Snage u Velikoj Britaniji nastoje eskalirati napetosti “daleko iznad pitanja brodova” – izaslanik Irana u Londonu

London - oblaci
7 komentara

Zbog trgovinskih optužbi Teherana i Londona nad zaplijenjenim tankerima, iranski veleposlanik u Londonu upozorava da određene snage u Velikoj Britaniji nastoje iskoristiti krizu kako bi još više pojačale napetosti.

Povećani pritisak bio bi opasan i “nerazuman”, upozorio je Hamid Baeidinejad u tweetu na svom osobnom računu u nedjelju.

Zato je sada ključno za britansku vladu da “obuzda one domaće političke snage koje žele eskalirati postojeće napetosti između Irana i Velike Britanije daleko izvan pitanja brodova”.

Međutim, Teheran je “čvrst i spreman za različite scenarije”, kazao je Baeidinejad.

Veleposlanik je govorio o trenutačnoj diplomatskoj krizi koja proizlazi iz britanske odluke o uhićenju supertankera koji nosi iransku naftu kroz Gibraltarski tjesnac 4. srpnja.

Teheran je označio potez, za kojeg je London rekao da je učinjen kako bi se spriječila isporuka sirove nafte Siriji kršeći sankcije EU, kao čin piratstva i kazao kako će doći do odmazde. U petak je iranska Revolucionarna garda privela brod s britanskom zastavom koji je prolazio kroz Hormuški tjesnac, optužujući ga za sudar s ribarskim brodom i ignoriranje signala za pomoć.

Britanija je upozorila kako se Teheran sučeljava s “ozbiljnim posljedicama” zbog pritvora. Kriza dolazi usred promjene straže u Velikoj Britaniji, budući da se očekuje kako će bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson biti izabran za novog čelnika Konzervativne stranke u utorak.

Hormuški tjesnac
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mate
4 godine prije

Koje “promjene straže” u Velikoj Britaniji? Google prevoditelj?

Njonjo bobo
4 godine prije

Bitno je kako ce Hrvatska odreagirat na situaciju,

Mateja
4 godine prije

Ameriška obveščevalna agencija Cia je po šestdesetih letih objavila dokumente, ki razkrivajo njeno vlogo pri ameriško-britanskem načrtu za odstavitev tedanjega iranskega premierja Mosadeka. Dokumenti, iz katerih so umaknili oznako zaupnosti, so najbolj neposreden dokaz do zdaj, da je Cia načrtovala vojaški udar. Vloga Cie v strmoglavljenju premierja Mohameda Mosadeka je znana že dolgo in je vsa ta leta vplivala na odnose med državama. Za najbolj neposredno priznanje do zdaj pa je poskrbel neodvisni arhiv nacionalne varnostni na univerzi George Washington, ki je v skladu z zakonom o svobodi informacij pridobil in ob 60. obletnici udara objavil dokumente, v katerih Cia odkrito priznava svojo vlogo. “Vojaški udar /…/ je bil izveden v skladu z navodili Cie kot dejanje ameriške zunanje politike,” navaja izsek iz dokumenta z naslovom Bitka za Iran, ki popisuje zgodovino Cie. Svoj del v odločanju je odigrala tudi hladna vojna Mosadek je razjezil Britance z željo po nadzoru… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI