Ruski helikopter napada dvije mete u isto vrijeme!!!

Mil MI-28N RF-95325
14 komentara

Najnoviji ruski helikopter Mil Mi-28NM dobio je sposobnost da napada dva cilja u isto vrijeme, izjavio je zamenik komandanta ruskog vazduhoplovstva, Sergej Dronov, u intervjuu listu “Krasnaya Zvezda “

Intervju dolazi 12. Avgusta, na dan koji Rusija proslavlja kao Dan vazduhoplovstva.

“Borbeni helikopter Mi-28NM odlikuje se mogućnošću korišćenja u složenim meteorološkim uslovima i mogućnošću napada na dva različita cilja istovremeno. Ova mogućnost je omogućena upotrebom modernog raketnog naoružanja po principu „ispali i zaboravi“, helikopter Mi-28NM posjeduje i poboljšane funkcije uočavanja kopnenih i vazdušnih ciljeva “, rekao je Dronov.

Novi borbeni helikopter sa ovim mogućnostima će početi pristizati u ruske trupe do kraja ove godine.

Rusko ministarstvo odbrane dobilo je ranije dva helikoptera Mi-28NM za završetak državnih ispitivanja. Kako je rekao izvršni direktor ruskog proizvođača helikoptera Andrei Boginski na međunarodnom odbrambenom sajmu „Armija-2019“ koji je održan krajem juna, grupa od šest helikoptera Mi-28NM trebala bi stići u ruske vazduhoplovne snage 2020. godine.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko je rekao na odbrambenom sajmu „Armija-2019“ da je Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor sa Ruskom helikopterskom grupom o isporuci 98 helikoptera Mi-28NM.

Mi-28NM je modernizovana verzija helikoptera Mi-28N „Noćni lovac“. Pokreću ga motori Klimov VK-2500P-01/PS . Rad na novoj modifikaciji helikoptera počeo je 2009. godine. Mi-28NM će dobiti novi panoramski HUD, novi HMD na pilotskoj kacigi, radar N025E koji se montira iznad glavnog rotora koji omogućava pregled situacije od 360°, novi sistem upravljanja vatrom sa elementima vještačke inteligencije a moći će da koristi precizno naoružanje poput raketa Izdeliye 305 čiji domet prema pretpostavkama iznosi 25 kilometara.

Helikopter je predviđen da napada oklop, izvršava misije izviđanja i  misije navođenja artiljerije i obilježavanja ciljeva.

helikopterMi-28NM
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante pametnjaković
4 godine prije

Ako je sustav ispali i zaboravi, onda je to malo zbunjujuće, jer bi u tom slučaju helikopter mogao uništavati i više od dvije mete pošto sustav “ispali i zaboravi” znači da helikopter može naciljati metu ispaliti raketu koja onda sama prati cilj. To može ponavljati dokle god ima raketa u helikopteru ili dok ima meta za uništavanje. Sve mi se čini da neki Ruski general nije dobro objasnio novinaru kakav sustav imaju na helikopteru. Ako helikopter mora pratiti mete dok navodi rakete onda ima dva sustava za ciljanje koji navode rakete i to nije sustav ispali i zaboravi.

mil2mil
4 godine prije

Bravo, to su ameri imali 1992 u svojim usavršenim verzijama AH 64D , najbolji ratni stroj ikad , veličanstveni Apach. Inače najbolji multi-role borbeni helikopter na svijetu. Bez obzira na ruske kapacitete, taj helikopter nema konkurencije. Nova inačica je uvedena u uporabu 2011. godine sa oznakom AH-64E sa mogućnošću upravljanja nekoliko dronova istovremeno i također ciljati i kombninirati raketne napade drona i helikoptera. Da ne pričam o mogućnostima raketa i koliko svega može nakrcati na sebe. Gledao sam ga u Iraku i Afganistanu, zaista kažem vam ne postoji nista slično niti uporedivo. U ratu u iraku, dva borbena kelikoptera zarobili su kompletnu bojnu na terenu, cc 700 ljudi sa tehnikom i vozilima samo su digli ruke i predali se, jedan je obilježavao mete laserom, markirao mete, a drugi je bio Apach koji je jednim klikom kogao sve poslati na vječna lovišta. Ta gore u članku prezentacija je ništa posebno, čak… Čitaj više »

palermo
4 godine prije

Hahaha! Je li ovo sponzorirani članak?

Ivan
4 godine prije

Ok, ljudi, jedno pitanje. U cemu je smisao imati 2 helikoptera za istu stvar, mislim pre svega na ovaj i na Ka 52, pri tom je Ka navodno bolji? Je l to da bi i Mil i Kamov imali sta da rade ili propustam nesto, odnosno nisu za istu namenu?

Ivanhoo
4 godine prije

Nuklearna eksplozija u Rusiji, gdje je clanak?

nato bato
4 godine prije

nek ih daruju nekoliko na testiranje na ruske teritirije iz 1807. i 1808.

Max
4 godine prije

Ruska vojna industrija se stvarno zahuktala . Sad je vodeća u svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI