Pomoćnik Zelenskog potvrdio je da je Ukrajina pokušala ubiti ruskog generala

Valerij Gerasimov
5 komentara

Kijevske snage su pokušale da ubiju načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova tokom njegove posete bojišnici u Ukrajini, priznao je Aleksej Arestovič, viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Arestovič je u subotu komentirao izvještaj New York Timesa u kojem se tvrdi da je Washington, koji podržava Ukrajinu u sukobu s Rusijom, pokušao odvratiti Kijev da ne cilja na najvišeg ruskog komandanta još u aprilu.

Izvori lista tvrde da su SAD sakrile informaciju o mogućoj planiranoj posjeti Gerasimova bojišnici od vlade Zelenskog, zbog zabrinutosti da bi napad na vrijednu rusku imovinu mogao izazvati direktnu vojnu konfrontaciju između ruskih i američkih snaga.

Ukrajinci su, međutim, svojim kanalima saznali za komandantovo putovanje. “Rekli smo im da to ne rade. Bili smo kao: ‘Hej, to je previše’, rekao je visoki američki zvaničnik za NYT. Kijev je i dalje granatirao položaje na kojima se mislilo da se Gerasimov nalazio, ali general nije bio pogođen udarom, navodi agencija.

List tvrdi da su SAD saznale za moguće planove da Gerasimov posjeti liniju fronta i odlučile su zadržati informacije od Ukrajine, iz straha da bi Kijev mogao pokušati ubiti generala, što bi potencijalno izazvalo sukob između SAD-a i Rusije, objašnjava NYT . Ukrajinska vojska je navodno ipak došla do informacija o Gerasimovljevim planovima.

“Hajde da otkrijemo strašnu misteriju. Gerasimov je bio u Izijumu i mi smo pucali na Gerasimova. To se dogodilo”, rekao je Zelenskijev pomoćnik u intervjuu na Jutjubu s ruskim aktivistom Markom Fejginom u nedjelju.

Kijev je pogodio ruski borbeni štab koji je posetio načelnik Generalštaba, ali je Gerasimov već otišao kada je došlo do granatiranja, tvrdi Arestovič.

Izium je grad u oblasti Harkov u severoistočnoj Ukrajini, koji je bio pod kontrolom ruskih snaga između aprila i septembra.

Moskva nikada nije zvanično potvrdila da je Gerasimov otputovao u Ukrajinu u aprilu. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, komandant je tek početkom jula posetio ruske trupe na liniji fronta.

Gerasimov je u petak bio među najvišim ruskim odbrambenim zvaničnicima koji su prisustvovali sastanku sa Vladimirom Putinom i izvještavali predsjednika o napretku vojne operacije Moskve u Ukrajini.

rusijaSADukrajinaValerij Gerasimov
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime sa zvjezdicom
1 godina prije

Vidiš kako su ti ameri pažljivi. Oni nikad ne bi ubili neprijateljskog generala. Pogotovo ne generala države sa kojom uopće nisu u ratu. Ako meni ne vjerujete pitajte Sulejmanija…ups

Optimista
1 godina prije

Sram ih bilo !!!
Gdje nestade Slavenska gostoljubivost???

nekoime
1 godina prije

Boje se Ameri ruskog odgovora. Za eliminaciju Zelenskog bilo bi potrebno sravniti Hollywood.

nessy
1 godina prije

Drzave, kao i obicni ljudi, imaju obicaj “pamti pa vrati”. Ukrajinci se bahate, a kada im u stab ili u parlament doleti Sarmat, plakat ce o teroristickom napadu. Rat su prljava posla, bez pravila (zanemarimo teoriju), ali nepisani je obicaj da se ne napada vrh vojske i drzavnog apatata.Najgore (za njih) je sto su pokusali, a nisu uspjeli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI