Poljska i Ukrajina pozvale Bidena neka učini sve što je u njegovoj moći kako bi bila zaustavljena izgradnja Sjevernog toka 2

Biden da zaustavi izgradnju Sjevernog toka 2
41 komentar

Iako SAD tvrde da će Sjeverni tok 2 povećati ovisnost Europe o ruskom plinu, Moskva plinovod opisuje kao čisto ekonomski projekt, upozoravajući Washington neka ga ne politizira.

U članku za američki medij Politico u ponedjeljak, ministri vanjskih poslova Poljske i Ukrajine pozvali su američkog predsjednika Joea Bidenaneka učini sve od sebe kako bi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 prestao s izgradnjom.

Optužujući Rusiju za jačanje “njezine dominacije u Europi opskrbom plinom”, Zbigniew Rau i Dmytro Kuleba istaknuli su kako “Poljska i Ukrajina već dugo upozoravaju na opasnosti povezane s izgradnjom Sjevernog toka 2.”

“Naši pozivi na budnost i odvažnost čuli su se u američkom Kongresu, koji je nastavio s mjerama osmišljenim prema zaustavljanju ovog opasnog projekta, koji ima za cilj podjelu. Pozivamo američkog predsjednika Joea Bidena neka svim sredstvima koja su mu na raspolaganju spriječi završetak projekta”, dodali su.

Ustvrdili su da SAD i dalje igraju “kritično važnu” ulogu u projektu za koji su ministri tvrdili da “poanta projekta nije energetska sigurnost Njemačke.”

Dvojica ministara rekli su kako projekt nije prevelik da bi se sada stalo na njegovoj izgradnji, kako neki tvrde, nego da ga se treba terminirati.

Ministri su predložili da će, ako bude dovršen, projekt doprinijeti naporu Rusije, koja njime želi “pokušati uvjeriti ukrajinsku javnost kako Zapadu nije stalo do ukrajinskih interesa, a u konačnici ni do sigurnosti i prosperiteta Ukrajine.”

Operator sjevernog toka 2 želi ranu izgradnju kraka cjevovoda u njemačkim vodama

U zasebnom razvoju događaja u ponedjeljak, operater Sjevernog toka podnio je zahtjev Njemačkoj saveznoj pomorskoj i hidrografskoj agenciji (BSH) za trenutno stupanje na snagu prethodno izdane dozvole za izgradnju cjevovoda u njemačkim vodama.

Glasnogovornik BSH-a potvrdio je primanje zahtjeva od Nord Stream 2 AG, napominjući da je dokument “u pregledu”. Glasnogovornik nije rekao kada će BSH odlučiti o zahtjevu.

Ovakav razvoj događa uslijedio je nakon što je još jedna dozvola za BSH suspendirana i to nakon žalbe njemačkih organizacija za zaštitu okoliša na plinovod Sjeverni tok 2, koju je BSH odbila kao nešto što ne drži vodu. Regulator je 15. siječnja izdao dozvolu za izgradnju kraka plinovoda Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama, koji mora biti postavljen do kraja svibnja.

Projektom Sjeverni tok 2 predviđen je kao izgradnja dvaju plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara plina, koliko će se godišnje prebaciti od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Projektu se aktivno protive SAD, koji promovira svoj ukapljeni prirodni plin (LNG) u EU, kao i Ukrajina te niz zemalja EU, uključujući Poljsku.

Moskva i Berlin smatraju američke sankcije protiv projekta primjerom nelojalne konkurencije, koja je trebala povećati izvoz američkog LNG-a u Europu. Rusija je u više navrata upozoravala protiv politiziranja onoga što opisuje kao čisto ekonomski projekt.

PlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
3 godine prije

Al’ ga ovi Poljaci gnoje…

Sunseeker
3 godine prije

I onda je svizac ..

Tucker carlson
3 godine prije

Zamisli,2 drzave rade svoj energetski projekt a neke druge drzave zovu svog gazdu da kako god zna spriječi taj projekt.dakle,umjesto da kao prave,suverene države(Sha nisu),gledaju da zgrabe svoj dio kolača ili porade na infrastrukturi sa najvećim izvoznikom plina,oni zavijaju pred nogama svog gazde.kakav jad.hvala.

sir oliver
3 godine prije

Zaustavit potpuno isporuku plina evropi i sve preusmjerit u Aziju i mirna i topla Evropa ,sigurna od opasne Rusije.

Milance
3 godine prije

Danas je 18 firmi odkazalo sudjelovanje u dovršenju plinovoda zbog sankcija od strane Amerike kako pisu novine u Njemackoj. https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/509853/Schlag-gegen-Russland-und-Deutschland-18-Firmen-ziehen-sich-aus-Nord-Stream-2-zurueck

Red John
3 godine prije

Čudno …. a nijedna od tih država ne proziva npr Njemačku ili Austriju koje vise nego svim srcem rade na noth steram 2!??? Pitam se kako to jeli licemjeri!?!?

Slovenac1
3 godine prije

Propale zemlje samo sto nije gotov a onda ide nord 3 i nema vise ukropa i nekih poljaka

Ришона Вилон
3 godine prije

У Пољској је само име славјанско, а руководе чифути.

FATIH
3 godine prije

MALO MORGEN!

Boris
3 godine prije

Poljska prodala dušu Bogu a Ukrajina Amerikancima

Majk Majers
3 godine prije

Oće to vazali, za judine škude. No vidi ko se javija, Dalmatinac-potomak ponosnih Ilira u prodanoj zemlji, prodanih ljudi

Lobos
3 godine prije

Bajdenu navući odijelo za ronjenje, pa nek se spusti dole i ponese alat, jer kažu, u dobroj formi je.

Zadranin
3 godine prije

Ukrajinci, zar još niste dobili onaj amerokenjski.. kako su ga nazvali: “plin slobode”? 😂

Jadni vi što vam vaše državne izdajice učiniše.

P***!

uliu
3 godine prije

Stvarno me cudi – nema shumadinca na ovu temu.
On bi rekao da globalisti zelu zaustaviti ovaj plinovod iz Rusije u Njemacku.

ctahko
3 godine prije

I sad, ovaj podgrejan leš će da im pomogne protiv Rusije… Pih…

Mali zloco
3 godine prije

A Ruse lizabo tuki sta Poljaci i Ukrajinci laprdaju.

pirat sa kariba
3 godine prije

bune se jer nema novaca ako dozvole gradnju ovog plinovoda ,ako ne mogu zaraditi ili gube onde se bune sto se neko drugi snalazi ,,, pokvarenjaci

NACi
3 godine prije

Koji je to “niz zemalja EU” protiv?

Boba Lazarević
3 godine prije

Evropa je ovisna o vanjskim izvorima energije i uopće nema veze jesu li to ruski, arapski ili američki. Zato neće nikada biti prava velesila. Probali su gurati obnovljive izvore, naročito Njemačka, ali ništa od toga. Megaprojekt u Libiji, koji je bio jedina realna šansa, je odavno otišao u tri lijepe. Zato bolje neka budu dobri s čika Putinom jer su ovi drugi čike daleko gori od njega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI