nesto pocelo 1922 red je da se I zavrsi do 2017..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

A veliš feljton u 10 nastavaka, 🙂 To bi bilo to. Šalim se. ali postoji na svim portalim, pa i ovdje Tražilica/ Search / Lupa (foto)/ pa ukucaš Turska, valjda ima ostatk

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Alerik – svaka čast, skidam kapu!

Srba
Gost
Srba
3 godine prije

Alerik….bravo care!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Navijam za obnovu “Osmanske Turske”!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

na baš za obnovu, jer to znači da će mi doći tu pod prozor. Neka njih tamo, nek ne diraju druge, a njima svako dobro.

Marsal
Gost
Marsal
3 godine prije

Kad covjek gleda iz Turske perspektive, dodje se do zakljucka da je Kemal-Pasa Ataturk zapravo najveci izdajica u povijesti Turske, on je prouzrokovao da Turska postane Bolesni starac sa Bosfora. Prodao je Tursku i turski narod zapadu, npr. osmansko tursko pismo je ukinuto i uvedena je latinica, to je stvarno izdajnicki potez, zamisli da Srbija ukine cirilicu, kao kad bi Vucic sad ukinuo Cirilicu i rekao ajmo nema vise moramo se prilagodit zapadu, pa ja mislim da bi ga srbi razapeli usred beograda na trgu neka ga svi vide. Onda Ataturk zabranjuje Islam tako reci svugdje, sto je pomalo brutalno, jer ne mozes npr. zabraniti zenama koje studiraju da se zavijaju u zemlji gdje je preko 90% stanovnistva muslimansko, to je stvarno ludo. Onda zabranjuje osmansku narodnu nosnju, fesovi se ne smiju nositi vise, kazne su ogromne za one sto ga nose i tako te neke osnovne stvari, sto je stvarno brutalno i izdajnicki prema svom narodu. I nakon Ataturka, Turska je stvarno bila jedna od najvecih rupa na svijetu, npr. 80-tih godina turci su imali katastrofalnu reputaciju, mogao je sa njima radit svak ko je sta htio, pa mi smo za tursku bili amerika, al nakon Erdogana, Turci se ponovo nesto pitaju. Nije mi Erdogan nesto posebno drag al covjek ima muda i nakon njega Tursku vise niko ne gleda kao jednu banana republiku. Nema vise da neki svabo il amer dodju u Ankaru i da kazu, eh decki slusajte, ovako cemo sad, Erdo bi rekao ccc sta sta staaaaaaa, sta cemo mi sad, maaaaars van dok vas nisam nahranio lavovima.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Dobro ili loše, teško je govoriti iz perspektive višestoljetnog osmanlijskog zuluma na Balkanu. Mislim da je većini nas to dobro što je Turska postala sekularna ali nismo objektivni obzirom da od malih nogu učimo o nabijanjima na kolac, odvođenju djece, pravu prve bračne noći, krvavim gušenjima pobuna, haračima i pljački. Osmanlijsko Carstvo ovdje baš nije upamćeno po dobru. Ne zaboravimo da su i oni koji su primili islam dizali bune a najpoznatija je ona Husein-Beg Gradaščevića. Ipak jednu činjenicu autor je ispustio u vezi Ataturka koji je bio mason i tu treba tražiti kreatore moderne turske sekularne države kao i političku podršku za to. Taj podatak se može naći i na službenim stranicama raznih masonskih loža da sad ne ostavljam linkove. Istina je da sami masoni pretjeruju i hvale se likovima iz prošlosti koji nikad nisu bili članovi ali Ataturka kao masona spominju svi relevantni autori i masonski i nemasonski. Same Turke ionako nije čekala blistava sudbina kao poraženu stranu a danas ipak imaju državu pa i taj famozni Istanbul. Kad je u pitanju sekularizam ja sam uvijek ZA bez obzira o kojoj se religiji radilo jer dosta je zla i bez religije a još kad ti se oni petljaju u politiku eto ti duplog zla.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Dvije riječi: mladi turci. Koegzistirali su u isto vrijeme kao primjerice…mlada bosna. Mislim da je jasno iz kojih centara moći su potekle te organizacije. Što se tiče Kemal-paše, riječ je o čovjeku kojem je čast iznad svega kao i domovina. Figure na vlasti i religija su bile posve sekundarna stvar, a koncept nacije je uglavnom preuzeo iz ostataka sultanata gdje je manje narode vidio kao podgrupe velikog turskog naroda. Mislim da je on čak u odnosu na takozvani režim 3 paše još i najbolji. Čak mislim da je imao neke dobre ideje koje su iskvarili centri moći koji su i uzdigli trojicu paše. A uspio je onog časa kad su sva trojica psihopata i kasapina propala sa svojim krvoločnim planovima i upravo je on pokupio vakuum i postupno preuzeo vlast.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik