Plinski rat Moskve i Kijeva je gotov, barem do 2024., a pobjednik je…

industrijski gasovod
14 komentara

Moskva i Kijev ipak su riješili sva pitanja vezana za tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu. Gazprom je s ukrajinskim kolegama potpisao čitav niz sporazuma i ugovora.

“Nakon pet dana neprekidnih bilateralnih pregovora u Beču, donesene su konačne odluke i postignuti konačni sporazumi. Istodobno, potpisan je čitav niz sporazuma i ugovora, doista veliki paket koji je obnovio ravnotežu interesa stranaka. Od danas ti dokumenti dobivaju pravnu snagu i jamče tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu nakon 31. prosinca 2019. Gazprom je učinio sve što je bilo moguće i još jednom potvrdio da je odgovoran i pouzdan partner”, rekao je u izjavi Aleksej Miller, predsjednik izvršnog odbora Gazproma.

Gazprom i Naftogaz potpisali su sporazum o organizaciji transporta plina preko teritorija Ukrajine. Istovremeno, Naftogaz je organizacija koja obavlja tranzit i preuzima odgovarajuće rizike. Trebao bi rezervirati kapacitet plinskog sustava Ukrajine za ukupno 225 milijardi kubičnih metara plina za petogodišnje razdoblje. To uključuje potrebnu infrastrukturu, posebno održavanje podzemnih skladišta i pumpnih stanica. Za 2020. godinu se govori o tranzitu 65 milijardi kubnih metara, a u sljedeće četiri godine bi tranzit pao na oko 40 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, strane su sklopile neopozivi sporazum o nagodbi za opoziv svih arbitražnih i pravnih zahtjeva jednih protiv drugih o kojima nisu donesene konačne odluke, kao i odricanje mogućih zahtjeva za ugovore o dobavi i tranzitu od 19. siječnja 2009. Kijev je povukao svoja potraživanja od Gazproma zbog kršenja politike antimonopola u iznosu od 7,4 milijarde dolara, a prije toga je Gazprom Naftogazu platio 2,9 milijardi dolara, kako je odlučio Arbitražni sud u  Stockholmu.

Kao što smo izvijestili, prvog dana 2020. Godine je Bugarska prestala preuzimati ruski plin na rumunjskoj granici, koji je dolazio preko Ukrajine, i počela primati ugovorene količine iz Turskog toka na jugu zemlje, na granici s Turskom.

Međutim, to nije jedini slučaj diversifikacije opskrbe europskih zemalja ruskom plinom, jer je tranzit preko Ukrajine s početkom 2020. smanjen 9 puta.

Isporuke ruskog plina preko Ukrajine u Slovačku i dalje u zapadnu Europu od 1. siječnja smanjit će se za 9 puta. O tome svjedoče podaci slovačkog operatera transportnog sustava plina Eustream. Slovačka ruta glavna je ruta za isporuku ruskog plina u Europu i čini 65% ukrajinskog tranzita.

1. siječnja je novi operater ukrajinskog plinskog transportnog sustava objavio da je već isporučio prve kubne metre plina u EU prema novom tranzitnom ugovoru i prema europskim pravilima isporučuje plin europskim zemljama na  međudržavnim točkama.

“Plinski tranzitni sustav (GTS) radi normalno”, rekli su iz kompanije “Operator GTS Ukrajine”.

“Obradili smo sve nominacije za tranzit u sklopu provedbe novog ugovora”, dodao je predsjednik ukrajinske tvrtke Sergej Makogon na svom Facebooku .

Prema operateru slovačkog plinskog transportnog sustava, isporuke kroz Ukrajinu od 1. siječnja značajno su manje u odnosu na 31. prosinca.

Dakle, posljednjeg dana 2019. godine kroz ulazni ulaz u Velike Kapušane primljeno je 155,7 milijuna kubičnih metara, a od 1. siječnja samo 17,3 milijuna kubika. Prema Eustreamu, od 1. siječnja 165 milijuna kubnih metara kapaciteta sustava dnevno ostaje neiskorišteno.

Tranzit kroz Eustream 31. 12 2019. i 01. 01. 2020.
FOTO: Tranzit kroz Eustream 31. 12 2019. i 01. 01. 2020.

Rute do Slovačke i zapadne Europe glavni je tranzit put ruskog plina kroz Ukrajinu i čini 65% svih isporuka cijeloj zemlji, koja je prema novom ugovoru dužna primiti ruski plin i istu količinu predati europskim kupcima na izlaznim točkama. Ranije, prije prevrata u Kijevu, za sigurnosti isporuka do granica Ukrajine i EU se brinuo Gazprom, koji je Naftogazu Ukrajine slao inženjere i davao kredite za obnovu tranzitnog sustava, uz isporuke Ukrajini po povlaštenim cijenama, kao što danas ima Bjelorusija, koja 1000 m3 ruskog plina plaća samo 150 dolara.

Nagli pad tranzita možda je posljedica činjenice da je sudbina ugovora bila nepoznata sve do večeri 30. prosinca, pa su europski partneri Gazproma mogli naručiti minimalne količine za 1. siječnja. Osim toga, ovu zimu Europa prolazi s rekordnim zalihama plina i blagom zimom, tako da povećane količine tranzita preko Ukrajine nisu nin bile potrebne.

Kao što smo naveli u početku, 30. prosinca su na snagu stupili svi ugovori za tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu. Prvi je sporazum između novog operatera ukrajinskog plinskog transportnog sustava i Gazproma. Drugi je ugovor o tranzitu plina između Gazproma i Naftogaza Ukrajine, koji će djelovati kao posrednik između ruske tvrtke i novog operatera. Za ugovoreni tranzit do 2024. godine od 225 milijardi kubičnih metara plina Gazprom će Kijevu za petogodišnje razdoblje platiti 7,2 milijarde dolara, bez ikakvih obveza u slučaju kvara ili privremenog kolapsa sustava na ukrajinskom teritoriju.

Ugovor se u određenom smislu može nazvati „win-win sporazumom“, ali će vrijeme pokazati tko će biti na dobitku. Kao što sm naveli prethodnom članku, za bugarska domaćinstva i industriju je plin iz Turskog toka jeftiniji za 5% u odnosu na onaj kupljen preko Ukrajine i Rumunjske. Nije za isključiti da Gazprom pri izračunu cijena i manjim iznosima potiče kupce na kupnju njegovog plina iz drugih pravaca, što je legitimno pravo ruske kompanije. Koliko će tranzita ostati Kijevu kada se dovrše svi projekti, na to pitanje za sada nema odgovora.

Ulazne (plavo) i izlazne (crveno) točne plinskog tranzitnog sustava Ukrajine
FOTO: Ulazne (plavo) i izlazne (crveno) točke plinskog tranzitnog sustava Ukrajine
gasovodPlinovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pobjednik je
4 godine prije

Aramco

Ante
4 godine prije

Prevedeno na jezik običnih ljudi pobjednik je onaj tko drži plinske instalacije u Ukrajini. Amerikanac koji će plin prodavati skuplje Europi. Jel sam pogodio ???

CRTTV
4 godine prije

Gledajući kartu ovog plinovoda pa i Krim je slijepo plinsko crijevo isto kao i Dombas?

Tupko Glupko
4 godine prije

Ukrajinci će imati plinski tranzit od Rusije prema Europi ako Europljanima ne bude jeftiniji plin iz Rusije preko drugih pravaca (kojih ima sve više – Turski tok, Sjeverni tok 2) čiju cijenu određuje dobavljač Rusija i ako Ukrajinci ulože velike novce u modernizaciju oronule infrastrukture plinovoda i popratnih objekata za što će Ukrajincima trebati veliki krediti sa velikim kamatama koje mogu dobiti jedino rasprodajom svojih nacionalnih dobara za nisku cijenu. Sumnjam da će im Rusi dati kredite, ali Kini bi to recimo bio strateški interes.
Ukrajinski narod je do sada valjda shvatio da je iskorišten od Zapada (biranje komičara Zelenskog za predsjednika Ukrajine govori da se svijest mijenja), te koji je krajnji cilj Zapadu a Ukrajinom.
Dakle, glavni dobitnik je budući davatelj kredita Ukrajini za obnovu plinovodnog sustava u Ukrajini koji je njihova glavna gospodarska žila kucavica.

Zax
4 godine prije

Pobjednici su zidovski oligarsi koji drze cijeli energetski sektor u rusiji.

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
4 godine prije

Jel ono Nosferatu rekao da neće više transportirati plin kroz Ukrajinu, dobio znači zapovjed da sebi uskoči u usta jer moraju mu braća zarađivati i u Rusiji, Ukrajini, čemerici i jewropi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI