Obilježena 175. obljetnica nastanka hrvatske zastave

57 komentara

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 05. lipnja 2023., na Dan hrvatske zastave i 175. obljetnicu hrvatske trobojnice, dvije nove prigodne poštanske marke s motivima postavljanja zastave bana Josipa Jelačića iz 1848. i suvremene hrvatske zastave iza djevojke na električnom biciklu.

Autorica prigodnih maraka je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, dok je ilustratorica Maja Cipek, akademska slikarica također iz Samobora. Nominalna vrijednost svake pojedinačne marke je 1,33 eura, izdana je u arcima od 8 maraka i u 30.000 primjeraka po dizajnu. Hrvatska pošta izdala je i omotnicu prvog dana (FDC).

Dan hrvatske zastave: 175. obljetnica hrvatske trobojnice

Ove godine obilježava se 175. obljetnica postavljanja bana Josipa Jelačića kada je, u znak svoje časti i autoriteta, primio svoju postavljenu bansku zastavu. Bila je to prva službena uporaba hrvatske crveno-bijelo-plave trobojnice, koja se od tada praktički kontinuirano koristi u izvornom obliku kao simbol hrvatskog naroda i državnosti, s promjenama heraldičkih, simboličkih i ideoloških elemenata na središtu zastave.

Prve hrvatske trobojnice pojavile su se u ožujku 1848. i ubrzo stekle veliku popularnost u svim hrvatskim krajevima. Njegove boje temelje se na povijesnim grbovima Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Umjesto dotadašnjih crvenih konjaničkih zastava, Jelačić je 05. lipnja za svoju bansku zastavu usvojio trobojnicu, s grbom Hrvatsko-slavonske kraljevine s jedne strane i svojim osobnim grbom s druge strane.

Od svoje pojave trobojnica je postala neodvojivi dio hrvatskog nacionalnog identiteta. Iako je trobojnica u mnogim razdobljima bila zabranjivana, nikada nije izgubila popularnost među Hrvatima. Njegov današnji oblik Hrvatski sabor usvojio je 21. prosinca 1990. godine, kada je prema likovnom rješenju Miroslava Šuteja definiran izgled grba Republike Hrvatske, kao i njegov položaj na zastavi.

U povodu 170. obljetnice uvođenja trobojnice 2018. godine Hrvatsko heraldičko-veksilološko društvo, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski institut za povijest i Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” proglasili su 05. lipnja Danom hrvatske zastave.

Sukladno iskazanoj posljednjoj volji samog bana Jelačića, njime bi se obilježavala njegova banska zastava iz 1848. godine, kao prva hrvatska trobojnica te promicala hrvatska trobojnica kao simbol hrvatske državnosti i snažno sredstvo izgradnje i očuvanja hrvatskog jedinstva i nacionalnog identiteta.

hrvatskaMarkicezastava
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Neka živi jedina i vječna Hrvatska.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Prve hrvatske trobojnice pojavile su se u ožujku 1848.”

Tko je kreator? 🙂

Je li takva zastava postojala prije? 🤔

Antee
10 mjeseci prije

HDZSDP su od nje napravili običnu krpu…a narod je to blagislovio tako da ih nije satro.

Jere
10 mjeseci prije

Da, da, samo što se “smeće s uma” da je taj Jelačić (njegova zastava i ideje koje je širio za račun bečkog dvora) bio izuzetno omrznut u Dalmaciji i Slavoniji, i nije se smio pojaviti u Splitu ili Osijeku. Ne samo zato što su, kako je to (pobjednička, austrijska) historiografija kasnije zapisala “zbog uticaja mađarona i talijanaša”. već je velika većina stanovništva u navedenim krajevima, bez obzira na etničku/jezičnu/kulturnu pripadnost, bila protiv ideja okačenih za lik Jelačića. A onda, malo pomalo, “kurba Auštrija” je uporno radila na svojim projektima (kao danas SAD, koje su od onih izučile zanat: v. Bernays, v. habsburške i naci arhive nakon ’45) pa tu i tamo malo “pospješi” iseljavanje, kako je Radetzky zagovarao zalažući se za etničku promjenu stanovništva u Dalmaciji), pa malo ucjenuj poslom, indoktriniraj, stavi kao obavezan u školama neki jezik kojega većina naroda u tim krajevima nije razumjela, sve to na bazi… Čitaj više »

Ivek
10 mjeseci prije

Šta vrijedi taj folklor kad smo u EU, nismo samostalni nego sluge.
Uz to imamo sdp-hdz kliku koja se ne bude dala nikad s vlasti pod cijenu da i koaliraju, dakle nemaš za koga glasati, pa ja nisam išao nikad na glasanje.
I onda dođe netko pred izbore i kaže ti si kriv šta ne glasaš, pa za koga da glasam? Evo i Pernar se pokrio ušima pred njima. Sinčić se prodao davno. Mostovci su katastrofa.
Prokletstvo je što ne može nitko doći na vlast tko ne provodi njihovu agendu. Jednom je Boris Mikšić pokušao i svi su ga isprdali.

Perica
10 mjeseci prije

U srednjovjekovnoj feudalnoj Europi zastave su bile sekundarni heraldicki simboli dok su primarni simboli bili grbovi. Veliki ili puni grb je sadrzavao grb ili kompoziciju grbova pocesto sa zastavom ili zastavama u pozadini. Grb je cesce vezivan uz plemicko porijeklo a zastava cesce uz zemlju. Sa urusavanjem feudalizma zastave postaju primarni heraldicki simboli.

Europske monarhisticke nacije koriste zastave sa krizem dok bastinice Francuske revolucije koriste republikanske trobojnice razlicitih boja i rasporeda.

Glavnina Jelaciceve vojske je potjecala iz vojne krajine koja je bila uglavom naseljena pravoslavnim stanovnistvom. Zbog sigurnosnih i drugih razloga u vojnoj krajini nisu vladali feudalno-kmetski odnosi tako da je medju Jelacicevim vojnicima bio rasiren slobodarski duh i republikanska ideja.

Zanimljivo da je Knezevina Srbija po Sretenjskom ustavu iz 1835. (dakle, 13 godina prije Jelaciceve zastave) trebala imati isti raspored boja.

Vendetta
10 mjeseci prije

Kazu Hrvati da su se doselili iza Karpata a na grbu gore prvi red ide ILIRSKA ZASTAVA.

Zamislite kakvu smo mi propagandu na Balkanu popusili da smo dosli od nekud i da nismo Iliri, a Hrvatska zastava nam prica svu pricu

nekoime
10 mjeseci prije

Znači li to da su ustaše stariji od partizana? A učilo me da je Broz stvorio nebo, more i zemlju.

pipistrela
10 mjeseci prije


Kao slovenac mogu samo da kažem u dobroj nameri, da vi Hrvati ste narod koji nezna ni danas od kuda i od kada nosi ime Hrvati, teorija namjanje koliko i trima  jezika kojim govorite, trima pismima kojima pišete, trima religijama koje prakticirate a tako i mi Slovenci danas skupa sa vama Hrvatima sa kojima smo bili drugorazredni narodi u tri države (AustroHungarska Monarhija, Kraljevina Jugoslavija i Partizanska KPJugoslavija) pristali smo da budemo trećeredna članica (vazelin) EU-Ropske menzestropije, i što će nam onda nekakve zastave i grbovi kao značkice  za uveseljavanje neslobodnih tupoglavaca na balkanu i oko njega…

Božji čovjek
10 mjeseci prije

tko ce mi objasniti zasto hrvatski grb jedini ima sahovnicu na cijelom svijetu?

Prazni džepovi
10 mjeseci prije

Dajte molim vas, hrvatski general pa da se borio za Hrvatsku ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI