Putin: „Oni koji se protive većim potporama obiteljima s djecom su moralne nakaze“ 

Vladimir Putin
117 komentara

U svom govoru o stanju nacije pred ruskim parlamentom, nakon kojeg je premijer Dmitrij Medvedev podnio ostavku i raspustio vladu, ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasak dao na obitelj i demografsku obnovu Rusije i ruskih naroda. Međutim, nove poticaje koje će osigurati država, za obitelji i majke s djecom, one samohrane posebno, ne vide svi kao mjeru koja zaslužuje pohvalu i na račun predsjednika su stizale kritike uglavnom iz liberalnih krugova.

Inače vrlo suzdržan u izjavama, Vladimir Putin, koji čak i neprijatelje Rusije zove „naši zapadni partneri“, ovaj se put očito nije mogao kontrolirati, što je i razumljivo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je one koji se protive državnoj podršci koju namjerava povećati obiteljima s djecom nazvao “moralnim nakazama“.

Čelnik Rusije je takvu izjavu dao 18. siječnja, tijekom sastanka s veteranima Velikog domovinskog rata u Sankt Peterburgu.

“To je nevjerojatno. Nisam mogao ni zamisliti tako nešto. Ispada da sada ima onih koji šire postoji mišljenje da država ne treba podržavati obitelji s djecom u takvom opsegu. Ovo je iznenađujuće jednostavno, ali tako jest. Treba pokazati kakvi su to ljudi. To je neka vrsta moralnih nakaza”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose lokalne „Nevske novosti“.

Petrogradski list prenosi kako je Vladimir Putin danas  stigao u „sjevernu rusku prijestolnicu“ kako bi sudjelovao i proslavama u čast 77. obljetnice proboja opsade Lenjingrada. Ruski vođa položio je cvijeće kod spomenika „Granični kamen“ na Nevskom platou u Lenjingradskoj regiji i kod spomenika „Majke domovine“.

Ogorčenje ruskog predsjednika je razumljivo. Demografska situacija u zemlji bila je jedna od središnjih tema njegovog obraćanja Saveznoj skupštini.

Nove mjere usmjerene na povećanje nataliteta i za podršku obiteljima s djecom zahtijevat će dodatne troškove koji se procjenjuju na oko 500 milijuna rubalja godišnje.

Ranije smo izvijestili o dijelu tih mjera, kada smo pisali o poruci kako je za Rusiju era globalizacije gotova i zemlja se okreće svojim vrijednostima, uključujući mjere koje veliku pozornost posvećuju obitelji, kao osnovnoj ćeliji društva i zajednice, posebno onima s djecom i samohranim majkama.

Program „Majčinski kapital“ će se produžiti do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plaće za majke, a ne dječji doplatak u mizernom iznosu. „Majčinski kapital“ se dobiva odmah s prvorođenim djetetom i povećava se za dodatnih 150 000 rubalja. Uvodi se pomoć siromašnima za djecu od 3 do 7 godina, te univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za provođenje ove mjere.

Kako se bliži 75. obljetnica Dana pobjede, povodom čega je ruski predsjednik i boravio u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je tijekom sastanka s veteranima obećao svakom sudioniku Velikog domovinskog rata jednokratnu naknadu od 75 000 rubalja.

Vraćajući se na temu, podsjetimo da je „Majčinski kapital“ samo jedan od socijalnih programa ruske predsjedničke uprave. To je oblik državne potpore ruskim obiteljima koje podižu djecu. Ova potpora pruža se od 1. siječnja 2007. pri rođenju ili usvajanju drugog, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta s ruskim državljanstvom, pod uvjetom da roditelji nisu iskoristili pravo na dodatne mjere državne potpore, a sada se proširuje i na prvo dijete. U 2017. je iz posebnog fonda za ovaj program potrošeno 312 milijardi rubalja.

Isplata je jednokratna, a 2018. je za svako dijete iznosila 453 026 rubalja, rođeno ili usvojeno, bili roditelji u braku ili samohrani, bez razlike. Uz najavljeno uvećanje od 150 000 rubalja će 2020. iznositi nešto više od 600 000 rubalja.

Материнский капитал

Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“ – Peta kolona Zapada u panici

demografijaMajčinski kapital
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Iste takve moralne nakaze ćete pripoznat po komentarima tipa:” Šta su radili toliko djece”.

Mlata
4 godine prije

Kakva fotka Putina, pravi mačo muškarac, pogled…ma sve! Idite malo nazad i pogledajte Trampove, užas

Laki Topalović
4 godine prije

Ja mislim da e više bune one ili oni koji revu da žena nije stvorena da “štanca djecu” , kako oni to vide. već da se prvo provede, okusi život, putuje, izmjenja jedno 100 partnera i partnerica, onda, kao u Norveškoj, država će već nekome oteti dijete i dati njoj. Je kako neće. Zapravo, žene vole djecu, više nego mi muški i gotovo uvijek je glavni razlog za odgodu ili nerađanje – novac.

Ana
4 godine prije

“na račun predsjednika su stizale kritike uglavnom iz liberalnih krugova.”
Stvarno? Ma neeeeeeee!!!
Valjda je trebao; bas kao i takvi kao oni, fondove namijenjene poljoprivrednicima koji se svaki dan ubijaju iz financijskog ocaja, “skrenuti” za smjestaj svjetskih probisvjeta?

Zvrk
4 godine prije

U nas se takvi gledaju kao čudaci, kao što će ti toliko djece kad ih se ne može uzdržavati već se sisaju pare poreznim obveznicima zarad dječjih doplataka.

nessy
4 godine prije

Jos da ste nam dali odnos rublja-euro, sve pet. Ili bi to svi trebali znati? Evo, za neznalice (i ja tamo spadam) ; 1000 rub = 15 e

Purger
4 godine prije

Pa vjerojatno imaju plan kako dječji doplatak staviti pod vrlo veliku kontrolu, ako nemaju onda poruka ruskom amasadoru u hrvatskoj da posjeti Međimurje i tamo vidi što se desi kada država nema kontrolu nad sredstvima koje isplačuje obiteljima sa velikim brojem djece.

nije bitno tko
4 godine prije

Za deset godina Rusija če za zaostale Balkance postati obečana zemlja.

PeroTunguz
4 godine prije

Tuzno je da oni ne vide resenje ovog problema na mnogo elegantniji i inteligentniji nacin, a pogotovu za drzavu kakva je Rusija (niko ne moze da im se mijesa u unutrasnje stvari)

Mozart
4 godine prije

Putin je istinski politicki vodja ruskog naroda jer je domoljub u svakom slovu. A na Balkanu domoljub je profesija. Zato idemo u leru svi dolje.

nije bitno tko
4 godine prije

Botoksirana je tvoja tintara, da se u njoj ne skupljaju prdeži.

irenaas
4 godine prije

ajme ali kakite moj buraz zaradjuje 4500 dolarceka mjesecno plus stan i hran

irenaas
4 godine prije

klosarcine ovo je nova amerika ali

irenaas
4 godine prije

vijerojatno je ljepsi makron pa boris pa angela pa trampic strasno

Blue eye
4 godine prije

Što da ne, prožvači malo prije nego isporučiš, ipak je to nabolji dio tebe.

Ive
4 godine prije

Prvo je potrebno mao proguglati ako se vec neznaju podatsci o natalitetu u Rusiji. Koliko sam prije saznao to je Ruski problem, jedno dijete je standard rijetko dva ili vise, sto za sobom sa izseljavanjem povlaci smanjenje broja stanovnika, broja zaposlenih, broja onih sposobnih za odbranu, pa se postavlja logicno pitanje dali je bolje stimulirati ruse i ruskinje da imaju vise djece ili poput Njemacke i drugih zapadno Evropskih zemlja uvoziti afrikance, azijate i… Rusija danas ima oko 150 milijuna stanovnika a bez problema bi mogla nastaniti i prehraniti milijardu i pol, a to bi onda i po teritoriju i po broju stanovnika bila najveca drzava na planetu, najvece trziste i najveca ekonomska sila. Dakle Putin je dobro shvatio problem i nacin rjesavanja problema koji je put u buducnost i prosperitet. Sve se svodi na; povecati natalitet i time osnaziti Rusiju. Drugo ovo sto je predlozeno nije djeciji doplatak vec… Čitaj više »

Jok
4 godine prije

Umjesto u soroseve NGO usmjerio novac u demografiju. Bravo Putin, tako to radi pravi drzavnik.

Klump
4 godine prije

Zadnja prerokba iz fatime je ,da bo satan povzročil razdor družine kot osnovne celice, kot tudi največji ameriški prerok Edgar Cyce ,da bo kitajska postala “krščanska” država Kar kultura Konfucija tudi je in Putin kot največji domoljub enostavno ve ,da topel dom krepi družino in stem okolico-državo.

Mozart
4 godine prije

Pogledajte ovog muskarca i sada pogledajte sliku Johnsona ,Trumpa i drugih beskicmenjaka pa cete shvatiti da postoje dvije evolucije ljudi ,klauna i normalnog homosapiensa

Slavonac
4 godine prije

Bravo Presjednice.Ti Orban i Poljski presjednik ste svjetlo Evrope.Liberalni fasisti su zlo Evrope,isto kao zadnja dva totalitarna rezima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI