Ruska trgovina s Kinom ove godine može doseći rekord od 90 milijardi dolara

Moskva - Forum
9 komentara

Prema istraživanju analitičke agencije Infra News, obujam trgovine između Rusije i Kine bi ove godine mogao doseći  vrijednost od 90 milijardi dolara, što je znatno više od prognoze koji je u svibnju dao službeni predstavnik Ministarstva trgovine Kine, Shen Danyang, koji je govorio o 80 milijardi dolara.

Infra News izračun temelji na trenutnim statistikama. Prema kineskim carinskim vlastima, promet u trgovini između Rusije i Kine je na kraju petog mjeseca porastao je na 35,2 milijarde dolara, što je znatno više od sličnih procjena ruske strane, koja govori o 32,5 milijardi dolara. Rast trgovine, na temelju kineskih podataka, u odnosu na razdoblje siječanj – svibanj 2016. godine iznosi oko 37%

Treba napomenuti da je izvoz iz Rusije u Kinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 42,25%, uvoz u Rusiju iz Kine pokazali je porastao za 31,65%, Glavni razlog za ovaj trend je rast cijena energije u svijetu.

Općenito, izvoz iz Rusije pokazuje napredak. Situacija je takva ne samo zbog cijene, iako u ukupnom iznosu cijena je najvažniji čimbenik. Prihod od  nafte je porastao 68,4% i iznosi 10,54 milijarde dolara, a novac od ugljena tri puta više, nešto više od milijarde dolara, prenosi Infra News. Osim toga, značajno je u Kinu porastao izvoz ruskih šuma, oko 90%, a raste i izvoz sirovina, ribe, plemenitih metala, celuloze, iako je cijena tih roba puno manja u odnosu na naftu. Prema istraživačkoj agenciji, kineski uvoz iz Rusije raste u gotovo svim smjerovima.

“Sve u svemu, nije uopće loše uopće. Zbog pomaka prema ruskoj nafti, izvoz raste brže. Isporuka visoke tehnologije još nije onakva kako bismo željeli, ali postoji nada da će biti tako. Ako cijene nafte ostanu na istoj razini, vrijednost trgovine će iznositi 90 milijardi dolara. Ako porastu, možemo doseći razmjenu od sto milijardi, što će biti najviše u povijesti, ali za to trebaju ulaganja i druge vrste suradnje”, kaže voditelj agencije za usluge i savjetovanja Infra News, Aleksej Bezborodov .

U svakom slučaju se može govoriti o uspjehu, jer su Vladimir Putin i Xi Jinping dogovorili da će trgovinsku razmjenu podići na 100 milijardi dolara prije ukrajinske krize, a onda su sankcije i kriza u Rusiji 2015. “zamrznuli” pozitivan trend, iako ne zadugo.

Podsjetimo, na sastanku Vladimira Putina i Xi Jinpinga u svibnju 2014. je dogovoreno da Rusija Kina mogu dosegnuti trgovinu od 100 milijardi dolara već od 2015. godine.

Tada su se dvije zemlje dogovorile da podignu trgovinske i poslovne veze na kvalitativno novu razinu, budući da obje zemlje nastavljaju jačati svoju bilateralnu trgovinu.

“Naše zemlje su puno radile za postizanje ove nove povijesne orijentacije i sveobuhvatnog partnerstva i strateške suradnje. Kina je stekla čvrsto uporište kao naš glavni trgovinski partner”, rekao je Putin, dodajući kako je međusobna trgovina između Rusije i Kine porasla za 2% u 2013. godini, odnosno, dosegla 90 milijardi dolara.

“Ako uspijemo zadržati taj tempo, razina bilateralne trgovine je doseći sto milijardu do 2015. godine, a mi ćemo nastaviti dalje s pouzdanjem”, kazao je Putin, a onda je izbio rat na istoku Ukrajine, oboren je malezijski putnički zrakoplov i Zapad je nametnuo sankcije Rusiji, koju smatra odgovornom i za sukob u Ukrajini i za zrakoplovnu nesreću.

Ruska i kineska suradnja je ostala ključni čimbenik ne samo u bilateralnim odnosima, nego i u međunarodnoj stabilnosti kroz suradnju u UN-a i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Tada su se dvije zemlje usuglasile da neće financirati ili poticati aktivnosti usmjerene na izmjenu ustavnog poretka drugih država.

Dakle, trenutni predviđeni rekord bilateralne trgovine u iznosu od 90 milijardi dolara, ali sada ne samo u američkim dolarima, nego u nacionalnim valutama, Kinu i Rusiju vraća u razdoblje susreta Putina i Xi Jinpinga u svibnju 2014. godine i bit će zanimljivo pratiti dinamiku rasta do kraja 2017. i hoće li se možda i probiti nedosegnuti povijesni rekord od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene. Sudeći prema trendovima proteklih pet mjeseci, vrlo lako je možemo svjedočiti i tom scenariju.

Trgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Za to vrijeme ovi nasi pajaci ce vikati Vau vau uncle Sam!!! A mi cemo, onako usput, otici k vragu do kraja, temeljito!

Janez
6 godine prije

Eu sankcije, Kina dolare.

Weteran
6 godine prije

Kinu uvek treba držati na kvačilu!

Dom svoj ljubim
6 godine prije

Kinezi godišnje ulažu u nogometnu ligu bilione yuana i dolara. Narod pati od gladi, nadam se novom Tiananmenu, idemo Hong Kongovci, rušite komunističku Kinu, Kina treba biti američka kolonija.

Georgij Žukov
6 godine prije

kina je zmaj od papira , kim jong un ima veca muda nego svi lazni komunisti kine .

eee
6 godine prije

Najbitnije je da je razmjena u dolarima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI