fbpx

Parodija Hrvatskog Sabora

Sabor Republike Hrvatske

Parodija – pojam koji bi se najkraće mogao nazvati podrugljivom krivotvorinom izvornika. Ima i cjelovitijih objašnjenja pojma: „Osnovna svrha parodije je izvrnuti izvorni smisao nekoga teksta, što se postiže najrazličitijim sredstvima, stilsko-retoričkom hipertrofijom, karikiranjem i diskrepancijom na izražajnom planu, derogiranjem visokoestetskoga modusa, sklonošću poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija i dr”.

Parodiju susrećemo u pjesmama, tekstovima, filmovima. Nerijetko je sretnemo i u svakodnevnom životu. Recimo, onda kad netko obuče predugo i preširoko konfekcijsko odijelo, na nj stavi etiketu Armani, rugajući se tako nekom konkretnom liku kojemu je Armani najlošije odijelo u kolekciji.

U novije doba, nažalost smo svjedoci i parodije institucija. Par klipana se okupi u nekakvu udrugu, postanu članovi Uprave, izvlače novac iz državnih i inih proračuna, rugajući se tako sustavu, narodu, državi i svima oko sebe.

Takve pojave nisu baš rijetke, ali ne zauzimaju znatan postotak u ukupnoj godišnjoj sumi novca opljačkanog od naroda (utaje poreza, lopovluk preko javnih nabava, natječaja, napumpavanja visine investicija koje se plaćaju iz proračuna, knjigovodstveno zamračivanje izvlačenja novca iz poduzeća predstavljaju veći dio pljačke na godišnjoj razini).

Postoje mnogi razlozi hrvatskog nesnalaženja u vremenu i prostoru koje rezultira predzadnjim mjestom po razvijenosti u EU. Svi razlozi kojih se možemo dosjetiti (crony kapitalizam, klanovi, mafijaške strukture unutar opće i lokalne države, itd), posljedica su jednog ključnog razloga: Hrvatski Sabor već godinama ne postoji, a ono što nazivamo tim imenom jest parodija Hrvatskog Sabora.

U parodiji paradiraju likovi koji izgledaju kao pravi, a u stvarnosti su krivotvorine originala. Original se negdje tijekom vremena zagubio, a svi mi smo dosad i zaboravili da je ikad i postojao pa na krivotvorinu gledamo kao na original.

Posao izvornog Hrvatskog Sabora po Ustavu (čl.81) jest:

Hrvatski sabor:

 • odlučuje o donošenju i promjeni Ustava,
 • donosi zakone,
 • donosi državni proračun,
 • odlučuje o ratu i miru,
 • donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora,
 • donosi Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane Republike Hrvatske,
 • ostvaruje građanski nadzor nad oružanim snagama i službama sigurnosti Republike Hrvatske,
 • odlučuje o promjeni granica Republike Hrvatske,
 • raspisuje referendum,
 • obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom,
 • daje amnestiju za kaznena djela,
 • obavlja druge poslove utvrđene Ustavom.

Ne možemo reći da neke od navedenih poslova Sabor ne radi, sve navedeno radi, ali ne ispunjava svoju ključnu ulogu. Sabor ne „nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom”, već Vlada RH nadzire, kontrolira, usmjerava njegov rad.

Sabor je tako postao smokvin list vladajuće oligarhije koja svoju vlast ostvaruje kontrolom Vlade RH (nebitno je radi li se o domaćoj oligarhiji, gremijima kako bi rekao Šeks ili o europskoj nadoligarhiji). Što Vlada zamisli, Sabor izglasa. Ako se neki zastupnik otme kontroli (ili se optuži za primanje mita ili kako drugačije uznemiri javnost), onda ga ‘stranka’ prisili na davanje ostavke, najvjerojatnije u zamjenu za sutrašnji oprost bilo koje kazne koju zastupnik svojim nedjelom zasluži.

Cijeli sustav je postavljen tako da onaj koji neslučajno završi kao premijer bira one koji će  sutra postati zastupnici. Naime, u pravilu on odlučuje o izbornim listama. Onaj koji ti je omogućio saborski mandat, njemu ćeš biti nelojalan, ti ćeš njega kontrolirati? Mo’š mislit’!

Negativna selekcija u strankama, u ovih trideset godina je i dovela do predmetne parodije. S vremenom je intelektualna kapacitiranost saborskih zastupnika pala na najniže grane. Prepisivači, plagijatori s diplomama, oni s nezavršenim fakultetom, oni s kriminalnim repovima, redom ucjenjivi saborski ‘mislioci’ postaju dio nemislećeg glasačkog stroja.

Većina biračkog tijela nije različita od svojih ‘saborskih predstavnika’ (izborni sustav je postavljen tako da zastupnik nema obvezujući mandat, on je njegovo privatno vlasništvo, ne odgovara ni stranci, ni biračima za svoj rad, osim u onoj frazi o nagradi ili kazni pri ponovnom ne-izboru). Potkupljiva je, sklona varanju države, ‘snalaženju’ pa se i događa da birači na izravnim izborima (za gradonačelnike recimo) biraju one s kriminalnom poviješću.

Negativna selekcija radi svoje, fermentira, pretvara se u suprotnost od selekcije koja dovodi do proboja najsposobnijih, najboljih, najmudrijih na prva mjesta.

Poslušni dominiraju nad šutljivom većinom. Od te većine, manji dio se odvaži na iseljavanje. Veći ostaje tu i trpi.

Rezultat: predzadnji u EU. Siromašni. Svi drugi zarađuju više za isti posao, imaju bolju državnu upravu.

Sami vinovnici parodije su za svoja glumačka umijeća vrlo dobro plaćeni. Riječ je o 15-18.000 plaće, a po zakonu o pravima zastupnika u Saboru Republike Hrvatske imaju i slijedeća prava (izražena u domicilnoj valuti):  na životno osiguranje,  na naknadu:

 • povećanih materijalnih troškova u mjesečnom paušalnom iznosu (zastupnički paušal),
 • troškova prijevoza u javnom željezničkom, cestovnom, riječnom, pomorskom i gradskom prometu na području Republike Hrvatske (besplatan prijevoz),
 • troškova na službenom putovanju (dnevnica, noćenje i prijevoz),
 • troškova za odvojeni život od obitelji, besplatan prijevoz sredstvima javnog prometa, pravo na stan za službene potrebe, za prisustvo na sjednicama Sabora ima pravo na dnevnicu, tu je vjerojatno negdje i naknada za radu saborskom odboru.

Skupi se toga pa nije čudo da mnogi mijenjaju rizične poslove u gospodarstvu za ‘rad’ u Saboru.

4.8 56
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
81 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Slonica
Gost
Slonica
1 mjesec prije

Sve je to parodija osim novčanih iznosa koji su jako ozbiljni.
Osim redovitih primanja povlastica ,vecina izabranih ima prstiće u aferama ,sumnjivim poslovima.
A i birači su parodija ,kad 2 trećine građana ima direktne ili sporedne koristi od afera,transakcija.
I tako u lijepoj našoj i vuk sit i ovce na broju,a ovih malo jadova nek rade i ne pitaju previše jer to tako i tako nije u njihovoh domeni a i zaposleni svakodnevnim preživljavanjem nemaju ni vremena.

Svi smo mi ljudi
Gost
Svi smo mi ljudi
1 mjesec prije

Ma ni novcani iznosi nisu ozbiljni.
Dokle god minimalac nije na 15.000. Nema tu kruha.
Razlike ne smiju biti kolike su trenutacno.
Nema kruha dok se kuna ne devalvira i uvede direktna demokracija, a HNB ne preataje prodavavati eure od turizma za kune.

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Nismo svi ljudi, neki su HDZ-ovci

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Tako je Zrakomlat. Napadaju Sabor, a on je najboli poslodavac u Hrvatskoj. Jedina mu je mana sto prima malo radnika, pa nema ko da ga brani od napada. Najbolje bi bilo kada bi imao 1000 puta vise personala.

Moreno
Member
Moreno
1 mjesec prije

Ma more se to nazvat kako si napisa i ”parodija, podrugljiva krivotvorina izvornika, stilsko-retorička hipertrofija, karikiranje, derogiranje visokoestetskoga modusa, sklonost poetskim neologizmima, obrtanjem žanrovskih konvencija . . .” svo to stoji, ali ja bi skratija tu priču i napisa kako mi živimo u invertiranoj stvarnosti. Inverzija stvarnosti je najnevidljivije i najubojitije sredstvo psihopata koji vladaju sviton, pa tako drže u invertiranoj stvarnosti i 95-postotni dil Sabora. Ako se poneki od tih 5% prova usprotivit, predsjedavajući Sabora će mu nabit masku na facu ili pozvat saborsku stražu da ga iznese. Psihopati su uspili postić to da opisujemo inverziju stvarnosti upravo tako kako si napisa odnosno da se mi pitamo ”jeli tica ili avion”.

Za malo bolje shvatit šta se zapravo događa uputno je proučit psihopatiju koja je skrivena od kontrolnog sistema koji kad je to u pitanju u prvi plan podmeću luđake koji nožima paraju trbuje i sikirama cipaju glave, a takvih je tek par postotaka među psihopatima kojih je nekoliko postotaka u populaciji.

Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije

Knjiga Politička ponerologija Lobanowskog jako dobro objašnjava regrutiranje psihopata u visoku politiku. Jedna od knjiga koja me impresionirala i proširila mi vidike.

Histrion
Gost
Histrion
1 mjesec prije

Lobaczewski

Mujo iz tajne sluzbe
Gost
Mujo iz tajne sluzbe
1 mjesec prije

Nis

Moreno
Member
Moreno
1 mjesec prije

Znaš šta, ako si obidva i uvatila te mala snaga, najbolje ti je poj lipo ubit oko 🙂

Hornet 68
Gost
Hornet 68
1 mjesec prije

E bas me nasmija kolega Moreno .
“Monumentalno” si mi popravio raspolozenje.
Pozdrav !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

A čuješ…. kad si domoljub nijedna žrtva nije teška

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Mi sve Jakove izdrži, pojedi losos Jakove…. Sve nešto ka’ Jakov mutav. A vidi ti njega…
Jakov u THE KLUB….. U koji zalazi crème de la crème politike i gospodarstva?
Dopizdia mu Kolindin losos…. Čuo da neki Milanovićev prijatelj iz Dalmacije ima oborite ribe.
Ne zna di će s njom. Pa Jakov veli, evo i mene…. da se ne baci.
Zoki uteka od Sanjine zdrave hrane. Ka’ i on od Kolindine.
Ona u tri ujutru ulazi u kuhinju i pita ga; ”Opet jedeš?!?”
”Ne opet, još uvjek…..”

Hornet 68
Gost
Hornet 68
1 mjesec prije

Ha,ha,ha,ha.
Kolega Dalton , koristite li botaniku za ovakvu mastu ?
Molim preporuku , ma sta da je .
Zdrav bio !

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Nadođe tako neki dan….
🙂 🙂

Slovenac1
Gost
Slovenac1
1 mjesec prije

Bilo kako ali u jugi smo bili slobodni

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Tebi sigurno valja i da takvo stanje potraje najmanje još 100 god. Da ti i dica i unuici mogu živit na državnoj sisi kao što živiš i ti. Pretpostavljam jer si trol ili ovo što sam napisao.

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Kmeeeee … troooollll

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Ico, što te nešto boli?

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Kmee, kmeee otjerajmo uljeze sa našeg portala kmeeeee … Imbex … kmeeee troll … kmeeee hoćemo jednoumlje … kmeeee mi ili oni … kmeeee vrijeđajmo do smrti …

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Ico, vidi se da ti je max. doseg copy – paste. Napredovao si.

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Kme ?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je u ponedjeljak na prekid sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Nagornom Karabahu i povratak pregovorima pod pokroviteljstvom OESS-ove skupine iz Minska.”
Dali i ovakve vijesti spadaju pod ironiju?

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

…s elementima parodije

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Smo zadnje 3 tocke iz Ustava (čl.81) jest

 • nadzire rad Vlade Republike Hrvatske i drugih nositelja javnih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom,

Ovdije je situacija obrnuta jer trenutna vlada kontrolira sabor i naredjuje mu sto i kako da radi.

 • daje amnestiju za kaznena djela,

Tako je to kada LOPOVI LOPINE sami sebe amnestiraju i sve po zakonu i ustavu

 • obavlja druge poslove utvrđene Ustavom.

Drugi poslovi su: omogucavanje stoci krupnog zuba zanonske pljacke stkoe sitnog zuba. Uvodjenje jebokracije ono kada stoka krupnog zuba je be stoku sitnog zuba i jos ih ubijedjuje da je to za njihovu korist i zadovoljstvo. Odobrenje premijeru da sracka po cijeloj Hrvatskoj i da nikada ne pusti vodu.

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Prije ce im uci izmedju guzova do izmedju usiju.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Sve se to da lako promijeniti.

Izmjenom postojećih i donošenjem novih zakona koje donosi – Sabor većinom glasova.
A prijedloge zakona koji se po defaultu izglasuju u Saboru daje – Vlada Republike Hrvatske.
Mnogi od tih zakona su samo proslijeđene EU direktive.

Glavnog državnog odvjetnika, Ustavne suce, Povjerenika za informiranje, Povjerenika za odlučivanje o sukobu interesa bira nam Sabor.
Kako oni rade, svi znamo.

Dok tupavcima koji ne glasaju za Sabor jednom u četiri godine, kao i onima koji glasaju za SDP/HDZ to ne uđe u glavu, promjene – nema.

U međuvremenu slijedi daljnje iseljavanje razočarane hrvatske mladosti, osim Bugarske u EU nema nijedne članice koja nas nije pretekla po kupovnoj moći, a po korupciji smo tu negdje na začelju. Sa Bugarima.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

e zato trebju da Bih ,srbija ,kosovo,crna gora i makedonija a i albanija, što prije uđu u EU , tako da hrvatska nebude više na začelju.

Moreno
Member
Moreno
1 mjesec prije

 “Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.”
Mayer Amschel Rothschild (1744-1812)

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Zašto ne bismo zakone donosili referendumom kao Švicarci?

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
1 mjesec prije

UKINUTI sve stranke.Nestranačka država.Narodne izaslanike izvlačiti iz bubnja- kao loto izvlačenje Tko ne želi sudjelovati,ima pravo .na to. Od 150 barem 90 tako izvučenih,vrijedilo bi.(Sada od njih 150 vrijedi samo JEDNA).

Zax
Gost
Zax
1 mjesec prije

Pisac clanka otkrio toplu vodu

Ante
Gost
Ante
1 mjesec prije

Sabor služi da ozakoni pljačku. Ako je sve po zakonu nema da se tko buni. Ako im usfali novca, oni će dignuti par milijardi kuna kredita, uz obaveznu napomenu da neće imati za penzije i plaće. A da bi dobili od banaka kredite, saborski zastupnici su bankama dopustili da imaju svoje zakone po kojima mogu opelješiti svakog građanina. Zanimljivo je u tom ovršnom zakonu da je tako napravljen da kada banke i opelješe određenog građanina. Ali taj građanin i dalje ima dug, jer se ne ovrhom ne naplaćuju svi dugovi, nego samo dugovi banaka, nekretnina se proda u bescjenje, tek toliko da se namire dugovi banke. I tu dolazi do još veće nelogičnosti u ovršnom postupku, zahvaljujući saborskim zastupnicima, građanin je i dalje dužan, ali nema sa čime platiti dugove, nekretninu je za budi pošto kupio neki muljator, povezna sa onima koji provode ovrhu. I tako se agonija ovrhe nastavlja. Sve zahvaljujući vrijednim saborskim zastupnicima.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 mjesec prije

Sabor rvacki je ko i kokosinjac seljacki…ddok im gazda daje imace sta i da kljucaju…a kad gazda odluci da vise ne dava …tad ce kokoske u lonac ili kazan sve skupa.
Danke Dojcland,vaKITAn….

8 putnikkk
Gost
8 putnikkk
1 mjesec prije

Zivotinjska farma.odd Orwella, a ne drzava.Svi smo jednaki al neki su u podrumu i broje i jedu.

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Interesantno je koliko šupljih priča postoji oko ove pandemije a kako ogromna većina ipak ne vidi ili ne želi vidjeti očigledno. To je u jednu ruku za svijest razočaravajuće, a sa druge strane za bitak otrežnjavajuće. Nema velikog buđenja, niti ga je ikada trebalo biti. Postoje individualci u velikom broju vide neke djeliće sistema, ali nedovoljno da bi se oslobodili. Ja to tako vidim. Mnogi doktori u dobrim namjerama izvještavaju o glupostima službene stožerokracije i diktature političko-epidemioloških struktura, a jedan od najglasnijih je Dr. Andrew Kaufman koji laičkim jezikom objašnjava zašto su PCR testovi invalidni i ne daju točnu sliku o zdravstvenom stanju javnosti………
zivicovjek org
PCR Test -100% invalid

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Neoliberalizam je ekstremni oblik kapitalizma. Kao i samo njegovo ime, tako je i sve što on stvara lažno. Sve krize, koje je on stvorio su umjetne, tj. namjerno inicirane. Neoliberalizam stvara te krize globalnih razmjera, da bi se njima hranio tj. ljudskim reakcijama na njih. Rat je elitama uvijek donosio najveću dobit. Aktualne krize su novi oblik ratnog stanja, kao odgovor na napad novih nevidljivih neprijatelja, od terorista, preko zatopljenja, do najnovijeg virusa. Upravo su oni najbogatiji najviše zaradili tokom proljetne krize ili projekta COVID-19. Taj virus je definitivno dijete neoliberalizma i toliko je istinito sve što nam o njemu mediji govore, koliko su istinite filantropske namjere neoliberalnih svetaca i iznenadna pojava njihove brige i ljubavi za dobrobit „mašina koje govore“.
Glavna funkcija neoliberalizma je da se sva energija od dole, prebaci na gore, tj. od pučanstva prema eliti. On to uspijeva bez vidljive i direktna prisile, time što kreira uvijek novu izazovnu stvarnost, inscenirajući uvijek nove krize i panike. Kad jedna kriza završi, nema analiza, pručavanja i traženja krivaca. U neoliberalizamu nema odgovornih. On krivicu majstorski prenosi u umove svakog pojednica, poput ideje grijeha u prošlom eonu religije. Zar nismo svi mi krivi za globalno zatopljenje? Zar nismo svi mi krivi za širenje zaraze i nastanak pandemije?
zivicovjek org
Neoliberalni virus, virus nove slobode

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

A uz neoliberalizam ide postdemokratija. Zivimo u vrijeme postdemokratije.

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Da li je itko do danas pokrenuo postupak optužbe za „veleizdaju i genocid“ protiv sila koje su stajale iza projekta “sveta inkvizicija”?Nije! Što smo naučili iz te lekcije iz prošlosti? Ništa! Kako onda možemo spriječiti da se „sveta veleizdaja“ takvih ili većih razmjera opet ponovi? Ono „sveto“ oprašta svaki zločin. Što nam je danas sveto? U što danas vjerujemo bez trunke sumnje? Koja „svetost“ će danas opravdati zločine protiv slobode i prava individualca?
Upravo smo svjedoci jedne moderne „svete inkvizicije“, koja svojim razmjerima daleko nadilazi on srednjovjekovnu. Nekad je definicija grijeha bila „bavljenje prirodnim znanostima individualnim putem“. Čitava krema tadašnjeg društva, sa svojim stasajućim individualnim znanstvenicima i čitava individualno-objektivna (fenomenološka) znanost u nastanku, bila je na najbrutalniji način zatrta. Kao rezultat tog genocida mudrosti, nastao je vakuum, u kojem je posijano sjeme za jednu novu, umjetnu (ne-prirodnu, konceptualnu) znanost. To krvavo sjeme su posijali isti oni dželati, koji su dematerijalizirali onu izvornu, prirodnu, euroazijsku znanost. Iz tog sjemena krvnika izraslo je jedno kopile bez svijesti i energije, koju zovemo moderna (jezuitska) znanost. Danas je to autističko dijete izraslo u monstruma, koje je preuzelo vlast nad cijelom civilizacijom. Koji su danas vjersko-idološki razlozi za optužbu zločina i neposluha naspram kolektiva? Sumnja u onog znanstvenog pseudo-Boga je danas najveći grijeh. Griješnici su prozvani „teoretičarima zavjere“ i za njih se već kuju digitalne giljotine.
zivicovjek org
Svečana novo-zakletva

rjfnvierngverngverit
Gost
rjfnvierngverngverit
1 mjesec prije

Od “Upravo” do “giljotinje” ubija snagom istine.

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Znam

Hornet 68
Gost
Hornet 68
1 mjesec prije

Jesi li gledao zoom konferenciju od zivicovjek org prije par mjeseci ?
Bilo je zanimljivih gostiju .

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

NE

Hornet 68
Gost
Hornet 68
1 mjesec prije

Steta .
Inace se participiralo nekim sitnim parama , pa ne znam je li u redu da to podijelim .
Raspitat cu se , pa javim .
Zdrav bio !

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Vjerujem u Troglavog Boga čije ime je MMV=medicina-mediji-vlast.                                                                            
Bojim se đavola, čije ime je virus Covid-19.                                                                                 
Bit ću poslušan i neću griješiti protiv Boga.                                                                             
Pridržavat ću se pokorno svih novovjerskih pravila.                                                                                               
Vjerujem u spasenje.                                                                                                                  
Otkupit ću svoj spas, time što ću u potpunosti odustati od svega svoga, svega individualnog.                            
Svečano se odričem svojih odluka, osjećaja, percepcije, objašnjenja, misli i imaginacije.                         
Svečano se odričem svoje svijesti i svoje energije.                                                         
Vjerujem u spasenje i uskrsnuće kao bio-robot, kao savršeni sluga, kao ne-čovjek.
zivicovjek org
svečana novo-zakletva

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Parodija!?!
A ničega smiješnog nema?
Eeeee…. da ćemo mi ovako naprijed.
P.S.
Dobro za jačanje imuniteta…
… ako na yubitou ukucaš
Masinka Lukic – Apollo 9
P.P.S.
♫ Spavam jadna na drveni krevet, a moj Mile na Apollo 9 ♫
Čarobno….

mario
Gost
mario
1 mjesec prije

Korona je ubila puno starijih u Italiji, a 65 zaraženih u Delnicama su dobro. Kako?ČLANAK NA IMBEX HR
OVA BEZDUŠNA SOTONISTIČKA ZLOČINAČKA SPODOBA OBJASNJAVA OVCOIDIMA U ŠTA I KOME DA VJERUJU, IAKO JE IZ AVIONA VIDLJIVA NELOGIČNOST, LAŽ I PRIPISIVANJE TEŠKO BOLESNIH LJUDI DA SU UMRLI OD KORONE A NE SA KORONOM
PORUKA ZA VAS BEZDUŠNI ZLOČINCI; GOJE ZNAJU, NEMOŽETE ZAUSTAVITI PROMJENE!!!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Sve napisano istina.
Od ovoga do stetonsti nosenja maski u skolama.
Sve znamo.
Nista ne cinimo.
Pristajemo na sve, povremeno se buneci malo u komentarima.
Bolje ne zasluzujemo ni mi a kamoli nasa djeca.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Aleluja. Amerika je otkrivena. Sabor je samo jalova nakupina poslušnih klimoglavaca i glasačka mašina koja radi što Vlada i premijer kažu. To dosad nismo znali.

Pa naravno da je tako. I tako će i biti dok je na snazi ovakav izborni sustav i općenito truli i propali sustav “parlamentarne demokracije”. Tako dugo dok nam izbori ne budu sličniji američkima odnosno da se posebno ne bira predsjednik koji imenuje vladu, a posebno Sabor kao najviše zakonodavno tijelo u državi u koje bi bili birani narodni poslanici, a ne strranački poslušnici koji na liste dolaze isključivo na osnovi podobnosti.

Rad Sabora bi bio znatno bolji kad bi imali stotinjak izbornih jedinica koje bi birale po jednog zastupnika odnosno poslanika. To bi u velikoj mjeri omogućilo da birači biraju zastupnike s imenom i prezimenom koje puno bolje poznaju i koji uživaju nekakav ugled u toj biračkoj jedinici.

A predsjednik treba biti šef države i vlade u punom smislu riječi. Inače nam ta funkcija ni ne treba. Ovako kako je sada imamo osobe bez ikakve stvarne moći ali i odgovornosti koji nisu ni od kakve koristi nego samo donose 50-ak milijuna kuna troška svake godine. A za što? Pa onda se i događa da nam “šefovi države” budu veleizdajnici kao Mesić ili Josipović ili praznoglave tuke kao barbika. A ni ovaj sada nije ništa bolji.

I birači bi na svakim izborima morali imati mogućnost odbiti sve predložene kandidate. Dakle morala bi postojati opcija “nitko od navedenih” pa ako ta opcija prevlada stranke bi morale ponuditi druge,prihvatljivije kandidate. To bi bilo vrlo moćno sredstvo korekcije u rukama birača, ali znam da se to nikad neće dogoditi.

A trebalo bi uvesti i nekakve minimalne kriterije koje bi trebalo zadovoljiti da bi se steklo glasačko pravo i posebno kriterije koje bi morali zadovoljavati kandidati za političke funkcije. I to se naravno nikad neće dogoditi.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Lako se to moze izvesti. Dovoljene su male izmjene izbornog zakona. Nekidan je gradonacelik u Italiji puko na izborima iako nije imao protivkandidata. Usao je u ginisovu knjigu rekorda, jer nije bilo dovoljno onih koji ce zaokruziti njegovo ime da predje prag.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Pa da u Americi je bas super!
Jos nam samo to fali!
Stara Kuka od pocetka lijepo detektiras problem ali su ti rjesenja nula!
Ubuntu ili Anarhija je jedino cemu vjerujem!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Pusti anarhiju, ona je kratkotrjano prelazno stanje. Ima jedna stvar oja se zove direktna demokratija. U doba interneta lako je organizovati referendum, samo treba natjerati vlasti da sto cesce po raznim pitanjima traze od naroda da donese odluku. Moj gradonacelnik vec to radi. Cesto napravi anketu na internetu i kad se zavrsi glasanje uvijek za prijedlog koji je dobio najvise glasova kaze da je i on bio od pocetka. Nikako da pogrijesi.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Da uzmemo Bill Gatesa da nam sve tehnicki iz organizira?
Jos bi samo falilo da nam neki haker upravlja izborima…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Da bi uopće bilo referenduma u Hrvatskoj, treba skupiti skoro 400.000 potpisa (10% svih glasača) unutar 15 dana po zakonu koji je donio hrvatski Sabor, a onda treba izaći 50% plus jedan glas da referendum bude važeći.

Da bi se raspisao referendum, Švicarci trebaju skupiti 50.000 potpisa unutar 100 dana.
A ima ih duplo više nego nas.
Oni čak mogu mijenjati i Ustav ako skupe 100.000 potpisa unutar 18 mjeseci, što je u Hrvatskoj znanstvena fantastika.
Švicarci su u zadnjih 170 godina proveli više od 550 referenduma (zakonodavnih i ustavnih zajedno).

Živio nam HDZ i SDP koji ne žele mijenjati zakon o referendumu u Saboru!
Živjeli njihovi glasači!
Živjeli oni koji nisu glasali na izborima podupirući na taj način HDZ i SDP da dođu na vlast!

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Opet brzaš i nisi pročitao s razumijevanjem. Ne kažem da trebamo kopirati Ameriku i da je tamo sve sjajno, nego da bi neka njihova rješenja trebali preuzeti. Prije svega ono da biramo pravog šefa države a ne beskorisnu i skupu figuru. A taj šef države koji je biran na neposrednim izborima bi trebao sastavljati vladu, dakle izvršnu vlast. Bez stranačke trgovine kao što to sada imamo.

A posebno od tih izbora bi trebalo birati Sabor koji bi bio kao i do sada vrhoivna zakonodvna vlast i korektiv predsjedniku i vladi. I birati zastupnike s imenom i prezimenom, a ne stranačke liste poslušnika.

Što se tiče ovog talijanskog gradonačelnika kojeg je naveo tihobl i mogućnosti da ne skupi dovoljno glasova za izbor iako nema protukandidata, to kod nas ne postoji. Ako glasaš samo ti sam za sebe bit ćeš “izabran” i ući u Sabor. Pa pogledaj samo koliko glasova imaju ovi “manjinci”.

Postoji i sad nešto što može pokazati raspoloženje birača, a to je namjerno napraviti nevažeći listić. Ali mislim da opcija na listiću “nitko od navedenih” ne bi ostavljala nikakve nedoumice i mogućnosti “tumačenja”.

I za kraj, svatko zna detektirati problem. I to svi rade. Ali slabo vidim da netko nudi rješenja. a samo kritiziranje i detektiranje problema bez ponuđenih rješenja je jalovo i beskorisno.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Im rješenja, odavno napisana, ali nikada usvojena od Sabora (bilo HDZ, bilo SDP da vlada).
Jedna izborna jedinica, 100 saborskih zastupnika, zabrana predizbornih koaliranja, prag od 2% za ulazak u Sabor, prozirne izborne kutije, obavezno glasanje, sankcioniranje onih koji ne glasaju, omogućiti internet glasovanje, uskladiti broj birača sa brojem ljudi koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj su neki od dobrih prijedloga.

Jedino rješenje je srušiti duopol vlasti HDZ/SDP, jer isti barem nešto od navedenog nisu u 30 godina vladanja napravili.
A za to treba izaći na izbore i zaokružiti nekog drugoga.
Biranje nekog drugoga ne garantira da će stvarno i promijeniti izborni zakon, ali barem postoji šansa. Sa ovima ne.
Ovaj narod još nije dorastao da to i napravi.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Korporacija se zove EU, poslovna jedinica korporacije – RH, vlasnici korporacije EU na kraju odobravaju sve uposlene u svojoj korporaciji pa tako i u poslovnoj jedinici RH. Da se sindikat RH (stanovnici) ne bi puno bunili, njima je dat privid (radnicki savjet – demokratski izbori) da se i oni nesto pitaju.

Korporacija EU takodjer izdaje jednom mjesecno i svoj bilten pod nazivom ‘ Europske Vrijednosti’

Farree
Gost
Farree
1 mjesec prije

Jedini problemčić ovdje je da autor ne da opisuje Hrvatski sabor, nego bilo koji drugi sabor “tzv liberalne zastupničke demokratije”. Ništa nije bolja situacija u Njemačkoj ili Austriji . Montesquieu bi se prevrnuo tri puta u grobu da zna što su uradili od njegove ideje ppodjele vlasti. Cijelokupni “projekt” demokratije je ušao u fazu refeudalizacije i oni koji u ovome nu završe u rovu, završit će kao neka vrsta kmetova 21 stoljeća

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 mjesec prije

Kad je spominjao beskorisne izjelice Kissinger mora da je mislio na Hr.Sabor.

Mat
Gost
Mat
1 mjesec prije

Najvece civilizacijsko dostignuce nasih prostora …….nacionalni torovi.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Pa imamo najneuspješnji turizam jer se iz malo koje zemlje postotno putem turizma izvuče više novaca. Sve se uvozi i kad se tome pridoda kreditiranje turizma koje je iz godine u godinu po sve većoj stopi pa se tako putem kamata siše krv kao i z ostale ekonomije i te rezultate vidimo. Hrvati i Hrvatice su se pretvorili u konobare i sobarice, a u tone im pomaźu braća i sestre iz BiH i Srbije. Danas ni oni koji imaju par apartmana nemogu poslovati pozitivno ako te apartmane sami ne čiste i održavaju što se prvenstveno odnosi na stare i bolesne.

A što se sažaljenja tiče ja mislim kako tebie ne treba žaliti nego je tebi potreban vrač kako bi iz tebe zloduha istjerao 😊😊😊

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

A što ako ja ni dana u uredu nisam sjedio i svoje već odradio svojevremeno radeći u tri smjene.
A ja ti nemogu pomoći ako ti nemogu objasniti kako je sve više onih koji su podstanari u kućama ili stanovima kojih su do prije nekog vremena bili vlasnici, a odano i savjesno su radili svoj posao. Da li su svi ovršeni, blokirani, obespravljeni, deložirani nevaljali i lijenčine.
Lijenčina, ovisnika, neprilagođenih ima u svakom društvu i u svakom sustavu, ali ne u ovolikom broju, a takvih niti približno ni za vrijeme rata 1990-ih u Hrvatskoj nije toliko bilo koliko ih ima danas.

kdk
Gost
kdk
1 mjesec prije

Plenković je na našoj strani (preciznije, nije protiv nas), koliko god ovo zvučalo uvredljivo za zdrav razum…
Izbacite koeficijent “emocija” iz jednadžbe i bit će malo jasnije. Ako se složimo u pretpostavci da se ne odlučuje u Zagrebu (Beogradu, Sa, NY, Moskvi…) doći ćete do zaključka da sjajno balansira; oni koji vjeruju (i “znaju”) da može drugačije – u zabludi su! Netko (ili “nešto”) nam još uvijek čuva leđa; igra je da se ljudima koji žive u HR (namjerno nisam naveo samo Hrvate) nametne narativ kako nismo sposobni i dostojni imati vlastitu državu…ako treba argumentirati – koga zanima nađe!!!

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Ne moraš se ti nikome ispričavati, niti itko to od tebe traži. Ti imaš svoje mišljenje i stavove koje zastupaš i uostalom zašto bi ti bio veći patriota od nekoga koji ukazuje na očite nedostatke i kriminal koji se događa u HR 30 god.
A ja ti ne želim držati predavanja i pokušavati objasniti da i svi mi (koji pljuvaju po HR – kako ti kažeš) živimo u toj HR, i zašto nekome koji ukazuje na sve one loše stvari koje se događaju pripisuješ i etiketiraš da netko mrzi onu zemlju u kojoj živi i u kojoj su i njegovi potomci živjeli. Zar ti ne shvaćaš da ako se ovako nastavi zaduživati i KRASTI da će ti i tvoja djeca (ako već nisu) potražiti put negdje drugdje izvan HR.
Zar tebi nije jasno da državni proračun (penzioni fond) nije dostatan da se isplate sve mirovine, nego se radi toga zadužujemo svake god.
A između ostalog, čim si se dotakao nogometa i onoga komentara o El. automobilima vidim koliko je tvoja stvarnost sputana MSM. Proširi poglede prijatelju. Net je vrlo dobra stvar ako znaš kako ga iskoristiti da dobiješ prilično točnu info.
LP

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Vidim i shvaćam s koje točke gledišta percipiraš današnje stanje (sr”nje) koje se događa oko svih nas. Pusti te prošlosti i izdaje i petokolonaše i izdajnikei neprijatelje koje su tebi argumentirano (kako ti kažeš) izdaje svoju zemlju itd.
Kako misliš da može ova država normalno funkcijonirati i ići u neku bolju i sretniju budućnost ako ne postoji trodioba vlasti. Sudstvo koje bi trebalo biti temelj svakog iole naprednog društva koje za sebe voli reći da je demokratično,jednostavno ne funkcijonira. Korupcija do boli. Pa stranka koju su izabrali “večina” Hrvata je bila na optuženičkoj klupi kao kriminalna organizacija,
I što se dogodilo? NIŠTA!!!!! Još uvijek Hrvati biraju kriminalnu organizaciju iz koje svako malo pa iskoče kriminalci velikog kalibra. I što da ti još napišem? Mogao bi do sutra. I opet ti naglašavam da ne želim mijenjati tvoje mišljenje. ja samo živim stvarnost jednog malog čovjeka i građanina HR kao i ti i 98% ostalih Hrvata. Ali nas ova malobrojna banda iz dana u dan unazađuje. Ne nadaj se ničem boljem ako ne otpušemo ovu krim organizaciju i provedemo lustraciju nad svima onima koji su krali i ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine.
LP

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Ali rista, shvati jednu stvar. Samo ti želim doživjeti stvarnost o kojoj pišem. I opet ti ponavljam: NEMA TRODIOBE VLASTI. Ne funkcijonira. To je istina i dok to ne bude onako kako treba (ne mora biti idealno) nema nama naprijed.
Molm te nemoj opet o Jugi, komunistima, socijalistima i mentalitetu.
Mentalitet je osobnost nekog područja ili nekog šireg konteksta razmišljanja usađenog nasljeđem ili sredinom u kojoj živiš. Ali zakoni koji se poštuju i provode od vrha izvršne vlasti do onog najmanjeg na društvenoj ljestvici moraju biti pravedni za sve. Pa i za one koji te zakone donose i koji ih primjenjuju. To je jedan parametar i pokazatelj ako to funkcijonira da smo na dobrom putu.
A u HR baš taj segment (i ne samo taj) je rak rana ove zajednice.
Ma vjeruj mi prijatelju, prošao sam cijeli svijet, i naravno da prilika svuda čini lopova. Ali kad taj lopov zna koje sankcije slijede i da će biti strpan u pržun, pa makar on bio sin predsjednika, onda i svi drugi u lancu dobro razmisle prije nego se upuste u lopovske rabote.

Boris Cvitković
Gost
Boris Cvitković
1 mjesec prije

Mnogi u Hrvatskoj nepoštivanju USTAV RH, najtužnija stvar je što 95% ljudi koji ga krše su oni koji su se zakleli da će ga ne samo poštivati,nego i sprovodi ti svojim radom da Država bude 100%mirna,a ispalo je da je95% korumpiranih pod zakletvom a i prisegom.Največa korupcija je u MP,MUP,DORH,jer da nije,onda bi mnogi suci,policajci, odvjetnici bili u Remetincu,a meni svoja nedjela prebacili na žrtve,meni osobno su montirali 3 postupka,prijavio sam Ministru MUP DORH i USKOK,ali čekam.Dok vladajući bi trebalo da ih se sve pritvori,pa neka se brane,po čemu jesu bolji od nas .

niki
Gost
niki
1 mjesec prije

Sabor je naše ogledalo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
81
0
()
x