Pobjeda Erdogana na referendumu – Tursku pretvara u predsjedničku republiku

Recep Tayyip Erdoğan
18 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je proglasio pobjedu na jučerašnjem povijesnom referendumu na kojem su birači tijesnom većinom glasali da zemlja dobije predsjednički sustav.

Erdogan je i prije objave službenih rezultata proglasio pobjedu na referendumu i označio najveći politički preustroj u modernoj povijesti Turske, no oporba je zbog navodnih nepravilnosti osporila rezultate i najavila da će podnijeti tužbe.

“Turska je donijela povijesnu odluku izabravši predsjednički sustav”, izjavio je u nedjelju Erdogan nakon objave rezultata.

Prema rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova, za uvođenje predsjedničkog sustava je glasalo 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača.

Glas “za” ustavne promjene je dalo 25 milijuna birača na referendumu, 1,3 milijuna više od onih koji su bili “protiv”, rekao je Erdogan iz svoje rezidencije u Istanbulu, te istaknuo da je referendum okončao s dugom poviješću miješanja vojske u upravljanje zemljom.

“Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda. Prvi put u povijesti republike mijenjamo politički sustav kroz civilnu politiku. Zato je to važno”, dodao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Referendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Arogancija EU politicara prema ostalima van EU dovela je do svega toga.U Njemackoj za tu tzv.Erdoganov totalirizam glasovalo 63%,Francuskoj 70,5%Belgiji 77%..to sada po novinama pisu raznim je obicna gluparija,oni prelaze sa parlamentarnog na predsjednicki sistem,previse se tu nece mjenjati puno..Turska je u Nato snagama,bez obzira tko bude predsjednik isto kao u njemackoj,puno ce odlucivati odluke amerike..nema straha,ta napuhanost po novinama je obicna propaganda gluparizma po meni i nista drugo..

Khmkhm
6 godine prije

Uvijek kad je ovako tanka pobjeda zna se da je namjesteno. U zadnjih 10g sve vazne pobjede na izborima su sa 0.5 do 1.5 % dobojene, od Njemacke, Austrije, Hrvatske, Turske, Britanije…sve do jedne su prevagnule sa laznim ili duplim glasovima.

glaro
6 godine prije

Turska je clanica NATO pakta, dakle spada u natovce,
Turska je dio natovskih vrijednosti a to znaci
agresija
laganje
korupcija
drzavni terorizam

fenix
6 godine prije

Iako ovo sada izgleda kao trenutna pobjeda Erdogana na duge staze za Tursku a i njega samoga moze biti jako opasno cak i pogubno. Da objasnim i sam sam ocekivao pobjedu Erdogana sa najmanje 70% glasova ali ovako mala razlika pokazuje da je cijela jedna polovica drzave protiv tebe i znaci izuzetno zestoku polarizaciju drustva. Takodjer pokazuje ogromne unutarnje zestoke podjele u samom Turskom drustvu i jedan od dokaza da Turska drzava u opce nije stabilna i monolitna kako se prikazuje. Kako god to cudno izgledalo Turska je najslicnija Ukrajini.

Ind-ore
6 godine prije

It appears that if you want to be liked by the American public, go to war.

subaru
6 godine prije

Sve ide po planu, sad će dolje još više goriti.

Outsider
6 godine prije

Isti hitler komplet. Mozda reinkarnacija

Jupiter
6 godine prije

Sada ni Turska nema više predsednika vlade. Sada imaju predsednika kao USA.
Ataturk ko to beše?

OBerlusconi
6 godine prije

Prvi koji je cestitao Erdoganu bio je Putin..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI