Šef NATO-a zamjera Macronu

Jens Stoltenberg
12 komentara

NATO ne planira da rasporedi trupe u Ukrajinu, insistira generalni sekretar bloka predvođenog SAD Jens Stoltenberg. Njegove primjedbe su u suprotnosti sa sugestijama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se prošlog mjeseca suočio s odgovorom kada je rekao da Zapad “ne može isključiti” mogućnost slanja vojnika da pomognu Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Stoltenberg je odbacio tu ideju ubrzo nakon Macronove prve izjave i ponovio svoj stav u intervjuu za Reuters objavljenom u ponedjeljak.

„NATO nema planove da šalje trupe u Ukrajinu, a NATO nije strana u sukobu, niti su NATO saveznici“, rekao je on. Stoltenberg je upozorio da bi, čak i ako bi pojedine članice odlučile da pošalju trupe u zonu sukoba, cijeli NATO bio pogođen jer su njegove članice vezane paktom o kolektivnoj odbrani.

Na pitanje da li su Marconovi komentari u vezi sa nedostatkom konsenzusa o raspoređivanju trupa u Ukrajinu bili greška, Stoltenberg nije direktno odgovorio, ali je sugerisao da su razgovori neophodni.

„Mislim da je važno da se konsultujemo i da imamo zajednički pristup ovim važnim temama jer su one važne za sve nas“, rekao je on.

Brojne članice NATO-a odbacile su Macronove primjedbe, a većina je obećala da neće biti na terenu u Ukrajini i sugerira da bi se blok umjesto toga trebao fokusirati na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu.

SAD i saveznici su poslali finansijsku, vojnu i materijalnu pomoć ukrajinskoj vladi od preko 278 milijardi dolara od eskalacije sukoba s Rusijom u februaru 2022. godine, prema podacima Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel. Dodatnih 60 milijardi dolara američkog finansiranja je također na stolu, ali je trenutno zadržano u Kongresu.

Moskva je upozorila da će trupe NATO-a u Ukrajini vjerovatno učiniti neizbježnim direktnu konfrontaciju između Rusije i bloka predvođenog SAD. Rusija smatra da je sukob u Ukrajini posredni rat protiv nje, i više puta je ponavljala da pomažući Kijevu, članice NATO-a produžavaju neprijateljstva.

francuskajens stoltenbergmacronNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
To je za drugu dimenziju politike.” !!!
1 mjesec prije

Prvi sekretar vojne Kominterne treba Makaroniću poslati 3 NATO mušketira da ga disciplinuju, pa ne može se on igrati Trockoga, ZNA se (nije HDZ) tko vlada u europskome SS-SeRu i nema brate labava demokracija i partijskoga frakcionaštva , Ako treba sve staviti u red kao u Kočevskom Rogu, Hudoj jami. rudniku Pečovnik i ostalim šahtama partizanske povjesti. Kako bi rekao ToTi “ne treba se držati prava kao pijan plota” .

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Krim je postao dio Rusije zahvaljujući demokratskom referendumu, izjavio je američki novinar Tucker Carlson.

„Na Krimu je održan referendum na kojemu je velikoj većini građana, 90 % ruskog stanovništva Krima, postavljeno pitanje da li žele biti dio Ukrajine poslije prevrata 2014. godine ili dio Rusije. I oni su rekli – Rusije. Rekao bih da je to demokratski proces“, rekao je Carlson.

Narodni referendum na Krimu i Sevastopolju održan je 16. ožujka 2014. godine poslije državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje s Rusijom glasalo je 96,77 % birača Republike Krim i 95,6 % glasača Sevastopolja, podsjeća ruski portal Sputnjik.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojim privremeno okupiranim teritorijem.
Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

xyz
1 mjesec prije

Macron je bio previše direktan i iskren. NATO je prikazao kao uzurpatora i provokatora, koji več 10 godina šalje vojsku u Ukrajinu.
Sve je izašlo na vidjelo i zločinac Jens više ne može lagati i izmišljati gluposti.

Max
1 mjesec prije

Oba su idioti.

Sparkling
1 mjesec prije

I Stoltenberg bi lajao kao Macron da mu u jednom danu izgine 30-setak njegovih državljana.
A svaki dan u Ukraini ginu NaTo vojnici. Ali to je javna tajna. Poljska je puna novih groblja. Silenzio stampa o toj temi na nivou EU i MSM.
Kad jednom rat završi, kako će zapadni demokrati objasniti smrt svojih sunarodnjaka? A tek je počelo. Rusi će ići do kraja, do kuda je bilo u planu na samom početku. Ništa ih ne može zaustaviti ali ovi to ne mogu prihvatiti i uzalud troše ljudske živote.
Lp

Dux
1 mjesec prije

Zelenski ne može skupit 500 dobrovoljaca za rat, a mobilizacija zapinje na svakom koraku, narod Ukraine je shvatio o čemu se radi, ali ih režim drži u strahu….dok Rusi uopće ne provode mobilizaciju, imaju dobrovoljaca i viška,…. i oni su shvatili kako stvari stoje i da se bore za ” opstanak”… nema šanse da izgube….

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Europske protuterorističke jedinice i kontraobavještajna služba uspješno je presrela najmanje četiri planirana teroristička napada iza kojih su stajali nedavno pristigli migranti, nadležne službe tvrde da prijetnja od terorističkog napada na najvišoj točki od 2015, danas piše W.S Journal.”

Jasno vam je što ovo znači?

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Ruska legija i Ruski Dobrovoljački korpus su posle koordinisanog napada ukrajinski dronova kamikaza u dubini ruske teritorije i raketiranja pograničnih sela u Belgorodskoj oblasti raketama kalibra 220 mm iz raketnog sistema BM-27 Uragan, krenuli u prodor.

Ruska FSB tvrdi da upada u dubinu teritorije Rusije nije bilo, nego samo žestoki okršaji na graničnoj liniji.

Ruski FSB tvrdi da je uništeno 100 pripadnika diverzantsko terorističkih grupa, šest tenkova, samohodnih haubica Cezar, 20 borbenih oklopnih vozila.

Takođe navodi se da se nastavljaju udari na formacije DTG Ukrajine u pograničnom području”.

Darko
1 mjesec prije

Sad više nema opravdanja i skidanja odgovornosti, Stoltenberg treba dobiti pod hitno kvrgu olova u tintaru..

Bruno
1 mjesec prije

Napušeni, kako misliš da ćeš spriječiti da Rusi pobijede u Ukrajini. Svojim strašnim prijetnjama. Pa nema više ko ratovati, ni s čim ratovati, a sam računaj koliko treba vremena za jednu grantu. 1440 podjeliš s tim i pomnožiš sa 365. Koliko treba vremena da se izgradi jedna tvornica za granate. Nepismena budala. Pa ni Kinezi je ne bi izgradili za godinu dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI