Od Francuza se taži da iz karantene idu raditi na polja, pusta zbog manjka sezonaca

Kupovina jagoda
37 komentara

Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume obratio se 24. ožujka milijunima nezaposlenih i stotinama tisuća Francuza koji su na prisilnom dopustu zbog ograničenja koja su uvedena zbog širenja epidemije koronavirusa i koji ne mogu napustiti svoje domove zbog policijskog sata. Pozvao ih je da se “pridruže velikoj moći francuske poljoprivrede” i da odu raditi na njivama kako bi pomogli francuskim poljoprivrednicima, koji su ostali sami sa svojim farmama bez sezonskih radnika, koji obično dolaze iz inozemstva, iz siromašnijih zemalja EU.

Sada su granice Francuske zatvorene, a strani radnici ne mogu doći na polja francuskih poljoprivrednika.

“U poljoprivredi je trenutno dostupno 200 000 neposrednih radnih mjesta, uglavnom za radove na poljima”, rekao je ministar u izjavi za televizijski kanal BFM.

Desetljećima je dobro subvencionirana iz EU fondova francuska poljoprivreda jeftino zapošljavala tisuće stranih sezonskih radnika.

“Moramo raditi kako bismo osigurali Francuze”, rekao je ministar Guillaume, zatraživši od Francuza da ispune čin građanske dužnosti. Dodao je da će poljoprivrednici, naravno, plaćati volontere. Kako se to može postići bez državne uprave i koordinacije nije jasno. Tako da ministrov apel zapravo nema smisla. Gdje bi oni koji žele trebali ići? Kome se trebaju javiti? Gdje će raditi na poljima? Sve je to nepoznanica.

Izjava ministra poljoprivrede izazvala je velike polemike na francuskim informativnim portalima, jer je uslijedila nakon službene poruke vlade u kojoj se od svih traži da ostanu u svojim domovima nekoliko tjedana. U  ponedjeljak navečer je premijer Eduard Philipe odlučio pooštriti kazne.

Očito je da postoji određena kontradikcija između poziva da “ostanete kod kuće” i “idite na njive, kako biste spasili francusku poljoprivredu zajedno s francuskim poljoprivrednicima”.

Prema utvrđenim pravilima, Francuzi smiju napustiti svoje domove samo u opravdanim slučajevima i kretati se samo u svojim stambenim područjima. Ako nemaju priliku raditi kod kuće, onda mogu ići na posao, kao i otići u trgovinu i kod liječnika. Također im je dopušteno šetanje pasa i bavljenje sportom, ali samo pojedinačno, a ne u grupi.

Paralelno s apelom ministra poljoprivrede da pomognu poljoprivrednicima, ministar ekonomije Bruno Le Maire zatražio je od velikih trgovačkih lanaca da svoje proizvode uzimaju prvenstveno od francuskih poljoprivrednika.

“Tražim daljnje napore velikih trgovačkih lanaca za primanje francuskih proizvoda”, rekao je ministar u vijestima Radio France Info, naglašavajući da su francusko voće, povrće, meso i riba na policama dokaz “ekonomskog patriotizma” trgovačkih lanaca.

Slične „domoljubne“ izjave i apeli francuskih ministara svjedoče o propadanju jedinstvenog tržišta robe i rada u Europskoj uniji i posljedičnom ekonomskom kaosu.

COVID-19francuskaKoronavirusSezonski posao
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fićo
4 godine prije

Velikoj moći francuske poljoprivrede…Kako je sve pakovanje i marketing.A kako bi bilo da se Makro pridruži toj moći?

CAN
4 godine prije

Misli globalno loči lokalno.
Ide Virus na selo?

shumadinac
4 godine prije

I nama treba pomoć – da čistimo sneg. Ima ga 20cm.

MatijaVZHR
4 godine prije

Možda ljudi konačno shvate da je cijela ova stvar pokrenuta, između ostalog, zbog globalnog pretumbavanja ekonomske i financijske moći. Kako sporo shvaćaju, brzo će se jedno jutro probuditi bez posla, ovisni o socijalnoj pomoći i državi. Država, uvijek spremna brzo priskočiti u pomoć velikim državnim korporacijama, će iskoristiti kvazipandemiju za opravdanje što će zadaviti male i srednje poduzetnike, na radost krupnih globalnih igrača. Ali će svojim kritičarima moći reći kako eto, nismo mi krivi, kriva je pandemija. Jeste, da, pandemija pokvarenosti manjine i glupavosti većine.

shumadinac
4 godine prije

Jutros smo čitali predviđanja analitičara o jačanju nacionalizama, nacionalnih privreda – smrti globalizacije. Ovako to izgleda u praksi (gajimo svoje, kupujmo svoje…) a to je tek početak.

Komunista
4 godine prije

Odličan primjer društveno korisnog rada.

Marlov
4 godine prije

Pruga Brčko-Banovići, idemo u radnu akciju za jadne francuze.

nekoime
4 godine prije

Hrvatska će ući u povijest kao zadnja predsjedavajuća zemlja EU.

Siniša
4 godine prije

Južna Koreja, kako su oni to riješavali…
https://mondo.ba/info/Svijet/a944721/Koronavirus-u-Juznoj-Koreji.html

Mishko
4 godine prije

Sve je ovo dobro otrijeznjenje ..Danas idem trcati van na Jarun

Ive
4 godine prije

Nije direktno u vezi sa clankom.
Evo citam ne jednom portalu kako se u sijeni Corona virusa u Hrvatskoj provlaci novi lopovluk, ali dok je HDZ biti ce i lopovluka i pljacke. Dakle sabor je odobrio da se krene sa proizvodnjom nafte postupkom crackinga, ne objasnjavajuci moguce posljedice. Evo recimo Britanska vlada je obustavila i zabranili daljnji rad na Cracking polju jer su se kao nuz pojava pojavili potresi u inace tektonski izrazito mirnom otoku. Ali profiti tajkuna su bitniji ako i bude potresa oni ce se sanirati iz drzavnih izvora a profiti tajkunima ce ostati.
Eto to nam je EU i LIBERALNI KAPITALIZAM uvijek su interesi i profiti tajkuna iznad svega, kao i u vom clanku u Francuskoj.

Ana
4 godine prije

Nemojte se zamarati sto francuzima kazu i sto se trazi od njih. Cuvajte snage za virus. I ne slusajte sve nesposobnjakovice i lazljivce. Samo instikt za samoodrzanjem i nista drugo!!

Gogi
4 godine prije

ova hrvatska luzerska govna bi mogla ici tamo sljakat, od silnog ulizivanja EU

Max
4 godine prije

Ne zamaraj se s virusom dođi se baviti kupusom kao da poručuju Francuzi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI