Rusija osuđuje američki plan eksproprijacije imovine

Rusija Moskva
24 komentara

Rusija je osudila planove američke vlade da Ukrajini da imovinu oduzetu od ruskih građana, upozoravajući da će taj potez potkopati povjerenje u globalni financijski sustav i narušiti zaštitu privatnog vlasništva.

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, rusko veleposlanstvo u SAD-u optužilo je Washington za “očito nepoštivanje općeprihvaćenih pravnih normi” nakon što je Ministarstvo pravosuđa objavilo da će Kijevu prenijeti “oduzetu” rusku imovinu.

“Takvi opasni presedani samo služe diskreditaciji Sjedinjenih Država kao ‘bastiona’ slobodnog poduzetništva. Washington vlastitim rukama potkopava povjerenje u američki i međunarodni financijski sustav, kao i sigurnost dolarske jurisdikcije”, navodi se, nazivajući odluku “kršenjem temeljnih američkih vrijednosti koje su se pogrešno činile nepokolebljivima”.

Američki predsjednik Joe Biden prvi je predložio plan prijenosa imovine u travnju, sugerirajući da se svaka zaplijenjena imovina za koju se smatra da je “povezana s ruskom kleptokracijom” treba koristiti za “podršku Ukrajini”. Kako bi plan uspio, Kongres je morao izmijeniti nekoliko zakona, a DOJ je u četvrtak potvrdio da su te izmjene uključene u veliki paket potrošnje od 1,7 trilijuna dolara usvojen krajem prošle godine.

Washington i njegovi saveznici također su zamrznuli imovinu koja pripada ruskoj središnjoj banci, u ukupnom iznosu od oko 300 milijardi dolara, ali do sada nisu pronašli nikakvo pravno opravdanje za potpuno oduzimanje te imovine.

Prošlog je tjedna glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova kritizirala konfiskaciju imovine kao “potpuno nelegitimnu mjeru, koja krši općenito prihvatljive standarde trgovačkog i međunarodnog prava”. Upozorila je da bi svaki pokušaj da se uzmu sredstva u ruskom vlasništvu i preusmjeri u Ukrajinu prekršio vlasnička prava i rekla da će Moskva odgovoriti “odgovarajućim” protumjerama.

Više od 1.000 ruskih subjekata i 1.300 pojedinaca trenutno je pod američkim sankcijama, prema podacima Atlantic Councila, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, blisko povezanog s NATO savezom. Međutim, ukupna vrijednost ruske imovine koju drži američka vlada nije javno objavljena.

Imovinaoduzimanje imovinerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Sta se rusi bune? Oteli su Blekroku posteno kupljenu imovinu gdje se nalazi ruda u vrijednosti 12.000 milijardi. To si samo utvrdjenje zalihe uglja i metala.

Ziv je Geza
1 godina prije

Biti cu malo van teme ali mozda netko zna kako glasi zakletva iz Talina, naime vec par dana slusam i citam o tome u hrvatskim medijima, pa me zanima kako pocinje ta zakletva i kome se zaklinju?

Siniša
1 godina prije

Zanimljiva koincidencija sa slikom na članku.
Gledam snimke kako ukronacisti pale Crkve Ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije.
Zanimljivo da Srbija šalje pomoć nacistima a Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji smatraju jednim od zlih dešavanja nama Srbima.

1 godina prije

e kad L.R. postavi post uvijek ima poneko pitanjce koje bi moglo dobiti odgovor pa da se okušam:
Pitam, zašto nam prijava traje samo 2 dana a u ponudi na prijavi stoji…zapamti me.?

Max
1 godina prije

To je obična otimačina.

Ringo10
1 godina prije

To ce biti opljackano
A ako I ne bude Ukrajina ce I onako pasti Rusima u ruke zajedno Sa novcem

Perica
1 godina prije

Sta ocekivati od angosasa, imperije nastale na Drakeov gusarenju.. Morgan, trgovina robljem, Zapadno-Indijska kompanija, Istocno-Indijska Kompanija, Indija u Kina pale bez ispaljenog metka, mic po mic, zahvaljujuci trgovackim ugovorima. Napoleon…

gigi pinna
1 godina prije

“…potkopati povjerenje u globalni financijski sustav i narušiti zaštitu privatnog vlasništva…” – Rusi trolaju, hahaha!

Gnostic
1 godina prije

Secikese vole da sijeku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI