Sirijska vojska je pokrenula kampanju oslobađanja Deir Ez-Zora

vojska
17 komentara

Situacija na bojištu u Siriji pokazuje da su snage takozvane ”Islamske države” na nekim mjestima još uvijek u stanju iznenaditi provladine milicije brzim prodorom manjih jedinica pješaštva, kojima prethode iznenadni samoubilački napadi i proboj linija fronta terenskim vozilima s naoružanih teškim strojnicama. Međutim, ova taktika više ne funkcionira kao nekada i daje samo kratkoročne rezultate.

Naime, nakon što su sirijske elitne snage prošlog tjedna bile angažirane u zatvaranju dva ”kotla” u istočnom Homsu i Hami i potpunim uništenjem terorista u istočnom okruženju, teroristi ”kalifata” su uspjeli povratiti dio položaja u južnom dijelu pokrajine Raqqa.

Po završetku operacije u istočnom Homsu se veći dio boraca elitnih ”Tigar” snaga i novog 5. korpusa sirijske vojske vratio na sjever i uspjeli su vratiti sve izgubljene položaje uz Eufrat.

Međutim, jučer je ISIL uspio skupiti snage u pokrenuti protunapad u kojem je zauzeo dva uporišta provladinih milicija i naftom bogato područje Al-Jaraih.

Za napad su teroristi odabrali južni dio bojišta, gdje su linije obrane držale plemenske milicije, čiji su punktovi napadnuti s nekoliko bombaša samoubojica. ISIL je uspio probiti obranu i zauzeo nekoliko ključnih uzvisina, odakle se počeo kretati prema sjeverozapadu. Prema svjedočenju Sirijaca, plemenske milicije i vojne postrojbe su nakon snažnih eksplozija automobila bombi napustili svoje položaje i povukli se prema zapadu i sjeverozapadu. Ovo je praksa ratovanja u kojem ISIL od prvih dana koristi psihološku prednost i paniku branitelja, uglavnom neprofesionalnih vojnika i pripadnika NDF snaga.

No, jutros je sirijska vojska pokrenula veliku protuofenzivu u ruralnom jugoistočnom području pokrajine Raqqa i vratila kontrolu nad naftom bogatim područjem u dolini rijeke Eufrat.

Protunapad su vodile ”Tigar” snage i 5. korpus, a vojska je uspjela osloboditi  naftno polje Al-Jaraih i sela u području  Salaam Alayqum, gdje je ISIL uspio ostvariti proboj.

Službeno izvješće vojske također potvrđuje da je ISIL jučer u nekoliko sati  nakon pokretanja velikog koordiniranog napada improviziranim automobilima bombama uspio probiti linije obrane provladinih snaga.

Posebnu pomutnju unose i izvješća o žrtvama. Iako zapovjedništvo ne krije da je u ofenzivi prošlog tjedna izgubila nekoliko desetaka boraca, neki ”provladini” portali govore o čak 300 mrtvih, moji se vode kao ”nestali u akciji”, da bi kasnije ispravili navode i naveli ”kako su se neki nestali javili s kurdskog područja”.

Važno je napomenuti da iz pravca mjesta Al-Sukhnah vladine snage napreduju prema Deir Ez-Zoru i da su prešle administrativnu granicu pokrajine, i sada su otprilike oko 60 nadomak prvih linja obrane južnog dijela opkoljene enklave. U ovom području, sve dok se ne stigne blizu grada, ne bi trebalo biti većih problema, jer se duž ceste M-20 do Deir Ez-Zora nalaze samo dva manja pustinjska naselja od nekoliko desetaka kuća. Osim toga, napad iz ovog pravca imaj jako podršku ruskog zrakoplovstva i jurišnih helikoptera.

Rusko zrakoplovstvo je povećalo broj zračnih udara na položaje i kolone terorista ”kalifata” i duž rijeke Eufrat, što znači da je kampanja oslobađanja Deir Ez-Zora i službeno počela.

Za kraj podsjetimo i da je teroristička enklava na sirijsko-libanonskoj granici potpuno očišćena, a za preostalih 300 terorista i članova njihovih obitelji je osiguran prijevoz u sirijski gradić Al-Bukamal, na samoj granici s Irakom.

Postoje oni koji kritiziraju postignuti dogovor, kojeg su podržavali i vlada i Glavni stožer u Damasku, budući da je zapadni Qalamoun izuzetno zahtjevno područje za ratovanje i umjesto visokih brdovitih uporišta, teroristi su pristali da ih se prebaci u sirijsku pustinju, na granicu s Irakom, gdje neće 300 boraca neće znatno promijeniti odnos snaga, a uštedjeli su se životi vojnika Hezbollaha i sirijske vojske, koji bi u protivnom danima oslobađali posljednja uporišta ISIL-a na vrletima Qalamouna.

Ova odluka ima smisla i zbog utjecaja na moral preostalih militanata, koji su za predaju ili napuštanje položaja do sada uvijek ubijali slabiće i izdajnike. Kako će postupiti zapovjednici ”kalifata” u Al-Bukamalu, nije poznato.

VIDEO – Ruski zračni udari na položaje terorista duž Eufrata

Mapa
FOTO – Karta kampanje oslobađanja Deir Ez-Zora
ISILIslamska državaKalifatSAATigar
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije

Strelice ih Rusi iz zraka,oslabiti im obranu i moral,a onda će posao odraditi Tigrovi,Republikanska garda i Hezboolahom.Za desetak dana,nadam se udio će bit poražen u DZ.Ovim putem pozdravljam Gibonnija, odličnog poznavatelja situacije u Siriji!

Srba
6 godine prije

idemo!

ralon
6 godine prije

syria je sama pustinja prekidom logisticke potpore kao i zracne potpore talibanske snage imaaju dvije opcije samoubilacki otpor ili bijeg

Laki Topalović
6 godine prije

Karta malo kasni, ali je dobra, ovo duž M-20 iz pravca Sukhna je već ušlo u pokrajinu Deir Ez Zor

Zagor
6 godine prije

A sad da Vas pravi Zagor malo informira:
Ovaj zapadni kotao se je dosta promjenio, a Laki je već natuknuo promjenu prema DeZ-u.
Sve će biti jasnije na kartama iz linka.
– Teroristi u onom kotlu između Hame i Homsa su rano jutros izveli snažan napad na mjesto Taldara. Nakon velikih gubitaka su se povukli. Vidi kartu.
– Istočno od Salamiyah-a oslobođeno mjesto Taybah (zapadni kotao)
– Velike skupine ISILovaca se predaju Pešmergama, bježeći pred Iračkom vojskom. Priložena slika.
– SAA oslobodila područje oko Panorame u DeZ-u. Uz to javljaju da su primijetili da je otprilike 1/5 ISILovaca prebačena sa položaja oko grada, prema jugu Rake. V.S.
– Zapadni kotao se smanjuje dosta brzo. Manje od 10 KM do Ukayribat-a. Najnovija karta.
– Istočno od Suknah-a oslobođeno brdo Dahik Sharqi i Siryatel.
– U Ain Tarmi danas SAA uspjela osvojiti neke rovove i tunele.
http://imgur.com/a/0klbc

Alen
6 godine prije

Jos malo pa na red dolazi “kurdsko pitanje”…
Nadam se da nece biti iznenadjenja..

Zvrk
6 godine prije

je li ovo igra gluhog telefona? pa kampanja traje od svibnja!

Neko ime
6 godine prije

Ovog ljeta nista sem dobre “kotlovine”!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI