fbpx

Parodija Hrvatskog Sabora

Sabor Republike Hrvatske

Parodija – pojam koji bi se najkraće mogao nazvati podrugljivom krivotvorinom izvornika. Ima i cjelovitijih objašnjenja pojma: „Osnovna svrha parodije je izvrnuti izvorni smisao nekoga teksta, što se postiže najrazličitijim sredstvima, stilsko-retoričkom hipertrofijom, karikiranjem i diskrepancijom na izražajnom planu, derogiranjem visokoestetskoga modusa, sklonošću poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija i dr”.

Parodiju susrećemo u pjesmama, tekstovima, filmovima. Nerijetko je sretnemo i u svakodnevnom životu. Recimo, onda kad netko obuče predugo i preširoko konfekcijsko odijelo, na nj stavi etiketu Armani, rugajući se tako nekom konkretnom liku kojemu je Armani najlošije odijelo u kolekciji.

U novije doba, nažalost smo svjedoci i parodije institucija. Par klipana se okupi u nekakvu udrugu, postanu članovi Uprave, izvlače novac iz državnih i inih proračuna, rugajući se tako sustavu, narodu, državi i svima oko sebe.

Takve pojave nisu baš rijetke, ali ne zauzimaju znatan postotak u ukupnoj godišnjoj sumi novca opljačkanog od naroda (utaje poreza, lopovluk preko javnih nabava, natječaja, napumpavanja visine investicija koje se plaćaju iz proračuna, knjigovodstveno zamračivanje izvlačenja novca iz poduzeća predstavljaju veći dio pljačke na godišnjoj razini).

Postoje mnogi razlozi hrvatskog nesnalaženja u vremenu i prostoru koje rezultira predzadnjim mjestom po razvijenosti u EU. Svi razlozi kojih se možemo dosjetiti (crony kapitalizam, klanovi, mafijaške strukture unutar opće i lokalne države, itd), posljedica su jednog ključnog razloga: Hrvatski Sabor već godinama ne postoji, a ono što nazivamo tim imenom jest parodija Hrvatskog Sabora.

U parodiji paradiraju likovi koji izgledaju kao pravi, a u stvarnosti su krivotvorine originala. Original se negdje tijekom vremena zagubio, a svi mi smo dosad i zaboravili da je ikad i postojao pa na krivotvorinu gledamo kao na original.

Posao izvornog Hrvatskog Sabora po Ustavu (čl.81) jest:

Hrvatski sabor:

 • odlučuje o donošenju i promjeni Ustava,
 • donosi zakone,
 • donosi državni proračun,
 • odlučuje o ratu i miru,
 • donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora,
 • donosi Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane Republike Hrvatske,
 • ostvaruje građanski nadzor nad oružanim snagama i službama sigurnosti Republike Hrvatske,
 • odlučuje o promjeni granica Republike Hrvatske,
 • raspisuje referendum,
 • obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • daje amnestiju za kaznena djela,
 • obavlja druge poslove utvrđene Ustavom.

Ne možemo reći da neke od navedenih poslova Sabor ne radi, sve navedeno radi, ali ne ispunjava svoju ključnu ulogu. Sabor ne „nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom”, već Vlada RH nadzire, kontrolira, usmjerava njegov rad.

Sabor je tako postao smokvin list vladajuće oligarhije koja svoju vlast ostvaruje kontrolom Vlade RH (nebitno je radi li se o domaćoj oligarhiji, gremijima kako bi rekao Šeks ili o europskoj nadoligarhiji). Što Vlada zamisli, Sabor izglasa. Ako se neki zastupnik otme kontroli (ili se optuži za primanje mita ili kako drugačije uznemiri javnost), onda ga ‘stranka’ prisili na davanje ostavke, najvjerojatnije u zamjenu za sutrašnji oprost bilo koje kazne koju zastupnik svojim nedjelom zasluži.

Cijeli sustav je postavljen tako da onaj koji neslučajno završi kao premijer bira one koji će  sutra postati zastupnici. Naime, u pravilu on odlučuje o izbornim listama. Onaj koji ti je omogućio saborski mandat, njemu ćeš biti nelojalan, ti ćeš njega kontrolirati? Mo’š mislit’!

Negativna selekcija u strankama, u ovih trideset godina je i dovela do predmetne parodije. S vremenom je intelektualna kapacitiranost saborskih zastupnika pala na najniže grane. Prepisivači, plagijatori s diplomama, oni s nezavršenim fakultetom, oni s kriminalnim repovima, redom ucjenjivi saborski ‘mislioci’ postaju dio nemislećeg glasačkog stroja.

Većina biračkog tijela nije različita od svojih ‘saborskih predstavnika’ (izborni sustav je postavljen tako da zastupnik nema obvezujući mandat, on je njegovo privatno vlasništvo, ne odgovara ni stranci, ni biračima za svoj rad, osim u onoj frazi o nagradi ili kazni pri ponovnom ne-izboru). Potkupljiva je, sklona varanju države, ‘snalaženju’ pa se i događa da birači na izravnim izborima (za gradonačelnike recimo) biraju one s kriminalnom poviješću.

Negativna selekcija radi svoje, fermentira, pretvara se u suprotnost od selekcije koja dovodi do proboja najsposobnijih, najboljih, najmudrijih na prva mjesta.

Poslušni dominiraju nad šutljivom većinom. Od te većine, manji dio se odvaži na iseljavanje. Veći ostaje tu i trpi.

Rezultat: predzadnji u EU. Siromašni. Svi drugi zarađuju više za isti posao, imaju bolju državnu upravu.

Sami vinovnici parodije su za svoja glumačka umijeća vrlo dobro plaćeni. Riječ je o 15-18.000 plaće, a po zakonu o pravima zastupnika u Saboru Republike Hrvatske imaju i slijedeća prava (izražena u domicilnoj valuti):  na životno osiguranje,  na naknadu:

 • povećanih materijalnih troškova u mjesečnom paušalnom iznosu (zastupnički paušal),
 • troškova prijevoza u javnom željezničkom, cestovnom, riječnom, pomorskom i gradskom prometu na području Republike Hrvatske (besplatan prijevoz),
 • troškova na službenom putovanju (dnevnica, noćenje i prijevoz),
 • troškova za odvojeni život od obitelji, besplatan prijevoz sredstvima javnog prometa, pravo na stan za službene potrebe, za prisustvo na sjednicama Sabora ima pravo na dnevnicu, tu je vjerojatno negdje i naknada za radu saborskom odboru.

Skupi se toga pa nije čudo da mnogi mijenjaju rizične poslove u gospodarstvu za ‘rad’ u Saboru.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Slonica
Gost
Slonica
8 mjeseci prije

Sve je to parodija osim novčanih iznosa koji su jako ozbiljni. Osim redovitih primanja povlastica ,vecina izabranih ima prstiće u aferama ,sumnjivim poslovima. A i birači su parodija ,kad 2 trećine građana ima direktne ili sporedne koristi od afera,transakcija. I tako u lijepoj našoj i vuk sit i ovce na… Pročitaj više »

Svi smo mi ljudi
Gost
Svi smo mi ljudi
8 mjeseci prije
Reply to  Slonica

Ma ni novcani iznosi nisu ozbiljni.
Dokle god minimalac nije na 15.000. Nema tu kruha.
Razlike ne smiju biti kolike su trenutacno.
Nema kruha dok se kuna ne devalvira i uvede direktna demokracija, a HNB ne preataje prodavavati eure od turizma za kune.

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

Nismo svi ljudi, neki su HDZ-ovci

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Tako je Zrakomlat. Napadaju Sabor, a on je najboli poslodavac u Hrvatskoj. Jedina mu je mana sto prima malo radnika, pa nema ko da ga brani od napada. Najbolje bi bilo kada bi imao 1000 puta vise personala.

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Cemu kukanje? To je nama nasa borba dala. Tko moze opovrgnuti ovu cinjenicu? Samo oni koji su programirani pa se tjese kako se nisu borili za ovo…..nebi priznali ni pod razno da su iskoristeni, da se ne izgube stecene privilegije. Ebena je to tematika….

istina boli
Gost
istina boli
8 mjeseci prije
Reply to  istina boli

Potpuno si u pravu stari moj. Nemam sta dodati. Sve si naveo.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Ma more se to nazvat kako si napisa i ”parodija, podrugljiva krivotvorina izvornika, stilsko-retorička hipertrofija, karikiranje, derogiranje visokoestetskoga modusa, sklonost poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija . . .” svo to stoji, ali ja bi skratija tu priču i napisa kako mi živimo u invertiranoj stvarnosti. Inverzija stvarnosti je najnevidljivije i… Pročitaj više »

Žvuž
Gost
Žvuž
8 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Knjiga Politička ponerologija Lobanowskog jako dobro objašnjava regrutiranje psihopata u visoku politiku. Jedna od knjiga koja me impresionirala i proširila mi vidike.

Histrion
Gost
Histrion
8 mjeseci prije
Reply to  Žvuž

Lobaczewski

Mujo iz tajne sluzbe
Gost
Mujo iz tajne sluzbe
8 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Nis

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Znaš šta, ako si obidva i uvatila te mala snaga, najbolje ti je poj lipo ubit oko 🙂

Hornet 68
Gost
Hornet 68
8 mjeseci prije
Reply to  Moreno

E bas me nasmija kolega Moreno .
“Monumentalno” si mi popravio raspolozenje.
Pozdrav !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
8 mjeseci prije
Reply to  Moreno

A čuješ…. kad si domoljub nijedna žrtva nije teška

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
8 mjeseci prije

Mi sve Jakove izdrži, pojedi losos Jakove…. Sve nešto ka’ Jakov mutav. A vidi ti njega… Jakov u THE KLUB….. U koji zalazi crème de la crème politike i gospodarstva? Dopizdia mu Kolindin losos…. Čuo da neki Milanovićev prijatelj iz Dalmacije ima oborite ribe. Ne zna di će s njom.… Pročitaj više »

Hornet 68
Gost
Hornet 68
8 mjeseci prije

Ha,ha,ha,ha.
Kolega Dalton , koristite li botaniku za ovakvu mastu ?
Molim preporuku , ma sta da je .
Zdrav bio !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
8 mjeseci prije
Reply to  Hornet 68

Nadođe tako neki dan….
🙂 🙂

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
8 mjeseci prije

🙂 🙂
E moj Đuro….
Nama valja il’ plakat od smijeha il’ se smijat od muke….

Hornet 68
Gost
Hornet 68
8 mjeseci prije

Bas tako .
Najebasmo kako god da okrenes .

Slovenac1
Gost
Slovenac1
8 mjeseci prije

Bilo kako ali u jugi smo bili slobodni

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Tebi sigurno valja i da takvo stanje potraje najmanje još 100 god. Da ti i dica i unuici mogu živit na državnoj sisi kao što živiš i ti. Pretpostavljam jer si trol ili ovo što sam napisao.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Kmeeeee … troooollll

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico, što te nešto boli?

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Kmee, kmeee otjerajmo uljeze sa našeg portala kmeeeee … Imbex … kmeeee troll … kmeeee hoćemo jednoumlje … kmeeee mi ili oni … kmeeee vrijeđajmo do smrti …

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico, vidi se da ti je max. doseg copy – paste. Napredovao si.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Kme ?

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je u ponedjeljak na prekid sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Nagornom Karabahu i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom OESS-ove skupine iz Minska.”
Dali i ovakve vijesti spadaju pod ironiju?

CAN
Gost
CAN
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

…s elementima parodije

Eto i mene
Gost
Eto i mene
8 mjeseci prije

Pa moglo bi se urediti da je posao saborskog zastupnika samo dodatni volonterski posao, npr da se odradi smjena na pravom poslu pa onda odes predvecer malo raspravljat u sabor umisto na pivu. Pa bi brzo vidili ko radi iz ljubavi, a ko radi place koju nisi obavezan uopce zaraditi…… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

Smo zadnje 3 tocke iz Ustava (čl.81) jest nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom, Ovdije je situacija obrnuta jer trenutna vlada kontrolira sabor i naredjuje mu sto i kako da radi. daje amnestiju za kaznena djela, Tako… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

Prije ce im uci izmedju guzova do izmedju usiju.

mislim
Gost
mislim
8 mjeseci prije

ne najviše 10 tisuća nego, najviše dupla prosječna plača u hrvatskoj.
pa onda ako oće veču plaću sebi ,moraju i dignut prosječnu plaću u hrvatskoj.

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

E vidis ti si idealista, a hrvatski idealisti su nestali sa nestankom socijalizma.
Svi trenutni bajni HR politicari imaju osnovnu premisu:
Voli drzavu kao majku a muzi je do krvi kao tudju kravu!

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Sve se to da lako promijeniti. Izmjenom postojećih i donošenjem novih zakona koje donosi – Sabor većinom glasova. A prijedloge zakona koji se po defaultu izglasuju u Saboru daje – Vlada Republike Hrvatske. Mnogi od tih zakona su samo proslijeđene EU direktive. Glavnog državnog odvjetnika, Ustavne suce, Povjerenika za informiranje,… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
8 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

e zato trebju da Bih ,srbija ,kosovo,crna gora i makedonija a i albanija, što prije uđu u EU , tako da hrvatska nebude više na začelju.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

 “Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.”
Mayer Amschel Rothschild (1744-1812)

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Zašto ne bismo zakone donosili referendumom kao Švicarci?

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
8 mjeseci prije

UKINUTI sve stranke.Nestranačka država.Narodne izaslanike izvlačiti iz bubnja- kao loto izvlačenje Tko ne želi sudjelovati,ima pravo .na to. Od 150 barem 90 tako izvučenih,vrijedilo bi.(Sada od njih 150 vrijedi samo JEDNA).

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
8 mjeseci prije

Moj ćaća (rođ.41.) oduvijek ima zamisli iste kao vi. U stvari,95%ljudi misli isto tako. Čini se da je najteže braniti nešto što je očigledno i što se podrazumijeva.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

S tim programom išao je Most pije pet godina. Govorili su tada i o drastičnom smanjenju broja gradova i općina. Dobio je tada Most i pozamašan broj mandata. Ali nije imao 76 glasova u Saboru da bi te promjene i napravio. Morali su koalirati. Svi znamo s kime su koalirali… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Most je otišao iz koalicije sa HDZ-om – radije su izgubili vlast nego prodali obraz.
Dakle, nisu svi sa jednim ciljem osobne koristi.
Drugo je što ti širiš defetizam ovdje tvrdeći da su sve političke stranke iste.
Ne znaš kakvi su, dok ne dođu u poziciju vlasti.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Izgleda da tebi nije jasno da je Plenković izbacio Mostove ministre kada je našao Jude u drugim strankama da ima izbornu većinu bez njih.

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Pisac clanka otkrio toplu vodu

Ante
Gost
Ante
8 mjeseci prije

Sabor služi da ozakoni pljačku. Ako je sve po zakonu nema da se tko buni. Ako im usfali novca, oni će dignuti par milijardi kuna kredita, uz obaveznu napomenu da neće imati za penzije i plaće. A da bi dobili od banaka kredite, saborski zastupnici su bankama dopustili da imaju… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
8 mjeseci prije
Reply to  Ante

Sabor rvacki je ko i kokosinjac seljacki…ddok im gazda daje imace sta i da kljucaju…a kad gazda odluci da vise ne dava …tad ce kokoske u lonac ili kazan sve skupa.
Danke Dojcland,vaKITAn….

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Interesantno je koliko šupljih priča postoji oko ove pandemije a kako ogromna većina ipak ne vidi ili ne želi vidjeti očigledno. To je u jednu ruku za svijest razočaravajuće, a sa druge strane za bitak otrežnjavajuće. Nema velikog buđenja, niti ga je ikada trebalo biti. Postoje individualci u velikom broju… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Neoliberalizam je ekstremni oblik kapitalizma. Kao i samo njegovo ime, tako je i sve što on stvara lažno. Sve krize, koje je on stvorio su umjetne, tj. namjerno inicirane. Neoliberalizam stvara te krize globalnih razmjera, da bi se njima hranio tj. ljudskim reakcijama na njih. Rat je elitama uvijek donosio… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  mario

A uz neoliberalizam ide postdemokratija. Zivimo u vrijeme postdemokratije.

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Da li je itko do danas pokrenuo postupak optužbe za „veleizdaju i genocid“ protiv sila koje su stajale iza projekta “sveta inkvizicija”?Nije! Što smo naučili iz te lekcije iz prošlosti? Ništa! Kako onda možemo spriječiti da se „sveta veleizdaja“ takvih ili većih razmjera opet ponovi? Ono „sveto“ oprašta svaki zločin.… Pročitaj više »

rjfnvierngverngverit
Gost
rjfnvierngverngverit
8 mjeseci prije
Reply to  mario

Od “Upravo” do “giljotinje” ubija snagom istine.

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Znam

Hornet 68
Gost
Hornet 68
8 mjeseci prije
Reply to  mario

Jesi li gledao zoom konferenciju od zivicovjek org prije par mjeseci ?
Bilo je zanimljivih gostiju .

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije
Reply to  Hornet 68

NE

Hornet 68
Gost
Hornet 68
8 mjeseci prije
Reply to  mario

Steta .
Inace se participiralo nekim sitnim parama , pa ne znam je li u redu da to podijelim .
Raspitat cu se , pa javim .
Zdrav bio !

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Vjerujem u Troglavog Boga čije ime je MMV=medicina-mediji-vlast.                                                                             Bojim se đavola, čije ime je virus Covid-19.                                                                                  Bit ću poslušan i neću griješiti protiv Boga.                                                                              Pridržavat ću se pokorno svih novovjerskih pravila.                                                                                                Vjerujem u spasenje.                                                                                                                   Otkupit ću svoj spas, time što ću u potpunosti odustati od svega svoga, svega individualnog.                             Svečano… Pročitaj više »

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
8 mjeseci prije

Parodija!?!
A ničega smiješnog nema?
Eeeee…. da ćemo mi ovako naprijed.
P.S.
Dobro za jačanje imuniteta…
… ako na yubitou ukucaš
Masinka Lukic – Apollo 9
P.P.S.
♫ Spavam jadna na drveni krevet, a moj Mile na Apollo 9 ♫
Čarobno….

mario
Gost
mario
8 mjeseci prije

Korona je ubila puno starijih u Italiji, a 65 zaraženih u Delnicama su dobro. Kako?ČLANAK NA IMBEX HR OVA BEZDUŠNA SOTONISTIČKA ZLOČINAČKA SPODOBA OBJASNJAVA OVCOIDIMA U ŠTA I KOME DA VJERUJU, IAKO JE IZ AVIONA VIDLJIVA NELOGIČNOST, LAŽ I PRIPISIVANJE TEŠKO BOLESNIH LJUDI DA SU UMRLI OD KORONE A NE… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Sve napisano istina.
Od ovoga do stetonsti nosenja maski u skolama.
Sve znamo.
Nista ne cinimo.
Pristajemo na sve, povremeno se buneci malo u komentarima.
Bolje ne zasluzujemo ni mi a kamoli nasa djeca.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 mjeseci prije

Aleluja. Amerika je otkrivena. Sabor je samo jalova nakupina poslušnih klimoglavaca i glasačka mašina koja radi što Vlada i premijer kažu. To dosad nismo znali. Pa naravno da je tako. I tako će i biti dok je na snazi ovakav izborni sustav i općenito truli i propali sustav “parlamentarne demokracije”.… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Lako se to moze izvesti. Dovoljene su male izmjene izbornog zakona. Nekidan je gradonacelik u Italiji puko na izborima iako nije imao protivkandidata. Usao je u ginisovu knjigu rekorda, jer nije bilo dovoljno onih koji ce zaokruziti njegovo ime da predje prag.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Pa da u Americi je bas super!
Jos nam samo to fali!
Stara Kuka od pocetka lijepo detektiras problem ali su ti rjesenja nula!
Ubuntu ili Anarhija je jedino cemu vjerujem!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Pusti anarhiju, ona je kratkotrjano prelazno stanje. Ima jedna stvar oja se zove direktna demokratija. U doba interneta lako je organizovati referendum, samo treba natjerati vlasti da sto cesce po raznim pitanjima traze od naroda da donese odluku. Moj gradonacelnik vec to radi. Cesto napravi anketu na internetu i kad… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Da uzmemo Bill Gatesa da nam sve tehnicki iz organizira?
Jos bi samo falilo da nam neki haker upravlja izborima…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Da bi uopće bilo referenduma u Hrvatskoj, treba skupiti skoro 400.000 potpisa (10% svih glasača) unutar 15 dana po zakonu koji je donio hrvatski Sabor, a onda treba izaći 50% plus jedan glas da referendum bude važeći. Da bi se raspisao referendum, Švicarci trebaju skupiti 50.000 potpisa unutar 100 dana.… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 mjeseci prije

Opet brzaš i nisi pročitao s razumijevanjem. Ne kažem da trebamo kopirati Ameriku i da je tamo sve sjajno, nego da bi neka njihova rješenja trebali preuzeti. Prije svega ono da biramo pravog šefa države a ne beskorisnu i skupu figuru. A taj šef države koji je biran na neposrednim… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Im rješenja, odavno napisana, ali nikada usvojena od Sabora (bilo HDZ, bilo SDP da vlada). Jedna izborna jedinica, 100 saborskih zastupnika, zabrana predizbornih koaliranja, prag od 2% za ulazak u Sabor, prozirne izborne kutije, obavezno glasanje, sankcioniranje onih koji ne glasaju, omogućiti internet glasovanje, uskladiti broj birača sa brojem ljudi… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Korporacija se zove EU, poslovna jedinica korporacije – RH, vlasnici korporacije EU na kraju odobravaju sve uposlene u svojoj korporaciji pa tako i u poslovnoj jedinici RH. Da se sindikat RH (stanovnici) ne bi puno bunili, njima je dat privid (radnicki savjet – demokratski izbori) da se i oni nesto… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Tranzicija se to sad moderno kaze (ovo gore sto sam pisao), jedan novi drustveno prihvatljiv termin. Kod nas (u BiH) je offshore, imamo ‘Austrougardskog namjesnika – visoki predstavnik’ koji kontrolise procese.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Kako na nebu, tako i na zemlji…..kakvi ljudi takva i drzava (jest da se ljudi nista ne pitaju, al’ niko se ni ne buni)

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

O čemu ti, Đuro?
Kakva brodogradnja, rafinerija, tvornica šećera..

Trebaš vjerovati ovomjesečnom obećanju Plenkovića o novih 100.000 radnih mjesta u njegovom novom četverogodišnjem mandatu:

https://www.novilist.hr/komentar/plenkovic-letvicu-podigao-jako-visoko/

HDZ-ovi glasači vjeruju, ovaj optimizam treba prijeći i na druge.

Farree
Gost
Farree
8 mjeseci prije

Jedini problemčić ovdje je da autor ne da opisuje Hrvatski sabor, nego bilo koji drugi sabor “tzv liberalne zastupničke demokratije”. Ništa nije bolja situacija u Njemačkoj ili Austriji . Montesquieu bi se prevrnuo tri puta u grobu da zna što su uradili od njegove ideje ppodjele vlasti. Cijelokupni “projekt” demokratije… Pročitaj više »

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
8 mjeseci prije

Kad je spominjao beskorisne izjelice Kissinger mora da je mislio na Hr.Sabor.

Mat
Gost
Mat
8 mjeseci prije

Najvece civilizacijsko dostignuce nasih prostora …….nacionalni torovi.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

Pa imamo najneuspješnji turizam jer se iz malo koje zemlje postotno putem turizma izvuče više novaca. Sve se uvozi i kad se tome pridoda kreditiranje turizma koje je iz godine u godinu po sve većoj stopi pa se tako putem kamata siše krv kao i z ostale ekonomije i te… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

A što ako ja ni dana u uredu nisam sjedio i svoje već odradio svojevremeno radeći u tri smjene. A ja ti nemogu pomoći ako ti nemogu objasniti kako je sve više onih koji su podstanari u kućama ili stanovima kojih su do prije nekog vremena bili vlasnici, a odano… Pročitaj više »

kdk
Gost
kdk
8 mjeseci prije

Plenković je na našoj strani (preciznije, nije protiv nas), koliko god ovo zvučalo uvredljivo za zdrav razum… Izbacite koeficijent “emocija” iz jednadžbe i bit će malo jasnije. Ako se složimo u pretpostavci da se ne odlučuje u Zagrebu (Beogradu, Sa, NY, Moskvi…) doći ćete do zaključka da sjajno balansira; oni… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Ne moraš se ti nikome ispričavati, niti itko to od tebe traži. Ti imaš svoje mišljenje i stavove koje zastupaš i uostalom zašto bi ti bio veći patriota od nekoga koji ukazuje na očite nedostatke i kriminal koji se događa u HR 30 god. A ja ti ne želim držati… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Vidim i shvaćam s koje točke gledišta percipiraš današnje stanje (sr”nje) koje se događa oko svih nas. Pusti te prošlosti i izdaje i petokolonaše i izdajnikei neprijatelje koje su tebi argumentirano (kako ti kažeš) izdaje svoju zemlju itd. Kako misliš da može ova država normalno funkcijonirati i ići u neku… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Ali rista, shvati jednu stvar. Samo ti želim doživjeti stvarnost o kojoj pišem. I opet ti ponavljam: NEMA TRODIOBE VLASTI. Ne funkcijonira. To je istina i dok to ne bude onako kako treba (ne mora biti idealno) nema nama naprijed. Molm te nemoj opet o Jugi, komunistima, socijalistima i mentalitetu.… Pročitaj više »

Boris Cvitković
Gost
Boris Cvitković
8 mjeseci prije

Mnogi u Hrvatskoj nepoštivanju USTAV RH, najtužnija stvar je što 95% ljudi koji ga krše su oni koji su se zakleli da će ga ne samo poštivati,nego i sprovodi ti svojim radom da Država bude 100%mirna,a ispalo je da je95% korumpiranih pod zakletvom a i prisegom.Največa korupcija je u MP,MUP,DORH,jer… Pročitaj više »

niki
Gost
niki
8 mjeseci prije

Sabor je naše ogledalo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik