Nagorno-Karabah: Baku tvrdi da jermenske snage napadaju azerbejdžanska naselja

Nagorno-Karabah
12 komentara

Azerbejdžan i Jermenija tri puta su pokušali da postignu sporazume o prekidu vatre od eskalacije u Nagorno-Karabahu krajem septembra, ali borbe se i dalje nastavljaju dok se strane međusobno optužuju za kršenje primirja.

Prema Bakuu, sukobi u Karabahu nastavljeni su i u nedjelju ujutru. Istovremeno, vlasti u samoproglašenoj republici Artsakh (Nagorno-Karabah) saopštile su da su azerbejdžanske snage preko noći napale Stepanakert, pošto su se najmanje tri puta oglasile vazdušne sirene.

Vojna konfrontacija između Jermenije i Azerbejdžana duž linije kontakta u regionu Nagorno-Karabah rasplamsala se 27. septembra. Nakon eskalacije, Jerevan je proglasio vanredno stanje i – po prvi put – opštu mobilizaciju, dok je djelimičnu mobilizaciju uveo Baku.

Sukob oko Nagorno-Karabaha izbio je krajem 1980-ih, dok je autonomna regija, pretežno naseljena Jermenima, proglasila nezavisnost od Azerbejdžana 1991. Kao rezultat toga, Baku i Jerevan vodili su rat širokih razmjera između 1992. i 1994. godine koji je odnio živote oko 40.000 vojnika i civila sa obje strane.

Prekid vatre potpisan je 1994. godine, a sukob je ostao zamrznut, dok je samoproglašena Nagorno-Karabah Republika i dalje nepriznata država.

AzerbejdžanBakuuJermenijaNagorno-Karabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
3 godine prije

Eto Z Miliću, sa brisanjem komentara si pokazao kakav si čovjek. A članak ti je smeće.

Zoran
3 godine prije

Borbe se vode za grad Shushi, Azeri tvrde da je zauzet a Armenci da nije, uglavnom to je prijelomni trenutak ovoga rata.

Ante
3 godine prije

Gledam po internetu videozapise poginulih ljudi. Armenci se tako pokazali 60 poginulih Azerbajdžanskih vojnika koji su upali u zasjedu. isto radi i druga strana. Onda jedna i druga strana pokazuje vojne knjižice tih poginulih vojnika. Sve poginuli su uglavnom bili mladi ljudi od 20 godina. Taj rat mi je jako teško za gledati, uopće ne želim favorizirati jednu ili drugu stranu. Žao mi je gledati toliko mladih koji su izgubili živote zbog pokvarenih političara.

Max
3 godine prije

Rat će se nastaviti a Azerbajdžan je navodno u prednosti.

brusli
3 godine prije

Zadnjih dana olujno u Nagorno Karabahu.
Vihor rata je stravičan.

bauštelac
3 godine prije

moj prijatelj zoka marinović je dole a di god je on tamo je masakar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI