Nema izravne prijetnje od ruskog napada na NATO

John Kirby
3 komentara

Moskva je trenutno “zarobljena” u ukrajinskom sukobu, ustvrdio je John Kirby

SAD ne vjeruje da Rusija predstavlja izravnu prijetnju istočnom krilu NATO-a u bliskoj budućnosti, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby za poljsku novinsku kuću Interia. Kirby je upitan o mogućnosti rata punog opsega između NATO-a i Rusije, nakon nedavnih zapadnih tvrdnji o navodnoj prijetnji Moskve bloku predvođenom SAD-om.

“U ovom trenutku ne vidimo tako neposrednu prijetnju”, rekao je Kirby. “Sada je, naravno, Rusija fokusirana, da ne kažem zarobljena, u Ukrajini. Ne vidimo izravnu prijetnju NATO-u, istočnom krilu, ne vidimo je u ovom trenutku.” Kirby je pritom istaknuo da se Moskva protivi jačanju i širenju NATO-a, te da Rusija ukrajinski sukob tretira kao sukob sa Zapadom, a posebno sa SAD-om. “Zato dosljedno jačamo svoju prisutnost na istočnom krilu NATO-a. Predsjednik Joe Biden poslao je dodatnih 25.000 američkih vojnika u Europu”, izjavio je glasnogovornik.

Ranije ovog tjedna Kirby je otkrio da je Biden naredio izravan dijalog s Moskvom zbog “prijetnje nacionalnoj sigurnosti”. Američki predsjednik navodno je pozvao na korake uključujući redovite brifinge u Kongresu i diplomatski angažman s Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedavnom intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu da čelnici NATO-a pokušavaju zastrašiti vlastito stanovništvo imaginarnom prijetnjom iz Moskve, ali da “pametni ljudi savršeno dobro razumiju da je to laž”.

Ovog tjedna Putin je također komentirao nedavne izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojima je sugerirao da Washington ne bi trebao braniti članice NATO-a koje ne ispune ciljeve bloka o potrošnji. Trumpov pristup NATO-u “ima određenu logiku”, rekao je Putin, dok je vojni blok opisao kao “instrument američke vanjske politike”.

KirbyrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
2 mjeseci prije

Usisavč.

Max
2 mjeseci prije

Zasad nema.

Roccos
2 mjeseci prije

Nema izravne prijetnje,ima izravne prijetnje,nema,ima,nema,ovaj,ima…daj se već jednom odlučite u p.m.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI