fbpx

Parodija Hrvatskog Sabora

Sabor Republike Hrvatske

Parodija – pojam koji bi se najkraće mogao nazvati podrugljivom krivotvorinom izvornika. Ima i cjelovitijih objašnjenja pojma: „Osnovna svrha parodije je izvrnuti izvorni smisao nekoga teksta, što se postiže najrazličitijim sredstvima, stilsko-retoričkom hipertrofijom, karikiranjem i diskrepancijom na izražajnom planu, derogiranjem visokoestetskoga modusa, sklonošću poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija i dr”.

Parodiju susrećemo u pjesmama, tekstovima, filmovima. Nerijetko je sretnemo i u svakodnevnom životu. Recimo, onda kad netko obuče predugo i preširoko konfekcijsko odijelo, na nj stavi etiketu Armani, rugajući se tako nekom konkretnom liku kojemu je Armani najlošije odijelo u kolekciji.

U novije doba, nažalost smo svjedoci i parodije institucija. Par klipana se okupi u nekakvu udrugu, postanu članovi Uprave, izvlače novac iz državnih i inih proračuna, rugajući se tako sustavu, narodu, državi i svima oko sebe.

Takve pojave nisu baš rijetke, ali ne zauzimaju znatan postotak u ukupnoj godišnjoj sumi novca opljačkanog od naroda (utaje poreza, lopovluk preko javnih nabava, natječaja, napumpavanja visine investicija koje se plaćaju iz proračuna, knjigovodstveno zamračivanje izvlačenja novca iz poduzeća predstavljaju veći dio pljačke na godišnjoj razini).

Postoje mnogi razlozi hrvatskog nesnalaženja u vremenu i prostoru koje rezultira predzadnjim mjestom po razvijenosti u EU. Svi razlozi kojih se možemo dosjetiti (crony kapitalizam, klanovi, mafijaške strukture unutar opće i lokalne države, itd), posljedica su jednog ključnog razloga: Hrvatski Sabor već godinama ne postoji, a ono što nazivamo tim imenom jest parodija Hrvatskog Sabora.

U parodiji paradiraju likovi koji izgledaju kao pravi, a u stvarnosti su krivotvorine originala. Original se negdje tijekom vremena zagubio, a svi mi smo dosad i zaboravili da je ikad i postojao pa na krivotvorinu gledamo kao na original.

Posao izvornog Hrvatskog Sabora po Ustavu (čl.81) jest:

Hrvatski sabor:

 • odlučuje o donošenju i promjeni Ustava,
 • donosi zakone,
 • donosi državni proračun,
 • odlučuje o ratu i miru,
 • donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora,
 • donosi Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane Republike Hrvatske,
 • ostvaruje građanski nadzor nad oružanim snagama i službama sigurnosti Republike Hrvatske,
 • odlučuje o promjeni granica Republike Hrvatske,
 • raspisuje referendum,
 • obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • daje amnestiju za kaznena djela,
 • obavlja druge poslove utvrđene Ustavom.

Ne možemo reći da neke od navedenih poslova Sabor ne radi, sve navedeno radi, ali ne ispunjava svoju ključnu ulogu. Sabor ne „nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom”, već Vlada RH nadzire, kontrolira, usmjerava njegov rad.

Sabor je tako postao smokvin list vladajuće oligarhije koja svoju vlast ostvaruje kontrolom Vlade RH (nebitno je radi li se o domaćoj oligarhiji, gremijima kako bi rekao Šeks ili o europskoj nadoligarhiji). Što Vlada zamisli, Sabor izglasa. Ako se neki zastupnik otme kontroli (ili se optuži za primanje mita ili kako drugačije uznemiri javnost), onda ga ‘stranka’ prisili na davanje ostavke, najvjerojatnije u zamjenu za sutrašnji oprost bilo koje kazne koju zastupnik svojim nedjelom zasluži.

Cijeli sustav je postavljen tako da onaj koji neslučajno završi kao premijer bira one koji će  sutra postati zastupnici. Naime, u pravilu on odlučuje o izbornim listama. Onaj koji ti je omogućio saborski mandat, njemu ćeš biti nelojalan, ti ćeš njega kontrolirati? Mo’š mislit’!

Negativna selekcija u strankama, u ovih trideset godina je i dovela do predmetne parodije. S vremenom je intelektualna kapacitiranost saborskih zastupnika pala na najniže grane. Prepisivači, plagijatori s diplomama, oni s nezavršenim fakultetom, oni s kriminalnim repovima, redom ucjenjivi saborski ‘mislioci’ postaju dio nemislećeg glasačkog stroja.

Većina biračkog tijela nije različita od svojih ‘saborskih predstavnika’ (izborni sustav je postavljen tako da zastupnik nema obvezujući mandat, on je njegovo privatno vlasništvo, ne odgovara ni stranci, ni biračima za svoj rad, osim u onoj frazi o nagradi ili kazni pri ponovnom ne-izboru). Potkupljiva je, sklona varanju države, ‘snalaženju’ pa se i događa da birači na izravnim izborima (za gradonačelnike recimo) biraju one s kriminalnom poviješću.

Negativna selekcija radi svoje, fermentira, pretvara se u suprotnost od selekcije koja dovodi do proboja najsposobnijih, najboljih, najmudrijih na prva mjesta.

Poslušni dominiraju nad šutljivom većinom. Od te većine, manji dio se odvaži na iseljavanje. Veći ostaje tu i trpi.

Rezultat: predzadnji u EU. Siromašni. Svi drugi zarađuju više za isti posao, imaju bolju državnu upravu.

Sami vinovnici parodije su za svoja glumačka umijeća vrlo dobro plaćeni. Riječ je o 15-18.000 plaće, a po zakonu o pravima zastupnika u Saboru Republike Hrvatske imaju i slijedeća prava (izražena u domicilnoj valuti):  na životno osiguranje,  na naknadu:

 • povećanih materijalnih troškova u mjesečnom paušalnom iznosu (zastupnički paušal),
 • troškova prijevoza u javnom željezničkom, cestovnom, riječnom, pomorskom i gradskom prometu na području Republike Hrvatske (besplatan prijevoz),
 • troškova na službenom putovanju (dnevnica, noćenje i prijevoz),
 • troškova za odvojeni život od obitelji, besplatan prijevoz sredstvima javnog prometa, pravo na stan za službene potrebe, za prisustvo na sjednicama Sabora ima pravo na dnevnicu, tu je vjerojatno negdje i naknada za radu saborskom odboru.

Skupi se toga pa nije čudo da mnogi mijenjaju rizične poslove u gospodarstvu za ‘rad’ u Saboru.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slonica
Gost
Slonica
1 godina prije

Sve je to parodija osim novčanih iznosa koji su jako ozbiljni. Osim redovitih primanja povlastica ,vecina izabranih ima prstiće u aferama ,sumnjivim poslovima. A i birači su parodija ,kad 2 trećine građana ima direktne ili sporedne koristi od afera,transakcija. I tako u lijepoj našoj i vuk sit i ovce na… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Tako je Zrakomlat. Napadaju Sabor, a on je najboli poslodavac u Hrvatskoj. Jedina mu je mana sto prima malo radnika, pa nema ko da ga brani od napada. Najbolje bi bilo kada bi imao 1000 puta vise personala.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Ma more se to nazvat kako si napisa i ”parodija, podrugljiva krivotvorina izvornika, stilsko-retorička hipertrofija, karikiranje, derogiranje visokoestetskoga modusa, sklonost poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija . . .” svo to stoji, ali ja bi skratija tu priču i napisa kako mi živimo u invertiranoj stvarnosti. Inverzija stvarnosti je najnevidljivije i… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Znaš šta, ako si obidva i uvatila te mala snaga, najbolje ti je poj lipo ubit oko 🙂

Slovenac1
Gost
Slovenac1
1 godina prije

Bilo kako ali u jugi smo bili slobodni

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Tebi sigurno valja i da takvo stanje potraje najmanje još 100 god. Da ti i dica i unuici mogu živit na državnoj sisi kao što živiš i ti. Pretpostavljam jer si trol ili ovo što sam napisao.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je u ponedjeljak na prekid sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Nagornom Karabahu i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom OESS-ove skupine iz Minska.”
Dali i ovakve vijesti spadaju pod ironiju?

Eto i mene
Gost
Eto i mene
1 godina prije

Pa moglo bi se urediti da je posao saborskog zastupnika samo dodatni volonterski posao, npr da se odradi smjena na pravom poslu pa onda odes predvecer malo raspravljat u sabor umisto na pivu. Pa bi brzo vidili ko radi iz ljubavi, a ko radi place koju nisi obavezan uopce zaraditi…… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Smo zadnje 3 tocke iz Ustava (čl.81) jest nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom, Ovdije je situacija obrnuta jer trenutna vlada kontrolira sabor i naredjuje mu sto i kako da radi. daje amnestiju za kaznena djela, Tako… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Prije ce im uci izmedju guzova do izmedju usiju.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

ne najviše 10 tisuća nego, najviše dupla prosječna plača u hrvatskoj.
pa onda ako oće veču plaću sebi ,moraju i dignut prosječnu plaću u hrvatskoj.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

E vidis ti si idealista, a hrvatski idealisti su nestali sa nestankom socijalizma.
Svi trenutni bajni HR politicari imaju osnovnu premisu:
Voli drzavu kao majku a muzi je do krvi kao tudju kravu!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Sve se to da lako promijeniti. Izmjenom postojećih i donošenjem novih zakona koje donosi – Sabor većinom glasova. A prijedloge zakona koji se po defaultu izglasuju u Saboru daje – Vlada Republike Hrvatske. Mnogi od tih zakona su samo proslijeđene EU direktive. Glavnog državnog odvjetnika, Ustavne suce, Povjerenika za informiranje,… Pročitaj više »

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
1 godina prije

UKINUTI sve stranke.Nestranačka država.Narodne izaslanike izvlačiti iz bubnja- kao loto izvlačenje Tko ne želi sudjelovati,ima pravo .na to. Od 150 barem 90 tako izvučenih,vrijedilo bi.(Sada od njih 150 vrijedi samo JEDNA).

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

S tim programom išao je Most pije pet godina. Govorili su tada i o drastičnom smanjenju broja gradova i općina. Dobio je tada Most i pozamašan broj mandata. Ali nije imao 76 glasova u Saboru da bi te promjene i napravio. Morali su koalirati. Svi znamo s kime su koalirali… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Pisac clanka otkrio toplu vodu

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Sabor služi da ozakoni pljačku. Ako je sve po zakonu nema da se tko buni. Ako im usfali novca, oni će dignuti par milijardi kuna kredita, uz obaveznu napomenu da neće imati za penzije i plaće. A da bi dobili od banaka kredite, saborski zastupnici su bankama dopustili da imaju… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
1 godina prije

Interesantno je koliko šupljih priča postoji oko ove pandemije a kako ogromna većina ipak ne vidi ili ne želi vidjeti očigledno. To je u jednu ruku za svijest razočaravajuće, a sa druge strane za bitak otrežnjavajuće. Nema velikog buđenja, niti ga je ikada trebalo biti. Postoje individualci u velikom broju… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
1 godina prije

Neoliberalizam je ekstremni oblik kapitalizma. Kao i samo njegovo ime, tako je i sve što on stvara lažno. Sve krize, koje je on stvorio su umjetne, tj. namjerno inicirane. Neoliberalizam stvara te krize globalnih razmjera, da bi se njima hranio tj. ljudskim reakcijama na njih. Rat je elitama uvijek donosio… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
1 godina prije

Da li je itko do danas pokrenuo postupak optužbe za „veleizdaju i genocid“ protiv sila koje su stajale iza projekta “sveta inkvizicija”?Nije! Što smo naučili iz te lekcije iz prošlosti? Ništa! Kako onda možemo spriječiti da se „sveta veleizdaja“ takvih ili većih razmjera opet ponovi? Ono „sveto“ oprašta svaki zločin.… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
1 godina prije

Vjerujem u Troglavog Boga čije ime je MMV=medicina-mediji-vlast.                                                                             Bojim se đavola, čije ime je virus Covid-19.                                                                                  Bit ću poslušan i neću griješiti protiv Boga.                                                                              Pridržavat ću se pokorno svih novovjerskih pravila.                                                                                                Vjerujem u spasenje.                                                                                                                   Otkupit ću svoj spas, time što ću u potpunosti odustati od svega svoga, svega individualnog.                             Svečano… Pročitaj više »

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 godina prije

Parodija!?!
A ničega smiješnog nema?
Eeeee…. da ćemo mi ovako naprijed.
P.S.
Dobro za jačanje imuniteta…
… ako na yubitou ukucaš
Masinka Lukic – Apollo 9
P.P.S.
♫ Spavam jadna na drveni krevet, a moj Mile na Apollo 9 ♫
Čarobno….

mario
Gost
mario
1 godina prije

Korona je ubila puno starijih u Italiji, a 65 zaraženih u Delnicama su dobro. Kako?ČLANAK NA IMBEX HR OVA BEZDUŠNA SOTONISTIČKA ZLOČINAČKA SPODOBA OBJASNJAVA OVCOIDIMA U ŠTA I KOME DA VJERUJU, IAKO JE IZ AVIONA VIDLJIVA NELOGIČNOST, LAŽ I PRIPISIVANJE TEŠKO BOLESNIH LJUDI DA SU UMRLI OD KORONE A NE… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Sve napisano istina.
Od ovoga do stetonsti nosenja maski u skolama.
Sve znamo.
Nista ne cinimo.
Pristajemo na sve, povremeno se buneci malo u komentarima.
Bolje ne zasluzujemo ni mi a kamoli nasa djeca.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 godina prije

Aleluja. Amerika je otkrivena. Sabor je samo jalova nakupina poslušnih klimoglavaca i glasačka mašina koja radi što Vlada i premijer kažu. To dosad nismo znali. Pa naravno da je tako. I tako će i biti dok je na snazi ovakav izborni sustav i općenito truli i propali sustav “parlamentarne demokracije”.… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Korporacija se zove EU, poslovna jedinica korporacije – RH, vlasnici korporacije EU na kraju odobravaju sve uposlene u svojoj korporaciji pa tako i u poslovnoj jedinici RH. Da se sindikat RH (stanovnici) ne bi puno bunili, njima je dat privid (radnicki savjet – demokratski izbori) da se i oni nesto… Pročitaj više »

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Jedini problemčić ovdje je da autor ne da opisuje Hrvatski sabor, nego bilo koji drugi sabor “tzv liberalne zastupničke demokratije”. Ništa nije bolja situacija u Njemačkoj ili Austriji . Montesquieu bi se prevrnuo tri puta u grobu da zna što su uradili od njegove ideje ppodjele vlasti. Cijelokupni “projekt” demokratije… Pročitaj više »

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Kad je spominjao beskorisne izjelice Kissinger mora da je mislio na Hr.Sabor.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Najvece civilizacijsko dostignuce nasih prostora …….nacionalni torovi.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Pa imamo najneuspješnji turizam jer se iz malo koje zemlje postotno putem turizma izvuče više novaca. Sve se uvozi i kad se tome pridoda kreditiranje turizma koje je iz godine u godinu po sve većoj stopi pa se tako putem kamata siše krv kao i z ostale ekonomije i te… Pročitaj više »

kdk
Gost
kdk
1 godina prije

Plenković je na našoj strani (preciznije, nije protiv nas), koliko god ovo zvučalo uvredljivo za zdrav razum… Izbacite koeficijent “emocija” iz jednadžbe i bit će malo jasnije. Ako se složimo u pretpostavci da se ne odlučuje u Zagrebu (Beogradu, Sa, NY, Moskvi…) doći ćete do zaključka da sjajno balansira; oni… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ne moraš se ti nikome ispričavati, niti itko to od tebe traži. Ti imaš svoje mišljenje i stavove koje zastupaš i uostalom zašto bi ti bio veći patriota od nekoga koji ukazuje na očite nedostatke i kriminal koji se događa u HR 30 god. A ja ti ne želim držati… Pročitaj više »

Boris Cvitković
Gost
Boris Cvitković
1 godina prije

Mnogi u Hrvatskoj nepoštivanju USTAV RH, najtužnija stvar je što 95% ljudi koji ga krše su oni koji su se zakleli da će ga ne samo poštivati,nego i sprovodi ti svojim radom da Država bude 100%mirna,a ispalo je da je95% korumpiranih pod zakletvom a i prisegom.Največa korupcija je u MP,MUP,DORH,jer… Pročitaj više »

niki
Gost
niki
1 godina prije

Sabor je naše ogledalo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik