PANIKA U SAD – Što ako svaki ruski brod bude naoružan hipersoničnim raketama?

Projektil ispaljen s broda

Američka mornarica će biti devastirana ako svi ruski brodovi budu opremljeni hipersoničnim protubrodskim raketama Cirkon, piše Nacional Interest.

Hipersonične protubrodske rakete na svim ruskim brodovima scenarij su koji američka mornarica radije ne bi uzimala u obzir, izvještava američki časopis.

U posljednjih nekoliko mjeseci dogodile su se dvije zanimljive stvari. U siječnju 2020. Rusija je s broda lansirala prvu raketu “Cirkon”. Admiral Gorčkov, prva od novih fregata, ispalila je projektil s Barentsovog mora ciljajući metu na kopnu.

Još jedan zapažen događaj dogodio se u prosincu 2019. godine, kada je šef najvećeg ruskog brodograditelja Aleksej Rakhmanov rekao da će svi novi ruski ratni brodovi biti sposobni ispaliti hipersonične rakete Cirkon i krstareće rakete Kalibar. Dodao je da opremanje postojećih brodova novim raketama neće biti “preskup problem”.

Analiza pokazuje da je raketa Cirkon postala strah i trepet sa svojim dometom od 1.000 kilometara i brzinom od 8 do 9 maha (9.878 do 11.113 km/h), mnogo brže protubrodskih raketa poput američkog Harpoona (864 km/h) ili nadzvučnog naoružanje kao što je ruski P-800 Onyx (2,5 maha ili 3,087 km/h). Prijetnja je dovoljno ozbiljna da se i Velika Britanija plaši da raketna obrana nosača zrakoplova klase Queen Elizabeth ne može zaustaviti rusko hipersonično protubrodsko naoružanje.

Prema časopisu, Rusija i Sovjetski Savez se nikad nisu pokušali natjecati sa Sjedinjenim Državama u pogledu velikih brodova poput nosača zrakoplova, ali ruska mornarica danas ima oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 patrolnih čamaca koji bi, jednom naoružani raketama poput Cirkona, mogli potopiti veliki američki nosač zrakoplova.

Ovaj pregled, pokazuje da bi u zatvorenim vodama blizu ruske obale, uz obilnu podršku kopnenih zrakoplova i radara, ruski brodovi naoružani Cirkonima bili nevjerojatni. Ali u sjevernom Atlantiku situacija bi bila drugačija. To je zato što ruski brodovi male tonaže nemaju senzore dugog dometa koji bi mogli detektirati cilj prije nego ih neprijatelj detektira, osim ako nisu primljeni podatci s drugog broda ili zrakoplova.

Cirkon još nije testiran u realnom sukobu, ali uvijek ostaje pitanje: “Što ako?”. Puno je lakše i bliže prići brodom Washingtonu, Los Angelesu, San Franciscu i New Yorku, nego kopnenim putem Moskvi. Uporabom Cirkona, čiji projektil može za samo nekoliko sekundi doseći do najvećih američkih gradova, prednost Rusa u odnosu na Sjedinjene države je očita.

BrodCirkonrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

To je kao koronavirus. Odjednom nastane panika. Koliko tih raketa imaju Rusi? I kad ih ispale,onda što? Kad ih budu imali na tisuće,operativnih,naoružanih nuklearnim bojevim glavama,tek tada će predstavljati opasnost za cijeli svijet,pa i za sebe same…do sada,testirali su jednu u vlastitom dvorištu,a mediji već šire paniku.

Siniša
4 godine prije

Pitanje za AlZasru…..furuna Kuznjecov, ima li para za njega!?
I ne zanemari da su Rusi za potrebe izgradnje i tehnologije kupili sebi čitavo brodogradilište u Njemačkoj koje već gradi teške ledolomce na nuklearni pogon.

Lurker
4 godine prije

Ako govorimo o sukobu velikih sila po meni su brodovi zastarjeli bar jedno 10tak godina.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ne. Napravili su ih za lov kitova a brodove će naoružati praćkama kako amerikanci ne bi plakali i imali osjećaj manje vrijednosti.

shumadinac
4 godine prije

Sad mi nije jasno: da li su Ameri iznenađeni? Jer mi ovde nismo, ovo naoružanje se najavljuje godinama. Izgleda da je bolje da besplatno čitaju ovaj portal nego da daju neverovatne pare obaveštajnim službama 😉 “Ali u sjevernom Atlantiku situacija bi bila drugačija. To je zato što ruski brodovi male tonaže nemaju senzore dugog dometa koji bi mogli detektirati cilj prije nego ih neprijatelj detektira, osim ako nisu primljeni podatci s drugog broda ili zrakoplova.” – Ovo je tačno ali Rusi sada ulažu veliki napor kako bi osmislili potpuno autonoman sistem navođenja. Ovo se posebno odnosi na Burevestnik, krstareću raketu na nuklearni pogon koja može ostati u vazduhu mesecima. Dok se nalazi na kopnu ili u blizini kopna nije problem pošto reljef može prepoznati na osnovu sopstvene baze podataka ali na otvorenom moru gubi orijentire ukoliko nema spoljni izvor informacija. Možda su Rusi ovaj problem već rešili a ako Ameri… Čitaj više »

MARIJAN
4 godine prije

Ciljano se mora na suprotnoj strani izazvati strah od ozbiljne odmazde.

fbslo
4 godine prije

Ma, bacaju se novci u prokleto željezo,
nego na obične ljude..
Usput, sve najbolje našima čitateljicama za 8. marec, Dan žena !

čitalac
4 godine prije

Najgore je za njih da ti brod koji košta recimo 200-500 milijuna dolara potopi nosač zrakoplova koji košta (sa opremom) 20-ak milijardi dolara.
Night mare za atlantiste.

Crodaemon
4 godine prije

Da je baba muško zvala bi se Buško.

Grgica
4 godine prije

Hah… Ma nema im ravna… Pa čak ni u crtićima… Oooo bože šta čovjek sve neće čuti na ovom balkan. 🤞😂😂😂😂😂😂

jura
4 godine prije

a niš posada ne bi znala kaj ih je strefilo

ad astra
4 godine prije

Čuj naslova, Panika u SAD. Pa tko samo smišlja ove naslove. Tolika je panika u SAD da su ljudi počeli masovno iseljavati u Rusiju. A Rusi najavili da će u slijedećoj dekadi napraviti dva Cirkona. Je da nisu još testirani, ali ako budu dobri, kako baba Vanga predviđa to će biti kraj zapadne civilizacije. Da bi instalirali Cirkone na sve svoje brodove, Rusi će navodno dignuti kredit u Americi. Dobro, sad je napisan članak o strašnom ruskom oružju. Sad slijedeći članak će govoriti o ruskom rastu gospodarstva. Recimo nešto kao, počeli su proizvoditi dovoljno krumpira da više ne bude gladi. A onda dolazi članak o ruskoj nafti i plinu. A mi, čitatelji moramo zaključiti kako je tamo lijepo. Glupi zapad grca u problemima, nema zdravstveno osiguranje, pplaće su im malene, krediti vise nad glavom, a nama u Rusiji super.Zašto se autori ovakvih tekstova ne potrude i ne napišu članak koji… Čitaj više »

Amazon
4 godine prije

Agresori pa strahujte onda. Čudo kako se male zemljice ne boje tih prebrzih raketa.

varjag
4 godine prije

I treba da su u panici, koliko su zla napravili i sad ga rade…………..

U prolazu
4 godine prije

U hipotetičkom sukobu će biti jako važno tko ima više ruku i pištolja da potegne prvi. Tko prvi stigne zapucati, taj će biti pobjednik. Kao na divljem zapadu. Pogotovo na otvorenom moru, daleko od kopna, gdje je svaki ruski brod praćen od drugih 3. U slučaju napetosti, ova tri otvaraju vatru i upucaju ovog jednog prije nego taj jedan uspije ispaliti nešto. Naročito ako udaljenosti izm. brodova nisu velike. Za podmornice vrijedi ista logika, s tim što je vjerojatno teže otkriti i pratiti podmornicu negdje u Tihom oceanu. Jedino pravo sredstvo odmazde su strateške rakete koje se ispaljuju sa ruskog kopna, ili sa podmornica u ruskim vodama.

Max
4 godine prije

Prije svega da svim damama na portalu poželim Sretan Dan Žena. Da RF je zbog novog oružja u pednosti pred zapadom je su njihove prebrze da bi ih se presrelo i trenutno nemaju premca u svijetu.

Boris
4 godine prije

Kad američanski okupator dobije prijetnju u stilu ” na ljutu ranu, ljuta trava” onda u panici zborno pjevaju “a što nam je to trebalo”

Milivoj
3 godine prije

80 brodova razarača+krstarica puta 4 do 8 Tsirkona montirano po svakom brodu jednako minimum 300 brodova potopljeno. Hahahaha naravno da su ovi na drogama debelo u crvenom. Navikli su gazit indijance itd. Sada nema više dolaze Kina SjKoreja Iran a i Kuba te Venecuela. Ovi manji će šarafit Tsirkone na Wartburge i Lade ako treba.

Sava
3 godine prije

CIRKONI , KINDŽALI I ČITAVA GAMA HIPERSONIČNIH RAKETA KOJE NIKO NA ZAPADU NEMOŽE NAPRAVITI BAR ZA PETNESTAK GODINA PA VALJDA JE JASNO DA SU SVI BRODOVI USA SAMO DOBRE METE I NEPOTREBAN BALAST ZA ODRŽAVANJE I TO U DOBA KADA PRIVREDA SVE VIŠE PROPADA KAO I DOLAR, MISLIM DA BI SE USA TREBALE PAŽLJIVIJE ODREDITI PREMA ONOME ŠTA JESU I VLADATI SE U SKLADU S TIM JER VREME NJIHOVE DOMINACIJE JE PROŠLO. PRIDODAMO LI TOME NEVEROVATAN NAPREDAK , USTVARI TOLIKO MOĆNO LIDERSTVO RUSIJE U ELEKTRONSKOM NAČINU RATOVANJA JA NA NJIHOVOM MESTU NEBIH DIRAO MEDVEDA DOK JE BUDAN I TO KAO NIKADA DO SADA JER KADA MU DOSADE JEDNOSTAVNO MOGU NESTATI. AJDMO BLAGU VARIJANTU BEZOPASNU ZA OSTALI SVET EVO: AMERIKA PIJE VODU IZ SAMO OSAM IZVORA U SLUČAJU ELEKTRO MAGNETNOG UDARA NEBI BILO STRUJE NITI ONOGA ŠTO BI POKRETALO TE MOĆNE PUMPE I ELEKTRO ENERGETSKI SIUSTAV NEBI POSTOJAO I SAMIM TIM… Čitaj više »

Peka
1 godina prije

Onda će se Putin probudit..

IVAN G
1 godina prije

naj više 4 komada godišnje ih mogu proizvesti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI