fbpx

Povijest je pokazala da je rat jedini način da američki dolar ostane neupitna svjetska valuta

Dolar

Povijest pokazuje da se nakon velikih svjetskih sukoba vrijednost dolara uvijek u pravilu drastično povećavala. U tom kontekstu, da bi preživio sadašnju situaciju, dolar treba novi svjetski rat, smatra ekonomski stručnjak i bivši savjetnik u Ujedinjenim narodima, Valentin Katasonov.

„Položaj dolara u globalnom gospodarstvu je i dalje snažan, ali je američka valuta u velikoj opasnosti“, u svom članku tvrdi doktor ekonomije, profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose i bivši savjetnik Ujedinjenih naroda Valentin Katasonov.

Nekoliko velikih svjetskih i regionalnih sila već jednostrano koordiniraju svoje napore, udružuju sredstava i resurse, a mnogi svoje dolarske rezerve počinju pretvarati u druge financijske instrumente ili jednostavno gomilaju zlato, što dolar može dovesti do kolapsa. Što će učiniti FED da bi spriječio ovaj scenarij?

Katasonov podsjeća uvjete u kojima je dolar postao važna svjetska valuta. Godine 1913. je 47% globalnih deviznih rezervi bilo u funtama, dok je samo 2% bilo u dolarima, ali 1928. je već 21% rezervi bilo u dolarima. Koji je bio razlog za takav veliki skok?

Američki Kongres 1913. godine, pod pritiskom financijske elite, stvara „Federal Reserve System“, poznatiji kao FED, koji počinje štampati dolare, podsjeća autor. Sjedinjene Države su u to vrijeme je bile najveći industrijski proizvođač u svijetu, ali su također imale i veliki vanjski dug, posebno prema Velikoj Britaniji.

Prvi svjetski rat je radikalno promijenio situaciju i sjevernoameričku zemlju transformirao u najvećeg međunarodnog vjerovnika. Čak i glavni saveznici Sjedinjenih Država, Francuska i Velika Britanija, zadužuju se kod Washingtona i kupuju njegove državne obveznice.

Drugi svjetski rat je dodatno ojačao dolar, kaže Katasonov. 70% svjetskog zlata nakon tog svjetskog sukoba se nalazilo u Sjedinjenim Državama, zemlji koja je postala najmoćnije svjetsko gospodarstvo. Ova situacija je dovela do toga da je Washington 1944. godine nametnuo model „Bretton Woods“, prema kojem su monetarne vlasti svake zemlje svoju valutu vezale za zlato. Dogovoreno je i stvaranje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, uz korištenje dolara kao međunarodne referentne valute.

Od 1970. godine do danas cijena nafte se isključivo računala u dolarima. Nafta se sve do danas temelji na dolaru, tako da je od vitalnog značaja za SAD kontrolirati zemlje proizvođače nafte, kako se ne bi okrenule nekoj drugoj valuti u prodaji vlastitih energenata. No, Iran i Rusija su se „oteli kontroli“, a Venezuelu je Washington otjerao svojim postupcima i pritiskom na vladu Nicolasa Madura.

Da bi to razumjeli, ne zaboravite sudbinu Libije. U toj je zemlji insceniran rat, a njezin vođe, Muammar Gaddafi, koji je počeo prodavati naftu za eure i planirao kasnije to činiti za zlatne dinare, likvidiran je.

Kad dolar počne gubiti vrijednost, ne u smislu ciljane inflacije, nego kao alat globalne hegemonije, Amerika izaziva oružani sukob ili smjene režima, osobito na Bliskom istoku. Američki dolar se nakon takvih kampanja u pravilu oporavljao.

Iako Trump tvrdi kako želi „povoljnu stopu inflacije“ i da se sa slabijim dolarom lakše nosi s rivalima u realnom sektoru, američki BDP najvećim čine „usluge“, što je vrlo rastezljiv pojam, oko petine bruto domaćeg proizvoda dolazi iz industrije i realnog sektora, tek oko 1% čini poljoprivreda.

Dakle, skuplji dolar osigurava za SAD jeftine uvozne proizvode, što održava potrošnju u zemlji, a vladajućoj oligarhiji da kupuje svjetske prirodne resurse, koncerne i tvornice.

Trenutno, američki nacionalni dug iznosi 106,10 bruto domaćeg proizvoda i sve je teže servisirati te dugove. Washington se žali i na negativne kamatne stope nekih država, koje plaćaju za kupnju njihovog duga. Vrlo malo, ali plaćaju, dok su prinosi na američke obveznice još uvijek relativno visoki.

Od kraja 2013. godine, kada je to predložila Kina, mnoge zemlje u bilateralnoj trgovini izbacuju dolar i koriste se nacionalnim valutama, a stvaraju se i regionalne valute.

Kako bi preživjeli, dužnosnici Federalnih rezervi će morati posegnuti za svojim omiljenim mjerama, odnosno pokrenuti rat i tako ojačati dolar kako bi SAD uopće preživjele.

„Dolaru za opstanak treba Treći svjetski rat“, zaključuje Valentin Katasonov, koji nije jedini koji tako misli.

Naime, većina stručnjaka, svjesni da se ratovi pokreću i vode iz interesa, ne isključuju ni ovakav scenarij za oporavak statusa američke valute na globalnoj razini.

Međutim, nedavno je nastao problem s vječno „neutralnom“ Švicarskom, pa čak i Europskom središnjom bankom. Naime, Švicarska je također pristupila „de-dolarizacijskom klubu“ i potpisala s Kinom sporazum o uzajamnom korištenju nacionalnih valuta, a tu je i odluka Središnje banke Švicarske da ojača švicarski franak, što je na financijskim tržištima uzrokovalo tektonske poremećaje, a potrošače sahranilo.

Kada je stvorena Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB), koju je utemeljila Kina, svijet je dobio alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Azijskoj razvojnoj banci (ADB), instituciji sa sjedištem u Japanu, ali pod stvarnim nadzorom Washingtona.

Središnje banke Kine i mnogih zemalja imaju ugovore o uspostavi središta za trgovinu u kineskom juanu. Takav centar postoji čak i u Zürichu, a London je na burzama prihvatio kinesku valutu kao ravnopravnu američkom dolaru, što i jeste, obzirom na status juana u košarici valuta MMF-a. Ovi sporazumi pomažu da se poveća broj europskih projekata u kineskoj valuti, a Peking je samo u zemlje EU do sada uložio 300 milijardi dolara. To je službeno priznata brojka.

Kada je „Meka bankarstva“, Švicarska, tijekom posjete kineskog premijera Li Keqianga Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu pristala potpisati sporazum o bilateralnoj trgovini u nacionalnim valutama, to je bila vijest koja je odjeknula kao grom iz vedra neba. S tim se može usporediti samo pristupanje Velike Britanije Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci (AIIB).

“To je važan korak u internacionalizaciji juana, a posebno veliki korak u Europi “, rekao je dužnosnik kineske vlade.

Prema sporazumu je Švicarskoj odmah  obećana naknada od oko 8 milijardi dolara, odnosno 50 milijardi juana. Ovaj korak je dio kineskog QFII programa, koji omogućuje da se u onim zemaljama koje ulažu u stranim valutama omoguće ulaganja u juanima. I ovdje je Kina napravila veliki posao, jer su programu QFII pristupile najpoznatije banke svijeta.

Ovo što su Kinezi uspjeli učiniti u Zürichu, već postoji u centrima u Hong Kongu i Londonu, a juan su prihvatili i Njemačka, Francuska, Luksemburg, te brojne zemlje Azije i diljem svijeta. Čisto simbolično, 2014. godine su središnje banke Kine i Švicarske potpisale valutni swap ugovor vrijedan 24 milijarde dolara ili 150 milijardi juana, kako bi ojačali bilateralnu trgovinu i ekonomske odnose.

U ovim okolnostima se ipak postavlja pitanje gdje bi SAD mogle izazvati više regionalnih sukoba ili Treći svjetski rat, ako su financijski centri poput Londona i Pariza, pa čak i Švicarske, zemlje koja je sinonim za sigurno financijsko poslovanje, de-dolarizaciju prihvatili kao neizbježan proces i pomirili se s činjenicom da valuta za sada formalno „drugog“ gospodarstva na svijetu ima pravo biti i valuta za međunarodnu trgovinu.

Treba vidjeti i ishod trgovinskog rata s Kinom, gubitke koje EU trpi iz geopolitičkih razloga i vazalskog odnosa sa Sjedinjenim Državama, čemu se sve glasnije protive kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron, što će učiniti Europska središnja banka i Mario  Draghi, uskoro Christine Lagarde.

Ranije je Mario Draghi za razvoj europskog gospodarstva odlučio odštampati 1000 milijardi eura i plasirati ih na tržište do sredine 2016. godine, što je politika koju inače vodi FED. Kasnije se program nastavio i u rujnu ove godine je odobreno 20 milijardi dolara za takozvani program  „Quantitative easing“, koji nikako da se ugasi.

Svijet financija prolazi kroz tektonske promjene, što je neupitno. Treba vidjeti hoće li Trump, ili sljedeća administracija, potpuno nevažno, posegnuti za najjednostavnijim i oprobanim receptom i ratom dolaru vratiti izgubljeni status neupitnog hegemona među valutama?

4.7 3 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Odličan članak!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Samo sto ce ovaj puta nakon rata prezivjelima uvesti svjetsku vladu i karbonsku valutu koja ce uz sveopci nadzor pretvoriti prezivjele u robove koji ce sami sebe cuvati i cenzurirati!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sad, rat na ovaj ili onaj način je u tijeku, bilo bi preopširno nabrajati kako i gdje, ovdje se misli na otvoreni vojni sukob, valjda.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Nije ni Kina anđelčić.
Kad im ne ide kako su zamislili, npr. sankcije SAD-a oni smanje vrijednost juana.
Sad zamislite da imate novce (obveznice ili bilo što drugo) u juanima i partija odluči da juan od sutra vrijedi par posto manje.

Zapravo nema sigurne vrijednosti. Zlato skače sumanuto (ovisno o manipulacijama), o dolaru je već dosta rečeno, juanom manipulira partija, rublja je podložna inflaciji. Šta je ostalo?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Carlosan

,Državne obveznice, zemlja, paladij, litij, srebro, bakar itd. Izvor električne energije ( paneli, potok, vjetro elektrana). Nije sve u “čarapi”.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Glupost ! Ona je konstanta – procitaj svoj komentar jos jednom i mozda ces uvidjet da je istina.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Ako imam Juane ili Rublje znači da sam zainteresiran za njihovo tržište, ako padne vrijednost prema van, ne pada unutra, nisu njihove cijene energenata, nekretnina i ostalog vezane uz stranu valutu da bi ih ta inflacija trebala zabrinjavati. Na svakoj inflaciji netko dobro debelo zaradi, neki su se domogli ogromne imovine, npr. u bivšoj nam jugi a sad su odjenom protivnici svega toga, neka se odreknu tako stečene imovine, za početak !

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Rat nije nužno jedini način da dolar ostane glavna svijetska valuta jer dolar može propast i bez rata. Točno je kako se dolar ka i svaka fiat valuta kroz povijest održava vojnom silom. Kroz povijest fiat valute su propadale jer su te valute vlade proizvodile do u beskonačno. I u starome Rimu su to radili tako da su smanjivali udio plemenitih metala u kovanicama i povećavali udio metala kojega se u okolini moglo lakše dobit.

Dominantne valute na globalnome nivou od 1450. godine do danas;
1450 – 1530 Escudo, Purtugal, 80 godina
1530 – 1640 Real a Ocho, Španjolska, 110 godina
1640 – 1720 Gulden, Nizozemska, 80 godina
1720 – 1815 Franc, Francuska, 95 godina
1815 – 1920 British Pound, 105 godina
1920 – ???? USD, SAD
Sve te valute su se održavale dok su vladari mogli držat kolonije pod kontrolom šta je s vremenom bilo sve skuplje i skuplje jer je tribalo sve više i više vojske i oružja, a novca je bilo sve manje i uvik se dolazilo u situacije kako je u kolonijama bilo sve manje za pljačku, mase u kolonijama i u državi koja je vladala imperijem sve nezadovoljnije i vladari su pribjegavali zaduživanju odnosno proizvodnji novca kako bi se održali. Sve to je bilo povezano sa geopolitičkim i tehnološkim promjenama.

Već neko vrime slušamo kako bi se mogla pojavit neka nova svijetska valuta, na primjer SDR od MMF-a, facebookova libra za koju je nedavno, ne bilo ko nego, šef BoA Mark Carney reka kako je to jedna od mogućnosti za zamjenu dolara . . . bez obzira koja to valuta bila i kako se zvala njoj će tribat vojna sila, šta znači kako je ta valuta nemoguća bez američke vojne sile koja bi je nametnila, ali danas već postoje i druge sile i sporazumi, tako da ta sbijetska valuta nebi pokrila cili svit nego samo zapadno carstvo. Jasno, sve to podrazumjeva da se ovi društveno politički sustav vladavine novca ne promini.

Teško je prognozirat šta će se dogodit je oni skriveni vrh globalne moći je taj koji odlučuje o zamjeni svijetske valute i ratu.

STEPKE
Gost
STEPKE
1 godina prije

Amerika je izgubila kredibilitet kao zemlja.Nakon II sv.rata to je bila najvoljenija i omiljenija zemlja sveta dok je danas najomrzenija.Istorija se ne ponavlja na isti nacin uvek
U mogucem ratu brojne velike sile bi se obrusile na Ameriku kao glavnog uzrocnika svih problema danasnjeg sveta. Amerika je genocidna jer je ubila kroz sve svoje ratove direktnio i indirektno preko 9 miliona ljudi,zena i dece,unistila infrastrukturu jako velikog broja zemalja.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Amerika kroz svoje ratove ubila 9 miliona? Probaj 50 miliona, a 15 miliona u zadnjih 75 godina. 25 miliona samo indijanaca su pobili

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Ray

Mislim da ti je losa matematika, samo u Vijetnamu i Koreji su pobili preko 10 miliona ljudi a gde su svi ostali ratovi i agresije od drugog svetskog rata na ovamo, a ono pre toga da i ne spominjem.
Od 250 godina koliko sjedinjene drzave postoje, imaju 230 godina agresorskih ratova.
Ima i gomila kretena koji su ubedjeni da su ih amerikanci oslobodili od Hitlera (skoro cela zapadna Evropa) ali to je vec druga tema, da ne ulazimo u nju.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Pera, a daj mi molim te kaži nešto o nekim državama nastalim raspadom Jugoslavije. Neke od njih su u posljednjih 30-tak godina vodile nekoliko ratova. Izazvale stravična stradanja, pobile nedužne civile i zarobljenike, ranjenike iz bolnice. I da ne nabrajam dalje. I onda ajmo malo gledati i kritizirati Ameriku. Zamisli samo da su neke od država Balkana bile močnije, možeš li zamisliti ishod rata. I na kraju, tko je započeo 1. Svijetski rat, pa započeo je na Balkanu. Pravdamo se da je to bila samo inicijacija već ranije stvorenih ratnih uvjeta. Pa to ti je isto kao da kažeš da inicijalna kapisla nije kriva za detonaciju bombe. Bez kapisle bi bomba mogla biti u stanju mirovanja stoljećima. Drugi rat je slijed nerješenih odnosa nakon prvog rata. I da ne elaboriram dalje. Znači, Ameri su krivi za sva stradanja, a mi na Balkanu smo nevinašca. Koliko je ono ljudi poginulo u dva svjetska rata?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra
Površno poznavanje povjesti nikome nije omogućilo donošenje ispravnih zaključaka.
Npr u Vatikanu postoji pismo Bečkog kardinala svećeniku u Rimu u kojem ga obavještava da nije potrebno poduzimati neke radnje, jer će AU svakako napasti Srbiju 1913. ili 14.
A postoje i pisma da se svakako “omete približavanje Zg i Bg”.
AU je sebe smatrala, kao i Njemačka nasljednicom ‘ Svetog rimskog carstva’…a područje Balkana je smatrano područjem za kolonizaciju.
Pa su se potrudili mijenjat nam povjest > Bečko- Berlinska škola.
I sugerirati nam da smo nepismeni barbari, ali što je najvažnije, da smo došli od nekud. A što onda znači i da nemamo pravo na svoju zemlju.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Lucija

Slažem se Lucija da je površno poznavanje povijesti problem. Zato smo mi ovdije da ti pomognemo. A što se famoznog pisma toce, pa koliko je takvih I slicnih pisama napisano za US. Ameri će napasti Venecuelu, pa Iran, pa Sjevernu Koreju, pa Siriju… I gdje je bio problem? Nije bilo Gavrila. Zamisli da neka susjedna drzava ubije visokog ruskog dužnosnika, ili predsjednika. Ne Rusi sigurno ne bi reagirali. Lucija, baš volim tvoje komentare. Vraćaju me u školske dane.

joze
Gost
joze
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da smo dosli u stoljeću sedmom je također velika laz, samo smo na nagovor pape prominili ime da bi rastavili Ilire. Ne treba ulaziti u vatikansku knjiznicu da se to prozre… I onda nam prvog kralja papa dodjeli…

Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

Pardon povjesni dokazi; USA u svojoj povijesti imaju čak 7 godina kada nisu vodile niti jedan rat u ostalom vremenu su ponekada vodile više od dva nezavisna rata istovremeno, nasilnim putem su smijenili rezime u više od 160drzava. Vrijeme je da i oni osjete blagodati takvih djelovanja.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Varaš se ako misliš da ljudi ne vide dalje od Balkana

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  samo tako

Ne mislim ja da ljudi ne vide dalje od Balkana već da ne vide što se dešavalo I dešava baš na Balkanu.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Ne nisu u pravu ameri su od zavrsetka 2 svj rata pobili 33milijuna ljudi u svijetu

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Da ali amerika nije vise ono sto je bila prije pedeset sezdeset godina. Onda je bila imperij u usponu koji je svoje dominione i vazale a veci dio svijeta vukao naprijed. Danas je amerika imperij u propadanju koja vuce svijet prema dole. Amerika koju opisujes otisla je u vrazju mater osamdesetih s reaganom i njegovom neoliberalnom politikom kad su bankari i wall Street preuzeli vlast.

joze
Gost
joze
1 godina prije
Reply to  STEPKE

Dakle, nastala je na genocidima…

NE svjetske valute
Gost
NE svjetske valute
1 godina prije

Bolje su lokalne valute jer su najoprimljivije za lokalnu politiku, gospodarstvu i ekonomiju.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Jesu za unutarnje porebe.
Kako bi ti kupio tanker nafte? u KN, KM ili sa dinarima?

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Carlosan

U kilometrima

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Zlatom, hranom, vodom, vinom !? zašto baš dolar ?
vjerujem da rusi bi rado uzeli Rublje jer znaju da sam te Rublje morao zaraditi kod njih a od te zarade oni opet imaju neku korist (porez).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Netko proizvodi papriku baburu i ta paprika je njegova valuta. Prodajom svog proizvoda dolazi do sredstava s kojim može platiti sve drugo. Netko proizvodi ciglu, netko namještaj. Netko prodaje svoje usluge, netko prodaje svoje znanje i svoje vrijeme za plaću s kojom onda podmiruje svoje obaveze i potrebe.
A netko proizvodi novac.

Za razliku od ostalih proizvoda koji zahtijevaju vrijeme, znanje, trud, rad, infrastrukturu, proizvodnja novca traži samo zakonski okvir. Fizičkog novca je ionako sasvim malo u odnosu na ukupnu količinu novca pa proizvodnja novca ne traži nikakve resurse, strojeve, rudnike i rude, nego samo kompjutere. Naravno, nakon što si kao privatnik dobio pravo na osnivanje banke (to recimo već godinama ne polazi za rukom ekipi iz Zadruge za etično financiranje).

U konačnici je dakle novac proizvod kojeg proizvode privatne firme. Dobit od proizvodnje novca je privatna. FED koji proizvodi američki dolar je privatna firma.
Kao što je i drugim proizvođačima potrebno tržište i to čim veće, tako je to potrebno i poželjno i proizvođačima novca. U EU je bilo nekoliko rascjepkanih proizvođača novca koji su se udružili i stvorili euro u trenutku kad su mogli zauzeti tržište. Što je jače gospodarstvo koje natkriljuje valuta (čiju upotrebu regulira zakon i sila), to je i vrijednost valute veća, ona je poželjnija.
Ekipa čije je vlasništvo FED su davno shvatili da im nedostaje proizvoda koje moraju imati svi pa su se dosjetili nafte. Svatko treba naftu, a sva nafta nije američka, naprotiv – većina nafte nije američka (odnosno pod okriljem zakonske valute koju kreira FED, ta privatna firma). I tako su preko nafte došli do širokog tržišta za svoj proizvod dolar. Svijet je to prihvatio jer je imao od toga korist. Dolar je samo bio za svijet posrednička valuta za naftu. Međutim, za vlasnike FED-a, svijet je postao tržište za njihov proizvod. Od kamata na dolar mogli su doći do pozicije da kupuju po svijetu sve što požele. Pa su to naravno i činili postajući vlasnicima vjerojatno više od polovice planete.

No, svaka privatna firma koja proizvodi novac, kao i druge firme moraju voditi računa o kvaliteti svog proizvoda. Pa valuta mora biti stabilna, mora biti zamjenjiva na širokom prostoru za stvari i usluge. Firme koje ne vode računa o svom proizvodu – novcu, koji manipuliraju s kvalitetom ne odlaze s tržišta, ali nisu toliko poželjni kao oni prvi. Zato juan i ekipa koja proizvodi tu valutu (a riječ je o Partiji i sasvim konkretnim ljudima koji su vlasnici Partije i proizvođači juana) ne dospijevaju na prva mjesta po poželjnosti.
Interesi država, nacija, poduzetnika i radnika se često prepliću s interesima proizvođača novca. Ali ponekad se i razilaze.
Kad je već FED zagospodario tržištem nafte, kad je već inicirao agresije na Libiju, Irak, Siriju zbog ‘prodaje nafte u dolarima’, postavlja se samo od sebe pitanje – Zašto Rusija prodaje svoju naftu za dolar? FED i njihova ispostava SAD im ne mogu ništa. Nije Rusija banana država pa da je unište za mjesec dana. Zašto Rusija ne prodaju svu svoju naftu i plin za rublju te tako FED-u uzme dio financijskog kolača? Prodajom ruske nafte i plina za dolar Rusija podržava ovakav sustav i podržava FED-ovu dominaciju na najbitnijem tržištu na svijetu – tržištu novca. Odgovor je da Rusiji odgovara ovakav sustav. Za naftu dobivaju dolar, a onda s tim dolarom kupuju po svijetu. Ne moraju brinuti o stabilnosti dolara, ne moraju potencirati ratove za zaštitu dolara, mogu stajati po strani i grickati svoj dio koristi od dolara kao svjetske valute, i to praktički besplatno. Cijena je samo drugorazrednost.

Cijela struktura svjetske proizvodnje dobara je preslika ljudskog karaktera. Zavist, mržnja, zloba, pohlepa se odražavaju kroz proizvodnju oružja i sličnih destruktivnih proizvoda. Moć kao i svaka se može iskoristiti za dobro i za zlo. Moć novca nalazi se u pozadini svake druge moći pa je takva da može (a kad može, onda to i čini) iskoristiti moć Dobra za svoje Zle ciljeve. Milijuni dobrih ljudi, moralnih, etičnih, bogobojaznih rade požrtvovno,, kvalitetno u tvornicama oružja i školuju djecu, ostvaruju egzistenciju niti ne pomišljajući da rade bilo što loše.
Da, FED može pokrenuti novi rat svjetskih razmjera. Može to i netko drugi. Ne moraju oni. No, ni jedan rat neće voditi proizvođači novca. Ginut će dobri ljudi koji samo ‘brane svoju obitelj i svoj dom’ od onih drugih koji misle da čine isto.

Ne ubij – poslušaj tu zapovijed i svi generali i svjetski vladari mogu u 3pm sa svojim ratovima. Neće ih imati tko provesti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
” …sasvim konkretnim ljudima koji su vlasnici Partije i proizvođači juana)” ??? Što bi to značilo? Ako su konkretni, kako se zovu?
Ma, glavno da je Rusija ‘drugorazredna’.
Ali za jednu stvar si u pravu: svi ljudi nešto proizvode: neki paprike, neki proizvode – laži. I to je biznis i te kakav.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Gore si imala besplatnu poduku o tomu kako stvari funkcioniraju. Naravno, možeš dalje nastaviti sa svojom kognitivnom disonancom i borbom da ne razumiješ stvarnost.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
😃😄😂
TI si … pojasnio stvari?
(oni gore ‘smješkići’ su iskreni).
Toliko znaš o novcu (svi vi Matani znate), da znaš da se takva stvar ne dobija besplatno.
A drugo, ne bi ti to pisao po portalima…već na puno bolje plaćenim mjestima…da znaš kako stvari funkcioniraju
Treće, Matani ne znaju kad treba prestat: ko’ oni vaš ministar Kovač, kad se derala Merkelica na njega 20 minuta…pa nije dao ostavku. Pa je htio…ići u usa…na čudan način…pa je odbijen. I opet nije dao ostavku…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne zna da ne zna, a usput i šovinistica, kao što sam i pretpostavio.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Popu govorimo pop, bobu – bob. G*ovnu – g*ovno.
Moš’ ti Matana za ministra, ma će on ostat – Matan.
Ne vidim tu nikakav šovinizam…
Ali iskreno toliko takvi ‘propovjedaju’, i još bi htjeli da im se drugi dive što pričaju gluposti…a ne dive im se ni u vlastitom selu.

davor
Gost
davor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Doduše rijetko, ali se ipak dogodi da je komentar bolji i od same kolumne. Jednostavan i jasan. Odlično

davor
Gost
davor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SSon of Alerik
Doduše rijetko, ali se ipak dogodi da je komentar bolji i od same kolumne. Jednostavan i jasan. Odlično

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Za tuči se trebaju dvije budale, pitanje je sad, koja je druga budala, jer Putko je pre pametan, a Kineski predsjednik as well i kaj sad, koga će naći zapadne budale !!??XX.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Bakira Izetbegovića i Edija Ramu.
Potreban je samo povod i neko od podanika i vazala će ga već obezbjediti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovog puta neče bit velikih svijetskih sukoba…. Bit če, kako se sve više vidi samo onaj unutrašnji u USrA…. A boga mi i red je… Dugo ga nije bilo, pa se tako nakotilo belosvijetskih vampira…

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

Ne slažem se uopće s člankom. Amerika je dosad iz velikih svjetkih sukoba kao dominantna sila uvijek izvlačila profit i jačala dolar. U današnjoj konstalaciji u lokalnim ratovima bi izvukla velike gubitke, a i poraz ukoliko bi rusi samo naoružavali suprotnu stranu. A svjetski rat bi bio vjerovatno nuklearan, pa tu opciju možemo mi isključiti, ili će nas isključiti nuklearno oružje.

Cooper
Gost
Cooper
1 godina prije

U prilog tome ide činjenica da je ratovanje SAD-u postalo puno isplativije otkad im ratove vode uglavnom unajmljena vojska i dronovi.
Problem s ovom tezom je da je SAD izgubio status globalnog policajca nakon Clintona, sramoćenjem u Afganistanu i Iraku. Također, taj imidž im je trebao kako bi osigurali da većina svjetskog ulaganja završava na Wall Streetu (odnosno, američkom tržištu kao najsigurnijem tržištu na svijetu). Međutim, nakon Financijske krize 2008. američko tržište više nije sposobno održati agregatnu potražnju na istoj razini, tako da im imidž globalnog policajca više ne koristi.
Potezi američkog predsjednika (trgovinski ratovi, ‘America first’ politika) također pokazuju da je došao kraj toj logici po kojoj SAD može nekontrolirano povećavati dug računajući da ce ga ‘reciklirati’ (Varufakisov termin) usmjeravanjem globalnih profita prema Wall Streetu.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Od Afganistana do Libije, USA je u realnom ratu dok $ svakodnevno gubi važnost svjetske valute. Nijedan novi rat ne može preokrenuti taj trend .

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Gospodine autoru clanka javni dug amera spram bdp ili pib je 126% ako cemo gledat dugove americkih banaka i osiguravajuci kuca i uzeti sve To dug
amera premasuje 40 biliona i amera direktno po njihovim statistikama je oko 105 millions koji ne rade od toge 47 millions koji nisu nikad ni radili i To je americka realnost

puki
Gost
puki
1 godina prije

rat jedini način da dolar ostane neupitna svjetska valuta.. pa to sam na ovom portalu rekao sto puta. Odnosno, to odavno govore Paul Craig Roberts, Engdahl i ostali najbiolji poznavatelji kriminalne korporacije, zvane SAD.

Ovaj članak je dobar, samo u njemu nedostaje glavna činjenica, glavni podatak, koji nekako nevidljiv lebdi u cijelom članku , a to je da pripadnici izabranog naroda, potpuno drže FED i cijeli financijski sistem SAD-a i cijelog Zapada i Europe u svojim rukama.

nekoliko odlomaka iz članka:

“..Katasonov podsjeća uvjete u kojima je dolar postao važna svjetska valuta. Godine 1913. je 47% globalnih deviznih rezervi bilo u funtama, dok je samo 2% bilo u dolarima, ali 1928. je već 21% rezervi bilo u dolarima. Koji je bio razlog za takav veliki skok?
Američki Kongres 1913. godine, pod pritiskom financijske elite, stvara „Federal Reserve System“, poznatiji kao FED, koji počinje štampati dolare, podsjeća autor…”
——————-
ta “financijska elita” bili su Rotschild, Rockefeller, Warburg, Kuehn & Loeb, JP Morgan,… koji su izmislili FED. J(ohn) P(ierpont) Morgan, danas nema direktnih obiteljskih nasljednika, njegovi nasljednici su se, ako se ne varam, poudali/poženili i pomiješali sa članovima obitelji Rockefeller, tako da nekadašnja imovina JP Morgana, danas pripada Rockefellerima. FED je danas u vlasništvu 8 bankarskih dinastija-obitelji (svih 8 naravno pripadnici izabranog naroda, onog Sorosevog i Netanjuhovog): Rotschild, Rockefeller, Warburg, Goldman Sachs, Kuehn Loeb, Lazard, Lehman, Israel Moses Seif.

“Prvi svjetski rat je radikalno promijenio situaciju i sjevernoameričku zemlju transformirao u najvećeg međunarodnog vjerovnika. Čak i glavni saveznici Sjedinjenih Država, Francuska i Velika Britanija, zadužuju se kod Washingtona i kupuju njegove državne obveznice.”
——–
he, he… tipična taktika Rotschildovih, koji su financirali sve zaraćene strane, još u ratovima u 18. i 19. stoljeću, kao naprimjer u ratu između Britanije i Napoleona, financirali su i Napoleona i Britaniju. To je uvijek win-win situacija. Računica je jasna: poražena strana plaća ratnu odštetu. I treba još podsjetiti da je SAD ušao u 1. sv. rat tek 1917. i to nakon propagande koju je tada vršio Edward Bernays, koji važi kao izumitelj moderne propagande, kao otac onoga što se danas zove “PR” (public relations). Bernays je naravno također bio pripadnik izabranog naroda, nećak Siegmunda Freuda, izumitelja psihiologije.

“Drugi svjetski rat je dodatno ojačao dolar, kaže Katasonov. 70% svjetskog zlata nakon tog svjetskog sukoba se nalazilo u Sjedinjenim Državama, zemlji koja je postala najmoćnije svjetsko gospodarstvo…”
——–
he, he, pa naravno, u prostorijama FED-u, “čuva se” (čitaj: zaplijenjeno je i ukradeno zlato većine država; i Njemačke, i Nizozemske, i Francuske, itd..,a nakon puča u Ukrajini 2014., tamo je odmah prevezeno i ukrajinsko zlato

“..Ova situacija je dovela do toga da je Washington 1944. godine nametnuo model „Bretton Woods“, prema kojem su monetarne vlasti svake zemlje svoju valutu vezale za zlato. Dogovoreno je i stvaranje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, uz korištenje dolara kao međunarodne referentne valute.”
————
Model “Bretton Woods”, izmislila je naravno bankommafija iz FED-a i ona kontrolira taj model: MMF-Svjetska banka, a toj mreži pripadaju i zloglasna Banka za platno izjednačivanje (BIS), sa sjedištem u Baselu, te kasnije osnovana Europska centralna banka.
BIS je osnovana ranije (1930.) i djelimično je financirala Hitlera, a ako bi bili zločesto grubi, mogli bi reći da je ta banka, sufinancirala i holokaust. Jer, bez holokausta, FED-ova bankomafija danas uopće ne bi mogla funkcionirati (svaka kritika na račun te bankomafije se odmah suzbija batinom holokausta i antisemitizma), A bez holokausta, ne bi bilo ni države Izrael i cijele beskonačne krize i ratova na Bliskom istoku. Na zapadu, čak ako netko spomene izraz “High financy” (visoka financija ili visoki financijski krugovi), izraza sa kojim se podrazumijeva FED, – onome tko koristi taj izraz, donosi mu optužbu antisemitizma, iako uopće nije spomenuo riječ židovski. Ali oni koji optužuju, tako zapravo nehotice odaju, tko vuče konce iza svega.
MMF i SB, pod krinkom “pomoći u razvoju ” siromašnijim državama, ustvari imaju ulogu svjetskih pljačkaša, utjerivača dugova i nametača dužničkog ropstva za svaku državu, To smo zadnjih godina mogli vidjeti na primjeru nesretne Grčke, koja je postala propala država, koja visi na aparatima MMF-a i SB-a, kao neizlječivi bolesnik,. kojega drže na aparatima.
BIS kontrolira sve nacionalne-centralne banke u Europi i na Zapadu. I HNB, i srpsku i crnogorsku i makedonski i slovensku i bosankohercegovačku centralnu banku. Svi bankari, na čelnim pozicijama, centralnih banaka (kao naš Vujčić) i svih velikih privatnih banaka, su umreženmi sa FED-oviom bankomafijom,. odnosno su njihovi plaćenici. Nema tu neovisnih. Ako netko pokuša talasti, i biti neovistan, toga se odmah makne. Sve privatne banke na Zapadu i Europi, i banke koje djeluju na ovim prostorima, kao Uni Credit, Erste Bank, Reifeisenbank i slične, također i one kofol hrvatske, srpske, slovenske, bosanske banke- sve su one ustvari u vrhovnom vlasništvu FED-ovih bankomfafijaša, preko raznih ogranaka. to fukcionira ono kao ruske lutke babuške: Ono, jedna mala banka je u vlasništvu veće banke, ova veća banka je u vlasništvu još veće, ova još veća je u vlasništvu još veće i tako redom, a na vrhu vlasničke piramide su naravno bankomafijaši FED-a. Kojima naravno pripadaju i sve velike banke na Wall Streetu: JP Morgan, Morgan Stanley, Citibank, Chase Manhattan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs,.. Blackrock.
Blackrock (šef Larry Fink, naravno pripadnik izabrnog naroda) je najveća banka vrijednosnih papira na svijetu, koja je financijski jača od svih država na svijetu, izuzev SAD-a i Kine. Dakle jača i od Njemačke, Japana, Rusije, Britanije, Kanade, Australije…
Dosadašnji predsjednik ECB-a, Mario Draghi, umrežen sa FED-om, Bilderbergovac i član elitarne bankarske organizacije “Skupina 30” (Group of thirty), iza koje naravno stoje Rockefelleri. Draghi je ranije bio glavni menadžer Goldman Sachsa za Europu, i to baš onda, kada je GRčka prevarom ugurana u eurozonu, dakle 2000. i 2001. godine. Draghi, GS i tadašnja korumpirana grčka vlada su lažirali financijsku bilancu GRčke, da ugurajau Gčku u euro zonu.
Dragijeva nasljednica na čelu ECB, Christine Lagarde, članica je grupe Bilderberg, i također odlično umrežena sa šefovima mafije u FED-u. Lagarde je prije nekoliko godina u Francuskoj bila optužena pred sudom, zbog raznih mućki, ali zahvaljući vezama se izvukla bez ikakve kazne.

Peter
Gost
Peter
10 mjeseci prije

Ukoliko dodje do trćeg rata , sigurno ovog puta neće pomooći oživljavanju USA $.
Razlog je vrlo prost. Prošli i svi ostali ratovi su se vodili van teritorije Amerike, i dok su drugi bili razarani i uništavana njihova privreda , Amerika se ubrzano razvijala i supllairala zaraćene strane. Privreda je cvala, jeftina radna snaga je stizala brodovima i bilo je jeftine radne snage na pretek.
Novi scenarij u svijetskom ratu , sigurno će se voditi i na američkom tlu, ( doći će i koja raketica do njih) a onda je to sasvim nova priča.
I njihova se industrija razara, nema priliva jeftine radne snage, a nema ni priliva jeftinih resursa( sirovina) kao prije.
U takvim uvjetima sumlnjam u jačanje USA$

Sasa
Gost
Sasa
3 mjeseci prije

Jadna je ova planeta Zemlja ako se ratovima i uništavanjem čuva dolar, jedva čekam da zažive kriptovalute i da bitcoin kupovina-prodaja krene.

Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije

Ako amerikenjca treba rat treba im pomoći da opet ratuju unutar svojih granica. Recimo da im se proda neka crna, crvena ili bijela revolucija kao što su oni drugima prodavali narandžaste revolucije.

Ivek
Gost
Ivek
3 mjeseci prije

Držim da ovaj put to nebu prošlo jer je KIna i Rusija dosta jaka i to neće dopustiti, a rat kao izlaz iz krize je amerima uvijek dobro došao. Bumo vidjeli.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik