Poljska otkrila isporuke ugljena iz Donbasa

Ugljen iz Donbasa
23 komentara

Nakon što je u ukrajinskoj luci u regiji Odesa 13. rujna počeo pretovar ”američkog” ugljena s broda ”Ocean Ambitious”, ispostavilo se da je brod nekoliko dana prije bio u ruskoj crnomorskoj luci Novorosijsk. Većina ukrajinskih energetskih stručnjaka je posumnjala da američka kompanija  XCoal Energy & Resources umjesto svog ugljena kupuje ugljen iz Donbasa za 60 do 70 dolara po toni, a onda ga uz minimalne troškove transporta preprodaje Kijevu za 115 dolara po toni.

Sada je nešto slično, iako u puno manjoj količini, otkriveno u Poljskoj, gdje je Ministarstvo energetike potvrdilo primitak ugljena iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Poljsko izdanje Biznes Alert je citiralo čelnika ministarstva Krzysztofa Thuzhevskog, koji je potvrdio prijem oko 11 tona ugljena, što je dnevna potreba jednog energetskog bloka, to jest mala pošiljka.

“Neka mala tvrtka posluje s Donbasom. Definitivno nije jasno kako, ali čini se da je tako”, izjavio je Krzysztof Thuzhevsky.

Ranije je poljski list Gazeta Prawna izvijestio da se uvozi ugljen iz Donjecka. S druge strane, čelnik Ministarstva energetike Ukrajine Igor Nasalik kaže da je sada glavna zadaća blokirati taj proces.

”Kada smo se susreli s ministrom, razgovarali smo o ovoj temi i dobili uvjeravanja o provođenju potpune provjere i zabrane isporuka takvih zaliha u budućnosti. Uspio sam se susreo s novinarom koji je objavio prvi dio istrage. Bit će drugog i trećeg dijela istrage koja je povezana s opskrbom antracita iz Donjecka i Luganska, ne samo u Poljskoj nego i drugim europskim zemljama”, rekao je ministar Igor  Nasalik.

“Kako sam je razumio, ugljen prolazi kroz ruske tvrtke i klasificira se kao ruski ugljen. No, moramo vidjeti rezultate studija i kontrole ugljena koje su provedene, uključujući Ukrajinu, na prodajnom mjestu u Turskoj i drugim zemljama u kojima posluju kompanije iz Donjecka i Luganska”, dodao  je Nasalik.

Kako je izvijestio Observer, ranije je ruski ministar gospodarstva Sergej Nazarov priznao da Moskva na međunarodnim tržištima prodaje ugljen iz rudnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, što znači da kompanije i poduzetnici gledaju da potrebne resurse dobiju po što povoljnijoj cijeni, unatoč tvrdnjama Kijeva da na ovom poslu najviše zarađuje vodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike.

dnrdonbasIgor NasalikLNRLuganskMinistarstvo energetike UkrajineNovorosijskUgalj
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Razbise ih Rusi!

Podravec
6 godine prije

He!He!He!

Nena
6 godine prije

Živio Donbas! Sve se može, sve se može! Nitko ne može zaustaviti život!

Shumadinac
6 godine prije

Šta sledi – sankcije na uvoz uglja iz Rusije.

Koča Popović
6 godine prije

Jel sad jasno zasto i kome je bila u interesu kontrarevolucija u Kijevu!? Iz istog razloga kao u SFRJ!

Ludiagresivan
6 godine prije

A embargo na zrak iz Rusije?

DeLambre
6 godine prije

Ugljen nije problem, a mandarine jesu…

Vlastimir
6 godine prije

Ovce treba ŠIŠATI.

Mate
6 godine prije

To je trgovina – pošteno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI