fbpx

Novi ruski proračun je dokaz da je liberalni ekonomski model iscrpljen

Vladimir Putin i rusko ekonomsko vijeće

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, nakon financijske krize je svjetski dug ponovno dosegao rekordno visoku razinu. Kao što smo naveli, to je posljedica eksperimenta bez presedana tijekom kojeg je uloženo više od 20 000 milijardi dolara u gospodarstvo, a kamate su pale na najniže razine u posljednjih nekoliko desetljeća.

Bilanca središnjih banaka dosegla je dosad neviđenu razinu. Saldo Banke Japana iznosi 100% BDP-a zemlje, Europske središnje banke 40% BDP-a eurozone, a Federalne rezerve imaju saldo od samo 20% u odnosu na BDP Sjedinjenih Država. Dakle, neoliberalni model gura nekad najveće ekonomije svijeta u ponor duga. No, kako tvrde mnogi, dug nije ni stvoren da bi se otplatio, već da zemlje budu vječni dužnici. Ali sada svjedočimo trendu da najrazvijenije zemlje svijeta stanovništvu više ne mogu osigurati pristojan životni standard.

Takozvani „quantitative easing“ i nulte ili negativne kamatne stope idu na ruku financijskom sektoru nauštrb realnog, zbog čega pada produktivnost i sve dublje se tone u začarani krug dužničkog ropstva. Grčka, nakon godina odricanja, ima veći dug nego prije „pomoći EU“ i iznosi 181% BDP-a. Talijanski dug je dosegao 134%, portugalski 123%, belgijski i ciparski s dugom 105% bruto domaćeg proizvoda, a slijede Francuska s 99,7%, Španjolska 98%, Velika Britanija 85%, Hrvatska sa 74%, Austrija 72% i tako dalje. Dug Sjedinjenih Država je 106%, a Japan je rekorder s 238 duga u odnosu na BDP zemlje.

Zaista impresivno. S druge strane, ekonomije s jakim utjecajem države i državom kao vlasnikom  ključnih sektora gospodarstva, kao što su Kina, Vijetnam, Rusija, pa čak i „tamo neki“ Kazahstan ili Azerbejdžan“, da uzmemo samo neke od primjera, već su dokazale koliko su robusnije i otpornije na potrese izvana.

Na primjer, kako se ovdje „bavimo“ Rusijom,  zemljom čiju ekonomiju vrijedi pratiti zbog sankcija Zapada, ovog je tjedna upravo usvojila trogodišnji proračun.

Usredotočit ćemo se na neke ključne točke, čisto zbog usporedbe prioriteta i zbog točnih informacija u smislu brojki.

Prvo, proračun je u suficitu. Očekuje se da će višak od 2020. do 2022. iznositi 0,8%, 0,5% i 0,2% BDP-a. To znači da država ne živi u dugovima, što je suprotan trend proračuna SAD-a i EU, koji sve dublje tonu u dugove, a to je u geopolitičkom smisli važnije nego ikad.

Drugo, proračunski rashodi znatno su veći nego u prethodnim razdobljima. Očekuje se da će proračunski rashodi porasti na 19 503 bilijuna rubalja u 2020., 20 634 bilijuna rubalja u 2021. i 21 763 bilijuna rubalja u 2022. godini.

Više troškova i ulaganja ide u gospodarstvo i za socijalne programe, odnosno za medicinu, obrazovanje, kulturu, sport i tako dalje.

Osim toga, povećalo se financiranje nacionalnih projekata, onih koji bi s jedne strane trebali potaknuti gospodarski rast, a s druge poboljšati socijalni i ekonomski položaj stanovništva.

U 2020. godini će nacionalni projekti dobiti 2000 milijardi, što je 200 milijardi više od tekuće godine, 2021. će dobiti 2200 milijardi, a 2022. godine 2700 milijardi.

I da, novac će se sada neće dodjeljivati  krajem godine, kao da asfaltirate snijegom i ledom okovanu cestu, već na početku.

Deset regija koje trpe najveći pritisak dobit će značajne proračunske subvencije koje će im omogućiti bolji razvoj.

Općenito, ovo je definitivno razvojni proračun, gdje se puno novca izdvaja ne za potrošnju samu po sebi, već za ulaganja. I to od strane države. Zemljo otvori se, reći će neoliberalni ekonomisti i takozvani „libertarijanci“.

Privatizacija?

I još jedna posebno važna stavka. Naime prihodi od privatizacije za sljedeće tri godine osiguravat će iznosu od oko 3,5 milijardi rubalja ili oko 50 milijuna dolara godišnje.

Za usporedbu, takvim tempom rusku ekonomiju možete privatizirati nekoliko milijuna godina.

Nema govora o bilo kakvoj „širokoj privatizaciji“ i „konačnoj rasprodaji domovine“. To jest, na raznim zapadnim forumima ruski dužnosnici obično kažu „Moramo privatizirati, ali ćemo za sada pričekati“, držeći figu u džepu. Onda se vraćaju kući i nastavljaju poslovati kao i obično.

Rusi se čak šale i tvrde kako mogu samo suosjećati sa zajedničkim zapadnim suputnicima, iako je jasno tko će se morati izvlačiti iz neugodne situacije. Ali nakon izjava kako je “veliki američki javni dug dobar” i “visoke ruske zlatne rezerve su loše”, zapadne vođe će sigurno nešto smisliti.

Općenito, što vlada više izdvaja novac za socijalne programe, petokolonašima u zemlji je teže urlati „revolucionarne“ slogane „kako je sve izgubljeno“.

I dok se Zapad ponovo priprema za Veliku depresiju, što su predviđanja europskog i američkog tiska, Moskva usvaja razvojni proračun, i to s gospodarskim rasom većim od predviđenog.

Logično je zaključiti da „monetarni programi“ i „strukturne reforme“ EU, koja se tiče nas, vode u pogrešnom smjeru. Znaju to ekonomisti i „nobelovci“ poput Josepha Stiglitza i Paula Krugmana vrlo dobro. Toga su svjesni i ministri financija i ekonomija svih europskih zemalja, osim ako ne pripadaju dogmatskim krugovima religije Miltona Friedmana i njegovih „Chicago Boysa“. Zašto se ništa ne mijenja i zašto čak i Hrvatska srlja u eurozonu, kao da nam o tome ovisi opstanak, to je pitanje koje ne da traži raspravu, nego hitan odgovor, čak i ako to znači prihvaćanje učinkovitih modela upravljanja ekonomijom. Da,… kad bi se samo usudili?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Bravo za Ruse
Ali
Kakve veze ima naslov sa tekstom?
Utjecaj Rusije na financijske tokove svjetske ekonomije je za nemariv

Opet pomijesano nekoliko prica samo da bi se opravdao naslov

Usput
Grci jos uvijek dijele 14. placu
Zlocesti Nijemci im Dali povoljne Kredite koje oni zapili umjesto ulozili

Kad kamate ponovo porastu onda cete vikati da je to lesinarenje bogatih nad siromasnima

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Sam si skužio poentu ,zapad živi lažno izmišljeno ,virtualno kako bolje razumiješ.Kod zdrave ekonomije (tu se naglasak stavlja na onu koja ima pokriće novca u robi ili vrijednoj kovini.I novca koji se štampa da bi se održao taj standard koji postaje virtualan)nema iznenađenja.Kod krize ne može se naplatiti ,ako nema pokrića ni silom kad nema nema.Dolar kao svjetska valuta je promašio cilj.zbog zloupotrebe.i sada nije vjerodostojan.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Tako je, zivio govornik!Rusija je uvijek bila primjer stabilne ekonomije i visokog standarda i nikada nece pristati na ekonomske modele siromasnog i trulog zapada. 😉

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko
Sijećam se partijskih sastanaka nekada ( na kojima sam prisustvovao i to ne nijećem niti se sramim): “Živio govornik” i nas mase koja pliješće.
Kvisko upotrebi kviska.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  neznanje

Kviskon je upotrijebio kviska.sve je rekao obrnuto ,upravo tako zapad veli da je siromaštvo u Rusiji veliko u americi je Amerika,a onda se desi da nema mjesta u Ruskoj raketi za američkog astronauta,da Kina prestiže Ameriku u elektronici i vezama telekomunikaciji i tako redom. Raketne motore kupuju u Rusiji ,sve su željezo upotrijebili za nosače aviona, brodova, dakako a isti kante koje potopi puščani metak Malo i ja da opišem stvar sa podsmjehom.

komepričašpriču
Gost
komepričašpriču
1 godina prije
Reply to  neznanje

Tada ste trebali ukazati na negativnosti a ne pljeskati i indirektno rušiti sistem. Sad su usta puna kritike i ukazivanja na loše stvari. A fino je bilo, ide plata a ti ležiš, bar dvojica rade za tebe i još dvojicu takvih. Digneš ruku i idemo dalje, kad jednom uđeš u krug uposlenih, zaštićen si k’o međed, malo bolovanje, malo odmor, malo slobodno a stan je samo pitanje strpljenja.
Izvinjavam se ako nisi od te fele ali komentar te tu svrstao.

komepričašpriču
Gost
komepričašpriču
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ti, i još nekoliko njih, ste tolike budaletine da nema dalje. Kao neki sarkazam, pamet stručnost a mozga ni u tragovima. Evo ja sam teški bogataš, dužan sam nešto više nego vrijedi sva moja imovina, ali sebi i obitelji obezbjedim ugodan život, tu i tamo otmem nekom drugom ili posudim od nekog i sve pet. A ako baš moram da vratim neki dug uvalim ga u probleme i uništim pa više i nema potraživanja. Jel nije jasno da je na Zapadu sve na dug, živi se i opstaje na tuđoj muci, varajući i otimajući. Što je na Zapadu bolje ljudima je gore. Ukidaju se socijalni programi, tjeraju se ljudi u kredite i dugove, gutaju se antidepresivi i sve je super, svi sretni. Zapad je oduvijek promovirao sve što je dobro a loše krio k’o zmija noge. Usput je blatio i iskrivljavao sve dobro na Istoku (kao što to rade naši vrli sendvičari na forumu). Usavršili su tu propagandu i zadivljeni majmuni sad pričaju o Rusiji, Kini, S. Koreji, Kubi kao da su sad stigli od tamo nakon višegodišnjeg proučavanja života u tim “vukojebinama”. Nema potrebe da spominju da je taj isti Zapad učinio sve da ih osiromaši, zaustavi u razvoju… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Loši argumenti. Struktura Ruskog gospodarstva: nafta, plin, oružje, hrana. Osim oružja samo prirodni resursi.
Gospodarski uspjeh poput Hrvatske u poslijednjih par godina. Poradi svađe drugih turisti koristili naše destinacije. Kad se drugi pomire nema nam pozitivne konjukture. Slično bi se moglo i Rusima dogoditi sa žitom, plinom i naftom.
Samo onaj čiji narod konzumira sve što proizvede a da u isto vrijeme nema potrebe za nikakvim uvozom može pričati o uspjehu društvenog sistema i privrede. Rusija, Kina i SAD sigurno ne spadaju u tu klasu. Ovisni su jedni o drugima i idu jedan s drugim pod ruku ko .upe i gaće.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  neznanje

Imaš dobro ime pa ti praštam.

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  neznanje

Je li i Hrvatska petu godinu pod sankcijama?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  neznanje

Malo si odlutao…hranu ne možeš da ubrpajaš u tu grupu jer harana je recimo apsolutno “obnovljiv izvor” i ko ima hranu na izvoz on je ipak na vrhu lanca, ko ima sirovine kao Rusija da samu sebe podmiruje i izvozi je ipak na vrhu lanca; po svemu tome šta zamjeraš Rusiji Rusija je prva karika lanca, imaju hranu, imaju sirovine, ima ih dovoljno pa čak i malo s obzirom na površinu Rusije, imaju zemlje više nego je potrebno i što je najvažnije imaju snažnu vojsku i suverenitet svijesti da zaštite to sve šta imaju.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Sve se svodi na jednostavan izbor: Ili banksteri upravljaju državom, ili država upravlja bankama i banksterima. Ako je država slaba i korumpirana, banksteri će je lako stavit “pod svoje”. A ako država ima jako vodstvo i zdrave mehanizme i poluge vlasti, tada se banksteri moraju podčiniti njoj.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Na svu srecu zapadna tehnologija je toliko napredovala posljednih desetljeca da je prakticki dovoljan jedan klik na Google Earth da bi se spoznala sva laz Potemkinovih sela, taj kult tradicije samoobmane i lazi spreman je za ropotarnicu povijesti.Sve ovo sto se danas dogadja u sustini jest sukob izmedju dvije svijesti:zapadno progresivne,slobodoumne, kreativne,buducnosti okrenute i one istocnjacko tradicionalne, nazadne, spiljskim nacionalizmom, vjerskom i populistickom dogmom indoktrinirane.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Nije tebi lako. Treba trpit taj stalni propuh u bundevi.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ti slobodouman? Ahahahahaha

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Paranoja uznapredovala ??

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Sad ga pretjerao ,gdje si pročitao ili vidio neandertalca da putuje avionom a kamo li na svemirsku postaju i pritom poveze modernog Američkog astronauta.A ono kada eksplodira motor rakete koja bi trebala voziti na atomski pogon ,zar to nije bilo u Rusiji ,još malo pa će tvoji neandertalci tuči (moči) ako požele te moderne Homo Homo neandertalce.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko – pamet spisk’o

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Baš i ne vidim da Istok propada.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Siniša

Baš i ne vidim da Istok propada.

slažem se
svi evropljani migriraju u aziju
eno ih pun bihać

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zanima me samo po kojoj su se formuli nakotili ovi ovdje. Recimo Son of Alerik se neće složiti s ovim, ni ja s njim, ali iznosi argumente. Može se s njim čak i kulturno prepirati. Ali ovi su dno dna. Bubnu glupost i odri po tome ko Mujo po tamburi. Jel ovo na psihijatriji smiju samo čitati Logično, pa nam nema druge nego trpjeti luđake i psihopate, ili što se događa. Čuj onog morona, 30% gladne djece, Gdje je link, nema , ne zna…. I slični.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Rekao bih da malo preterujes 😁Ja, evo vec 6 meseci posecujem LOGICNO i ima nekoliko trolova, nije da nema. I ima ljudi koji se ne slazu i koji i dalje misle da su ulice na zapadu poplocane zlatom, ali vecina ljudi vidi kakvo je cinjenucno stanje i u kom pravcu se ravnoteza pomera. Sad, ne znamo svi sve ali se dopunjujemo, zato i citam komentare ovde, jer ima ljudi sa znanjem/saznanjem veceg od mog pa i imam sta nauciti.

ism
Gost
ism
1 godina prije

Zato sto tzv Zapad – kontrolisu banke…
Vlasnici banaka su nekadasnji kriminalci i zelenasi, a skoro 100 procenata cionisti povezani sa Rotschildima.
Ta cionisticka bagra je kao parazit.
Parazit zivi na ustrb tjela domacina.
Kad tijelo umre – umre i parazit – osim ako ne nadje drugo tijelo da mu pije krv….
..
Sumnjam da ce Rotschildovi cionisti, masoni i jezuiti – ponovo piti rusku krv.

aojevipuaeirugfnuerngierifierfiewifewd
Gost
aojevipuaeirugfnuerngierifierfiewifewd
1 godina prije
Reply to  ism

Samo gledaj što rade bradersi crvenihštitova po Rusiji, sišu oni to od Ivana velikog.

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije

Ja živin u Švicarskoj. Žena mi je pravnica i bavi se savjetovanjem Socijalnih službi francusko govornog područja. Kad neki nepismeni ovdje pišu o 30% gladne ruske djece onda ih mogu samo žaliti. Imate li vi uopće očiju vidit šta se u svjetu događa? Bio sam u USA 2018. Čim se skrene u sporednu ulicu vidite šatore na trotoaru. Na milijune ljudi nemaju za jesti niti krov nad glavom. Ali pustimo USA pogledajmo EU. Preko 100 Milijona ljudi živi u siromaštvu. To su podaci koje EU sama daje. Lako je gledati slike Pariza i Berlina. Ali pogledajte slike Poljskih, Bugarskih ili Slavonskih sela. E sad dolazimo do bogate švicarske. Znate li da je svaki 6. Švicarac siromašan? Znate li koliko dobija jedna socijalno ugrožena familija od socijalnih službi? Oni nemogu otići u kino niti zubara. Dobijaju robu od Caritasa a hranu od dućana jer in je datum upotrebe istekao. Ja sam svoju djecu prebacila u privatnu školu jer u normalnoj školi nije bilo motiviranog učitelja. Ja sam 2017 bio u Rusiji. Bio sam u St. Petersburgu, Archangelsk, Yaroslav, Nowonizni i Moskva. Imaju odličnu infrastrukturu. Dva pijanca sam vidio. Nije sve sjajno ni tamo ali nisam vidia razliku. Ljudi su optimističniji u… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zgvaca

To ja znam s mojih putovanja po EU ranije, Imaš centar grada i elitnu četvrt, sve blista, lijepo bogato, da ti se oči zalijepe i da nikad ne odeš odande. Onda , ako živiš negdje barem par mjeseci, vidš kvartove kao Ruanda, štakori skaču po kontejnerima, narkomani se fiksaju na stepenicama, trgaju lančiće babama s vrata ili čupaju torbice iz ruke. Strava. Doslovno se jedu međusobno. Ima tih kvartova na internetu i svaki ih grad ima. Ali se to ne pokazuje. naši seljaci ( ne poljoprivrednici, već “seljačine”) misle da je onaj BDP na Wikipediji podjeljen ravnomjerno na svakog Švabu ili Švicarca i da “ojeri” rast po drveću… Ma ne da mi se pričati, jer sam svjedok “bogatog Zapada”, pa mi je još mučnije. ne kažem da nećeš imati , akoimaš VSS i dobar posao i znaš štedjeti. dakle, nema gostione, nema zjbncje, lumperaja i “nenadanih troškova”., kao eto, omaklo mi se , nisam pazio.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Laki imas oko Moskve elitna naselja koja su podigli tajkuni. Sve same luksuzne vile. U jednom takvom selu zivjela je i Mira Markovic. Kad bi rusi snimali reportaze iz tih sela i govorili da su sva sela takva u Rusiji onda bi se spustili na nivo zapadne propagande.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Zgvaca

Kada Rusi prestanu dolaziti u Svicu
A Svicarci navale u Rusiju ja cu tI povjerovati
99 posto svicaraca ide u drzave skole I ne kuze da su skole bez veze?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Normalno da ne kuže kad su zaglupljeni tom istom školom. Bar ti bi to trebao znati, nesretniče. Dadnu ti diplomu da si inženjer, i onda bi da gradiš brodove od magnezija. E moj fabo…loše obrazovanje uništi čovjeka u svakom pogledu.

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijane meni je učitelj u školi rekao da on nema vremena za moje dijete. Sada od Augusta mi djete ide u privatnu školu i ima dobre ocjene. Državne škole uče djecu da budu dio sistema i da se pomire sa svojom sudbinom. U 5. Razredu osnovne učitelji ti kažu da od tvog djeteta neće bit ništa i da traži neko zanimanje. Od tada do sekundarne škole razredi sa takvom djecom neuce ništa samo je vazno da učitelj drzi disciplinu. Koji to stručnjak može na 11 godina starom djetetu da njegovu budućnost vidi? U Švicarskoj 2% djece koja završe studij je iz radničke obitelji. Skratili su vrijeme studiranja tako da studenti nemogu uzeti neki posao. A troškovi su za roditelje nemogući. Uzmeš sobu u Bernu 1300 Franaka jos 300 za zdrastveno i jos 1500 za troškove i hranu dodjes na nekih 35 000 godišnje. A imaš dvoje djece. Pa ta mladje pita Tata dali ce biti i za mene. A naravno imaš i sam troškove. Stanarina 2300 mjesečno Treći stupanj 6700 godišnje i 18000 poreza. Za mene i moju obitelj zdrastveno je 1108 franaka. A moramo jest i pit. Od kada su se moja djeca rodila mi Štedimo za školu i… Pročitaj više »

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije

Socijalizam je propao jer nije bia konkurentan kažu liberali krugovi. Kapitalizam je već vise puta propada od 1929 do danas i svaki put je država spašavala Banke i Firme. Dok zapad piše pravila igre neće izgubit. Jer ce uvijek pravila sebi prilagoditi. Ali ako China , Rusija Indija uspiju promjenit pravila, oslabiti Dolar utjecaj Rejting Agentura nać alternativu SWIFTu… onda ce se vidjet sve slabosti zapadnog sistema. Onda ce u Evropi izbit nemiri. Čitava EU je bačva bez dna. Šta je to rvatska ili poljska napravila u zadnjih 20 godina? Ako stanu subvencije i Evropska zajednica upadne u krizu i protok robe bude ograničen su sve istočne zemlje osudjene na gladovanje. Onda ce se shvatit koliko je vazno imat suverenitet.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

20.000 miljardi $ uloženo u gospodarstvo, kamate su rekordno niske. Ne treba u tom slučaju strepiti od nikakve krize nego očekivati razvoj i rast standarda .
Uvijek postoji onaj ali. Ali što je to gospodarstvo, kakvo?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Vidim da se kroz nekoliko članaka svi kose oko gladne djece, a nitko nije u stanju potegnuti bilo kakav podatak.

Jedini usporedivi podatak i to za 2017 i 2018 – postotak ljudi ispod nacionalne granice siromaštva:
USA – 12,3%/11,8%
Rusija – 13,2%/12,9%

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mercury

Po trolovskoj (fabo, ha ha, ad astra, patetrika, itd, itd, etc…) statistici 90% djece u Rusiji umire na cesti u mukama, ostali su na racioniranoj dijeti.
Po OECD-u, Rusija ista kao i Usa, bolja od Španije i Izraela, 20% djece ispod granice siromaštva, s tim da u Rusiji država garantira ishranu i zdravstvenu zaštitu, u Usa ako nemaš love crkni ti i dijete.
Ali ajde ti objasni trolu…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mercury

Nije baš….Rusija 9% na ili ispod granice siromaštva a u USA nekih 10% samo bezkućnika a za siromašne ne znam.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Siniša

preneseno:
“šef Revizorske komore Rusije i jedan od najuglednijih tamošnjih ekonomista Aleksej Kudrin.
siromaštvo posljednjih godina raste i trenutno 12 milijuna i 500 tisuća naših građana živi na rubu ili ispod praga siromaštva. Sedamdeset posto siromašnih su djeca – upozorio je Kudrin, koji ‘socijalnu bombu’, među ostalim, prepoznaje u činjenici da rusko stanovništvo siromaši dok je u Rusiji usporedivim zemljama, navodi, situacija obrnuta te broj siromašnih opada.”

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Mercury

Jeste, ali po kom modelu se gleda ko je i koliko siromasan? Po kom reperu? Je l ta procena prilagodjena paritetu kupovne moci drzave? Itd, itd…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Oportuno je hvaliti napredak neke države. Svim dobronamjernim ljudima je drago čuti da nekome ide dobro. Ali onda uvijek onaj ali. Svjetska ekonomija je isprepletena. Mora postojati balans da bi se svi pomalo razvijali. Ako netko upadne u probleme, posebno netko velik ako što je EU ili Amerika, onda je to znak za uzbunu u cijelom svijetu. Jedan slikovit primjer. Ruski plin i nafta pretežno završavaju na europskom tržištu. Ako dođe do recesije, smanjuje se potražnja za energentima. U recesiji gubi EU ali i dobavljač energenata. U vrijeme naftne krize 80-tih godina, najviše je profitirala Rusija s izvozom nafte. Bliski istok se borio, a Rusija je po visokoj cijeni izvozila i zarađivala. Problem za Rusiju je nastao kad je kriza na BI okončana. Cijena nafte je pala i to je, između ostalog pomoglo raspadu SSSR-a. Zato, veselite se napretku ali budite vrlo opreznu u veselju prema nečijem propadanju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ovako glup komentar nisam odavno pročitao. Otkuda izvlačiš te budalaštine??

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Dve su mi stvari zapele za oko…..fascinantno je koliki je USA BDP, i iznemađen sam za Portugaliju jer sam mislio da su se oni izkobeljali a vidim da i nisu.
A vidim da na Zapadu isto sa Grčkom, a Grci baš žele da ih stave u dužnički peotektorat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik