Napad na sirijsku vojsku – Ofenziva ISIL-a ili propaganda Al-Amaqa?

Sirijski tenk
87 komentara

Jučer su teroristi ”Islamske države” pokrenuli napad na prometnicu koja iz Palmire preko mjesta Al-Sukhnah i Kobajep vodi do Deir Ez-Zora. U trenutku kada je ”agencija kalifata” Al-Amaq objavila priopćenje da su ”mudžahedini Islamske države” pokrenuli napad, revni danski student Chris Tomson, suradnik portala Al-Masdar specijaliziran za praćenje ratova u  Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji, objavio je vijest kako je ISIL u prvom udaru uspio uništiti 4 sirijska tenka i ubiti 100 branitelja strateške prometnice M-20. Članak je potkrijepio fotografijom tenkova ”kalifata” raspoređenih u pustinji, do sada u propagandne svrhe korištenoj u više navrata i s različitih mjesta.

Kako su jučer javili Al-Amaq i Al-Masdar,  ISIL napao i mjesto Al-Shoula, koje se nalazi na cesti između gradića Al-Sukhnah i Deir Ez-Zora, gdje je bombaš samoubojica probio obranu sirijske vojske, a potom je ISIL zauzeo dijelove grada, nakon što je ubio 33 sirijska vojnika, među kojima je bilo Rusa, zarobio ostale, među kojima i dva ruska instruktora.

”U međuvremenu je na zapadnoj obali Eufrata drugi bombaš samoubojica ISIL-a detonirao vozilo izvan vojarne i ubio 15 sirijskih vojnika”, javljaju Al-Amaq i Al-Masdar, potonji bez ikakve provjere, iako su u narednim satima gotovo sve dezinformacije opovrgnute.

Činjenica je da se napad dogodio, ali s ograničenim resursima. Cilj napada je bio na trenutak oslabi pritisak vladinih snaga i saveznika na područje stanice T2 u blizini iračke granice i usporiti napredovanje vladinih snaga sjeveroistočno od Deir-Ez-Zora na lijevoj obali Eufrata.

Iako su se informacije o ”najvećoj ofenzivi ISIL-a u proteklih nekoliko mjeseci” širile brzinom svjetlosti, malo tko se zapitao gdje je ISIL prikupio toliko ljudstva i tehnike i što je uopće postigao od navedenog.

Al-Amaq je otvoreno širio dezinformacije, dok je Al-Masdar to činio suptilno, citirajući agenciju ”kalifata”, ograđujući se na kraju svakog članka ”kako vojni izvori nisu potvrdili navedeno”

Vijesti su počele kružiti sljedećim redoslijedom:

ISIL je oslobodio cestu Al-Sukhnah -Deir Ez-Zor (početna tvrdnja)

ISIL je prekinuo komunikaciju režimskih snaga na pravcu Al-Sukhnah -Deir Ez-Zor (druga tvrdnja, kada su objavljene fotografije sirijskih vojnika raspoređenih na prometnici)

Prometnica je blokirana jer je pod vatrenim nadzorom ISIL-a (treća tvrdnja, kada je postalo jasno da je sva artiljerija u sirijskim rukama).

Očito, ništa od svega što je objavljeno nije bilo točno. Istina je da su teroristi su pokušali prekinuti komunikaciju, ali je premoć sirijske vojske u ljudstvu i tehnici, opremi i vatrenoj moći potpuno onemogućila njihov pokušaj.

Tada je su prikriveni simpatizeri ”kalifata” počeli tvrditi ”kako je ISIL pobio i zarobio sirijske i ruske vojnike”, što su u večernjim satima u ruskom zapovjedništvu u Hmeymimu oštro demantirali.

Na kraju, čak i ako uzmemo u obzir da je na pojedinim dijelovima prometnice kroz pustinju ISIL uspio ući na vladin teritorij, napad je blokiran i odbačen i nije uspio zaustaviti ili usporiti raspoređivanje sirijskih snaga na lijevoj obali Eufrata, koje se bez prekida nastavilo tijekom dana.

Nema dokaza da je i ovaj očajnički napad ISIL-a proveden u dogovoru s američkim zapovjedništvom, što su sve češće optužbe ruskih i sirijskih vojno-obavještajnih službi, kako bi se omogućilo Kurdima da prošire kontrolu nad drugim područjima na lijevoj obali Eufrata, ali ni to nije nemoguće.

Što se samog napada tiče, on po svemu liči na desetke istih koji su proteklih godina provedeni na cestu Itriya – Khanasser, tada najslabiju kariku na prometnici koja povezuje Hamu i Aleppo, kada je najduži prekid prometa znao trajati ne više od 48 sati.

Oni koji priželjkuju ”pobjede” terorista ”Islamske države”, kako prave, tako i ove izmišljene, za informacije te vrste imaju širok raspon portala i Twitter računa, od Al-Amaqa do stranice World on Alert ili Al-Masdara, ovisno žele li otvoreno priznati da su na strani bande takfirističkih koljača ili se predstavljaju kao ”pristaše sirijske borbe za slobodu”, iako duboko u sebi jedva čekaju bilo kakvu lažnu ili nepotvrđenu vijest i napuhane brojke poginulih, što je zadaća danskog studenta Chrisa Tomsona, samo kako bi dali oduška svom ”vojnom geniju” koji tvrdi ”kako je sirijska vojska slaba, neučinkovita i nesposobna  da obrani zemlju od agresora”.

Sirija
Sirija
Al SukhnahAl-AmaqaAl-MasdarISILIslamska državaItriyaKalifatprelazak EufrataSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Americki luzeri i njihovi pacenici sada mogu samo da lazu i kmece.. Zadovoljstvo gledanja luzera kako bjeze i slusanje kmecanja je neprocjenjivo…

logo
6 godine prije

informacije koje se daju u javnost bez obzira jesu li lazne ili istinite gotovo u vijek su manipulirane na neki nacin od zaracenih strana u informacijsko obavjestajno propagandnom ratu koji se vodi paralelno sa oruzanim sukobom te je u toj kakofoniji izuzetno tesko definirati sto se zaista dogadja

Bobi
6 godine prije

S obzirom da su mi jos svježi komentari o uspjesnim isilovim napadima od prijasnjeg clanka, samo cu reci hahahahahahahahaha trolčine ahahaha

Tadmur Palmirović
6 godine prije

SouthFront plaćenici su raspršili naručene i vjerovatno unaprijed plaćene vijesti.Maloumnici i bolesne psihopate jedva su dočekale pa su te ** vijesti ** kačili na ovom portalu što se vidi iz ranijih tekstova.

Alen
6 godine prije

Rat je ,nije rodjendansko slavlje..Naravno da ce ,nazalost,jos vojnika stradati dok luzeri ne pokupe svoje prnje i pobjegnu iz sirije.. A to je pred nama uskoro…mora

Brik
6 godine prije

Najprije ISIL nije ništa “oslobodio”, jer su ISIL-ovci teroristi koje treba zgaziti do iti jednog. Oni su prijetnja cijelom svijetu i svi se trebamo ujediniti protiv njih.

čitalac
6 godine prije

Pa, ruska Pravda na srpskom jeziku je još kasno sinoć prva objavila tu vijest. Inače oni prvi, daleko prije svih objave neku vijest iz Sirije. Očito imaju stare dobre veze u ruskoj vojsci. Ovoga puta su kako izgleda, nasjeli 100% na dezinformaciju.
Naime, čini mi se sa ISIL nema više resursa za neki takav napad. Tako prosuđujem.

Slagerpjevac
6 godine prije

Pa znate šta? Dok god ISIL gubi realno na terenu – podržavam takve dezinformacije! Dovode do još veće mobilizacije protiv terorizma.

davor
6 godine prije

Amaq, SITE, Debka sve savršeni Mossad paravani za deziformacije. Kao i Wikileaks. Čak ni slavni Britanci nisu odolili se priključiti u obliku SOHR Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Jednostavno nijedna od tih medijskih, obavještajnih ili što već kuća nema kredibilitet radi kroničnog nedostatka samokritičnosti i analize. A onda kad se sve stavi niz brijeg na Reuters i ekipu onda se dobije današnji nivo prosječnog europskog bljutavog intelektualca.

antun comb
6 godine prije

kako znate da je ovo tocno sto je napisano u nelogicno. oni su bili tamo pa su provjerili ili skupljaju po internetu sto se babi snilo “istine”. mislim, po cemu je samo vasa istina, ako nije po vasoj partijskoj liniji onda je troll I treba ga banovat, I po cemu se vi onda razlikujete od isisa SDF I USronja I njihovog pisanja samo moja istina je jedna I jedina sve drugo je propaganda.

adnan
6 godine prije

Haha my God koji ...,prepun koprcanja u optuživanju za dezinformacije 🙂 .Pa dobro a gdje su vaše informacije onda,samo vi citirate vjerodostojno,niko drugi to nema pravo,čim vam neko barne šitsko-alevijske kukavičke zvijeri.Svi koji priželjkuju propast sirijske arapske armije pacova koji bez vazdušnih udara su manji od običnih miševa,odmah su isilovci,el-qaidovci i ostali 🙂 Samo da vam kažem da ja evo lično pijem limunadu u znak deratizacije smrdljivih pogani iransko-sirijko-hizbušejtankih vaši i gmizavaca u želju i dovu Allahu da ih unarednim danima bude hiljade 🙂 Amin.Informacije su tačne a drugo je što je nekome navrla krv kroz tijelo pa misli kako amerikanci stoje iza svega čim vam zakažu vazdušni udari i poremeti im se ritam 🙂 Kao što uvijek ponavljam OVO JE MILA MAJKA I SVE DOK ISILOVCI IMAJU TEROTIRIJU MIRNA JE VAŠA ŠTAKORSKA LAŽNA KUKAVIČKA SRMIJA ŠIITSKIH SVINJA.KADA NE BUDE TERITORIJE,TEK ĆE ONDA BITI CIFRE KAKO MOJOJ DUŠI GODI.:-) Tako… Čitaj više »

Baba Vanga.
6 godine prije

Ubacili su i najnovi govor Al Bagdadija normalo bez snimka,sve je to sada igra kao Kalifat ili IS je jos u punoj snazi ali kraj im je jako blizu.

Laki Topalović
6 godine prije

Evo Fadel ”javlja”, on javlja, da je sve vraćeno i da je ISIL potisnut na početne položaje. Nakon onih brljava od jučer.

Laki Topalović
6 godine prije

@ b.r. da je po Chrisu Tomsonu, Assad bi sada imao kao u Hary Potteru, gdje li već i kojem filmu Gospodar Prsetnova, , vojsku mrtvaca, jer po njegovim brojkama nitko ne bi ostao živ. Samo u Ain Tarmi je po Chrisu do sada SAA izgubila pitaj boga koliko tisuća ljudi. O samo uzme Amaq i prenese na Masdaru.

fenix
6 godine prije

Nazalost ofensiva Isila je u velikoj mjeri istinita nisu sve dezinformacije ovo dakako nece promjeniti situaciju u ratu Isil ce uskoro biti zgazen vec je za njih sve gotovo ali oni se nalaze pred Sukhnom. Cinjenica je da kada su Rusi prebacili teziste na Hamu Isil opet pored SDF(kako?) prebacuje svoje snage i udara silovito i probija prve crte odbrane vec su sada zaustavljeni ali da su napravili dubok prodor jesu. Sami Rusi su procjenili da u ostatku teritorije koje oni kontrolisu ima jos oko 6 500 boraca logicno da sa nima mogu mnogo toga uraditi. Da ovaj napad nije ugrozio bojiste govori i podatak da Saa i dalje nastavlja prebacivati trupe preko Eufrata.

Bobi
6 godine prije

Anarho blokaj adnana da ne truli ovdje. Ovo je cisto pljuvanje po portalu i svima nama, ionako mu ostaju 1000 portala sa njegovom “istinom” .

ZIJO
6 godine prije

Rusi su već počeli verbalno oštro prigovarati Amerikancima da SDF zauzima teritorij i zaustavlja napredovanje rusko-sirijskih trupa. Amerikanci su u ovom dijelu povukli nekoliko pametnih poteza u svoju korist, ISIL je zustavio dalje prodore SAA preko Eufrata a SDF po planu zauzima teritoriju iza leđa ISIL-u, iSIL-ov last stand u Siriji od Deira do iračke granice bit će krvav za SAA a to je upravo ono što su Amerikancima odgovara, SDF osvaja naftna polja i tako imaju sve više aduta za svoje ciljeve višestranačke fedracije Sirije, iskusni operativci CIA i vojni specijalci na terenu vješto koriste dvije vojske da bi ostvarili svoje ciljeve, prva blokira Ruse da napreduju a druga napreduje iza leđa prvoj

Nil1
6 godine prije

Toliko je opasno i kriticno da se saa prebaciva se preko eufrata. Ovi ce do Božića bit uništeni totalno.

Alen
6 godine prije

A sta se trolova nakotilo kad luzeri bjeze.. Patite decki patite jer to je samo manji dio od onoga sto se zasluzili..

Milan
6 godine prije

Probali jesu, i nista. Grad Al- Shula zaplenjen, Sukhne zamalo da padne, avio baza T3 bila sat vremena u posedu necastivih, Tigrovi povuceni iz Hame i sve- POVRATILI!!!
Uz Bozju pravdu do pobede, ZIVELA SIRIJA I NJEN HRABRI NAROD.

adnan
6 godine prije

Anarho,hvala na opomeni,u pravu si i potrudit ću se da ubuduće budem fin 🙂 Samo jače od mene je to,kad vidim kako i koliko su kukavice,silovatelji i zombiji koji hodaju bez duše u tijelima pasa-pognjoili zemlje,jednostavno me povuče od silne dragosti 🙂 Ali rekao sam bit ću fin,a također trebam svima ovdje iz zabave,kako bi se svi mogli uvjeriti koliko sam bolestan a oni naravno zdravi sa svojim smrećem u srcima,navijajući za tirane i zločince o kojima će historija sutra pisati gore nego o Hitleru i njegovim cukama.Ali šta ćeš mi iz Ošva i Maoče smo zatucani pa ne znamo da se priklonimo pravim i istinsklim “vrijednostima,pa moramo ići u “tekfirovce” jer naš mozak ne rezonuje dalje od monotonije,barbarizma i zaostalosti 🙂 Šta bi mora neko biti i zatucani wehbos 😀 Ali važno je da ste vi spoznali prave vrijednosti i da navijate za PRAVU I ISTINSKU stranu.Samo je problem… Čitaj više »

Sarajevo
6 godine prije

Grupa Isil vec pred Palmirom silovit prodor se nastavlja. Asadova Vojska brutalno pregazena.

zhecko
6 godine prije

ISIS se uopće ne bori protiv Kurda, već napada samo SAA, i Kurdima prepušta teritorije na istoku, izgleda da su Kurdi i ISIS u tajnom dosluhu protiv Sirijaca. Ratna karta je linku https://syria.liveuamap.com

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

ISIL-ovi potezi kupuju vrijeme ostalim američkim ‘saveznicima’. ISIL-ove vođe itekako znaju da su pred porazom, pa se stoga nade polažu u ove kurdske petokolonaše.
Ovakav napad skreće pažnju i što je najvažnije, tjera SAA da alocira vojne resurse za borbu za područje, koje je potpuno bezvrijedno (pustinjsko područje) u ekonomskom a i u vojnom pogledu(sirijska vojska se ne može utvrditi a niti steći značajnu stratešku prednost za predstojeće borbe).
To bi bilo isto kao kad bi Hitler pokrenuo amfibijski napad sa područja Arktika (pod uslovom da je led otopljen) na sovjetski sjever ne bi li odvojio jedan dio sovjetskih postrojbi od borbi za Staljingrad.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Možda se nekakav napad uistinu zbio, ali ne dvojim da se radi o beskrupuloznom preuveličavanju u propagandne svrhe!

Ivo
6 godine prije

Moram priznati da do sada nisam primjetio da je Al-Masdar news podržavao takfiriste. Dapače, definitivno je pro-Assadovski nastrojen, tako da je moguće i da su samo nasjeli na propagandu. Interesantno je da je Al Masdar danas nedostupan, možda imaju dan za ribanje u redakciji..)

Alen
6 godine prije

Anarho, koliko ih je danas aktivno.. Da se nisu pojacali kako luzeri gube heheh…

adnan
6 godine prije

Topaloviću,topiš li se topiš 🙂 .Nadam se da te nisam istopio do kraja.Tvoja očajnička poruka nema potrebe da se komentariše.Sve što ti mogu reći da Iran nije nikakva islamska država, To je država koja je gora i od tzv “izraela” i od tzv “saudije”.Svima njima Allahova vojska će da presudi,od sat za 100 godina i da ih poravna sa zemljom a Iran je na prvom mjestu 🙂 Ta demonska Perzija koju je osvojio Omer r.a. osvojit će Allahova vojska onoga danas kada se ta prokleta jazbina bude urušavala sama u svom širku i poganluku.Topaloviću ostavljam se ta uživaš pred blagoslovljenom ofanzivom mudžahida koji se istina neće zadržavati na toj teritoriji ali hoće raditi ono što ja naaaaaaaaajviše volim A TO JE UDARATI GERILSKI ..UDARATI SILOVITO PO PROKLETNICIMA!!Molim Allaha da ne poštede nikoga živog od ruskih i asadosvskih silnikai da im presude po kratkom postupku kako oni samo to znaju na… Čitaj više »

PAT I MAT
6 godine prije

Infoi su svi na internetu sam treba znat di ih tražit i nikad ih objavljivat bez da je vjest iz više izvora. Puno ljudi radi na izvještavanjima iz rata u Siriji Šta neznači da moraju bit uopće u Siriji niti im to pada napamet zbog opasnosti ali imaju svoje veze na terenu i s vremenom šire svoje veze sve više i više.. Postoje proSaa, proisil,pro”rebels” i računi koji se bave više politikom u siriji pa kad se svi prolistaju dobije se bolja slika. Ja dnevno provedem oko 2-3-4h na “njima# i još vas mogu informirati al se ne mislim time baviti eventualno vam mogu jedno vrijeme dostavljat infoe. Jer ja uistinu mislim prestat sa time, previše me uznemiruju slike i vjesti i pomalo sam i ovisan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI