Politički preokret u Austriji – ankete pokazuju da se ”antivakserski” FPÖ probio na drugo mjesto popularnosti

FPÖ
23 komentara

Prema najnovijoj anketi u Austriji se dešava politički preokret. Vladajući ÖVP nastavlja padati u anketama i sada je na trećem mjestu. Antiglobalistička desničarska stranka FPÖ, koja se protivi obaveznom cijepljenju, zauzela je drugo mjesto pod svojim proruskim predsjednikom Herbertom Kicklom. Još jedan katastrofalan rezultat za vladajuću stranku, nakon što je vladajuća koalicija ÖVP-a i Zelenih izgubila većinu u anketama prije nekoliko mjeseci.

Loše vijesti za nekadašnju crnu, a sada tirkiznu Narodnu stranku ÖVP se nastavljaju. Glasači masovno odlaze. To je jasno pokazalo istraživanje koje je provelo društvo za društvena istraživanja Lazarsfeld s 2000 ispitanika u 25. i 26. kalendarskom tjednu, s marginom fluktuacije od samo 2,24 posto.

Prema istraživanju, SPÖ je i dalje na prvom mjestu s 31 posto, a slijedi ga FPÖ s 22 posto. Slijedi vladajući  ÖVP s 21 posto i mali koalicijski partner Zeleni s 10 posto te Neos s 9 posto. MFG ima 4 posto i možda bi također mogao ući u Nacionalno vijeće.

Kancelar ne mari za Austrijance

Za kancelara Karla Nehammera, međutim, anketa je još jedna katastrofa, mogao bi postati drugi šef vlade kojeg narod nikada nije izabrao, i moguće je da bude smijenjen. Također jasno pokazuje kako Austrijanci “odobravaju” kancelarove postupke.

Umjesto da brine o Austriji, kancelar radije leti po svijetu. Mazi se s braćom Kličko iz Ukrajine i večera na sastanku NATO-a u Briselu, iako kao šef vlade neutralne države nema što raditi ni u jednoj od tih zemalja.

U međuvremenu, zbog inflacije ljudi sve teže žive, a u Koruškoj je nakon nevremena proglašeno izvanredno stanje. Status kancelara u anketi jasno pokazuje da građani Nehammeru izravno pripisuju loše upravljanje raznim krizama.

Na pitanje treba li Karl Nehammer ostati kancelar, samo 28 posto odgovorilo je “da”, ali 43 posto odgovorilo je s nedvosmislenim “ne”. Dvadeset i devet posto odgovorilo je “ne znam” ili nije dalo odgovor.

Smiješne mjere protiv inflacije

Sastanak u pokrajinskom parlamentu Salzburga trenutno izazvao je pomutnju nakon što je predstavnik stranke ÖVP pokazao koliko je nepovezana crno-tirkizna stranka.

Suočavajući se s inflacijom, zastupnik ÖVP-a u Europskom parlamentu Michael Obermoser iz Pinzgaua preporučio je građanima da stegnu remen odricanjem od kockanja, igrica i telefona: “Deset posto našeg nacionalnog dohotka ulažemo u igre, kockanje i lutriju. Drugih deset posto odlazi na internet i sve te stvari. Svatko od nas ima priliku učiniti nešto i više-manje to promijeniti.”

Dotični sastanak održan je početkom mjeseca, a video njegovog prijedloga je postao viralan. Odlomak je dugačak samo 20 sekundi, ali je snažan. Ne radi se o lupetanju iz lokalnog puba, već o navodnom političkom profesionalcu i izabranom dužnosniku koji je, uz svoje političke funkcije, također okružni predsjednik gospodarskog udruženja ÖVP u četvrti Zell am See.

Oštre kritike uputio je šef FPÖ-a Kickl koji je na Facebooku napisao: “G. Obermoser, na kojem planetu ti zapravo živiš? Austrijanci si više ne mogu priuštiti život zbog kobne politike vaše savezne vlade koju vodi ÖVP, a vi dajete takve idiotske ‘savjete’.”

Jasno je, međutim, da je građanima dosta ÖVP-a i njegovih skandala. Osim toga, tu je i nedostatak vizije stranke, jer se samo brine kako zadržati vlast kako bi nastavila dijeliti novac i pozicije svojim članovima. Uostalom, bezbrojne isprazne najave i prekršena obećanja još su jednom pokazali Austrijancima da njima vlada skup nestručnih ljudi.

Bilo da se radi o zaštiti granica, lutriji cijepljenja ili aktualnim komičnim mjerama protiv inflacije: čini se da je ljudima dosta stranke koja novac od poreza očito smatra svojim vlasništvom.

Izvor freewestmedia.com

AustrijaSlobodarska stranka (FPÖ)uspon
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
none
1 godina prije

politički Plenky profil je u EU IN 😉

Mirko
1 godina prije

Na zalost pokazat ce EU elite ovima gde im je mesto kao sto su onom Salviniju.

Probuđeni
1 godina prije

Vec 30 godina politicari Zapada zive na staroj slavi.
Linija manjeg otpora, prethodnici su ostavili dobre temelje
Zahvaljujuci putinu koji je promijesao jezero, ukazala se baruština
To ce se sada, manje- vise bolno rascistiti
Plus za Zapad!!
Lose za Rusiju jer gubi nesposobne igrace sa kojima je mogla lako manipulirati

Tupko Glupko
1 godina prije

Odlično napisano.
I kod nas je otprilike takav postotak.
Izričito kontra službenog narativa Covida i Covid mjera u Saboru je jedino Most koji ima podršku u narodu od nekih 10%, a deklarativno i Domovinski pokret koji ima sličnu podršku.
Svi drugi (HDZ, SDP, Možemo, nacionalne manjine i oni sa jednim ili par saborskih zastupnika/zastupnica) se drže službenog narativa.

Lucija, prva
1 godina prije

“…nedostatak vizije stranke, jer se samo brine kako zadržati vlast kako bi nastavila dijeliti novac i pozicije svojim članovima.”

Oh. Tko bi rekao…? Nema toga kod nas…😄

Bosanac
1 godina prije

Ovi prošli i trenutni su obavili svoju misiju – vakcinisali su veliki dio populacije …sad svi ostali mogu pjevat borbene.(kako kaže izreka: poslije #ebanja nema kajanja).

Bosanac
1 godina prije

Vi se i dalje zamarate “demokratijom” i procentima, to bi bilo slično kao kad bi ja uzeo konjsku zapregu i prijavioo se za utrku formule 1 (šansa za pobjedu bi mi bila jedino ako bi se u trenutku utrke desio neki ajki EMP pa svima ostalima riknula elektronika).

ogo
1 godina prije

Reci NE USA politici reci NE EU birokratima.

Zoran
1 godina prije

Svi su oni antivakseri i antiglobalisti dok ne dođu na vlast, a onda budu još gori od predhodnih. Volio bih da griješim.

Josip
1 godina prije

Sad su odjednom ankete točne?

Max
1 godina prije

Sadašmja vlada je najgora u povijesti Austrije.

Jomla
1 godina prije

Jako dobro!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI