fbpx

Povijest je pokazala da je rat jedini način da američki dolar ostane neupitna svjetska valuta

Dolar

Povijest pokazuje da se nakon velikih svjetskih sukoba vrijednost dolara uvijek u pravilu drastično povećavala. U tom kontekstu, da bi preživio sadašnju situaciju, dolar treba novi svjetski rat, smatra ekonomski stručnjak i bivši savjetnik u Ujedinjenim narodima, Valentin Katasonov.

„Položaj dolara u globalnom gospodarstvu je i dalje snažan, ali je američka valuta u velikoj opasnosti“, u svom članku tvrdi doktor ekonomije, profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose i bivši savjetnik Ujedinjenih naroda Valentin Katasonov.

Nekoliko velikih svjetskih i regionalnih sila već jednostrano koordiniraju svoje napore, udružuju sredstava i resurse, a mnogi svoje dolarske rezerve počinju pretvarati u druge financijske instrumente ili jednostavno gomilaju zlato, što dolar može dovesti do kolapsa. Što će učiniti FED da bi spriječio ovaj scenarij?

Katasonov podsjeća uvjete u kojima je dolar postao važna svjetska valuta. Godine 1913. je 47% globalnih deviznih rezervi bilo u funtama, dok je samo 2% bilo u dolarima, ali 1928. je već 21% rezervi bilo u dolarima. Koji je bio razlog za takav veliki skok?

Američki Kongres 1913. godine, pod pritiskom financijske elite, stvara „Federal Reserve System“, poznatiji kao FED, koji počinje štampati dolare, podsjeća autor. Sjedinjene Države su u to vrijeme je bile najveći industrijski proizvođač u svijetu, ali su također imale i veliki vanjski dug, posebno prema Velikoj Britaniji.

Prvi svjetski rat je radikalno promijenio situaciju i sjevernoameričku zemlju transformirao u najvećeg međunarodnog vjerovnika. Čak i glavni saveznici Sjedinjenih Država, Francuska i Velika Britanija, zadužuju se kod Washingtona i kupuju njegove državne obveznice.

Drugi svjetski rat je dodatno ojačao dolar, kaže Katasonov. 70% svjetskog zlata nakon tog svjetskog sukoba se nalazilo u Sjedinjenim Državama, zemlji koja je postala najmoćnije svjetsko gospodarstvo. Ova situacija je dovela do toga da je Washington 1944. godine nametnuo model „Bretton Woods“, prema kojem su monetarne vlasti svake zemlje svoju valutu vezale za zlato. Dogovoreno je i stvaranje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, uz korištenje dolara kao međunarodne referentne valute.

Od 1970. godine do danas cijena nafte se isključivo računala u dolarima. Nafta se sve do danas temelji na dolaru, tako da je od vitalnog značaja za SAD kontrolirati zemlje proizvođače nafte, kako se ne bi okrenule nekoj drugoj valuti u prodaji vlastitih energenata. No, Iran i Rusija su se „oteli kontroli“, a Venezuelu je Washington otjerao svojim postupcima i pritiskom na vladu Nicolasa Madura.

Da bi to razumjeli, ne zaboravite sudbinu Libije. U toj je zemlji insceniran rat, a njezin vođe, Muammar Gaddafi, koji je počeo prodavati naftu za eure i planirao kasnije to činiti za zlatne dinare, likvidiran je.

Kad dolar počne gubiti vrijednost, ne u smislu ciljane inflacije, nego kao alat globalne hegemonije, Amerika izaziva oružani sukob ili smjene režima, osobito na Bliskom istoku. Američki dolar se nakon takvih kampanja u pravilu oporavljao.

Iako Trump tvrdi kako želi „povoljnu stopu inflacije“ i da se sa slabijim dolarom lakše nosi s rivalima u realnom sektoru, američki BDP najvećim čine „usluge“, što je vrlo rastezljiv pojam, oko petine bruto domaćeg proizvoda dolazi iz industrije i realnog sektora, tek oko 1% čini poljoprivreda.

Dakle, skuplji dolar osigurava za SAD jeftine uvozne proizvode, što održava potrošnju u zemlji, a vladajućoj oligarhiji da kupuje svjetske prirodne resurse, koncerne i tvornice.

Trenutno, američki nacionalni dug iznosi 106,10 bruto domaćeg proizvoda i sve je teže servisirati te dugove. Washington se žali i na negativne kamatne stope nekih država, koje plaćaju za kupnju njihovog duga. Vrlo malo, ali plaćaju, dok su prinosi na američke obveznice još uvijek relativno visoki.

Od kraja 2013. godine, kada je to predložila Kina, mnoge zemlje u bilateralnoj trgovini izbacuju dolar i koriste se nacionalnim valutama, a stvaraju se i regionalne valute.

Kako bi preživjeli, dužnosnici Federalnih rezervi će morati posegnuti za svojim omiljenim mjerama, odnosno pokrenuti rat i tako ojačati dolar kako bi SAD uopće preživjele.

„Dolaru za opstanak treba Treći svjetski rat“, zaključuje Valentin Katasonov, koji nije jedini koji tako misli.

Naime, većina stručnjaka, svjesni da se ratovi pokreću i vode iz interesa, ne isključuju ni ovakav scenarij za oporavak statusa američke valute na globalnoj razini.

Međutim, nedavno je nastao problem s vječno „neutralnom“ Švicarskom, pa čak i Europskom središnjom bankom. Naime, Švicarska je također pristupila „de-dolarizacijskom klubu“ i potpisala s Kinom sporazum o uzajamnom korištenju nacionalnih valuta, a tu je i odluka Središnje banke Švicarske da ojača švicarski franak, što je na financijskim tržištima uzrokovalo tektonske poremećaje, a potrošače sahranilo.

Kada je stvorena Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB), koju je utemeljila Kina, svijet je dobio alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Azijskoj razvojnoj banci (ADB), instituciji sa sjedištem u Japanu, ali pod stvarnim nadzorom Washingtona.

Središnje banke Kine i mnogih zemalja imaju ugovore o uspostavi središta za trgovinu u kineskom juanu. Takav centar postoji čak i u Zürichu, a London je na burzama prihvatio kinesku valutu kao ravnopravnu američkom dolaru, što i jeste, obzirom na status juana u košarici valuta MMF-a. Ovi sporazumi pomažu da se poveća broj europskih projekata u kineskoj valuti, a Peking je samo u zemlje EU do sada uložio 300 milijardi dolara. To je službeno priznata brojka.

Kada je „Meka bankarstva“, Švicarska, tijekom posjete kineskog premijera Li Keqianga Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu pristala potpisati sporazum o bilateralnoj trgovini u nacionalnim valutama, to je bila vijest koja je odjeknula kao grom iz vedra neba. S tim se može usporediti samo pristupanje Velike Britanije Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci (AIIB).

“To je važan korak u internacionalizaciji juana, a posebno veliki korak u Europi “, rekao je dužnosnik kineske vlade.

Prema sporazumu je Švicarskoj odmah  obećana naknada od oko 8 milijardi dolara, odnosno 50 milijardi juana. Ovaj korak je dio kineskog QFII programa, koji omogućuje da se u onim zemaljama koje ulažu u stranim valutama omoguće ulaganja u juanima. I ovdje je Kina napravila veliki posao, jer su programu QFII pristupile najpoznatije banke svijeta.

Ovo što su Kinezi uspjeli učiniti u Zürichu, već postoji u centrima u Hong Kongu i Londonu, a juan su prihvatili i Njemačka, Francuska, Luksemburg, te brojne zemlje Azije i diljem svijeta. Čisto simbolično, 2014. godine su središnje banke Kine i Švicarske potpisale valutni swap ugovor vrijedan 24 milijarde dolara ili 150 milijardi juana, kako bi ojačali bilateralnu trgovinu i ekonomske odnose.

U ovim okolnostima se ipak postavlja pitanje gdje bi SAD mogle izazvati više regionalnih sukoba ili Treći svjetski rat, ako su financijski centri poput Londona i Pariza, pa čak i Švicarske, zemlje koja je sinonim za sigurno financijsko poslovanje, de-dolarizaciju prihvatili kao neizbježan proces i pomirili se s činjenicom da valuta za sada formalno „drugog“ gospodarstva na svijetu ima pravo biti i valuta za međunarodnu trgovinu.

Treba vidjeti i ishod trgovinskog rata s Kinom, gubitke koje EU trpi iz geopolitičkih razloga i vazalskog odnosa sa Sjedinjenim Državama, čemu se sve glasnije protive kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron, što će učiniti Europska središnja banka i Mario  Draghi, uskoro Christine Lagarde.

Ranije je Mario Draghi za razvoj europskog gospodarstva odlučio odštampati 1000 milijardi eura i plasirati ih na tržište do sredine 2016. godine, što je politika koju inače vodi FED. Kasnije se program nastavio i u rujnu ove godine je odobreno 20 milijardi dolara za takozvani program  „Quantitative easing“, koji nikako da se ugasi.

Svijet financija prolazi kroz tektonske promjene, što je neupitno. Treba vidjeti hoće li Trump, ili sljedeća administracija, potpuno nevažno, posegnuti za najjednostavnijim i oprobanim receptom i ratom dolaru vratiti izgubljeni status neupitnog hegemona među valutama?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
45 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Odličan članak!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Samo sto ce ovaj puta nakon rata prezivjelima uvesti svjetsku vladu i karbonsku valutu koja ce uz sveopci nadzor pretvoriti prezivjele u robove koji ce sami sebe cuvati i cenzurirati!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sad, rat na ovaj ili onaj način je u tijeku, bilo bi preopširno nabrajati kako i gdje, ovdje se misli na otvoreni vojni sukob, valjda.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Nije ni Kina anđelčić.
Kad im ne ide kako su zamislili, npr. sankcije SAD-a oni smanje vrijednost juana.
Sad zamislite da imate novce (obveznice ili bilo što drugo) u juanima i partija odluči da juan od sutra vrijedi par posto manje.

Zapravo nema sigurne vrijednosti. Zlato skače sumanuto (ovisno o manipulacijama), o dolaru je već dosta rečeno, juanom manipulira partija, rublja je podložna inflaciji. Šta je ostalo?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Carlosan

,Državne obveznice, zemlja, paladij, litij, srebro, bakar itd. Izvor električne energije ( paneli, potok, vjetro elektrana). Nije sve u “čarapi”.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Glupost ! Ona je konstanta – procitaj svoj komentar jos jednom i mozda ces uvidjet da je istina.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Ako imam Juane ili Rublje znači da sam zainteresiran za njihovo tržište, ako padne vrijednost prema van, ne pada unutra, nisu njihove cijene energenata, nekretnina i ostalog vezane uz stranu valutu da bi ih ta inflacija trebala zabrinjavati. Na svakoj inflaciji netko dobro debelo zaradi, neki su se domogli ogromne imovine, npr. u bivšoj nam jugi a sad su odjenom protivnici svega toga, neka se odreknu tako stečene imovine, za početak !

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Rat nije nužno jedini način da dolar ostane glavna svijetska valuta jer dolar može propast i bez rata. Točno je kako se dolar ka i svaka fiat valuta kroz povijest održava vojnom silom. Kroz povijest fiat valute su propadale jer su te valute vlade proizvodile do u beskonačno. I u starome Rimu su to radili tako da su smanjivali udio plemenitih metala u kovanicama i povećavali udio metala kojega se u okolini moglo lakše dobit. Dominantne valute na globalnome nivou od 1450. godine do danas; 1450 – 1530 Escudo, Purtugal, 80 godina 1530 – 1640 Real a Ocho, Španjolska, 110… Pročitaj više »

STEPKE
Gost
STEPKE
1 godina prije

Amerika je izgubila kredibilitet kao zemlja.Nakon II sv.rata to je bila najvoljenija i omiljenija zemlja sveta dok je danas najomrzenija.Istorija se ne ponavlja na isti nacin uvek
U mogucem ratu brojne velike sile bi se obrusile na Ameriku kao glavnog uzrocnika svih problema danasnjeg sveta. Amerika je genocidna jer je ubila kroz sve svoje ratove direktnio i indirektno preko 9 miliona ljudi,zena i dece,unistila infrastrukturu jako velikog broja zemalja.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Amerika kroz svoje ratove ubila 9 miliona? Probaj 50 miliona, a 15 miliona u zadnjih 75 godina. 25 miliona samo indijanaca su pobili

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Ray

Mislim da ti je losa matematika, samo u Vijetnamu i Koreji su pobili preko 10 miliona ljudi a gde su svi ostali ratovi i agresije od drugog svetskog rata na ovamo, a ono pre toga da i ne spominjem.
Od 250 godina koliko sjedinjene drzave postoje, imaju 230 godina agresorskih ratova.
Ima i gomila kretena koji su ubedjeni da su ih amerikanci oslobodili od Hitlera (skoro cela zapadna Evropa) ali to je vec druga tema, da ne ulazimo u nju.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Pera, a daj mi molim te kaži nešto o nekim državama nastalim raspadom Jugoslavije. Neke od njih su u posljednjih 30-tak godina vodile nekoliko ratova. Izazvale stravična stradanja, pobile nedužne civile i zarobljenike, ranjenike iz bolnice. I da ne nabrajam dalje. I onda ajmo malo gledati i kritizirati Ameriku. Zamisli samo da su neke od država Balkana bile močnije, možeš li zamisliti ishod rata. I na kraju, tko je započeo 1. Svijetski rat, pa započeo je na Balkanu. Pravdamo se da je to bila samo inicijacija već ranije stvorenih ratnih uvjeta. Pa to ti je isto kao da kažeš da… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra Površno poznavanje povjesti nikome nije omogućilo donošenje ispravnih zaključaka. Npr u Vatikanu postoji pismo Bečkog kardinala svećeniku u Rimu u kojem ga obavještava da nije potrebno poduzimati neke radnje, jer će AU svakako napasti Srbiju 1913. ili 14. A postoje i pisma da se svakako “omete približavanje Zg i Bg”. AU je sebe smatrala, kao i Njemačka nasljednicom ‘ Svetog rimskog carstva’…a područje Balkana je smatrano područjem za kolonizaciju. Pa su se potrudili mijenjat nam povjest > Bečko- Berlinska škola. I sugerirati nam da smo nepismeni barbari, ali što je najvažnije, da smo došli od nekud. A što… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Lucija

Slažem se Lucija da je površno poznavanje povijesti problem. Zato smo mi ovdije da ti pomognemo. A što se famoznog pisma toce, pa koliko je takvih I slicnih pisama napisano za US. Ameri će napasti Venecuelu, pa Iran, pa Sjevernu Koreju, pa Siriju… I gdje je bio problem? Nije bilo Gavrila. Zamisli da neka susjedna drzava ubije visokog ruskog dužnosnika, ili predsjednika. Ne Rusi sigurno ne bi reagirali. Lucija, baš volim tvoje komentare. Vraćaju me u školske dane.

joze
Gost
joze
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da smo dosli u stoljeću sedmom je također velika laz, samo smo na nagovor pape prominili ime da bi rastavili Ilire. Ne treba ulaziti u vatikansku knjiznicu da se to prozre… I onda nam prvog kralja papa dodjeli…

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

Pardon povjesni dokazi; USA u svojoj povijesti imaju čak 7 godina kada nisu vodile niti jedan rat u ostalom vremenu su ponekada vodile više od dva nezavisna rata istovremeno, nasilnim putem su smijenili rezime u više od 160drzava. Vrijeme je da i oni osjete blagodati takvih djelovanja.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Varaš se ako misliš da ljudi ne vide dalje od Balkana

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  samo tako

Ne mislim ja da ljudi ne vide dalje od Balkana već da ne vide što se dešavalo I dešava baš na Balkanu.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Ne nisu u pravu ameri su od zavrsetka 2 svj rata pobili 33milijuna ljudi u svijetu

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Da ali amerika nije vise ono sto je bila prije pedeset sezdeset godina. Onda je bila imperij u usponu koji je svoje dominione i vazale a veci dio svijeta vukao naprijed. Danas je amerika imperij u propadanju koja vuce svijet prema dole. Amerika koju opisujes otisla je u vrazju mater osamdesetih s reaganom i njegovom neoliberalnom politikom kad su bankari i wall Street preuzeli vlast.

joze
Gost
joze
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Dakle, nastala je na genocidima…

NE svjetske valute
Gost
NE svjetske valute
1 godina prije

Bolje su lokalne valute jer su najoprimljivije za lokalnu politiku, gospodarstvu i ekonomiju.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Jesu za unutarnje porebe.
Kako bi ti kupio tanker nafte? u KN, KM ili sa dinarima?

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Carlosan

U kilometrima

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Zlatom, hranom, vodom, vinom !? zašto baš dolar ?
vjerujem da rusi bi rado uzeli Rublje jer znaju da sam te Rublje morao zaraditi kod njih a od te zarade oni opet imaju neku korist (porez).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Netko proizvodi papriku baburu i ta paprika je njegova valuta. Prodajom svog proizvoda dolazi do sredstava s kojim može platiti sve drugo. Netko proizvodi ciglu, netko namještaj. Netko prodaje svoje usluge, netko prodaje svoje znanje i svoje vrijeme za plaću s kojom onda podmiruje svoje obaveze i potrebe. A netko proizvodi novac. Za razliku od ostalih proizvoda koji zahtijevaju vrijeme, znanje, trud, rad, infrastrukturu, proizvodnja novca traži samo zakonski okvir. Fizičkog novca je ionako sasvim malo u odnosu na ukupnu količinu novca pa proizvodnja novca ne traži nikakve resurse, strojeve, rudnike i rude, nego samo kompjutere. Naravno, nakon što si… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
” …sasvim konkretnim ljudima koji su vlasnici Partije i proizvođači juana)” ??? Što bi to značilo? Ako su konkretni, kako se zovu?
Ma, glavno da je Rusija ‘drugorazredna’.
Ali za jednu stvar si u pravu: svi ljudi nešto proizvode: neki paprike, neki proizvode – laži. I to je biznis i te kakav.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Gore si imala besplatnu poduku o tomu kako stvari funkcioniraju. Naravno, možeš dalje nastaviti sa svojom kognitivnom disonancom i borbom da ne razumiješ stvarnost.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
😃😄😂
TI si … pojasnio stvari?
(oni gore ‘smješkići’ su iskreni).
Toliko znaš o novcu (svi vi Matani znate), da znaš da se takva stvar ne dobija besplatno.
A drugo, ne bi ti to pisao po portalima…već na puno bolje plaćenim mjestima…da znaš kako stvari funkcioniraju
Treće, Matani ne znaju kad treba prestat: ko’ oni vaš ministar Kovač, kad se derala Merkelica na njega 20 minuta…pa nije dao ostavku. Pa je htio…ići u usa…na čudan način…pa je odbijen. I opet nije dao ostavku…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne zna da ne zna, a usput i šovinistica, kao što sam i pretpostavio.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Popu govorimo pop, bobu – bob. G*ovnu – g*ovno.
Moš’ ti Matana za ministra, ma će on ostat – Matan.
Ne vidim tu nikakav šovinizam…
Ali iskreno toliko takvi ‘propovjedaju’, i još bi htjeli da im se drugi dive što pričaju gluposti…a ne dive im se ni u vlastitom selu.

davor
Gost
davor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Doduše rijetko, ali se ipak dogodi da je komentar bolji i od same kolumne. Jednostavan i jasan. Odlično

davor
Gost
davor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SSon of Alerik
Doduše rijetko, ali se ipak dogodi da je komentar bolji i od same kolumne. Jednostavan i jasan. Odlično

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Za tuči se trebaju dvije budale, pitanje je sad, koja je druga budala, jer Putko je pre pametan, a Kineski predsjednik as well i kaj sad, koga će naći zapadne budale !!??XX.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Bakira Izetbegovića i Edija Ramu.
Potreban je samo povod i neko od podanika i vazala će ga već obezbjediti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovog puta neče bit velikih svijetskih sukoba…. Bit če, kako se sve više vidi samo onaj unutrašnji u USrA…. A boga mi i red je… Dugo ga nije bilo, pa se tako nakotilo belosvijetskih vampira…

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Ne slažem se uopće s člankom. Amerika je dosad iz velikih svjetkih sukoba kao dominantna sila uvijek izvlačila profit i jačala dolar. U današnjoj konstalaciji u lokalnim ratovima bi izvukla velike gubitke, a i poraz ukoliko bi rusi samo naoružavali suprotnu stranu. A svjetski rat bi bio vjerovatno nuklearan, pa tu opciju možemo mi isključiti, ili će nas isključiti nuklearno oružje.

Cooper
Gost
Cooper
1 godina prije

U prilog tome ide činjenica da je ratovanje SAD-u postalo puno isplativije otkad im ratove vode uglavnom unajmljena vojska i dronovi. Problem s ovom tezom je da je SAD izgubio status globalnog policajca nakon Clintona, sramoćenjem u Afganistanu i Iraku. Također, taj imidž im je trebao kako bi osigurali da većina svjetskog ulaganja završava na Wall Streetu (odnosno, američkom tržištu kao najsigurnijem tržištu na svijetu). Međutim, nakon Financijske krize 2008. američko tržište više nije sposobno održati agregatnu potražnju na istoj razini, tako da im imidž globalnog policajca više ne koristi. Potezi američkog predsjednika (trgovinski ratovi, ‘America first’ politika) također pokazuju… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Od Afganistana do Libije, USA je u realnom ratu dok $ svakodnevno gubi važnost svjetske valute. Nijedan novi rat ne može preokrenuti taj trend .

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Gospodine autoru clanka javni dug amera spram bdp ili pib je 126% ako cemo gledat dugove americkih banaka i osiguravajuci kuca i uzeti sve To dug
amera premasuje 40 biliona i amera direktno po njihovim statistikama je oko 105 millions koji ne rade od toge 47 millions koji nisu nikad ni radili i To je americka realnost

puki
Gost
puki
1 godina prije

rat jedini način da dolar ostane neupitna svjetska valuta.. pa to sam na ovom portalu rekao sto puta. Odnosno, to odavno govore Paul Craig Roberts, Engdahl i ostali najbiolji poznavatelji kriminalne korporacije, zvane SAD. Ovaj članak je dobar, samo u njemu nedostaje glavna činjenica, glavni podatak, koji nekako nevidljiv lebdi u cijelom članku , a to je da pripadnici izabranog naroda, potpuno drže FED i cijeli financijski sistem SAD-a i cijelog Zapada i Europe u svojim rukama. nekoliko odlomaka iz članka: “..Katasonov podsjeća uvjete u kojima je dolar postao važna svjetska valuta. Godine 1913. je 47% globalnih deviznih rezervi bilo… Pročitaj više »

Peter
Gost
Peter
1 godina prije

Ukoliko dodje do trćeg rata , sigurno ovog puta neće pomooći oživljavanju USA $. Razlog je vrlo prost. Prošli i svi ostali ratovi su se vodili van teritorije Amerike, i dok su drugi bili razarani i uništavana njihova privreda , Amerika se ubrzano razvijala i supllairala zaraćene strane. Privreda je cvala, jeftina radna snaga je stizala brodovima i bilo je jeftine radne snage na pretek. Novi scenarij u svijetskom ratu , sigurno će se voditi i na američkom tlu, ( doći će i koja raketica do njih) a onda je to sasvim nova priča. I njihova se industrija razara, nema… Pročitaj više »

Sasa
Gost
Sasa
6 mjeseci prije

Jadna je ova planeta Zemlja ako se ratovima i uništavanjem čuva dolar, jedva čekam da zažive kriptovalute i da bitcoin kupovina-prodaja krene.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Ako amerikenjca treba rat treba im pomoći da opet ratuju unutar svojih granica. Recimo da im se proda neka crna, crvena ili bijela revolucija kao što su oni drugima prodavali narandžaste revolucije.

Ivek
Gost
Ivek
6 mjeseci prije

Držim da ovaj put to nebu prošlo jer je KIna i Rusija dosta jaka i to neće dopustiti, a rat kao izlaz iz krize je amerima uvijek dobro došao. Bumo vidjeli.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik