fbpx

Putin: „Oni koji se protive većim potporama obiteljima s djecom su moralne nakaze“ 

Vladimir Putin

U svom govoru o stanju nacije pred ruskim parlamentom, nakon kojeg je premijer Dmitrij Medvedev podnio ostavku i raspustio vladu, ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasak dao na obitelj i demografsku obnovu Rusije i ruskih naroda. Međutim, nove poticaje koje će osigurati država, za obitelji i majke s djecom, one samohrane posebno, ne vide svi kao mjeru koja zaslužuje pohvalu i na račun predsjednika su stizale kritike uglavnom iz liberalnih krugova.

Inače vrlo suzdržan u izjavama, Vladimir Putin, koji čak i neprijatelje Rusije zove „naši zapadni partneri“, ovaj se put očito nije mogao kontrolirati, što je i razumljivo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je one koji se protive državnoj podršci koju namjerava povećati obiteljima s djecom nazvao “moralnim nakazama“.

Čelnik Rusije je takvu izjavu dao 18. siječnja, tijekom sastanka s veteranima Velikog domovinskog rata u Sankt Peterburgu.

“To je nevjerojatno. Nisam mogao ni zamisliti tako nešto. Ispada da sada ima onih koji šire postoji mišljenje da država ne treba podržavati obitelji s djecom u takvom opsegu. Ovo je iznenađujuće jednostavno, ali tako jest. Treba pokazati kakvi su to ljudi. To je neka vrsta moralnih nakaza”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose lokalne „Nevske novosti“.

Petrogradski list prenosi kako je Vladimir Putin danas  stigao u „sjevernu rusku prijestolnicu“ kako bi sudjelovao i proslavama u čast 77. obljetnice proboja opsade Lenjingrada. Ruski vođa položio je cvijeće kod spomenika „Granični kamen“ na Nevskom platou u Lenjingradskoj regiji i kod spomenika „Majke domovine“.

Ogorčenje ruskog predsjednika je razumljivo. Demografska situacija u zemlji bila je jedna od središnjih tema njegovog obraćanja Saveznoj skupštini.

Nove mjere usmjerene na povećanje nataliteta i za podršku obiteljima s djecom zahtijevat će dodatne troškove koji se procjenjuju na oko 500 milijuna rubalja godišnje.

Ranije smo izvijestili o dijelu tih mjera, kada smo pisali o poruci kako je za Rusiju era globalizacije gotova i zemlja se okreće svojim vrijednostima, uključujući mjere koje veliku pozornost posvećuju obitelji, kao osnovnoj ćeliji društva i zajednice, posebno onima s djecom i samohranim majkama.

Program „Majčinski kapital“ će se produžiti do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plaće za majke, a ne dječji doplatak u mizernom iznosu. „Majčinski kapital“ se dobiva odmah s prvorođenim djetetom i povećava se za dodatnih 150 000 rubalja. Uvodi se pomoć siromašnima za djecu od 3 do 7 godina, te univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za provođenje ove mjere.

Kako se bliži 75. obljetnica Dana pobjede, povodom čega je ruski predsjednik i boravio u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je tijekom sastanka s veteranima obećao svakom sudioniku Velikog domovinskog rata jednokratnu naknadu od 75 000 rubalja.

Vraćajući se na temu, podsjetimo da je „Majčinski kapital“ samo jedan od socijalnih programa ruske predsjedničke uprave. To je oblik državne potpore ruskim obiteljima koje podižu djecu. Ova potpora pruža se od 1. siječnja 2007. pri rođenju ili usvajanju drugog, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta s ruskim državljanstvom, pod uvjetom da roditelji nisu iskoristili pravo na dodatne mjere državne potpore, a sada se proširuje i na prvo dijete. U 2017. je iz posebnog fonda za ovaj program potrošeno 312 milijardi rubalja.

Isplata je jednokratna, a 2018. je za svako dijete iznosila 453 026 rubalja, rođeno ili usvojeno, bili roditelji u braku ili samohrani, bez razlike. Uz najavljeno uvećanje od 150 000 rubalja će 2020. iznositi nešto više od 600 000 rubalja.

Материнский капитал

Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“ – Peta kolona Zapada u panici

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
117 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Iste takve moralne nakaze ćete pripoznat po komentarima tipa:” Šta su radili toliko djece”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Za Moskvu nije problem, za nas jest (RH), gdje je doplatak 50 eura, i to ako je…. Bioje i manji kod jedne moje kolegice, samohrana majka, pri tom, čekaj koliko je 600 000 rubalja, odmah , iako vidim ima kako možeš trošiti te pare, hoću reći ne možeš uzet pa popit ili prokockati. Piše u onomen dolje na ruskom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To ti je , pajdo moj, lipih 8 785 eura po današnjem tečaju,. Nije loše za početak, pogotovo obzirom na nihove cijene, vrtiće gratis, škole i knjige gratis i trajna pomoć socijalno ugroženim u obliku mjesečnih naknada. dakle ovo dobiješ radio ne radio, svira ti radio. Skoro 9000 eura. Mislim, dobije dijete preko mame ili tate ili oboje, ako su zajedno.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije

Nije moguće je da u Russiji ima gladne djece, Ja podržavam Putina, mada količina zlatnih rezervi u zemlji iznosi 2168 tona, što je 19% ukupnih rezervi vrijednih 487,8 milijardi dolara, mada napustili dolar, ali 30% gladne ruske djece mora biti sito. Ja sam uz Putina a protiv gladi, pogotovo protiv gladne ruske djece.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  kefir

Problem je što još nikako da nam predoče tu formulu po kojoj su dobili taj postotak gladne djece i da li po dglad smatraju nedostatak čokolade ili toplog obroka.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  kefir

kefir, opasan si ljigavac. Tvoja perfidnost i podlost je pročitana , a priču o 30% gladne ruske dece možeš gurnuti sebi u dupe.

The Meg
Gost
The Meg
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Ne bih se složio s tobom. Zar je tebi normalno da ako već živiš u teškim uvjetima i želiš koliko toliko normalan život svojoj djeci da ih naštancaš 10ero kao na tekućoj traci i poslije ih pustiš da se sami snalaze i odgajaju? Daleko od toga da branim bilo kakvog političara, sustav ili vladu koja narod drži u bijedi, ali tu je pitanje i vlastite odgovornosti. Djecu, ako ih već netko želi i voli se ne radi više od onog koliko ti uvijeti dozvoljavaju, pa smatram da ako si imalo odgovoran i želiš da ti djeca žive neki normalan život da će se ta osoba malo suzdržati ukoliko joj se uvijeti ili okolnosti ne promjene nabolje ili ih sama promjeni. Koliko ima likova koji naprave gomilu djece radi socijalne pomoći samo da se fino mogu izležavati i ne raditi ništa? Ne znači da ako je netko siromašan da je ta osoba automatski poštena i odgovorna, ima svakakvih.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  The Meg

Malo, u omjeru na one koji imaju djecu zato što hoće da imaju, Ukupno korisnika socijalne pomoći u RH je 76 000, a ona je 800 kuna. Dječji doplatak sad ne znam kako to ide, na 800 još tih 300, ne vjerujem. Ne znam točno, Uglavnom samo Romi i možda trč trč pa neka obitelj pravi DC 10 zbog socijale. S tim da Romi prave i ovako ionako sa ili bez socijalne pomoći. Pa piše da se taj “Majčinski kapital” ne može trošiti tek tako, uzet pare i otić lokat u gostionu,. ima u linku ispod,. Google dobro prevodi.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  The Meg

The Meg,
Apsolutno podržavam Vaše mišljenje da se stvaranju obitelji odnosno rađanju djece itekako odgovorno i savjesno treba pristupiti.
Krajnje je neodgovorno planirati obitelj a ne osigurati osnovne egzistencijalne uvjete za tu obitelj, tim više ako se svjesno u ispodprosječnim egzistencijalnim uvjetima i potencijalno kritičnim bračnim ili izvanbračnim odnosima nesavjesno prepušta imati i jedno, a kamoli više djece.
No, podržavam Putinovu odluku utoliko jer znam da Rusija ima vrlo kritičnu demografsku sliku tj. vrlo nisku stopu nataliteta, samo utoliko!

The Meg
Gost
The Meg
1 godina prije
Reply to  x@y

Sve stoji, samo ako obratite pažnju ja nisam kritizirao odluku Putina jer ne znam kakvo je tamo stanje, govorio sam o ovome što je Majk Majers napisao.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  The Meg

The Meg,
Ja to tako nisam niti pomislio da kritizirate Putian. Sa moje strane sve ok.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  x@y

Krajnje je neodgovorno u ovom sistemu na koji si navikao.
Problem je sistem koji ti je i napravio da mislis da je neodgovorno imati puno djece.
Demografija = jacanje ekonomije.
Sto vise ljudi, to vise potrosaca.
Samo nakaradni cionoboljsevickikoministicki sustav,kakav trenutno vlada svijetom, te tjera drugacije.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Pero

Pero,
Pa nije korektno kriviti sistem baš za sve i npr, da žena sjedi doma i samo podiže djecu, najmanje njih 5-oro a da samo otac radi.. To jedino da ode u privatnike ili da ima direktorsku plaću!
A i onda bi bilo upitno da li bi imali dovoljno za sve potrebe.
Kako Vi to zamišljate??

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  x@y

X@y, ne citate sto sam napisao.
U pravu ste, da! U ovom sistemu je moguce samo sa direktorskom placom.
Mijenjaj sistem, iz korijena.
Bez financijskog suvereniteta, ovo sto ja pisem je nemoguce, sa financijskim suverenitetom, je itekako moguce.
Majka moze primati placu od drzave za biti majka odgajateljica. Zasto ne? I kada to napisem, ne mislim na Bandicevu majku odgajateljicu.
Daj joj pravu placu, s pravim povlasticama i sa svakim djetetom neka primanja rastu.
Vjeruj mi, puno vise je majka (ajde i otac) napravila za svoj narod ako je podigla i dobro odgojila petero djece nego vrhunska odvjetnica s jednim ili bez djece.
Kao sto rekoh, u ovom sistemu je moguce samo ganjati karijeru, a ne posvetiti se djeci.
Kod nas, zbog nakaradnog nepotizma i lopovluka tesko i to.
Ali sistem je isti i vani i tu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Pero

Pero,
Isprika, to se slažem. Takav sistem je uveden u nekim zapadnim zemljama poput Njemačke, Danske, Švedske, a mislim da je čak Danska po tom pitanju najbolje sve regulirala.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  x@y

Bez uvrede ali…ma kakva njemacka, danska i svedska
Jedino ako ne mislite na njemacku 1933.
U danskoj i svedskoj se za dijete dobije 100 eura. Za njihove troskove to je nista.
Ono o cemu ja pricam je da ti kredit nije 30 vec 10,max 15 godina. Da kamata nije 2.5-6% vec 0.25%, tek toliko da se pokrije trosak administracije (printanje novca i sluzbenika banke) i da se sa brojemdjece oprasta dio kredita. To je mjera. A ne 100 eura…

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Pero

sta ti bi jutros?

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  mmne

sa ljudskim otpadom poput tebe, treba postupat kao sa otpadom, a sa ostalima koji su normalni i imaju respekta reciprocitetno postupat sa respektom! Sad ti je jasno!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  The Meg

Kontali cigo i žena mu kako nemaju para…odjednom cigo “Lezi ženo da pravimo djecu.”, “A zašto djecu?” upita ciganka, “Pa djeca su najveće blago!”….”A ko će raniti to naše blago?”.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  The Meg

Zivot sve to definira a, ponekad i socijalna drzava. Covjek bogat ima veliku razinu egoizma i zelje da ga svakodnevni rituali kao, briga o onom petom djetetu koje je nesto prehladjeno, nerviraju i koje ce nastojati izbjeci jer ima “mnogo” vaznijih stvari za rijesiti?! Covjek siromasan, da li i danas, razmislja prema svojim kroz edukaciju postignutim mogucnostima, kako na vecem broju djece postici nekakvu bolju razinu zivota. Dakle u svakom slucaju se radi o egoizmu pa zvali ga bilo kako, produzenje vrste, sigurnost u zivotu, pomoc u radu kroz vrijeme odrastanja djece itd, sto bi bilo varanje samih sebe.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

“Treba pokazati kakvi su to ljudi. To je neka vrsta moralnih nakaza”
Pogodak u sridu.
Bolje da država hrani uhljebe,nvo-e,lažne branitelje,općinare,političare(još koji audi),ministarstva/agencije “bezveznog hoda”… nego djecu koja su, ukoliko rastu i razvijaju se primjereno u zdravom okruženju,najveće bogatstvo i države i obitelji.
Mi ćemo svoju djecu(hr) ostaviti sirote,s neprimjerenim dječjim doplatkom,neprimjerenim plaćama roditelja(pogotovo samohranih) u egzistencijlnoj “ugrozi” koja rađa patologiju obitelji i društva …I onda ćemo se čuditi “Zavadlavi-ma”…
Krađi…kad su kruha gladni….Ovisnosti…kad nema urednog toplog doma ….Samo bijeda i nevolja…Kad ti je najlakši izlaz da izbjegneš stvarnost…

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  nonwo

vidis nonwo dokle je se doslu… !? zato bi trebalo da prorade lomace i giljotine, onda bi imali manje smece, smece svud oko nas. zato svukud naokolo nicu ko gljive poslije kise pedofulija, i svakojsko manijastvo i izrodstvo..

Silvijo
Gost
Silvijo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Prava dijagnoza stanja…Bravo..!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Najbolja investicija koju neka drzava moze napraviti, je u demografiju. Naravno, nakon toga slijede obrazovanje i zdravstvo, ali, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje ne vrijede nista, ako se nemaju na koga primjeniti.
Uz brojno, zdravo i dobro obrazovano stanovnistvo, zemlja se nema cega bojati. Ljudi su najveci “resurs”, koji neka zemlja moze imati. Cak su i Kinezi ukinuli politiku jednog djeteta (2015 godine), bez obzira sto ih vec ima 1.4 milijarde.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Kakva fotka Putina, pravi mačo muškarac, pogled…ma sve! Idite malo nazad i pogledajte Trampove, užas

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Baš za ulogu novog James Bonda! Iako ima neke sličnosti sa ovim prijašnjim, Daniel Craig-om.
A što se tiče “Majčinskog kapitala” svaka čast Putinu!
Nadam se da će se to stvarno realizirat, a onda i znatno poboljšat stopa nataliteta u Rusiji.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

Nemoj i ti majke ti

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ja to stvarno mislim. Tebi prepuštam da mu odabereš partnericu za sljedeći James Bond film.
Da se malo našalim, jer uvijek sve završi na preteške ratne teme..

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

Šta je to poremećeno u prirodi čoveka te mu je potreban novčani stimulans ne bi li vrstu produžio? Nisam smeo napisati u prirodi belca, obrišu me odmah

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pretpostavljam, da se ljudi nalaze u različitim situacijama i neki vide rješenje svojih egzistencijalnih problema upravo u tim dječjim doplatcima, no oni naravno nisu vječni.
Lijepo to što Putin želi potaknuti žene da više rađaju, ali sada ako bi gledali koliko Rusija ima, da tako rečem manje ili više sterilnih , ili manje ili više plodnih muškaraca zbog niske kvalitete života, što vjerujem da se ne može apsolutno isključiti ,niti u pogledu žena, nadam se da će taj dječji doplatak tzv.”Majčinski kapital” uspjeti barem malo, ako ne znatno doprinjeti poboljšanju demografske slike tj.porastu stope nataliteta, koja je nažalost već dugo vremena u velikom padu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

Ovo je čist populizam, ništa više! Demografska situacija se popravlja tako što država stvori uslove za normalan odgoj dece…potpuno besplatno školstvo, zdravstvo, knjige, organizovanje vanškolskih aktivnosti, prava borba protiv narkomanije itd. Novac treba dati profesionalcima koji će se tom decom baviti, kako u školi tako i van škole. Od trideset đaka u razredu recimo da su dvoje izvanredni matematičari…odmah ih izdvojiti i smestiti sa isto takvom decom iz drugih razreda, pa i gradova…tako i u ostalim predmetima. Ima dece kojima ne ide škola ali profesionalac će kroz izvestan period otkriti da u njemu čuči izvanredan varioc, slikar, šoferčina, stolar itd. Profesionalac koji radi sa decom treba biti plaćen u najmanju ruku kao predsednik države. Zašto je populizam…pa zato jer je ludost dati samohranoj majci 8000 eura na ruke, keš lova…novac bi se spičkao za par meseci, još kad to sazna bivši muž alkos, eto cirkusa.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata,
Uopće se ne dvoumim reći da se ne slažem sa Vama ,jer se apsolutno slažem pogotovo ako se želi gledati na nekakvo dugoročno, strukturalno rješenje čitavog društva, no to je sistem kakvim se većina zemalja služi, prvenstveno da bi povećala stopu nataliteta.
Time se sigurno ne rješavaju drugi, kudikamo relevantniji egzistencijalni problemi.
No, doplatak ili roditeljska pomoć ionako obično ima svoj određeni rok i uvjete itd… Nije to samo tako.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

Pa populizam, to je i svrha istoga, kupiti malo vremena! Doći do uspeha je težak i mukotrpn rad…na dugačak put se kreće jednim jedinim korakom, ako je to taj korak onda već sad piši propalo

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata,
Definitivno si u pravu, jer na takve probleme se ne može utjecati samo sa jednog aspekta, pa ću stoga navesti jednog od hrvatskih znanstvenika koji se bavi problemom demografije u HR Dr. sc. Nenad Pokos, koji je naveo razloge zbog čega dolazi do loše demografijske slike npr.u HR,što apsolutno vidimo svi da itekako ima logike, a to su:
Visoka stopa nezaposlenosti, loša egzistencijalna situacija, niske plaće, loši uvjeti rada, nezdrava poslovna kultura, neriješeno stambeno pitanje itd. potiču tisuće hrvatskih građana na iseljavanje, a koje je još više intenzivirano našim ulaskom u EU te otvaranjem tržišta rada.
U prosjeku trostruko veća zarada u zapadnoeuropskim državama i dalje će masovno privlačiti ponajprije mlade, a dok se ne pokrene GOSPODARSTVO, a time i veća zaposlenost mladih, te PORAST njihovog ŽIVOTNOG STANDARDA, nećemo nikako moći spriječiti iseljavanje a time niti riješiti problem demografije u HR.
Time će se još dodatno ubrzavati depopulacija i starenje hrvatskog stanovništva.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

E tako se možda vratimo prirodi…kada mladi ljudi vide da to funkcioniše proradi onaj prirodni nagon koji ni sva lova ovoga sveta ne može “probuditi” Vi bi to kešom rešavali….samohranoj majci na žiro račun hahahahahhaaa

mislim..
Gost
mislim..
1 godina prije
Reply to  Mlata

Opasan si ti demagog. vrhunski u svom poslu. Predpostavljam da si čak i ponosan kako lako izvrćeš činjenice/pažnju ljudi. Samo ne zaboravi, to što radiš isto tako SEBI radiš. Ako me razumeš..

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  mislim..

Samo da de podsetim…civilizovane zemlje polako keš izbacuju iz “upotrebe” a vi sa putkom na čelu delite lovu okolo

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata
Tebe za predsjednika. Svi ovi ostali su ograniceni, ti si popio samu esenciju mudrosti. Ako imas pozar, gasis ga najbolje sto znas. Usput razmisljas, zasto je nastao, i nastojis otkloniti uzroke.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Računam na tebe nessy, nađemo ti nešto u vladi samo što dalje od kase

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nemoj tako, daj da budem barem Cuvar Drzavnog Pecata. Vjerovao ili ne, ta funkcija je u HR stvarno postojala, i tip je bio vrlo mocan.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Ih, na Balkanu biti moćan je u prevodu da velika većina plače

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Mlata

Neumoran si. Hajde navedi jedan primjer gdje je to što pišeš dovelo do poboljšanja demografije.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Blue eye

Nigde nije ni blizu primene ali samo se tako može popraviti stanje, sve ostalo je šit

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

haha Mlata došlo je do kurzschlussa…)

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Mlata

Stvarno si me smorio komentarima. Tebi nije jasno da ljudi već imaju djecu a bore se da im pruže normalne uvjete za život. Drugi se ne odlučuju da imaju djecu upravo zbog brige da im neće moći pružiti normalan život. Ti bi sad sve njih zaje*bao jer će možda neki iskoristiti ta sredstva za nešto drugo? Financijska situacija je glavni faktor kod planiranja obitelji. Možda misliš kako bi, k’o u Švedskoj, trebali stimulisati Ruskinje da ljetuju po bijelom svijetu i seksaju se ne bi li zatrudnile, i tako podigle natalitet?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Blue eye

Žao mi j mi je, ne mogu jednostavnije objasniti, vidiš i sam da pišem narodnim pismom

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, ti imas zescih problema u blentari, zica sto povezuje usi izgibila kontakt. Dodao bih jos mnogo toga ali nece mi proc komentar, a da nekazem kako bi te slatko …sreo na picu.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  x@y

Na žalost, Botox iako daje mladoliki izgled ipak ne poboljšava reproduktivne sposobnosti nego se te sposobnosti postižu zdravom hranom i zdravim načinom života.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Mlata

Odakle ti dokaz da je botoksiran?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Mislis da nekome treba dokaz, da iznese svoje misljenje? Ili mora naglasiti, da je to njegovo skromno misljenje, da za sada nema dokaze, ali da MOSSAD radi na tome?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Kad može Severina, zašto ne bi mogao i smio Putin!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Komentator

Što ti imaš protiv Severine? Ja bih se na primjer uvjek radije probudija s njom u krevetu nego sa tobom ili Putinom, hehehehehe!

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije
Reply to  Zvrk

A ti baš pozorno gledao fotografije Putina, i donio zaključak? Srećom, stručna analiza je ustanovila da nije bilo neprimjerene upotrebe botoksa. I minus ti je puno.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Botoksiran je tvoj mozak. Da glava nebude prazna.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Da je Putin botoksiran je nepobitna činjenica, jer on sada izgleda dosta mlađi nego na ovoj slici gore, koja je nastala prije kakvih 10 godina. Bojim se samo, da će Putinova pretjerana želja za mladolikim izgledom njega jednom doći glave jer svako pretjerivanje čovjeku škodi, a “Botox” je ipak jak otrov, koji ne smije doći u krvootok, ali ako se s tim pretjeruje može se i to dogoditi i to neočekivano i što će biti, ako do tada još ne bude odredio nasljednika!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ja mislim da e više bune one ili oni koji revu da žena nije stvorena da “štanca djecu” , kako oni to vide. već da se prvo provede, okusi život, putuje, izmjenja jedno 100 partnera i partnerica, onda, kao u Norveškoj, država će već nekome oteti dijete i dati njoj. Je kako neće. Zapravo, žene vole djecu, više nego mi muški i gotovo uvijek je glavni razlog za odgodu ili nerađanje – novac.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

….a poražavajuće je te neko podstakne rađati decu davanjem novca! Otuđili smo se od prirode i povratka nema

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mlata

Gluposti, kako poražavajuće? Čime ćeš platiti sve što treba? Zrakom…. Ovo je samo dodatak na stari zakon, a prema starom zakonuje žena majka s djetetom do tri godine zaštićena kao polarni medvjed. nema šanse da dobije otkaz ili da ima problema na poslu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ti ne shvataš

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

A kod nas (ex Yu) kako ztrudni dobije otkaz.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

Zasto bi bilo porazavajuce? Troskovi mladih obitelji su visoki, u buducnosti, cijelo drustvo ce imati koristi od tih mjera.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Ne sme se roditeljima davati novac ni na koji način! Država mora preuzeti na sebe sve troškove oko dece što se tiče školstva, zdravstva i sl. Ukinuti sve posrednika koji se ugrade u prodaju krevetca za decu, pelena, obuće itd i na kraju krajeva i država da smanji porez na iste…ako ne i da ga potpuno ukine. Lekovi za decu takođe…fabrička cena mu je sto novaca a u apoteci hiljadu tristotine novaca. Pisao sam nešto dole pa da se ne ponavljam

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata nemlati, daj boze da Vucko u Srbiji i Mile u RS uvedu iste zakone, prestace kuknjava o beloj kugi, koja je itekako prisutna medju srbima.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Ko je rekao da nije?

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, blazeno je za tebe carstvo nebesko, u tebe ni brige ni pameti.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ive

Udostojio si me odgovora, meni to puno govori

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

“na račun predsjednika su stizale kritike uglavnom iz liberalnih krugova.”
Stvarno? Ma neeeeeeee!!!
Valjda je trebao; bas kao i takvi kao oni, fondove namijenjene poljoprivrednicima koji se svaki dan ubijaju iz financijskog ocaja, “skrenuti” za smjestaj svjetskih probisvjeta?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ana

Ana
Slazem se, trebao je dati potpore trgovackom lobiju. Pa da dovede Rusiju na nivo Ukrajine, koja uvozi bezbroj tona krumpira godisnje, uz najplodniju zemlju. Ljudi gladni, zemlja neobradjena, a uvoze hebeni krumpir! Ocito su trgovacke marze preprimamljive, a ljud, koga briga za ljude.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Dakle i ti misliš da se populizmom rešava demogr. situacija?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ako nisi shvatio, populizam je kad pricas sto ljudi zele cuti, i ne napravis nista. Hrvatska, npr. Ako radis na korisnim promjenama, za cijelo stanovnistvo, i ispunjavas obecano to nije populizam.
Inace, sve mozes svesti pod populizam. “Idem danas na moje radno mjesto, posteno cu odraditi ono sto mi je zadano, nikoga necu uvrijediti i bit cu posten covjek”. Populizam? Ako si mislio sto si rekao, i to i ostvario, ne. U suprotnom slucaju, da. Jasno?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Naivan si ko Tarzan…zaista ne znam šta ti više imam reći

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

Reci, Ja Dzejn!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Ti Čita…

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, ne mogu vise da se smirim, oci pune suza, poz

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata ovako to ide! Sreli se Mujo i Tarzan i predstave se jedan drugom! Mujo kaže udarajući se u prsa:
Ja, Mujo!! Tarzan: Ja, Tarzan! Mujo vadi ženinu sliku i kaže mu: Moja Fata! Tarzan pokaže na majmuna pokraj sebe i kaže: Moja Čita! Mujo će njemu, Moja je nepismena!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

hahahahaha Odlčan primjer!!!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mlata

Da, citam, i to sa razumjevanjem, za razliku od tebe.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  nessy

Ti “cccitas” a ne čitaš, za razliku od većine, koja zaista čita!

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Mlata

Kakav populizam, j..e ciono boljsevicki komunisticki mentalitet.
Jedno je normalizam, a drugo populizam.
Ono sto cionisti nazivaju populizam je normalizam.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  nessy

Nessy nije to samo Ukraina, drzave bivse Sfrj uvoze sve zivo cak i čačkalice za zube, zemlja po Slavoniji propada. Uvozimo hranu osme kategorije kvalitete. Da smo pametni umjesto da se dogovorimo i medusobno uvozimo ono sto nam treba. Rade cu pojesti Srpsku Sljivu ili Makedonski bostan nego ova sranja iz ostatka svijeta. Gori smo jos od Ukrainaca svi skupa.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

U nas se takvi gledaju kao čudaci, kao što će ti toliko djece kad ih se ne može uzdržavati već se sisaju pare poreznim obveznicima zarad dječjih doplataka.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jos da ste nam dali odnos rublja-euro, sve pet. Ili bi to svi trebali znati? Evo, za neznalice (i ja tamo spadam) ; 1000 rub = 15 e

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  nessy

Pa čitaj, filozofe, imaš u komentarima da je to oko 9000 eura A da ostaviš br mobitela , pa stavi slušalice, da ne umaraš oči, ja ću ti čitati… Svašta.. a konverter na netu “”rubla euro”, odmah ti iskoči kao prva objava… I sad bi gospođin, što si već, da mu se prevede koliko je to eura, a zašto ne kuna ili dinara, jbli te euri

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Bistri djecace, ako citam clanak, ne znaci da citam komentare, pogotovo ne sve. Clanak, sam po sebi, bez komentara, bi trebao dati dovoljno informacija za razumijevanje vaznih stvari. Ok? Sreca da imam tebe.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  nessy

Puno propuštaš, ne postoji članak kojega komemtari nisu nadogradili.

Purger
Gost
Purger
1 godina prije

Pa vjerojatno imaju plan kako dječji doplatak staviti pod vrlo veliku kontrolu, ako nemaju onda poruka ruskom amasadoru u hrvatskoj da posjeti Međimurje i tamo vidi što se desi kada država nema kontrolu nad sredstvima koje isplačuje obiteljima sa velikim brojem djece.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Purger

Verovatno imaju, aha

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Purger

To sto rade nasi osuncani sugradjani, ipak je vise iznimka nego pravilo. 99% obitelji ce dobijeni novac koristiti razumno.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nessy

Ti očigledno novca nemaš i normalno je da ne shvataš koliko je keš novac šuplja priča! Izmigolji se spička se a da ne znaš nabrojati na prste jedne ruke šta si kupio

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, ali sa malo vise discipline……

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Za deset godina Rusija če za zaostale Balkance postati obečana zemlja.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Al si im našao reper u p. m.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Nazalost, za Balkance, sve van Balkana, je vec sada obecana zemlja.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  nessy

Balkan je obecana zemlja….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Zavisi kome. Tebi sigurno ne.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Bosanac

I to se slazem. Bit ce tako, prije nego mnogi misle.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  nessy

Nessy, planiranje porodice je suvise osobna stvar, pa ne bih o tome, a licnna odgovornost je od osobe do osobe razlicita. Neko si Familiju jednostavno nemoze priustiti i to bi isto trebalo postovati kao druge koji imaju vise djece. Meni Jugoslavija ni pred 45god nije bila dovoljno dobra, pa sam se pokupio i trazio bolje. Tek kad sam se osjetio dovoljno zrelim, rekoh si, sad je sve moguce. Ozenih se i dobismo dvoje djece, i ne treba mi ni pomoc ni od drzave niti sa neke druge strane. Ali, kao sto rekoh to je sve suvise osoba stvar.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Marko

Bravo Marko! Apsolutno ispravno razmišljanje!
Bilo bi itekako dobro da barem većina tako razmišlja i postupa (savjesno i odgovorno, bez oslanjanja na pomoć od države, a i to netko plaća za nekog)…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Marko

Marko, slazem se i sa tvojim gledistem. Ali, mnoge obitelji koje inace ne bi to mogle izvuci, ce se od prezivljavanja, i standard ce im porasti. Nesto najbolje sto se moze dogoditi, je kad se dijete iz siromasne obitelji obrazuje, i postane “netko”. U mnogim siromasnim obiteljima, pogotovo na selu, uvijek ima neko zaduzenje za klinca, umjesto da ga se pusti da uci. Ovim bi se to mozda, moglo izbjeci.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Marko

Marko,
Ovdje je primjer Australije, kako su oni mislili da će riješiti problem nataliteta odnosno kompletnu demografsku sliku, misleći da će samo dječiji doplatak ili roditeljska pomoć biti dovoljna, pa su shvatili da se time ne rješava kompletan problem…

“Australija „dobro brine o obiteljima i djeci“ uz plaćen porodiljni dopust, visoke razine zaposlenosti žena (66%) i ispodprosječnu razliku plaća s obzirom na spol (12% naspram 16% koliko iznosi prosjek OECD-a), što doprinosi tome da se mnoge majke vraćaju na radna mjesta s punim radnim vremenom, kao i stopi fertiliteta od 1,9 djece po ženi.
Rezultati za obrazovanje i zdravstvo su iznad prosjeka i siromaštvo djece se smanjilo.

Međutim, visoka nezaposlenost “”samohranih roditelja”” i njihova ovisnost o naknadama dovela je do natprosječnih stopa siromaštva za te obitelji.

Naknade za samohrane roditelje trebale bi biti “”u većoj mjeri uvjetovane”” korisnikovim radom, obukom/dodatnim obrazovanjem ili traženjem zaposlenja, a Australija bi trebala više trošiti na “”usluge dječje skrbi”” kako bi se potaknule relativno niske stope upisa.”
Dakle;
– mora biti uvjetovano
– mora se više posvetiti dječijoj skrbi u svim pogledima, a ne samo davati novac..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Za 10 godina?
Već su sada svjetlosnim godinama ispred nas,

Barbarinski barbari
Gost
Barbarinski barbari
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Za Balkanace Balkan, za zlokake Zlavonija i za barbarine rusija

PeroTunguz
Gost
PeroTunguz
1 godina prije

Tuzno je da oni ne vide resenje ovog problema na mnogo elegantniji i inteligentniji nacin, a pogotovu za drzavu kakva je Rusija (niko ne moze da im se mijesa u unutrasnje stvari)

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  PeroTunguz

Tako je Pero

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Putin je istinski politicki vodja ruskog naroda jer je domoljub u svakom slovu. A na Balkanu domoljub je profesija. Zato idemo u leru svi dolje.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Botoksirana je tvoja tintara, da se u njoj ne skupljaju prdeži.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

.. zapadnonjemački prdeži .. 🙂 🙂

irenaas
Gost
irenaas
1 godina prije

ajme ali kakite moj buraz zaradjuje 4500 dolarceka mjesecno plus stan i hran

irenaas
Gost
irenaas
1 godina prije

klosarcine ovo je nova amerika ali

irenaas
Gost
irenaas
1 godina prije

vijerojatno je ljepsi makron pa boris pa angela pa trampic strasno

Blue eye
Gost
Blue eye
1 godina prije

Što da ne, prožvači malo prije nego isporučiš, ipak je to nabolji dio tebe.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Prvo je potrebno mao proguglati ako se vec neznaju podatsci o natalitetu u Rusiji. Koliko sam prije saznao to je Ruski problem, jedno dijete je standard rijetko dva ili vise, sto za sobom sa izseljavanjem povlaci smanjenje broja stanovnika, broja zaposlenih, broja onih sposobnih za odbranu, pa se postavlja logicno pitanje dali je bolje stimulirati ruse i ruskinje da imaju vise djece ili poput Njemacke i drugih zapadno Evropskih zemlja uvoziti afrikance, azijate i… Rusija danas ima oko 150 milijuna stanovnika a bez problema bi mogla nastaniti i prehraniti milijardu i pol, a to bi onda i po teritoriju i po broju stanovnika bila najveca drzava na planetu, najvece trziste i najveca ekonomska sila. Dakle Putin je dobro shvatio problem i nacin rjesavanja problema koji je put u buducnost i prosperitet. Sve se svodi na; povecati natalitet i time osnaziti Rusiju. Drugo ovo sto je predlozeno nije djeciji doplatak vec placa majci da se brine o obitelji, djetetu/ djeci, naravno da ce dobar dio toga novca biti potrosen na boljitak djece. Osim toga i domoljublje je povezano sa socijalnim stanjem pa ako se bolje zivi smanjivati ce se i izseljavanje rusa i ruskinja. No liberali su se pobunili, jer liberali… Pročitaj više »

Jok
Gost
Jok
1 godina prije

Umjesto u soroseve NGO usmjerio novac u demografiju. Bravo Putin, tako to radi pravi drzavnik.

Klump
Gost
Klump
1 godina prije

Zadnja prerokba iz fatime je ,da bo satan povzročil razdor družine kot osnovne celice, kot tudi največji ameriški prerok Edgar Cyce ,da bo kitajska postala “krščanska” država Kar kultura Konfucija tudi je in Putin kot največji domoljub enostavno ve ,da topel dom krepi družino in stem okolico-državo.

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Pogledajte ovog muskarca i sada pogledajte sliku Johnsona ,Trumpa i drugih beskicmenjaka pa cete shvatiti da postoje dvije evolucije ljudi ,klauna i normalnog homosapiensa

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Bravo Presjednice.Ti Orban i Poljski presjednik ste svjetlo Evrope.Liberalni fasisti su zlo Evrope,isto kao zadnja dva totalitarna rezima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik